Inspiratie, Tips

Hoe kun je een tuin kindvriendelijk inrichten?

hoe kun je een tuin kindvriendelijk inrichten

Bij het inrichten van een tuin moet je met veel factoren rekening houden. Je hebt te maken met de afmetingen van jouw tuin, met de ligging van jouw tuin, met jouw persoonlijke voorkeuren en met jouw budget. Mocht je ook nog kinderen hebben, is dat een bijkomende factor. Sterker nog; in onze ogen is dat één van de belangrijkste factoren om goed rekening mee te houden.

Waarom? Omdat je een tuin echt kindvriendelijk in moet richten, indien je kinderen hebt. Kinderen die bijvoorbeeld in een gevaarlijke tuin spelen, zijn absoluut niet veilig. Als ouder zijnde wil je uiteraard dat jouw kinderen wel veilig in jouw tuin kunnen spelen. Dát krijg je voor elkaar door een kindvriendelijke tuin te creëren.

Heb je enig idee hoe je een kindvriendelijke tuin kunt creëren? En heb je enig idee welke elementen je in een kindvriendelijke tuin toe kunt passen? Op deze twee vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden. Een antwoord waarmee je direct uit de voeten kunt, zodat je direct jouw tuin op een kindvriendelijke manier in kunt richten.

In dit artikel verwijzen wij daarvoor overigens naar specifieke tuinmeubelen en accessoires. Dergelijke meubelen en accessoires zijn direct in onze webshop te verkrijgen. Mocht je jouw tuin kindvriendelijk in willen richten, ben je daarvoor dus direct bij ons aan het juiste adres!

Tip 1: kies altijd voor een gazon in jouw tuin

Voor de grap zou je eigenlijk eens met een helikopertje over jouw wijk moeten vliegen. Waarom? Omdat je dan opmerkt dat vrij veel huishoudens voor heel veel tegels in de tuin hebben gekozen. Sommige tuinen liggen echt compleet vol met tegels. In onze ogen een gemiste en niet al te slimme kans.

Door tegels in jouw tuin neer te leggen, wordt jouw tuin namelijk niet veiliger. Nee, als jouw kind hard ten val op één van de tegels komt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Mede daarom raden wij je aan om altijd voor een gazon in de tuin te kiezen. Het klopt dat je hier wat onderhoud aan hebt, maar het is wel een stuk veiliger voor jouw kind.

Weet je wat er gaat gebeuren als jouw kind op het grasveld valt? Jouw kind gaat lachen, gaat lekker grassprietjes tellen of moet even bijkomen van de schrik. De kans is in ieder geval erg klein dat jouw kind hier verwondingen aan overhoudt. Gras is namelijk lekker zacht, veert soort van mee en vangt daardoor de klap perfect op.

In een kindvriendelijke tuin mag een grasmat derhalve zéker niet ontbreken. Mocht je voor een grasmat kiezen, geniet je bovendien van meerdere voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een voordeel dat de grasmat voor een toffe uitstraling zorgt. Het groen brengt vrolijkheid, gezelligheid en een gave uitstraling met zich mee.

Bovendien lever je ook nog een positieve bijdrage aan het milieu. Doordat je voor een grasmat in de tuin gekozen hebt, biedt je plek aan allerlei soorten insecten. Deze insecten moeten overleven en hebben daarvoor begroeiing nodig. Jij biedt hen deze begroeiing, waardoor je een bijdrage levert aan ons ecologische systeem. Insecten spelen in dát systeem namelijk een belangrijke rol. Al met al dus voldoende redenen om voor een gazon in de tuin te kiezen!

kindvriendelijke tuin

kindvriendelijke tuin

Tip 2: pas op met scherpe hoeken

Ga je jouw tuin volledig opnieuw inrichten? Dan is het advies om op te passen met scherpe hoeken. We hebben het hierbij niet over de hoeken van de tuin zelf, maar over de hoeken van bijvoorbeeld de tuintafel. Als je op zoek naar een nieuwe tuintafel bent, kun je uit echt heel veel varianten kiezen. Veel van deze varianten hebben scherpe hoeken, maar sommige varianten hebben ook een ander soort hoek. Mocht je kinderen hebben, kun je beter voor een tuintafel met minder scherpe hoeken kiezen. Waarom? Omdat de kans vrij groot is dat jouw kind wel eens met zijn/haar hoofd tegen een hoek van de tuintafel aanloopt.

Je kunt je vast voorstellen dat dit een pijnlijke ervaring voor een kind is. Om dat te voorkomen, ga je dus bewust op zoek naar veilige tuinmeubelen. Tuinmeubelen die geen al te scherpe hoeken hebben, waardoor je de kans op een verwonding aan het hoofd van jouw kind flink verkleind.

Bovendien kun je oppassen met de hoeken van bijvoorbeeld stenen die je in jouw tuin legt. Door grote stenen in jouw tuin neer te leggen, weet je jouw tuin op een leuke manier aan te kleden. Erg leuk om te doen, maar houd wel rekening met de scherpe randjes van deze stenen. Als jouw kind onverhoopt op één van deze stenen valt, kan dat ook voor de nodige verwondingen zorgen. Je kunt je dan ook afvragen of dergelijke stenen überhaupt handig zijn in een tuin waar ook kinderen rondlopen.

Tip 3: zorg voor een schuttingdeur die op slot kan

Bij het inrichten van een tuin moet je ook goed naar de tuinafscheiding kijken. Als we naar de gemiddelde Nederlandse tuin kijken, zien we dat men voor een schutting kiest. Logisch ook, aangezien een schutting echt de nodige voordelen biedt. Mocht je eenmaal een schutting in jouw tuin hebben staan, heb je ongetwijfeld ook de beschikking over een schuttingdeur.

Ons advies daarover is het volgende: zorg ervoor dat je deze schuttingdeur op slot kunt doen. Waarom? Omdat je kind dan geen kans heeft om te ‘ontsnappen’ uit jouw tuin. Dit klinkt mogelijk ietwat cliché, maar een kind gaat altijd op zoek naar nieuwe dingen. Elk kind is eigenlijk wel nieuwsgierig, waardoor de meeste kinderen aan van alles en nog wat gaan zitten. Je moet er niet aan denken dat ze aan de kruk van de schuttingdeur zitten en daarmee zo de deur open kunnen doen.

Zorg er daarom voor dat je deze deur altijd op slot kunt doen. Daarbij gaat het er overigens ook om dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen. Zorg ervoor dat de schuttingdeur altijd op slot zit en maak daarmee de tuin weer een stukje veiliger. Ook als je zelf heel even binnen koffie gaat halen, hoef je niet bang te zijn dat jouw kind uit de tuin ontsnapt. Dat is gewoonweg niet mogelijk, met alle dank aan de schuttingdeur die op slot kan!

Tip 4: denk goed aan de hoeveelheid zitplaatsen

De keuze voor de juiste tuinmeubelen is ook geen gemakkelijke keuze. Nee, je moet eerst bepalen naar wát voor soort tuinmeubelen je op zoek bent. Vervolgens moet je een keuze gaan maken tussen het uitgebreide aanbod. Bij het maken van deze vergelijking moet je ook goed nadenken over de hoeveelheid zitplaatsen.

Heb je op dit moment bijvoorbeeld 2 kinderen? Dan heb je sowieso vier zitplaatsen nodig bij bijvoorbeeld jouw tuinset of jouw loungeset. Verwacht je op termijn mogelijk nog één of twee kinderen erbij? Dan kun je mogelijk al in eerste instantie beter voor een grotere tuinset of loungeset kiezen.

Je wilt in ieder geval iedereen uit jouw gezin een zitplaats aan kunnen bieden. Dát krijg je voor elkaar door goed te kijken naar de hoeveelheid zitplaatsen. Ga hier echt kritisch mee om en kijk ook naar de toekomst. Mochten jij en jouw partner nog een kinderwens hebben, is dat iets om rekening mee te houden. Het is immers zonde om na een paar jaar alweer nieuwe tuinmeubelen te moeten kopen.

Met andere woorden: het zoeken naar de juiste tuinmeubelen neemt enige tijd in beslag. Gelukkig ben je daarvoor bij ons aan het juiste adres. Je vindt bij ons namelijk een ongekend uitgebreid aanbod van meubelen. Een aanbod dat niet alleen uitgebreid is, maar ook bestaat uit louter de beste meubelen. Voor deze meubelen hoef je bovendien niet de hoofdprijs te betalen. Nee, wij doen er alles aan om de meubelen zo betaalbaar mogelijk te houden. Daarmee wordt het inrichten van een tuin alleen maar leuker, ook als je kinderen hebt.

Tip 5: zorg voor een kinderhoek in de tuin

Heb je bij het maken van een tuinontwerp nog de nodige ruimte over? Dan kun je eens nadenken over het creëren van een complete kinderhoek in de tuin. Volgens ons is dat sowieso een goed idee. Met een kinderhoek weet je namelijk een comfortabele, veilige en leuke speelomgeving voor jouw kinderen te creëren. Een omgeving waarin ze ongekend veel tijd door gaan brengen. Hoogstwaarschijnlijk.

Hoe je zo’n kinderhoek in kunt richten? Nou, daar heb je tegenwoordig meerdere mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld een trampoline in de grond ingraven, maar je kunt ook voor een leuke zandbak zorgen. Verder kun je ook ‘gewoon’ een speelkleed op de grond neerleggen; dat biedt ook een fijne speelondergrond voor jouw kinderen.

Bij het inrichten van een kinderhoek moet je goed rekening houden met de wensen van jouw kinderen. Vinden jouw kinderen bijvoorbeeld voetbal erg leuk? Dan kun je er ook voor kiezen om een klein doeltje in jouw tuin neer te zetten. Dan weet je in ieder geval zeker dat jouw kinderen veel tijd in de tuin door gaan brengen.

Dit is overigens ook erg gezond voor jouw kinderen. Het is voor jouw kinderen in ieder geval een stuk gezonder dan het spelen van nietszeggende spelletjes op de smartphone. Zorg er dáárom ook voor dat je jouw tuin echt aantrekkelijk voor jouw kinderen maakt.

Tip 6: houd ook rekening met jouw eigen voorkeuren

Moet je een kindvriendelijke tuin nou volledig op jouw kinderen afstemmen? Nee, zeker niet. Het is ook aan te raden om rekening met jouw eigen voorkeuren te houden. Wil jij bijvoorbeeld een toffe vuurtafel in jouw tuin hebben? Dat is absoluut mogelijk, ook als je kinderen hebt. Het belangrijkste hierbij is dat je te allen tijde de veiligheid in de gaten houdt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw kinderen de vuurtafel niet zomaar aan of uit kunnen zetten.

Heb je nog geen idee wat nou precies jouw voorkeuren zijn? Dan raden wij je aan om de nodige inspiratie via het internet op te doen. Je bent daarvoor bij onze webshop aan het juiste adres, maar je kunt ook via bijvoorbeeld YouTube veel inspiratie op doen. Nadat je deze inspiratie opgedaan hebt, kun je de tuin mogelijk al direct geheel naar wens in gaan richten. Rekening houden met de kind vriendelijkheid uiteraard!

Tip 7: zorg altijd voor nog meer begroeiing

Wil je jouw tuin volledig met tegels volleggen? Vergeet dat alsjeblieft zo snel mogelijk. Door jouw tuin volledig met tegels vol te leggen, vraag je eigenlijk om problemen. Heb je bijvoorbeeld een idee wat er precies gaat gebeuren als het hard regent? Al dit regenwater komt in jouw tuin terecht, maar kan vervolgens geen enkele kant op. De kans bestaat dat de tegels bezwijken onder het gewicht en daardoor gaan verzakken. Door in jouw tuin voor de nodige begroeiing te kiezen, kun je dat voorkomen. De begroeiing zorgt er immers voor dat het regenwater wel ‘gewoon’ weg kan spoelen.

Overigens is begroeiing ook voor jouw kinderen goed en leuk. Je kunt namelijk samen met jouw kinderen gaan tuinieren. Veel kinderen vinden dit leuk, terwijl het ook nog leerzaam is. Je kunt je kinderen hiermee bijvoorbeeld het nodige over de flora en fauna in ons land bijbrengen. Bovendien is dit gewoon leuke quality time. Samen met jouw kind het onkruid uit de tuin halen; dat is een garantie voor veel plezier.

Tip 8: ga niet over één nacht ijs

Wil je jouw tuin echt kindvriendelijk in gaan richten? Zorg er dan voor dat je echt een goede voorbereiding treft. Zet jouw wensen op een rijtje en zet ook de wensen voor jouw kinderen op een rijtje. Aan de hand van die wensen kun je na gaan denken over het ontwerp van jouw tuin.

Vervolgens is het een kwestie van vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Je moet immers een keuze maken tussen bijvoorbeeld de vele soorten tegels en de vele soorten tuinmeubelen. Als je de juiste meubelen en accessoires aan wilt schaffen, ben je bij ons in ieder geval aan het juiste adres. Maak in onze webshop een goede vergelijking, denk er nog even goed over na en hak de knoop door. Bij ons hoef je bovendien niet de hoofdprijs te betalen!