Inspiratie

Gezellig rond het kampvuur

kampvuur

Wat zorgt er voor gezelligheid en daarbij ook meteen voor een stukje nostalgie, inderdaad een kampvuur. We hebben er allemaal wel eens eentje bijgewoond en vaak brengt het veel leuke herinneringen naar boven aan onze kindertijd. Wie weet zijn we wel eens op een leuk schoolkamp geweest waar we vervolgens met zijn allen rond het kampvuur zaten of misschien is het wel zo dat je ouders thuis in de achtertuin soms een kampvuurtje maakten zodat je worstjes boven het vuur kon roosteren.

Vaak als we eraan terugdenken brengt dit warme gevoelens naar boven. Het heeft ook bijna iets magisch een kampvuur, het knisperende geluid van het vuur en de dansende vlammetjes. Daarnaast werd het ook altijd lekker warm en was het natuurlijk enorm leuk om wat later op de mogen blijven en bijvoorbeeld worstjes en broodjes boven het vuur te roosteren. Een kampvuur brengt dus enorm veel gezelligheid!

Nu is een kampvuurtje niet de enige manier om in je tuin gezellig van een knisperend vuurtje te genieten en een avond vol gezelligheid te beleven! Zo bestaan er ook vuurkorven, tafelhaarden en gelbranders. In deze blog vertellen wij jou graag meer over alle mogelijkheden die er zijn om thuis gezellig van een sfeervol vuurtje in je tuin te genieten op een veilige manier!

Het originele kampvuur

Ten eerste is daar natuurlijk het originele kampvuur. Dit realiseer je eigenlijk heel erg simpel door wat hout te stapelen en daarbij gebruik te maken van wat papier en droog gras en dit vervolgens aan te steken. Het kampvuur zorgt voor een heel sfeervol vuurtje en geeft ook flink wat warmte af.

Vervolgens kun je heel leuk worstjes of broodjes aan een stok boven het vuur roosteren of gewoon gezellig rondom het vuur zitten en genieten van de warmte en gezelligheid! En wie weet speelt iemand wel gitaar en besluiten jullie liedjes bij het vuur te zingen dan is het feest helemaal compleet! Uiteraard zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een kampvuur. Ten eerste de plek waar je het kampvuur gaat bouwen, realiseer je wel dat dit schade aan de bodem kan brengen, tegels kunnen bijvoorbeeld zwart verkleuren en gras verbrand uiteraard, dit zal zich niet zomaar snel weer herstellen dus houdt hier wel rekening mee. Het beste is dan ook om het kampvuur op een ondergrond van zand te bouwen.

Daarnaast zijn er ook een aantal veiligheidsmaatregelen die je in acht moet nemen. Zorg er ten eerste voor dat je niet te dicht bij het vuur komt, er kunnen vaak vonkjes overslaan en voor je het weet raak je verbrand. Maar denk hier ook aan als je bijvoorbeeld lekker onder een fleece kleedje bij het vuur zit, deze stof is enorm brandgevoelig en als er een vonkje overslaat kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Je kunt dus prima van het vuur genieten maar hou wel afstand!

Daarnaast moet je ook rekening houden met de rook ontwikkeling, er komt vaak veel rook vrij bij een kampvuur en dit kan best lastig zijn voor de omgeving, houdt hier dus rekening mee en zorg ervoor dat de rook ontwikkeling beperkt blijft of dat je alle buren hebt gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden.

En ten slotte is het wel zo veilig om altijd een emmer water en zand in de buurt te hebben. Mocht het vuur dan uit de hand lopen heb je altijd middelen bij de hand om het te doven. Let hier ook op als je het kampvuur afsluit, het duurt best een tijd voor het vuur helemaal uit is en er ook geen warmte meer vanaf komt met de kans dat het opnieuw gaat branden. Schep er dus aan het eind heel veel zand overheen om er echt zeker van te zijn dat het vuurtje uit is!

Gezellig rond de vuurkorf

Naast het originele kampvuur is een vuurkorf ook heel erg leuk in de tuin en vooral heel erg gezellig! Een vuurkorf is wel iets minder groot dan een kampvuur maar kan zeker net zoveel gezelligheid bieden. Bij een vuurkorf ervaar je namelijk meteen ook een paar voordelen, zo krijg je geen schade aan de bodem doordat onder de vuurkorf bijna altijd een ijzeren bak zit die de as opvangt en eventuele vonken. Op deze manier laat de vuurkorf in tegenstelling tot een kampvuur geen brandplek achter op de grond.

Daarnaast kan een vuurkorf heel gecontroleerd branden doordat je het hout in de ijzeren korf zet en dit vervolgens aansteekt. Op deze manier blijft het vuur ook beperkt tot de korf en komt het niet erbuiten. Een vuurkorf is dus ook een stuk veiliger dan een kampvuur. Wij zien dus heel veel voordelen aan een vuurkorf zeker als je in een woonwijk woont en het vuur graag wat wil beperken!

Daarnaast is het met een vuurkorf ook zo dat je zelf kunt kiezen waar in de tuin je hem een plekje geeft. Doordat er een plaat onder ligt kun je hem bijvoorbeeld ook prima op de tegels zetten of zelfs op het gras. Er zal dan minder snel schade ontstaan en je kunt heerlijk genieten van een vuurtje!

Een tafelhaard

Tegenwoordig is er ook een nieuwe trend die we steeds vaker voorbij zien komen. De zogenaamde tafelhaarden, dit zijn gelhaarden ingebouwd in salontafels voor buiten waardoor je dus heerlijk buiten kunt zitten met een vuurtje op tafel. Dit ziet er natuurlijk heel erg gezellig uit en zorgt daarnaast ook nog eens voor wat warmte.

Naast dat het heel sfeervol is en warmte biedt is het ook nog eens erg veilig. Om de haard zit vaak een glazen frame waardoor het vuur geen vonkjes geeft en beperkt blijft tot binnen het frame. Enkel de bovenkant is als het ware open. Hierdoor is het dus heel veilig en kun je gezellig genieten van de dansende vlammetjes en de gezelligheid die dit geeft!

Een tafelhaard heeft een aantal voordelen, ten eerste is het dus heel schoon vuur. Dit lichten we graag even toe, het is namelijk zo dat de gelhaard een heel rustig vuur geeft, doordat je geen hout gebruikt heb je geen last van stukjes hout die wegschieten of vonkjes. Ook is er geen rookvorming en dit is natuurlijk wel heel erg prettig! Hierdoor is het ook mogelijk om de gelhaard onder een overkapping te plaatsen en hier gezellig van het vuurtje te genieten en dit is natuurlijk een heel groot voordeel. Op deze manier kun je dus ook als het regent heerlijk onder de overkapping rond het vuur zitten en heb je er meteen ook wat warmte van en natuurlijk een hele gezellige sfeer! Wat wil je nu nog meer.

Daarnaast is een tafelhaard ook nog eens heel erg praktisch want je kunt dus ook meteen een glaasje drinken op tafel zetten. Het biedt dus meerdere doeleinden. Soms zit het zelfs zo in elkaar dat je ook een plaat over de tafel kunt leggen zodat wanneer je de haard niet gebruikt je de tafel helemaal volledig kunt gebruiken.

vuurkorf kopen

vuurkorf kopen

Een echte tuinhaard

Net als dat je binnen een openhaard kunt hebben kun je buiten ook een echte tuinhaard in de tuin hebben staan. Dit ziet er hetzelfde uit als een openhaard voor binnen alleen gaat de rook niet via een rookkanaal omhoog maar kan de rook natuurlijk meteen de buitenlucht in. Dit is natuurlijk enorm handig. Een tuinhaard heeft verder alle voordelen van een gewone openhaard. Het ziet er gezellig en sfeervol uit en biedt een prima mogelijkheid om hout te branden en hier gezellig van te genieten.

Een tuinhaard is ook echt een leuke aanvulling op je tuin en ziet er heel sfeervol uit. Daarnaast is het ook zo dat het maken van een vuurtje in een tuinhaard ook veilig is doordat het vuur binnen de haard blijft, op deze manier loop je weinig risico op vonken of wegspringende stukjes. Daarnaast richt je ook geen schade aan bij de bodem doordat het vuur in de haard brand.

Een vuurtje in de tuin voor gezelligheid

We kunnen dus wel concluderen dat een vuurtje in de tuin vooral heel erg gezellig is! Het is erg fijn om met vrienden en familie te genieten van het knisperende haardvuur en de dansende vlammetjes! Alleen al het kijken naar het vuur zorgt voor een heerlijke sfeer en daarnaast is het ook nog eens erg leuk om bijvoorbeeld worstjes of broodjes boven het vuur te roosteren. Maar vergeet ook vooral de warmte niet die het vuur afgeeft, ook dit is natuurlijk enorm prettig en zorgt er zeker op een lekkere zomeravond voor dat je toch net even wat langer buiten kunt blijven zitten!

Op deze manier geniet je dus ook optimaal van je tuin en het buiten zijn en dit is natuurlijk wel heel erg fijn! Verder is het ook erg belangrijk om wel goed te kijken welk soort haard het beste bij je past. Kies je bijvoorbeeld voor een tuinhaard of een open kampvuur, of ga je juist voor een tafelhaard. Bedenk goed wat je fijn vindt en ook wat past in jouw tuin. Als je bijvoorbeeld erg ruim woont met veel grond om je huis en weinig andere huizen om je heen dan kan een kampvuur natuurlijk een prima idee zijn. Maar mocht dit niet zo zijn en woon je bijvoorbeeld midden in een woonwijk dan kun je misschien beter kiezen voor een tafelhaard of een vuurkorf!

Op deze manier kies je altijd voor een haard die het beste bij je tuin en je eigen wensen past! Bovenal ben je gegarandeerd van heel veel plezier met een haard in je tuin, je kunt genieten van het vuur en alle gezelligheid die dit biedt!