Inspiratie, Tips

Kunstgras of normaal gras; wat is voor in jouw tuin de beste keuze?

kunstgras of echt gras

Ben je op dit moment bezig met het inrichten van jouw tuin? Of wil je graag een nieuw ontwerp voor jouw tuin gaan maken? Ongeacht wat de status van jouw tuin op dit moment is, is het advies om te allen tijde voor een gazon te kiezen. Met een gazon geniet je namelijk van meerdere voordelen, waarover later meer in dit artikel.

In dit artikel vind je een complete vergelijking tussen normaal gras en kunstgras. We kijken naar de voordelen van beide grassoorten, terwijl we ook naar de nadelen van beide grassoorten kijken. Door dit artikel op je gemakje door te nemen, kun je uiteindelijk de juiste grassoort uitkiezen.

Is het aan te raden om sowieso een grasmat te kiezen? Ja, zonder enige twijfel. Als je voor een grasmat kiest, geniet je in jouw tuin direct van meerdere voordelen. Deze voordelen hebben we alvast voor je op een rijtje gezet:

  • Gras brengt een fraaie en gezellige uitstraling met zich mee. Als je voor een grasmat kiest, geniet je sowieso van een fraaie en gezellige uitstraling. Dat is te danken aan het gras zelf, maar uiteraard ook aan de kleur. De groene kleur van het gras spreekt eigenlijk direct tot de verbeelding.
  • Goed voor het ecosysteem. Wist je dat de grasmatten in de Nederlandse tuinen een belangrijke rol in het ecosysteem spelen? Ja, dat is echt het geval. Als je voor een grasmat in jouw tuin kiest, weet je de insecten eigenlijk een fijne plek in jouw tuin te geven. Daardoor weet je het ecosysteem in stand te houden.
  • Goed voor het regenwater. Dit klinkt mogelijk als een vreemd voordeel, maar dat is zeker niet het geval. Als je voor een grasmat in jouw tuin kiest, weet je het regenwater een kans te bieden om te ontsnappen. Mocht je voor alleen maar tegels in jouw tuin kiezen, is dat niet mogelijk. In dat geval blijft de regen in jouw tuin staan, waardoor jouw tuin mogelijk kan gaan verzakken. Dát weet je dus ook te voorkomen door voor een grasmat in jouw tuin te kiezen.
  • Erg veilig. Wist je dat een grasmat in de tuin ook bijdraagt aan de veiligheid? Dit voordeel is met name van belang als je een huisdier of een kind hebt. Mochten zij in de tuin spelen, hoeven zij niet bang te zijn om hard te vallen. Zelfs tijdens het spelen kunnen ze behoorlijk zacht op de grasmat vallen; dat is in onze ogen echt een belangrijk voordeel.
  • Je kunt een fraai contrast creëren. Wil je graag een toffe uitstraling in jouw tuin creëren? Dan is een grasmat ook een verstandige keuze. Het is namelijk zo dat je met een grasmat een fraai contrast weet te creëren. Denk maar eens aan een contrast tussen bestrating en de groene kleur van de grasmat.
  • Je kunt uit meerdere grassoorten kiezen. Kijk, dat is het voordeel dat in dit artikel centraal staat. In dit artikel bespreken we immers of je beter voor echt gras kunt kiezen of beter voor echt gras. Wij kunnen je nu al één ding verklappen; het hangt grotendeels van jouw eigen voorkeuren af. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Wat is het belangrijkste verschil?

Gaat jouw voorkeur uit naar een grasmat in de tuin? Zou jij dolgraag van de hierboven genoemde voordelen willen profiteren? En ben je ook bereid om daar een bepaalde investering voor te doen? Dan is het zaak om een vergelijking te maken tussen echt gras en kunstgras.

Tussen beide grassoorten is één duidelijk verschil zichtbaar: echt gras is natuurlijk, terwijl kunstgras in een machine gefabriceerd wordt. Dit verschil lijkt voor de hand liggend te zijn, maar juist dít verschil zorgt voor de grote verschillen tussen beide grassoorten.

Feit is dat je bij beide grassoorten van de nodige voordelen weet te genieten. Aan de andere kant is het ook zo dat je bij beide grassoorten met enkele nadelen rekening moet houden. Wat deze voor- en nadelen precies zijn, bespreken we graag uitgebreid in dít artikel!

Wat zijn de voor- en nadelen van echt gras?

Zo, het is de hoogste tijd om een vergelijking te maken tussen echt gras en tussen natuur gras. Beide grassoorten zijn dus bijster interessant; iets wat zeker geld voort natuur gras. Deze grassoort is eigenlijk het gras zoals je dat kent. Dit gras kom je langs de weg tegen, kom je in het park tegen en kom je op veel sportvelden tegen.

Ook veel huishoudens kiezen voor echt gras in de tuin. Iets wat ook goed te begrijpen is, aangezien echt gras veel voordelen met zich mee brengt. Wat deze voordelen precies zijn, lees je hieronder.

De voordelen van echt gras

Zie jij het zitten om voor echt gras te gaan? Dan kies je in principe voor een natuurlijke en fraaie uitstraling. Echt gras heeft uiteraard een uitstraling zoals je deze ook in de natuur tegenkomt. Eigenlijk weet je met een dergelijke grasmat dus de natuur naar jouw tuin toe te halen.

Daarnaast is het ook zo dat je het gras echt goed kunt onderhouden. Des te meer tijd je aan het onderhoud van het gras besteedt, des te fraaier de grasmat wordt. Bovendien is het leuk om lekker met een grasmat bezig te zijn. Even met de grasmaaier over de grasmat heen, met de verticuteermachine over de grasmat heen en netjes de kantjes bijknippen. Zoals je al kunt lezen, kun je hier moeiteloos de nodige uren aan besteden. Erg leuk, mocht je een liefhebber van tuinieren zijn.

Verder is het een voordeel dat echt gras geen belasting voor het milieu vormt. Dat is wel het geval bij kunstgras. Kunstgras wordt immers met vezels vervaardigd, waar bijvoorbeeld stroom en grondstoffen voor nodig zijn. Bij het fabriceren van kunstgras is er daarom sprake van een belasting van de aardbol. Bij echt gras heb je daar geen enkele last van.

In de afgelopen jaren is het zomers behoorlijk warm in ons land. Als het behoorlijk warm is, is het lekker om veel tijd in de tuin door te brengen. Mocht je voor echt gras kiezen, kun je dat op een echt veilige manier doen. Dát is te danken aan het feit dat echt gras niet overdreven warm wordt. Bij kunstgras heb je dat gevaar wel, waardoor je bij warm weer mogelijk jouw vingers/handen aan het kunstgras kunt verbranden.

Een ander voordeel is dat echt gras heerlijk zacht is. Als je met jouw blote voeten over het gras heenloopt, voelt dit echt natuurlijk aan. Het is soms net alsof je op een paradijs loopt, terwijl je gewoon in jouw eigen achtertuin bent. Super!

De nadelen van echt gras

Is het dan allemaal koek en ei met echt gras? Nee, dat is niet het geval. Als je voor echt gras wilt gaan kiezen, moet je op voorhand met enkele nadelen rekening houden. Het gaat hierbij ook om nadelen waar je mogelijk op voorhand niet aan gedacht hebt. Mede daarom willen wij je hieronder ook graag over deze nadelen uitgebreid informeren.

Eén van de nadelen is bijvoorbeeld dat je veel tijd aan het onderhoud moet besteden. Doe je dit niet? Dan merk je dit al snel aan de conditie van de grasmat terug. Het gras kan geel uitslaan, het gras kan gewoonweg dood gaan of je kunt last van onkruid in het gras krijgen. Ongeacht wat de gevolgen zijn, zijn deze gevolgen niet prettig. Het advies is dan ook om echt de nodige tijd te besteden aan het onderhoud van de grasmat. Ja, dit kost tijd, dus daar moet je wel goed rekening mee houden.

Ook moet je met de kosten rekening houden. Als je het echte gras goed wilt onderhouden, heb je hier verschillende gereedschappen voor nodig. Dit brengt uiteraard een bepaalde investering met zich mee; houd ook daar goed rekening mee.

Tot slot willen wij je nog wijzen op de levensduur van echt gras. Mocht je het gras niet al te goed onderhouden, krijg je met een kortere levensduur te maken. Dit wil je uiteraard niet, dus moet je écht veel tijd aan het onderhoud besteden.

Wat zijn de voor- en nadelen van kunstgras?

Zo, je hebt hierboven kennis kunnen maken met de voor- en nadelen van echt gras. Het is nu tijd om naar de voor- en nadelen van kunstgras te kijken. Ook deze grassoort brengt meerdere specifieke voor- en nadelen met zich mee.

De voordelen van kunstgras

Lijkt het jou wel iets om voor kunstgras te kiezen? Dan kun je van een lange levensduur uitgaan, zonder dat je daar veel onderhoud voor uit hoeft te voeren. Aan kunstgras kan immers niks kapot gaan; je hoeft hierdoor echt géén tijd te besteden aan het onderhouden van het kunstgras.

Een ander voordeel is het feit dat kunstgras echt heel realistisch oogt. Als je nu echt gras en kunstgras naast elkaar zou leggen, zou je de verschillen niet eens opmerken. De verschillende fabrikanten hebben het voor elkaar gekregen om het kunstgras gewoonweg zeer realistisch te laten ogen.

Verder is het een groot voordeel dat kunstgras altijd netjes blijft. Je hebt geen last van de zonnestralen, je hebt geen last van bijvoorbeeld vorst en je hebt ook geen last van onkruid door het kunstgras heen. Nee, het kunstgras blijft nú netjes en blijft dat ook de komende jaren. Zoals we reeds hierboven al aangegeven hebben, brengt kunstgras echt een lange levensduur met zich mee.

Heb je wel eens last van een allergie in de tuin? Mogelijk ligt dit aan het gras of aan de pollen van het gras. Mocht je voor een kunstgras gazon kiezen, heb je daar nooit meer last van. Aangezien gras in een fabriek gefabriceerd werd, hoef je over allergieën niet in te zitten.

De nadelen van kunstgras

Ben je onder de indruk van de hierboven genoemde voordelen? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Wij vinden persoonlijk kunstgras ook ideaal, maar toch is het zaak om met enkele nadelen rekening te houden. Wat deze nadelen precies zijn, bespreken we graag hieronder.

Eén van de nadelen is dat kunstgras behoorlijk prijzig is. Dat is met name het geval als je de kunstgras matten wilt kopen én als je deze aan wilt leggen. In vergelijking met normaal gras is kunstgras gewoonweg aan de prijzige kant. Wel is het een feit dat je uit meerdere soorten kunstgras kunt kiezen. Tussen de verschillende soorten kunstgras zijn ook duidelijke verschillen zichtbaar op het gebied van het prijskaartje.

Daarnaast moet je rekening houden met de hitte. Als de zon vol op het kunstgras schijnt, gaat de mat erg warm aanvoelen. Met name als je graag op jouw blote voeten op een grasmat loopt, kan dit vervelend zijn. Als het écht warm is, kun je hierdoor zelfs een lichaamsdeel verbranden. Dit wil je uiteraard ten koste van alles voorkomen.

Tot slot moet je rekening houden met de belasting voor het milieu. Omdat kunstgras in een fabriek gefabriceerd wordt, brengt dit enige vervuiling voor het milieu met zich mee. Voor de mensen die met het milieu begaan zijn, is deze keuze voor echt gras daarom de betere.

kunstgras

kunstgras

Wat is voor in jouw tuin de beste keuze?

Zou jij dolgraag een grasmat in jouw tuin willen hebben? Dan heb je op voorhand al een goede keuze gemaakt. Juist door voor een grasmat te kiezen, kies je voor meerdere voordelen in jouw tuin. Ondertussen is het ook nog prettig dat je uit twee soorten gras kunt kiezen; echt gras en kunstgras.

Het is nu aan jou om te bepalen voor welke grassoort je het beste kunt kiezen. Maak een goede vergelijking, zet jouw wensen op een rijtje en kijk ook naar de lange termijn. Juist door de juiste keuze voor op de lange termijn te maken, kun je jarenlang genieten van de grasmat in jouw tuin.

Overigens bestaat er geen ‘goed’ of ‘fout’ op dit gebied. De uiteindelijke keuze hangt simpelweg van jouw eigen voorkeuren af. Denk daarom goed na over jouw wensen en neem dit artikel nogmaals goed door. Dan heb je in ieder geval alle informatie voorhanden om de juiste keuze te maken!