Inspiratie

Hoe haal je de natuur naar binnen

pexels andrea piacquadio 1023423

We kennen allemaal de rustgeven kracht en de schoonheid van de natuur wel. Dit kunnen dan ook waardevolle toevoegingen aan onze leefomgeving vormen. Maar wat nu als je geen grote tuin hebt of in een stedelijke omgeving woont. Welke mogelijkheden heb je dan. Geen zorgen want ook kun je dan prima een natuurlijke omgeving realiseren door de natuur naar binnen te halen met indoor tuinieren.

Dit is dan ook groene trend die de laatste tijd enorm in opkomst is en die we dan dus ook op steeds meer plekken zien verschijnen. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder indoor tuinieren? Eigenlijk is dit kort gezegd het realiseren van een mini-oase in huis. Hier geniet je dan ook het hele jaar door van en ook heb je zo dus het hele jaar door plezier in tuinieren. Ongeacht het weer of andere omstandigheden je zit zo dus altijd goed.

In deze blog laten wij je dan ook graag kennis maken met indoor tuinieren en hoe je kunt genieten van een groeiende en bloeiende ruimte binnenshuis.

Een nieuwe trend is in opkomst

We zien bij het indoor tuinieren vooral dat dit dus een nieuwe trend is die enorm in opkomst is. Veel mensen genieten hier dan ook enorm van en hebben ontdekt welke mogelijkheden het biedt. En dat is natuurlijk niet mis. Door indoor te tuinieren kun je dus alsnog genieten van al het groen om je heen zonder dat je hier een grote buitenruimte voor nodig hebt.

Het is dan ook zeker weten een hele fijne ontwikkeling dat deze trend steeds meer in opkomst is en dat ook steeds meer mensen hier optimaal van weten te genieten.

De voordelen van het indoor tuinieren

Indoor tuinieren gaat veel verder dan alleen het verfraaien van je interieur. Het biedt je dan ook tal van voordelen voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Daarnaast is het gewoon erg prettig om op deze wijze met groen en de natuur bezig te zijn. Je realiseert op deze manier dan ook al snel een hele fijne omgeving voor jezelf waar je dus vele voordelen van kunt ervaren.

We hebben er dan ook meteen een aantal voor je op een rijtje gezet. Ten eerste zorgt een groene oase in huis voor een goede zuivering van de lucht in huis. Planten nemen namelijk wel kooldioxide op en produceren daarnaast zuurstof waardoor de luchtkwaliteit in huis zichtbaar verbeterd. En hier ervaar je dan ook veel gezondheidsvoordelen van.

Maar ook zorgt het voor een verlichting van je stres en dat is natuurlijk voor veel mensen heel erg prettig. Het verminderen van stress komt met name door het verzorgen van planten en het observeren van hun groei. Dit heeft op mensen een bevorderend gevoel van de rust en dus een verminderend gevoel van stress als gevolg.

En dan hebben we het nog niet over de verbeterede concentratie gehad die planten in je omgeving je kunnen opleveren. Door planten in je werkomgeving te plaatsen bevorderd je concentratie en verhoogd je productiviteit en dat is natuurlijk wel heel prettig.

En tot slot wil het oog natuurlijk ook wat en is het ook een heel fijn voordeel dat planten in huis er ook al snel sfeervol en gezellig uit zien en een ruimte een hele fijne sfeer en uitstraling geven. Alleen dat al maakt het plaatsen van planten in de tuin zeker weten de moeite waard.

Bij het begin beginnen

Als je eenmaal overtuigd bent door alle voordelen van het indoor tuinieren dan kun je natuurlijk aan de slag gaan. Het is dan ook heel erg fijn om het indoor tuinieren in je eigen leefomgeving toe te voegen en zo te zorgen voor een echte oase van groen en rust in huis.

Om te beginnen is het vooral heel erg belangrijk om de juiste planten te kiezen voor bij jou in huis. Er zijn natuurlijk heel erg veel soorten die prima binnen kunnen bestaan en het is dan ook belangrijk om te kijken welke soorten het beste voor jou werken. Op die manier maak je er dan ook echt een fijne plek van thuis.

Als je deze planten eenmaal gekozen hebt dan is het vooral ook belangrijk om de juiste potten voor deze planten te zoeken. Je wil natuurlijk wel dat de planten voldoende de ruimte hebben zeker voor hun wortelen. Op deze manier groeien ze dan ook het beste en heb je er het langste plezier van.

Met alleen de juiste potte ben je er helaas nog niet ook de plek in huis waar de planten komen te staan speelt wel degelijk een hele belangrijke rol. De ene plantensoort doet het prima in de volle zon terwijl de ander de schaduw ook wat meer kan waarderen. Dit verschilt dus zeker weten per plant en het is dan ook verstandig om te kijken wat de planten bij jou in huis nodig hebben.

De juiste zorg en aandacht voor jou planten

Als je dit vervolgens allemaal op orde hebt is het vooral ook belangrijk om jouw planten de juiste zorg en aandacht te geven zodat ze krijgen wat ze nodig hebben. Hoeveel water hebben ze bijvoorbeeld nodig en hebben ze soms extra voeding nodig. Dit verschilt ook weer per plant en is dus ook belangrijk om jezelf vooraf even goed in te verdiepen.

Pas als je weet wat jouw plant allemaal nodig heeft kun je er zo goed mogelijk voor zorgen en kun jij je planten thuis ook een hele fijne plek bieden waar ze absoluut goed gaan gedijen!

Mix verschillende planten met elkaar

Als we gaan kijken naar een indoor tuin dan is het vooral ook leuk om de mix van verschillende planten bij elkaar te zien. Hierdoor krijg je dus een heel fijn en gevarieerd beeld in je woning en juist dat is zo prettig. Vooral door die variatie krijg je een heel fijn geheel en een mooie sfeer.

Het is dan ook zeker weten heel erg leuk om verschillende planten bij elkaar te zoeken en deze zo te mixen en matchen tot er een sfeervol en gezellig geheel ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan planten met verschillende bladkleuren maar ook met verschillende texturen en vormen en realiseer zo een heel sfeervol en levendig geheel.

De keuze voor verticaal tuinieren met hangende planten

Heb je maar een beperkte ruimte in huis voor een echte indoor tuin? Dan kan de keuze voor verticaal tuinieren een hele slimme keuze zijn. Hierdoor kies je dus voor hangende planten en geef je deze een fijn plekje in je tuin.

Hangende planten zijn dan ook zeker weten geweldige opties voor het benutten van een verticale ruimte en het zorgt daarnaast voor een groot groen gordijn in je woning en heel erg veel sfeer en warmte.

Een prima optie dus voor een woning waarbij de ruimte voor een indoor tuin beperkt is en waarbij je toch voluit de ruimte wil benutten en tot zijn recht wil laten komen.

Tuinieren met kruiden en eetbare planten

Overweeg ook gerust eens om een mini kruiden tuin of een moestuin in je keuken te realiseren. Het is niet alleen handig om verse kruiden bij de hand te hebben tijdens het koken maar het is ook een leuke manier om te experimenteren met tuinieren.

Daarnaast heb je ook meteen verse kruiden en soorten groente en fruit die zo uit je eigen indoor tuin komen en dus ook heel erg smaakvol en gezond zijn. Dat alleen al is natuurlijk reden genoeg om aan de slag te gaan.

Ben jij al overstag

Indoor tuinieren is een prachtige manier om de natuur naar binnen te halen en te genieten van de vele voordelen van planten in je huis. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, er is altijd een plant die bij je past. Ook maakt het niet uit of je binnen nu veel of weinig ruimte hebt met indoor tuinieren kun je altijd wel uit de voeten en het is dus ook altijd een heel goed idee om op deze manier aan de slag te gaan en je dromen te realiseren. Daarnaast kun je ook altijd nog de keuze maken om verticaal aan de slag te gaan en te kiezen voor hangplanten . Dit is zeker bij een beperkte ruimte een hele fijne oplossing.

Dus waar wacht je nog op? Begin met het creëren van je eigen groene toevluchtsoord en ervaar de magie van indoor tuinieren in je eigen huis! Begin klein of pak het juist direct groots aan en ervaar ook zelf de rust en ruimte die het indoor tuinieren je kan bieden. Op deze wijze kun je dan ook optimaal genieten en hier je voordeel mee doen zelf ook ervaren hoe fijn het is meer groen letterlijk in huis te halen. Hier mis je dan ook zeker weten geen tuin bij en het laat vooral zien dat je ook binnen prima uit de voeten kan met allerlei soorten groen en dat een groene oase hier ook zeker weten te realiseren valt! Snel aan de slag dus en dan kan het genieten beginnen!