planten

Het geheim van gezonde beplanting in je  tuin

gezonde beplanting

We houden allemaal enorm van een groene achtertuin. Een tuin vol met de meest mooie bloemen en planten is voor veel mensen dan ook een ideaal beeld! Het is dan ook een fijne trend dat steeds meer tuinen meer groen bevatten en prachtige beplanting hebben.

Planten en bloemen in je tuin heeft dan ook heel veel voordelen, het ziet er ten eerste heel erg gezellig uit en daarnaast zorg je ook voor een fijne bijdrage aan de natuur en dat is natuurlijk ook niet verkeerd. Veel mensen denken vaak dat er ontzettend veel werk komt kijken bij het verzorgen en gezond houden van de beplanting in je tuin. Nu is dit niet helemaal waar maar het is zeker zo dat je beplanting wel wat tijd en aandacht nodig heeft.

In deze blog laten we je alles weten over het geheim van gezonde beplanting in je tuin. We laten je zien hoe je zo goed mogelijk voor je beplanting kunt zorgen maar we vertellen je ook wat je kunt doen in de basis, dus hoe zorg je ervoor dat je beplanting op een dusdanige manier in je tuin plant dat er ook ruimte  is voor ontwikkeling en dus gezonde planten als gevolg!

 

Hoe herken je gezonde beplanting

Voor we je gaan vertellen hoe je precies kunt zorgen voor gezonde beplanting in je tuin gaan we eerst wat dieper in op wat gezonde beplanting precies is en hoe je dit kunt herkennen. Gezonde beplanting is eigenlijk heel simpel gezegd beplanting die helemaal gezond is en die vol kan groeien en bloeien.

Vaak herken je deze gezonde beplanting aan het feit dat deze planten en bloemen mooi vol zijn met blad, ze hebben dus geen kale plekken of dorre bladeren. Nee ze zitten vol met mooi groen blad. Daarnaast staan ze ook  nog eens helemaal in bloei, de bloemen die er eventueel aan zitten zijn dus mooi vol en bloeien ook erg mooi. Daarnaast zie je aan de kleuren ook af dat de plant of bloem gezond is. Geen dorre bruine stukken maar enkel gezonde planten en bloemen vol gezond blad!

Ook zijn ze goed op formaat dus niet extreem klein en achtergebleven in groei. Daarnaast kun je ook vaak zien dat de bladeren niet hangen of samenknijpen maar dat ze prachtig mooi sterk zijn met een opengevouwen blad. Op deze manier herken je dus gezonde beplanting!

Als je beplanting ongezond is dan zie je namelijk een heel ander plaatje! Wat we dan vaak tegenkomen zijn bladeren die helemaal samengeknepen zijn en vaak geen gezonde groene kleur hebben. Nee deze bladeren zijn vaak eerder bruin of geel en ogen verdord aan.  Daarnaast hangen deze bladeren ook vaak en zitten er soms zelfs hele kale plekken aan de plant of struik. Dit zijn allemaal kenmerken waaraan je dus goed kunt zien dat een plant niet gezond is!

Het verschil tussen gezonde en ongezonde beplanting is dus enorm groot en ook nog eens erg herkenbaar! Het beste is natuurlijk gezonde beplanting dit is niet alleen voor je planten veel beter maar ziet er dus ook nog eens veel mooier en vooral gezonder uit!

 

De ideale omstandigheden

Als je graag gezonde planten in je tuin wil hebben dan is het ten eerste heel erg belangrijk dat deze planten via de ideale omstandigheden kunnen groeien en bloeien. Dat houdt in dat ze voldoende ruimte om zich heen hebben om zich volledig te ontwikkelen. Maar ook dat ze voldoende voeding kunnen halen uit de bodem waar ze in staan. Dit draagt allemaal bij aan de gezondheid van deze planten. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat als een plant niet voldoende voeding krijgt dit ervoor zorgt dat je planten niet goed kunnen groeien. Maar ook als ze niet voldoende ruimte hebben staat dit de groei enorm in de weg. Dan hebben ze bijvoorbeeld geen plek om hun wortels verder kwijt te kunnen en dan komt de groei vaak stil te staan.

Maar ook de plek van de beplanting in je tuin is enorm belangrijk voor de gezondheid van je planten. Zo zijn er bijvoorbeeld planten die van heel veel zon houden, het is dan ook wel zo handig als zij een lekker plekje in je tuin hebben waar ze voldoende zonlicht kunnen vangen. Maar ook het tegendeel kan soms het geval zijn, je kunt namelijk soms ook planten in je tuin hebben die helemaal niet tegen veel zonlicht kunnen en die dus ook wat beschutting nodig hebben. Bij deze planten is het dus weer wel de bedoeling dat ze deze beschutting ook kunnen vinden, het is dus belangrijk om ze een plekje in de tuin te geven waar ze voldoende beschutting kunnen vinden voor allerlei factoren van buiten af. Hierdoor zal de plant dus ook beter kunnen groeien en veel langer gezond blijven!

Alles bij elkaar hebben de omstandigheden waarin je beplanting verkeerd een enorm grote invloed op de gezondheid van je beplanting. Gezonde beplanting staat in een gezonde omgeving en daarmee kan je dus ervoor zorgen dat jouw beplanting ten volste kan groeien en bloeien!

beplanting tuin

beplanting tuin

 

 

De beste verzorging

Maar het zijn niet enkel de omstandigheden die van invloed zijn op de gezondheid van jouw beplanting. Ook de verzorging van je beplanting speelt hierbij een hele grote rol! Het is namelijk heel erg belangrijk om je beplanting goed te verzorgen zodat ze zo lang mogelijk gezond kunnen blijven! Dit kan op een heleboel manieren!

Ten eerste is het bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de beplanting geen dode blaadjes en takjes meer heeft hangen. Deze nemen namelijk onnodig voeding van je plant weg en dat is natuurlijk ontzettend zonde en kan zelfs gevaarlijk zijn voor je plant. Op deze manier kan het namelijk gebeuren dat je plant zelf niet voldoende voeding meer ontvangt met alle gevolgen van dien! Dit wil je natuurlijk liever voorkomen en gelukkig kan dit ook heel goed door tijdig dode blaadjes en takjes te verwijderen!

Maar daarnaast is het ook heel belangrijk om je beplanting regelmatig van water te voorzien, zeker in wat drogere periodes is dit enorm aan de orde! Het is dan erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw planten toch regelmatig water geeft en ze goed verzorgt zodat ze niet droog komen te staan. Dit kan er namelijk uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je plant beschadigd raakt of in het ergste geval dood gaat. Het is dus van groot belang om altijd te zorgen dat je beplanting voldoende vocht krijgt!

Maar naast vocht is ook voeding erg belangrijk. Het is dus aan te raden om regelmatig te checken of de bodem waar je planten in staan nog voldoende voeding geeft, als je hieraan twijfelt kun je er altijd voor kiezen om wat extra voeding toe te voegen dit kan namelijk nooit teveel zijn! Geef je bodem dus wat extra voeding als je twijfelt of je planten wel voldoende hebben op deze manier ben je er namelijk zeker van dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben!

 

Het geheim van gezonde beplanting in je tuin

En dat is dan ook gelijk het geheim van gezonde beplanting in je tuin. Dit is niet in een handeling te vatten. De gezondheid van de beplanting in je tuin hangt namelijk van heel veel verschillende factoren af. Al deze factoren bij elkaar bepalen namelijk of jouw beplanting gezond is en ook gezond zal blijven!

Dit hangt allemaal af van de omstandigheden waarin jouw beplanting verkeerd. Als je zorgt dat de omstandigheden optimaal zijn dan profiteer je hiervan doordat je een gezonde beplanting in je tuin hebt staan. Omstandigheden als omgeving, denk dan aan ruimte, wel of geen zon, andere planten in de buurt of voldoende voeding in de grond spelen dus allemaal een rol. En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Je kunt je namelijk vast wel voorstellen dat het niet gunstig is voor de gezondheid van je beplanting als ze te kampen hebben met een slechte omgeving. Als ze bijvoorbeeld te weinig ruimte hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. Of als ze niet voldoende voeding uit de bodem kunnen halen. Of wat dacht je van het feit dat ze misschien niet voldoende zonlicht kunnen vangen. Al deze factoren spelen een grote rol in hoe jouw beplanting zich kan ontwikkelen en hoe gezond jouw beplanting zal zijn.

Daarnaast speelt ook de verzorging van je beplanting een rol. Want het is namelijk heel erg belangrijk dat jouw beplanting de juiste zorgt krijgt zodat je beplanting voldoende voeding en vocht heeft. Dit zorgt er voor dat ze zo gezond mogelijk zullen zijn en ook zo lang mogelijk mee kunnen. Je ziet er zijn dus heel wat factoren die een rol spelen bij de gezondheid van jouw planten. Het is vooral heel belangrijk om te kijken wat de beplanting in jouw tuin allemaal nodig heeft en om er vervolgens voor te zorgen dat de verzorging en gezondheid van je planten optimaal blijft. Op die manier kun je zo lang mogelijk genieten van een prachtige tuin vol beplanting!