Materialen

Een houten vlonder in de tuin

houten vlonder

Er bestaan ontzettend veel manieren om de grond in je tuin te bedekken. Zo kun je dit doen met tegels, houtsnippers of grind maar er is nog een manier namelijk door middel van houten vlonders. En tegenwoordig zien we die dus ook steeds vaker voorbij komen in de Nederlandse achtertuinen. Niet zo gek ook aangezien het zorgt voor een heel mooi en sfeervol gezicht in je tuin.

Houten vlonders zijn naast mooi en sfeervol ook een leuke aanvulling op je tuin en bij uitstek geschikt als je graag net even iets anders in je tuin hebt liggen. Wel is het zo dat houten vlonders meer onderhoud vragen dan bijvoorbeeld tegels of grind, maar voor veel mensen weegt dit niet op tegen het mooie gezicht wat de houten vlonders bieden.

Maar stel dat je nu ook overdenkt om te kiezen voor houten vlonders in je tuin waar moet je dan allemaal op letten bij de aanschaf ervan? En met welk budget moet je ongeveer rekening houden? Hoe ziet het onderhoud van de houten vlonders eruit en hoe kun je ze het beste leggen en ook combineren met de huidige indeling van je tuin. In deze blog vertellen wij het je allemaal en laten we je alle ins en outs zien op het gebied van houten vlonders in de tuin zodat jij uiteindelijk een weloverwogen kunt maken!

 

De keuze voor houten vlonders in de tuin

Als je er over denkt om voor houten vlonders in je tuin te kiezen dan is het goed om je eerst grondig te laten informeren over het product voordat je een definitieve keuze maakt. Ten eerste bedenk je dan ook goed waar je de houten vlonders in de tuin zou willen leggen, is dit op het terras, een tuinpad bij het water of onder een overkapping. En over wat voor oppervlakte hebben we het dan, gaat het om een heel groot stuk of is het maar een klein stukje waar de vlonders komen te liggen. Dit heeft onder andere ook te maken met het budget wat je ervoor over hebt, houten vlonders kunnen namelijk best prijzig zijn.

Maar naast de prijs en de plek kijk je ook naar het gebruik ervan. Gaan ze heel intensief gebruikt worden of juist niet en zo ja is het product hier dan ook geschikt voor. En kijk vervolgens ook naar de mate van onderhoud die de houten vlonders nodig hebben. Kun je dit ook bieden en zie je dit zitten want ook dit telt mee als het gaat om het maken van de juiste keuze.

Maar het begint natuurlijk allemaal bij hoe je het product ervaart. Het is dus zeker een aanrader om je eerst eens goed te oriënteren. Ga bij verschillende winkels en leveranciers langs en bekijk het aanbod in het echt. Op deze manier kun je een goed gevoel bij het product krijgen en dit zal je later helpen om een goede keuze te maken. Stel ook alle vragen die je hebt en laat je met name goed informeren over de mate van onderhoud en het gebruik wat de vlonders aankunnen. Ook zijn er natuurlijk verschillende soorten hout die gebruikt worden voor het maken van de vlonders, laat je ook hier goed over informeren en maak zo een bewuste keuze.

Als je uiteindelijk verschillende houten vlonders in het echt hebt bekeken en antwoord hebt gekregen op al je vragen dan kun je verder gaan bedenken of houten vlonders de juiste keuze voor jou zijn. Houdt hierbij goed rekening met alle voor en nadelen van het product en maak een weloverwogen keuze.

 

De voordelen van houten vlonders in de tuin

Er zitten een heleboel voordelen aan het kiezen voor houten vlonders in de tuin. Ten eerste is het een ontzettend mooi gezicht, de vlonders zorgen voor een heel warm en sfeervol gevoel in de tuin en dat is dan ook de reden dat veel mensen ze graag in de tuin hebben liggen. Daarnaast zijn ze ook wat specialer dan bijvoorbeeld tegels, ook dit kan een reden zijn om te kiezen voor houten vlonders, als je bijvoorbeeld graag iets aparts in je tuin hebt liggen en niet zo van standaard houdt. Maar naast de uitstraling speelt ook zeker de kwaliteit een rol. Hout is een heel natuurlijk en duurzaam product en voor veel mensen is dit dan ook de reden om voor houten vlonders in de tuin te kiezen. Juist doordat het zo enorm duurzaam is en met het juiste onderhoud ontzettend lang mee kan gaan!

Maar en ander voordeel van houten vlonders in je tuin is dat ze echt bij iedere tuin stijl passen. Zo passen ze heel goed in een landelijke tuin maar ook in een moderne of natuurlijke tuin komen ze prima tot hun recht. Dit komt doordat hout een vrij neutraal product is wat zich prima aanpast aan de omgeving. En ook met de kleur hout kun je natuurlijk een heleboel doen! In een moderne tuin zien we vaak de keuze voor wat donkerder hout terwijl in een landelijke tuin er juist veel vaker voor heel licht hout gekozen wordt.

 

De nadelen van houten vlonders in de tuin

Overal waar er voordelen zijn vinden we uiteraard ook een paar nadelen, al is het in dit geval maar de vraag of die opwegen tegen de voordelen van het kiezen voor houten vlonders in de tuin. Een nadeel van houten vlonders in de tuin kan namelijk zijn de mate van onderhoudt. Het hout heeft namelijk best wat onderhoudt nodig om het helemaal in goede conditie te houden. Uiteraard is hout wat leeft mooi om te zien maar om slijtage te voorkomen is goed onderhoud wel echt een voorwaarde. Hier gaat uiteraard tijd en ook wat geld in zitten en het is goed om je van te voren af te vragen of je dat ziet zitten. Voor veel mensen wordt dit dan ook als een nadeel van de houten vlonders ervaren.

Daarnaast is het ook zo dat houten vlonders vaak vrij prijzig zijn. Het is een duurzaam en kwalitatief hoog product en hier hangt dan ook begrijpelijk een prijskaartje aan. Met tegels of grind ben je vaak een stuk goedkoper uit dus het is natuurlijk maar de vraag of de houten vlonders in je budget passen en als ze dat al doen of dat je de prijs er dan voor over hebt. Ook dit is iets om jezelf dus eerst goed af te vragen.

En ten slotte is het soms een nadeel dat houten vlonders best lastig te leggen zijn en vaak echt door een professional geplaatst moeten worden. En uiteraard hangt hier dan natuurlijk ook een prijskaartje aan. Dus ook dit moet je meenemen in je keuze voor houten vlonders in de tuin.

 

Het onderhoud van de houten vlonders

We gaven het net al even aan, de houten vlonders hebben best wel wat onderhoud nodig. Hout is een product dat leeft, dat hout in dat het kan veranderen onder bijvoorbeeld weersomstandigheden. Hout kan bijvoorbeeld verkleuren of juist krimpen of uitzetten. Als je houten vlonders in de tuin hebt liggen dan wil je dit graag voorkomen. Daarom is het altijd aan te raden om de houten vlonders goed te onderhouden. Ten eerste moeten ze regelmatig een nieuwe laag beits of olie krijgen, dit behoudt onder andere de kleur maar zorgt ook voor een beschermende laag zodat de vlonders minder snel zullen slijten. Daarnaast is het ook belangrijk om de vlonders steeds voor de nieuwe beits laag te schuren. Op deze manier ga je de werking van het hout tegen en daarnaast zal de beits laag dan beter pakken op het hout.

Als je dus kiest voor houten vlonders in de tuin dien je hier wel rekening mee te houden. Het is onderhoud wat soms jaarlijks en soms om de paar jaar terug komt. Dit is een beetje afhankelijk van het soort hout en de kwaliteit ervan die je kiest.

 

Een houten vlonder in de tuin een prima plan

Als je uiteindelijk besluit om te kiezen voor houten vlonders in de tuin dan is dit een keuze waar je geen spijt van zal krijgen! De vlonders zien er vaak schitterend uit en zeker met het juiste onderhoud gaan ze jarenlang mee. De houten vlonders zorgen daarnaast voor een ontzettend sfeervol en warm gevoel in de tuin en maken er echt een geheel van. En het grote voordeel is natuurlijk dat ze vrijwel bij iedere stijl tuin passen, hoe fijn is dat! Op deze manier heb je echt iets bijzonders in de tuin en met het juiste onderhoud kun je er nog jarenlang van genieten.

En als je dan dus definitief besluit om voor houten vlonders te gaan laat je dan vooral vooraf goed informeren, ga het product in het echt bij de winkel of de leverancier bekijken en neem desnoods een stukje vlonder mee naar huis om te kijken hoe het past in de tuin. Denk ook goed na over de prijs en kies voor een goede prijs kwaliteit verhouding. Soms is het investeren in een goede kwaliteit de beste keuze die je kunt maken ook al ben je dan in eerste instantie iets meer kwijt, uiteindelijk zal het zich uitbetalen en profiteer je er op de lange termijn van.