Inspiratie

Tuinieren voor beginners een bloeiende tuin in enkele stappen

pexels dominika roseclay 1166869

Je eigen tuin is natuurlijk een heel fijn gegeven. Een plek waar je lekker veel buiten kan zijn en kan genieten van het buitenleven en een lekker zonnetje en natuurlijk de natuur om je heen. Wel is het zo dat een tuin het nodige onderhoud nodig heeft. Een tuin moet dan ook goed verzorgd worden voor het mooiste resultaat.

Als jij namelijk graag een tuin wil hebben vol bloemen en planten die allemaal in bloei staan dan is het heel erg prettig om ervoor te zorgen dat al deze planten mooi tot hun recht kunnen komen en daar hebben ze dan ook vaak wel wat hulp bij nodig.

In deze  blog nemen we je dan ook mee in het proces van planten, verzorgen en het zien groeien van planten. Dit zorgt dan ook voor een schitterend totaal plaatje maar ook voor veel voldoening en dat is natuurlijk ook heel erg prettig. Als beginner in de wereld van tuinieren laten we je stap voor stap zien hoe je aan de slag kunt gaan. Lees je met ons mee?

De juiste locatie is onmisbaar

Het begint allemaal met de keuze voor de juiste locatie. De locatie is zo onwijs belangrijk dat dit daadwerkelijk je hele tuin kan maken of breken. Er zijn dan ook verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen voor de juiste locatie. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel zonlicht er op een bepaalde plek binnenkomt, maar denk ook aan of de locatie een beetje gemakkelijk toegankelijk is en of je er ook gebruik van water kunt maken.

En tot slot is het ook nog van belang dat er voldoende beschutting is zodat je beplanting ook hier van kan genieten. Als dit alles op orde is maak je een goede keuze en kun je dus optimaal genieten van sfeer en gezelligheid!

Het bepalen van de plantzone

Voordat je over gaat tot het kiezen voor de juiste planten is het eerst nog belangrijk om te weten in welke plantzone jij je bevindt. Deze zones zijn dan ook gebaseerd op klimaat en temperatuur en bepalen dus op deze wijze welke planten het meest geschikt zijn voor jouw omgeving en dit is natuurlijk een belangrijk punt.

Door dit startpunt voorkom je dat je planten kiest die helemaal niet goed gedijen in de door jouw gekozen regio. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden zodat je weet dat je de juiste planten kiest voor bij jou in de tuin en je daar je voordeel mee kan doen.

Begin met eenvoudige planten

Er zijn  natuurlijk heel erg veel verschillende soorten planten en de een is heel makkelijk te onderhouden en groot te brengen en de ander juist helemaal niet. Je kunt vast wel begrijpen dat het belangrijk is om goed te kijken welke keuze je hierin maakt en hoe je dus kunt zorgen voor beplanting die je makkelijk onderhouden kunt zodat je in het begin vooral wat extra ervaring op kan doen.

Maak dus eerst de keuze voor sterke en resistente planten zodat deze goed onder de gegeven omstandigheden kunnen groeien. Hierna kun je dan weer verder aan de slag om te kijken of er eventueel nog andere planten zijn die extra aandacht nodig hebben.

Je kunt bijvoorbeeld heel goed beginnen met planten als de goudsbloemen, zonnebloemen en allerlei verschillende soorten kruiden. Hier kun je dan ook zeker weten je voordeel mee doen.

Gezonde planten starten bij een gezonde grond. Het is dan ook heel erg belangrijk om de bodem in je tuin goed voor te bereiden voordat je begint met planten. Zorg dat je compost of organische meststoffen in de grond toevoegt om de bodem goed te voeden en voor te bereiden en om te zorgen voor een fijne structuur. Een goede bodem zorgt er dan ook voor dat je planten voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen en van daaruit gezond kunnen groeien. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden en om op deze wijze met je bodem de juiste basis te realiseren voor de rest van de beplanting in je tuin.

Welke planten ga jij kiezen

Als je alles op orde hebt dan is het natuurlijk tijd om voor de juiste beplanting te gaan kiezen en dat kan gelukkig op een aantal verschillende manieren en het is dan ook erg belangrijk om dit op de juiste wijze te doen. Zo zijn er veel mogelijkheden om te kijken welke planten het beste passen bij jou plan.

Ten eerste moet je natuurlijk kiezen welke planten je wil terug zien in je tuin maar daarnaast moet je ze ook nog eens op de juiste wijze planten voor het beste resultaat. En ook dat doe je weer op een aantal manieren.

Volg vooral de instructies op het plantenlabel goed op om te bepalen hoe diep de wortels de grond in komen en welke afstand ze tot elkaar moeten hebben. Graaf daarnaast een gat dat groot genoeg is om de wortels een plekje te geven. Plaats de plant in het gat en vul het voorzichtig met aarde. Druk daarna de aarde lichtjes aan om de plant stevig te plaatsen.

Geef de beplanting voldoende water

Als er een ding is waar beplanting echt niet zonder kan dan is het wel voldoende water. Het is dan ook heel belangrijk om er goed voor te zorgen dat de beplanting in jouw tuin voorzien raakt van voldoende water zodat je hier je voordeel mee kan doen. Ook dit kan gelukkig op verschillende manieren.

Ten eerste is het bij de net geplande zaailingen vooral belangrijk om ze regelmatig water te geven zodat ze goed kunnen groeien. Maar daarnaast moet je juist ook weer oppassen op over bewatering want je wil natuurlijk geen wortelrot realiseren. Zorg er dan ook voor dat de grond gelijkmatig vochtig is maar niet verzadigd voor het beste resultaat.

Zorg  voor het juiste onderhoud

Als jij graag wil dat de beplanting in je tuin het goed gaat doen dan is het juiste onderhoud hierbij echt onmisbaar. Het is dan ook zeker weten belangrijk om ervoor te zorgen dat je voor het juiste onderhoud kiest en dat je op deze manier dan ook zo goed mogelijk voor je tuin kunt zorgen.

Leer om goed naar je tuin te kijken

We weten allemaal wel dat je door goed te kijken veel kunt leren. Bij tuinieren is observeren dan ook zeker weten een belangrijk onderwerp. Alleen door goed te kijken naar je tuin en door dus goed te observeren kun jij zien wat er allemaal in je tuin gebeurd en waar je dus eventueel in moet grijpen. Het is dan ook belangrijk om dit op de juist manier en zorgvuldig te doen zodat je goed kunt zien waar er eventueel problemen ontstaan in je tuin. Door goed te kijken kun je deze dan ook tijdig lokaliseren en verhelpen en daar kun je weer heel makkelijk op veel vlakken je voordeel mee doen.

Kijk dan ook goed wat voor jouw tuin het beste zou werken en hoe jij er dus in je eigen tuin voor zorgen kunt dat je goed kijkt en dus problemen voorkomt met een schitterend bloeiende tuin als gevolg natuurlijk.

Je hebt wel geduld nodig

Als we het hebben over tuinieren dan is geduld absoluut een toverwoord wat hierin niet mag ontbreken. Want voor tuinieren heb je nu eenmaal geduld nodig. Als je iets wil laten groeien en bloeien dan gaat dat nu eenmaal niet zomaar maar heb je hier dus vaak zeker wel geduld voor nodig. Juist met geduld kun je dan ook daarna een heel eind komen en werk je weer naar een goed resultaat toe.

Wacht dan ook geduldig af in je eigen tuin na het planten zodat je de zaden de tijd geeft om te ontkiemen en dus te groeien en bloeien.

Tuinieren voor beginners

Veel mensen die het tuinieren onder de knie hebben noemen het de mooiste hobby die er is en wij geloven dat dan ook meteen want tuinieren is heel erg leuk en fijn om te doen en geeft ook nog eens een schitterend resultaat. Als je namelijk gaat tuinieren zorg je er vaak makkelijk en snel voor dat je tuin er netjes bij komt te staan en dat geeft weer veel voldoening. Daarnaast is het tuinieren zelf ook heel fijn om mee bezig te zijn omdat je er op die wijze dus voor zorgt dat je rust en ontspanning ervaart tijdens het werken in de tuin.

Dat is dan ook wat tuinieren zo mooi maakt het werkt op verschillende manieren en je zorgt er dan ook voor dat je tuin een fijne plek kan worden en zijn waar je absoluut je voordeel mee kan doen. Kijk dan ook goed naar hoe jij jouw eigen tuin vorm wil geven en hoe je het tuinieren hier dus de hoofdrol in kan laten spelen. Zorg dan ook voor een tuin vol sfeer en balans waar je absoluut heerlijk van genieten kan. Een tuin met veel groen en lekker veel kleur zodat je optimaal kan genieten van de natuur om je heen.