Inspiratie

Een achtertuin passend bij een strandhuis

strandhuis

We dromen er allemaal wel eens bij weg, de mooie plaatjes van de meest prachtige strandhuizen, mooie, lichte, houten huizen gelegen aan zee. Huizen waarbij je uitkijkt op het strand en de zee en waarbij je in de achtertuin de zee hoort razen en de golven op het strand hoort rollen.

 

In Nederland hebben we een lange kuststrook en daarbij komt dus kijken dat we ook veel woningen hebben die grenzen aan het strand. En deze woningen hebben over het algemeen ook een tuin. Vaak grenzen ze aan de achterkant ook wel aan de duinen of het strand maar dan is er vaak aan de voortuin een tuin beschikbaar.

 

Je kunt je vast wel voorstellen dat een tuin bij een strandhuis zo dicht bij de zee soms net om een wat andere invulling vraagt dan een tuin bij een woning binnen de bebouwde kom of in een stad. Ten eerste is de grond anders en ten tweede wil je de sfeer van het strandhuis natuurlijk ook graag doortrekken in de tuin zodat alles voelt als een geheel.

 

Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin bij je strandhuis helemaal in het plaatje past? Welke beplanting kies je en welk soort tegels? En in welke stijl kies je de meubelen uit? Daarnaast kun je met accessoires gelukkig ook nog een heleboel doen! Wij laten je dan ook graag weten hoe het er allemaal uit kan komen te zien en waar je allemaal op moet letten bij het inrichten van jouw ideale strandtuin!

 

Passend bij de grond

 

Als je jouw tuin gaat inrichten welke hoort bij je strandhuis dan zijn er echter wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het ten eerste belangrijk dat je kiest voor beplanting die past bij de grond. En daarbij is het dan vooral weer heel belangrijk om er rekening mee te houden dat de grond bij je strandhuis anders is dan de grond in de bebouwde kom. De grond is namelijk een stuk meer zanderig, dit houdt ook in dat je er niet zomaar alles kan planten, sommige planten en struiken houden namelijk helemaal niet van deze grond en hier moet je natuurlijk wel rekening mee houden.

 

Verdiep jezelf dus vooraf goed in welk soort beplanting je kunt gebruiken op deze grond zodat je weet waaruit je een keuze kunt maken. Het zou natuurlijk achteraf erg zonde zijn als je kiest voor beplanting die helemaal niet goed uit de voeten kan op de zanderige grond en die na enkele weken dood gaat.

 

Kijk dus goed welke type beplanting wel bij deze grond past en plant deze vervolgens in je strandtuin zodat er een schitterend mooi beeld ontstaat. Straks laten we je ook nog eens zien welke planten erg stijlvol staan en passen bij de strand sfeer die je graag neer wil zetten!

 

Maar niet alleen met de beplanting moet je rekening houden met de zanderige grond. Het is ook belangrijk bij het tegelen van de grond, of het plaatsen van een tuinhuis. Dit moet allemaal erg goed gefundeerd worden zodat je er zeker van bent dat er niets zal gaan verzakken. Het goede nieuws is dat als je hier goed mee omgaat je zeker weten een hele mooie tuin kunt realiseren! Je dient er alleen wel echt rekening mee te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Kiezen van de juiste stijl

 

Het strand brengt een bepaalde sfeer met zich mee. Het strand geeft namelijk al snel een gevoel van vrijheid en vakantie. Als je dus een strandhuis hebt staan dan is het fijn om de stijl van het huis en het strand dus ook in de tuin door te voeren. Een moderne tuin is bijvoorbeeld niet zo passend bij een strandhuis en zal meteen voor een totaal andere sfeer zorgen, en het is natuurlijk maar de vraag of dat ook is wat je wil!

 

Veel mooier is het om de relaxte strandsfeer ook in je tuin toe te passen. Kies voor prachtige lichte kleuren en materialen en zorg ervoor dat jouw tuin de sfeer van het strand ademt! Daarnaast is het ook erg leuk om bepaalde materialen terug te laten komen die de strand sfeer met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan houten strandpaaltjes, riet en schelpen. Deze materialen zorgen er eigenlijk direct al voor dat jouw tuin de sfeer van het strand ademt!

 

Het kiezen van de juiste stijl voor je strand tuin is dan ook erg belangrijk. Het is vooral heel leuk en fijn om de kleuren en materialen van het strand aan te houden en hier ook een beetje mee te spelen. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw strand tuin helemaal past bij je strandhuis!

 

De juiste tegels kiezen

 

Vaak als je begint bij de aanleg van een tuin start je bij het leggen van de tegels voor bijvoorbeeld een terras. Ook bij een strand tuin komt deze keuze om de hoek kijken, maar welke tegels kun je nu eigenlijk het beste kiezen? Tegenwoordig zien we steeds meer grote, donkere tegels verschijnen, dit lijkt een ware trend te zijn. Maar hoe leuk dit er ook uit ziet in een strand tuin zijn ze vaak wat minder passend, met name doordat ze een hele moderne uitstraling hebben. Veel beter kun je dan kiezen voor wat kleinere tegels in een lichte kleur, helemaal af maak je het als je voor tegels in een zandkleur kiest. Op deze manier wek je de illusie dat er zand ligt en dit past natuurlijk helemaal goed bij je strand tuin!

 

Niet enkel het kiezen van de juiste tegels is van belang maar ook het plaatsen ervan. Dit moet namelijk op een bepaalde manier gebeuren, bij een strand tuin is het vooral heel belangrijk dat je de tegels zo plaatst dat ze niet kunnen gaan verzakken. Dit gebeurt namelijk erg makkelijk doordat de grond zoveel zand bevat en dus minder stevig is. Door een goede fundering onder de tegels te leggen kun je dit gelukkig voorkomen!

 

Je ziet het, ook het kiezen van de juiste tegels kan een enorme klus zijn bij een strand tuin maar uiteindelijk wel met een mooi resultaat, en daar doen we het allemaal voor!

achtertuin

achtertuin

Welke beplanting kies je

 

We gaven in het begin al even aan dat het kiezen van de juiste beplating erg belangrijk is omdat niet alle planten goed uit de voeten kunnen met de zanderige grond. Vandaar dat het dan ook vooral handig is om je vooraf goed te laten informeren zodat je weet welke mogelijkheden er zijn.

 

Qua sfeer zijn er echter wel een aantal planten die het heel goed doen in een strand tuin. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten sier gras, deze vormen vaak een heel mooi geheel en zorgen voor een gevoel alsof je in de duinen loopt! Maar ook groene plantjes met kleine witte bloemetjes doen het altijd erg goed. Ook deze kom je namelijk veel tegen in de duinen en dit zal dan ook voor een strand gevoel zorgen!

 

De beplanting is dus enorm bepalend voor het gevoel en de sfeer in je tuin. Het is dan ook vooral een tip om te kiezen voor planten die je veel in de duinen voorbij ziet komen. Dit zorgt namelijk voor een echt strand gevoel in je achtertuin en daar gaat het natuurlijk allemaal om!

 

De juiste accessoires

 

Maar niet alleen met tegels en beplanting kun je veel doen. Ook met accessoires kun je erg goed de juiste sfeer in je tuin neerzetten. Kies vooral voor accessoires die perfect bij een strand gevoel passen en die bijvoorbeeld ook deze kleuren bij zich dragen. Denk bijvoorbeeld aan blauwe of witte accessoires, en dan vooral ook accessoires met schelpen of een andere referentie naar het strand. Zo doen items met vissen of bootjes het ook altijd heel erg goed!

 

Met de juiste accessoires kun je in ieder geval heel goed en makkelijk de juiste sfeer neerzetten en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait! De juiste accessoires zullen ervoor zorgen dat jouw tuin aanvoelt als een verlengstuk van het strand en dus ook perfect passend bij je strandshuis, wat wil je nog meer!

 

Een strandhuis met een strandtuin

 

Een huis aan het strand is natuurlijk een ware droom, het is enorm luxe om te kunnen genieten van een woning die zo dicht aan het strand ligt waardoor je optimaal van het strand en alles wat het te bieden heeft kunt genieten! Daarnaast is een strand tuin minstens zo belangrijk. Hoe fijn  is het namelijk als deze tuin helemaal bij het huis past en de fijne sfeer van binnen ook buiten kan worden voortgezet! Op deze manier vormen woning en tuin een geheel en dat is natuurlijk precies waar je naar op zoek bent!

 

Een strandtuin realiseren lijkt dan ook misschien op het eerst oog wat lastig maar al snel zal je gaan merken dat niets minder waar is. Met de juiste aanpassingen kun jij er namelijk prima voor zorgen dat jouw tuin helemaal past bij je strand huis en dat het samen dezelfde sfeer zal ademen!