Inspiratie, Tips

Hoe richt je een kleine tuin slim in?

kleine tuin slim inrichten

Een kleine tuin inrichten; relatief veel huishoudens in Nederland staan voor dit duivelse dilemma. Hoe kan je nou een kleine tuin op een zo’n slimme en efficiënt mogelijke manier inrichten? Wel, daar zijn zeker enkele handige tips en trucs voor. In dit artikel kan je dan ook lezen hoe je een relatief kleine tuin op een handige manier in kunt richten. We bespreken daarbij onder andere voor welke meubelen je kunt kiezen. Wist je bijvoorbeeld dat er een speciale bistro- en balkonset bestaat? Een dergelijke tuinset kan je moeiteloos op een balkon (en dus ook in een kleine tuin) plaatsen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de overige tips? Lees dit artikel dan zeker even door.

kleine tuin

kleine tuin

Start met een goede voorbereiding

Eigenlijk valt of staat alles met een goede voorbereiding. Ons advies is dan ook om de afmetingen in je tuin allereerst goed op te gaan meten. Op basis van deze afmetingen kan je vervolgens een ontwerp gaan maken. Bij dit ontwerp is het van belang om jouw wensen en voorkeuren op papier te zetten. Wil je bijvoorbeeld languit in je tuin van het zonnetje kunnen genieten? Of wil je juist veel groene beplanting in je tuin hebben? Het ligt er maar net aan waar jouw voorkeuren naar uit gaan. Probeer dit dus duidelijk in kaart te brengen.

Kies de juiste meubelen uit

Vervolgens kan je de juiste meubelen voor je tuin gaan kopen. Ons advies hierbij is om je te richten op compacte meubelen, bijvoorbeeld de eerder genoemde bistro- en balkon tuinset. Ook op het gebied van bijvoorbeeld loungesets, tuinbanken en tuintafels zijn enkele interessante varianten te vinden. Deze varianten zijn compact, maar bieden desondanks de gewenste functie.

Voeg accessoires toe

Het is in een kleine tuin lastig(er) om veel sfeer toe te voegen. Ons advies is om dit toch voor elkaar te gaan krijgen door middel van verschillende accessoires. Door accessoires aan de tuin toe te voegen, kan je meer leven en sfeer in je tuin aanbrengen. Ook hierbij heb je weer de keus uit verschillende mogelijkheden; je kunt veel groen in je tuin brengen, maar je kunt ook voor een industriële look gaan. In dat geval kan je bijvoorbeeld voor metalen tuinaccessoires kiezen.

Kies de juiste beplanting

Als je een kleine tuin hebt, wil je deze uiteraard optisch zo groot mogelijk laten lijken. Dat is mogelijk door de juiste beplanting aan te schaffen. Wist je dat het bijvoorbeeld mogelijk is om verticaal te tuinieren? In dat geval hang je potjes met bloemen en planten op aan de muur. Deze bloemen en planten geven je tuin een leuke uitstraling, terwijl ze weinig tot geen ruimte in beslag nemen.

Daarbij willen we ook adviseren om geen grote struiken en bomen in een kleine tuin neer te zetten. Deze slokken al snel een té groot deel van de tuin op, waardoor de tuin er nog kleiner uit gaat zien. Stem al met al de meubelen, de accessoires en de beplanting op elkaar af. Houd daarbij rekening met je voorkeuren en wensen.