Inspiratie

Slim omgaan met de ruimte in een kleinere tuin

kleine tuin inrichten

De een heeft een mega landgoed en de andere een leuke achtertuin en weer een ander een balkon of een postzegel tuintje. Tuinen zijn er in allerlei verschillende soorten en vooral ook maten en de ruimte in een tuin bepaald natuurlijk voor een deel ook de invulling ervan. Vaak wordt een grote tuin echt als een droom gezien die heel veel voordelen biedt. Maar is dat ook echt zo. Is een grote tuin nu echt zoveel handiger dan een kleinere tuin.

En als je dan al een kleine tuin hebt zijn er misschien wel heel veel manieren om ervoor te zorgen dat je tuin ruimtelijk aanvoelt en kun je daarnaast misschien ook wel heel erg slim omgaan met de ruimte in een kleinere tuin. Naar ons idee hoeft een kleinere tuin dus zeker geen nadeel te zijn. Juist als je slim met de ruimte omgaat die je hebt kan een kleinere tuin zelfs heel erg fijn zijn!

Het draait er allemaal maar net om hoe je de tuin indeelt en welke keuzes je maakt dat is uiteindelijk het belangrijkste! Bij een kleinere tuin moet je er nog meer dan bij een grotere tuin opletten dat je slimme en handige keuzes maakt waardoor je jouw tuin zo slim mogelijk indeelt. Kies voor slimme oplossingen en ga ook slim met de ruimte om. Geef sommige elementen meerder functies waardoor je dus ook weer ruimte bespaart. Maar maak bovenal keuzes met wensen die bovenaan je wensenlijstje staan. Op deze manier weet je dus zeker dat jouw tuin volledig aan al je wensen voldoet en dat ook een kleine tuin prima kan voldoen!

Het maken van keuzes

Bij een kleine tuin moet je meer nog dan bij een grote tuin keuzes maken. Doordat de ruimte beperkt is kun je niet simpelweg alles doen wat je zou willen in de tuin en moet je hier dus keuzes in maken. Dit is soms nog niet zo makkelijk als het lijkt maar als je dit op een goede manier doet zal het je heel erg veel op gaan leveren! Het is vooral belangrijk om goed na te denken over de keuzes die je gaat maken. Maak dan ook eerst een lijstje en werk vanaf daar verder. Het is dus handig om eerst pen en papier te pakken en hier alles op te schrijven wat je zou willen.

Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tuin straks alle elementen bevat die jij belangrijk vindt in een tuin. En dan komen we ook meteen bij het voordeel van een tuin in een kleinere ruimte je kiest hierdoor heel bewust voor welke elementen je wel en niet in je tuin wil hebben en hierdoor eindig je dus ook met een tuin die helemaal naar wens is en dat is natuurlijk wel zo fijn!

Juist als je keuzes moet maken kies je heel bewust en vul je jouw tuin dus niet met allerlei elementen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Keuzes maken is dus helemaal zo gek nog niet en kan je juist heel erg veel voordelen op gaan leveren.

Welke functies heeft jouw tuin

Daarna is het ook heel handig om na de te denken welke functies jouw tuin allemaal heeft. Kortom waar ga je jouw tuin allemaal voor gebruiken? Is het de bedoeling dat je vooral lekker gezellig met vrienden en familie gaat eten en borrelen en relaxen in de tuin? Of is het juist zo dat je liever een waar speel paradijs in de tuin hebt waar de kinderen zich uit kunnen leven? Of misschien is het wel zo dat je er liever nog voor kiest om een hele groene tuin te hebben waar je lekker kunt tuinieren en misschien zelfs een moestuin kunt beginnen.

Het is dus heel belangrijk om goed na te denken welke functies jouw tuin allemaal moet krijgen. Als je hier dus keuzes in hebt gemaakt kun je vervolgens jouw tuin ook op deze manier indelen. Zo weet je dus ook nog eens zeker dat je tuin helemaal naar wens is en dat je voor elementen hebt gekozen die echt helemaal passen bij wat je voor ogen hebt voor je tuin! Uiteindelijk is dat natuurlijk het meest belangrijk, dat je tuin een verlengstuk van je woning vormt waar je jezelf heel prettig bij voelt!

Slim omgaan met de ruimte

Ook zijn er een aantal hele slimme keuzes waar je aan kunt denken om de indeling van jouw kleineren tuin zo optimaal mogelijk te maken! Denk bijvoorbeeld aan het geven van meerder functies aan een deel van je tuin. Een klein voorbeeld, stel je wil heel graag een speelruimte voor de kinderen in de tuin. Hoe leuk is het dan om bijvoorbeeld een zandbak te plaatsen, op de dag kunnen de kinderen hier heerlijk hun gang in gaan maar als je zorgt dat je in de avond de zandbak af kunt sluiten met een plaat erop waardoor je meteen een bijzettafel hebt, dan heb je er ook op die manier plezier van. Op deze wijze geef je de zandbak dus verschillende functies en lever je niet op ruimte in en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

Ook kun je heel handig met bepaalde elementen in de hoogte van je tuin werken in plaats van alles op de grond plaatsen. Als je op de grond wat minder ruimte hebt is het handig om soms in de hoogte te werken. Op deze manier hoef je dus helemaal niet veel oppervlakte in je tuin te hebben om toch heel veel planten kwijt te kunnen bijvoorbeeld. Daardoor is het soms erg leuk om bijvoorbeeld een moestuin in de hoogte te beginnen. In plaats van alle planten in potjes op de grond te plaatsen kun je ze dus ook prima in de hoogte plaatsen en verzorgen. Op deze manier bespaar jij dus enorm veel ruimte op de grond en heb je toch je moestuin! Dit soort slimme oplossingen helpen enorm om een kleinere tuin toch te vullen met al je wensen. Denk hierbij ook in mogelijkheden en zoek naar manieren om de tuin helemaal naar je zin te maken en in te richten op de manier die het beste bij je past. Het is helemaal niet zo dat je met een kleinere tuin per definitie weinig mogelijkheden hebt, wel is het zo dat je bij een kleinere tuin beter over de mogelijkheden die je hebt moet nadenken of het allemaal wel past en of het echt een keuze is waar je heel blij van wordt. Dit heeft wel als voordeel dat je keuzes maakt waar je goed over hebt nagedacht en die ook echt iets toevoegen aan je tuin.

kleine tuin

kleine tuin

Kleine tuin groot plezier

Vaak denken mensen ten onrechte dat je in een kleinere ruimte met kleine items moet werken. Maar niets is minder waar juist door het gebruik van grotere elementen geef je de tuin een ruimtelijk gezicht! Het is natuurlijk wel handig om goed te kijken of je deze grotere elementen ook kwijt kunt maar als dit zo is dan is het zeker handig om juist te kiezen voor grote elementen die iets aan je tuin toevoegen!

Op deze manier zorg je er ook gelijk voor dat je tuin juist heel ruimtelijk oogt, als jij dus een mooi stuk gras of een flinke loungebank plaatst dan kan dat prima en geeft dat je tuin juist een heel ruimtelijk gezicht en dat is zeker in een kleinere tuin juist wel weer heel erg fijn, hierdoor heb je toch een heel ruimtelijk gevoel en dat is natuurlijk wel zo prettig!

Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel kleine spullen bij elkaar vaak juist rommelig ogen, en rommel zorgt er juist weer voor dat een ruimte kleiner kan lijken en dat is nu precies wat je eigenlijk niet wil. Dus ook hierbij raden we echt aan om te kiezen voor grote items die je tuin een gevoel van ruimte geven waar je vervolgens heerlijk van kunt genieten! Zorg dat je niet teveel klein spul verzameld wat de tuin juist kleiner zal doen lijken!

Optimaal genieten in een kleinere tuin

Als je dus slim met de ruimte omgaat en je tuin indeelt om een manier dat je er echt wat aan hebt en die volledig aan je wensen voldoet dan kun je ook van een kleinere tuin heel erg genieten! Het is vooral een zaak van slimme keuzes maken maar ook dit heeft juist heel veel voordelen. Doordat je slimme keuzes maakt kies je voor wat je echt belangrijk vindt in een tuin en weet je dus ook zeker dat je tuin helemaal aan je wensen voldoet! Houdt hierbij vooral rekening met de ruimte die je tot je beschikking hebt en hoe je deze zo slim mogelijk in kunt delen, werk hierbij vooral met het oog op ruimte en een ruimtelijk gezicht van de tuin.

Waak voor veel kleine hoekjes en spullen, dit zal je tuin helaas alleen maar kleiner doen lijken en dat wil je nu net niet natuurlijk! Als je op deze manier met je tuin omgaat weet je zeker dat je een fijne ruimte creëert waar je met het hele gezin optimaal van kunt genieten, want klein is tenslotte heel erg fijn!