Inspiratie, Tips

Hoe maak je je eigen pizza oven in de tuin?

pizza oven

Wat doe jij het liefste op een warme zomeravond? Lig je graag op jouw loungeset? Of ga je graag met een barbecue of een pizza oven aan de slag? De keuze is reuze. Als je graag pizza’s in je eigen tuin wilt bakken, kan het interessant zijn om jouw pizza oven zelf te gaan maken. Het maken hiervan is niet al te lastig, maar je moet wel met enkele facetten rekening houden. In dit artikel lees je alles over het maken van een pizza oven voor buiten.

pizza oven kopen

pizza oven kopen

Welk materiaal heb je nodig?

Het is allereerst van belang om na te gaan welk materiaal je nodig hebt. Bij het vervaardigen van een oven heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Wij kunnen in ieder geval het materiaal leem aanraden. Om een pizza oven voor buiten van leem te maken, heb je wel ongeveer 500 kilo aan leem nodig. Dit vergt dus een kleine investering, maar vervolgens kan je wel genieten van heerlijke pizza’s.

Het leem heb je echter nodig voor de pizza oven zelf. Je hebt uiteraard ook het onderstel nodig. Het onderstel is, op het gebied van veiligheid en stabiliteit, ontzettend belangrijk. Zorg er daarom voor dat je hier bijvoorbeeld betonnen blokken voor gebruikt. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van kalkzandstenen. Ook die stenen zijn sterk en bieden zodoende gewenste stabiliteit.

Aandachtspunten

In de inleiding gaven we het al aan: het maken van een pizzaoven is niet al te lastig. Je moet echter wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Deze aandachtspunten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • De locatie van de pizza oven: waar ga je de pizza oven neerzetten? Doe je dit op je terras nabij de eettafel? Of heb je een mooi hoekje in je tuin over waar je de pizza oven neer kunt zetten? Zorg er voor dat de grond altijd perfect gelijk is.
  • Doe het altijd met z’n tweeën: het maken van een pizza oven kan behoorlijk zwaar zijn. Dat heeft puur te maken met de zwaarte van alle materialen. Maak daarom altijd met z’n tweeën een pizza oven én gebruik altijd de benodigde veiligheidsmiddelen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen.
  • Besteed veel aandacht aan het design van de pizza oven. Een pizza oven is een tamelijk groot apparaat. Door de forse afmetingen valt de pizza oven al snel op in jouw tuin. Het is dan ook aan te raden om veel aandacht te besteden aan het design. Gebruik bijvoorbeeld fraaie en hoogwaardige stenen voor de afwerking van de oven.

Het maken van een pizza oven heeft de nodige voeten in aarde. Maar, zoals gezegd; het is niet al te ingewikkeld. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een compleet bouwpakket aan te schaffen. In dat geval krijg je alle onderdelen van de pizza oven thuis bezorgd. Het enige wat jij nog moet doen, is alle onderdelen op de juiste manier in elkaar te zetten. Veel plezier met je nieuwe pizza oven voor buiten!