Het is een ware hype in ons land de laatste jaren, een moestuin in de tuin. Steeds meer mensen doen mee met deze leuke trend en zien er de voordelen van in. Naast dat het heel ontspannend is om in een moestuin te werken is het ook nog eens erg handig en voordelig. Op deze manier scheelt het namelijk enorm in je kosten voor boodschappen als je zelf je eigen voedsel verbouwt, daarnaast is het ook nog eens enorm gezond. Het is namelijk echt vers van het land zonder bewerkingen en eventuele bestrijdingsmiddelen, gezonder kan dus niet!
Maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen voor onszelf om in de moestuin te werken. Zo is het enorm ontspannend en kom je er helemaal tot rust, daarnaast werkt het heel positief op onze geestelijke gesteldheid om lekker in de natuur bezig te zijn. En het daadwerkelijk laten groeien van groenten en ze uiteindelijk zelf kunnen oogsten en verwerken in onze voeding werkt enorm positief en motiverend! Zo zie je dus maar een moestuin heeft enorm veel voordelen.
Vandaar ook dat wij besloten om ook een moestuin in onze achtertuin te beginnen. Nu is het niet zo dat wij kilometers land hebben maar een klein stukje grond was al snel vrijgemaakt voor dit nieuwe project! Ook onze dochter had er enorm veel zin in en keek ernaar uit om mee te werken in de moestuin. Wij nemen jullie graag mee in dit hele proces en laten jullie van A tot Z zien hoe het beginnen van een moestuin in zijn werk gaat, waar moet je allemaal op letten. Welke gewassen kun je het beste op welk moment zaaien en hoe verzorg je ze vervolgens. Lees met ons mee en je hebt straks zelf ook alle tools in handen om je eigen moestuin te beginnen!

tuinstoel
Wat heb je allemaal nodig
Als je erover nadenkt om met een moestuin in je eigen achtertuin te gaan beginnen dan zijn er een paar zaken waar je echt niet zonder kunt. Ten eerste heb je dus een stukje grond nodig, nu hoeft dit echt niet gigantisch te zijn, het is sowieso aan te raden om eerst klein te beginnen. Maar mocht je nu geen stukje grond tot je beschikking hebben dan kun je ook gerust starten met een paar potten of bakken, er zijn zelfs speciale moestuinbakken deze zijn enorm handig. Kijk dus even goed wat er het beste bij je past en wat je in je eigen achtertuin kunt realiseren.
Vervolgens heb je dus ook goede grond nodig, het is belangrijk dat de grond rijk is aan voeding zodat je groenten hier optimaal van kunnen profiteren en zodat ze goed kunnen groeien. Ook dit kun je makkelijk realiseren door eventueel wat grondverrijker aan je grond toe te voegen. Zo weet je zeker dat jouw grond voldoende voeding bevat om je groenten van voeding te voorzien.
Daarnaast heb je ook wat tuingereedschap nodig, denk aan een hark, schepje, snoeischaar en een gieter met water om de gewassen regelmatig water te geven. Wat ook handig is om te hebben zijn speciale stokjes die je naast de plantjes kunt steken in de grond om ze wat extra houvast te geven, het is dus ook heel handig om deze in huis te hebben.
En als laatste heb je natuurlijk zaadjes nodig om te gaan zaaien, kies de groenten uit die je zelf ook graag eet zodat je zeker weet dat je er wat aan hebt. Kijk ook goed naar het moment waarop de zaadjes de grond in mogen maar hier komen we zo nog even op terug.
Maak vervolgens een goed plan
Als je alle benodigdheden in huis hebt dan is het zaak om vervolgens een goed plan te maken. Er bestaan zogenaamde zaaikalenders, deze zijn echt enorm handig. Hier kun je namelijk op zien wanneer het beste moment aanbreekt om een bepaalde groente te zaaien. Op deze manier kun je dus met gebruik van deze kalender een heel goed zaaiplan maken. Je begint ermee om te bedenken welke groenten je allemaal in je moestuin zou willen. Als je dit gedaan hebt maak je een lijstje hiervan, aan de hand van dit lijstje en met behulp van de zaaikalender ga je kijken wanneer deze zaadjes de grond in kunnen. En vervolgens maak je dus een heel plan waarbij je alles noteert en je dus precies weet wanneer je welk zaadje moet zaaien en wanneer je ongeveer kunt oogsten. Nu is het wel ook meteen aan te raden om bij de zaadjes die je plant een bordje te zetten waarop je aangeeft welke soort groente er komt te groeien. Zo heb je altijd overzicht en voorkom je dat je bijvoorbeeld denkt dat het zaadje niks doet terwijl het juist wat langer de tijd nodig heeft.
Uiteindelijk ga je dus over tot het zaaien van de zaadjes, en hoe je dat doet vertellen we je straks. Maar je houdt dus je lijst bij de hand en voert zo je eigen plan uit. Het is namelijk zo dat niet iedere soort groenten op hetzelfde moment de grond in kan, sommigen doen het beter in het jaar en anderen doen het juist heel goed als ze heel vroeg in het voorjaar de grond in gaan dit verschilt dus enorm.
Wij hebben zelf overigens gekozen, voor paprika, tomaat, komkommer en sperziebonen. Dit zijn allemaal vrij makkelijk te kweken groenten dus het leek ons handig om hiermee te beginnen. Ook hierin kun je jezelf vooraf verdiepen, er zijn namelijk lijsten te vinden met gewassen die je eenvoudig kunt planten en kweken en waar je dus ook bijna gegarandeerd succes mee zal hebben. Zeker als je net begint met een moestuin net zoals wij, dan kan het dus slim zijn om met deze gewassen te beginnen!
Wij hebben ook nog wel wat wensen voor later, zo zouden wij ook graag pompoen, bietjes en spinazie planten maar dit bewaren wij voor het volgende jaar. Eerst maar eens kijken wat wij er dit jaar van bakken en het leek ons dus handig om slim te beginnen!
En toen was het zover
En toen was het zover, de vorst was uit de grond en onze eerste zaadjes konden de grond in. Nu is het wel handig om aan te geven dat wij ook zaadjes hebben laten ontkiemen maar hier komen we zo even op terug. De overige zaadjes gingen namelijk wel direct de grond in en dat ging als volgt in zijn werk.
Ten eerste hebben wij de grond waar de moestuin zou komen goed los gemaakt, door de grond om te husselen komt er lucht bij de grond en dit komt vervolgens de groei van de groenten te goede. Daarnaast hebben we voor de zekerheid ook een grond verrijker toegepast, dit kan geen kwaad en zo weten wij zeker dat onze grond voldoende voeding zal bevatten. Nadat we dit allemaal gedaan hadden maakten we geultjes in de grond waar we vervolgens de zaadjes in legden, daarna dekten we ze weer toe met dezelfde grond en hebben we ze licht bewaterd met een gieter. Ook hebben wij naam bordjes bij de zaadjes in de grond gezet zodat wij straks precies weten welke groenten er waar aan het groeien is. Dit is een handig geheugensteuntje want doordat wij verschillende groenten gaan kweken is het wel fijn om dit overzicht te kunnen houden! Dus vandaar de bordjes bij de verschillende groenten.
En nu is het dus afwachten wij zijn enorm benieuwd of het allemaal gaat lukken en wanneer wij de eerste plukjes groen boven de grond uit gaan zien komen! Uiteindelijk hopen wij natuurlijk ook op een mooie oogst, want daar doen we het natuurlijk allemaal voor!
Maar we zeiden net ook al even, niet alle zaadjes zijn rechtstreeks de grond in gegaan. Wij hebben ook een aantal zaadjes eerst laten ontkiemen. Dit ging als volgt in zijn werk, we verzamelden lege boterkuipjes en legden hier een pluk watten in. Deze maakten we licht vochtig, vervolgens legden we hier een zaadje op en dekten deze ook weer toe met een licht vochtig watje. Daarna spanden we over het boterkuipje een stukje folie met wat kleine gaatjes erin. En toen plaatsen we het bakje in het raamkozijn zodat het veel zon zou vangen. Op deze manier werd het lekker warm in het bakje en kon het zaadje ontkiemen, na bijna twee weken was het dan ook zover, het zaadje ontkiemde en er kwam een klein scheutje uit het zaadje gegroeid. Vervolgens hebben wij het voorzichtig overgepoot in een klein potje met aarde en nu is het wachten tot er een stekje groeit wat we vervolgens buiten in de tuin kunnen planten.
En nu is het afwachten
Zoals je ziet komt er nog best wat bij kijken als je een moestuin in je eigen tuin wil beginnen. Naar ons idee valt of staat alles met een goede voorbereiding, op deze manier zorgt je er namelijk voor dat alles goed geregeld is en dat je precies weet wat je moet doen en wat je gewassen nodig hebben. Zo vergroot je ook de kans op een goede oogst, want ondanks dat we het hele proces erg leuk vinden en genieten van het werken in de moestuin gaat het ons natuurlijk ook daarom, een mooie oogst binnenhalen! We nemen jullie graag mee op avontuur en vertellen jullie de volgende keer hoe het er nu voorstaat met onze moestuin!