Inspiratie

Het realiseren van het perfecte groene paradijs

pexels dominika roseclay 2433500 (1)

Een weelderige, prachtige tuin realiseren is voor veel mensen de ultieme droom. Je kent ze vast wel de tuinen die vol staan met de meest schitterende bloemen en planten en waar de natuur de vrije loop kan gaan. Deze tuinen hebben soms meer weg van een schilderij zo adembenemend mooi kunnen ze zijn.

Een goed ontworpen tuin kan dan ook absoluut prachtig om te zien zijn maar daarnaast ook echt als plek van rust dienen en voor veel sfeer en ontspanning zorgen. Het is dan ook van belang om je eigen mooie groene paradijs te realiseren zodat je hier optimaal van genieten kan.

Toch heeft het realiseren van een groen paradijs wel wat haken en ogen en zijn er best wat zaken om rekening mee te houden wil je het tenminste echt goed doen. In deze blog gaan wij je dan ook laten zien hoe jij een schitterend mooi groen paradijs kan realiseren in enkele simpele stappen. Lees je snel met ons mee? En ga je dus ook op weg naar jouw eigen groene paradijs gewoon in de achtertuin!

Het begint met een goed plan

Als je graag je eigen groene paradijs wil realiseren dan heb je eerst echt een goed plan nodig. Het is niet slim om zomaar in het wilde weg van alles te gaan planten zonder dat je hier goed over hebt nagedacht. Een plan is dus onmisbaar en hier begint het ook allemaal mee.

Denk bijvoorbeeld goed  na over de indeling van je tuin, wat wil je graag allemaal terug zien in je tuin. Welke planten en bloemen en welke elementen? Wil je graag een buitenkeuken of juist een fijne zitplek. Dit zijn dan ook allemaal keuzes die je moet maken voordat je aan de slag kunt gaan.

Een goed doordacht plan voorkomt dan ook dat er later onnodige aanpassingen nodig zijn en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. als je later namelijk nog wel veel aanpassingen moet maken dan kost dit je vaak de hoofprijs en ben je hier veel geld en tijd aan kwijt en dat is natuurlijk wel erg zonde.

Ken je het klimaat en de bodem goed

Elke tuin heeft natuurlijk zijn eigen unieke klimaat en bodemgesteldheid en het is dan ook enorm belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Als je begrijpt en weet welke planten goed kunnen gedijen in jouw omgeving dan is het natuurlijk makkelijk om je plantenkeuze daar op aan te passen.

Deze kennis is dus heel erg belangrijk en kan zorgen voor een fijne voorsprong en ook veel succes met de beplanting in je tuin. Daarnaast minimaliseer je op deze wijze de behoefte van je planten aan intensieve verzorging en kunstmatige ondersteuning waardoor je dus ook nog eens veel beter bezig bent voor de natuur.

Om verschillende redenen is het dus een heel erg goed idee om goed te kijken naar het klimaat in je tuin en de bodem en om hier alles goed op af te stemmen!

Zorg voor diverse plantlagen

Een tuin met verschillende hoogtes en lagen kent veel fijne voordelen. Combineer bijvoorbeeld bodembedekkers, struiken, middelgrote planten en bomen met elkaar om diepte en dimensie aan je tuin toe te voegen. Hierdoor ontstaat er dan ook een harmonieuze en volle uitstraling.

Dit geeft je tuin dan ook meteen een heel andere sfeer en een heel ander uiterlijk eentje waar je zeker weten je voordeel mee kan doen. Het is dan ook erg belangrijk om goed te kijken of jij ook verschillende lagen aan jouw tuin toe kunt voegen om zo ook te zorgen voor een hele mooie uitstraling van je tuin.

Speel met kleuren en textuur

Een tuin mag natuurlijk ook best wel een beetje speels zijn. Dat maakt een tuin dan ook vrolijk en gezellige en bijzonder. Het is dan ook vooral leuk om met kleuren en textuur te spelen en zo een mooie mix te maken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren bloemen in de tuin. Maar ook aan het planten van beplanting met verschillende bladtexturen. Dit zorgt dan ook voor een heel fijn plaatje in je tuin waar je zeker weten blij van gaat worden.

Op deze manier is je tuin ook echt leuk om naar te kijken en wordt je dus ook echt blij van alle verschillende soorten kleuren en texturen in de tuin. Dit maakt je tuin dan ook zeker weten tot een hele prettige plek.

En denk je eens in hoe mooi het er allemaal uit komt te zien als de verschillende bloemen in bloei komen te staan en je zo dus echt genieten kan van kleurenpracht in de tuin.

De bestrating speelt ook een rol

Uiteraard draait het in de tuin niet alleen maar om de bloemen en de beplanting maar de bestrating in een tuin speelt ook zeker weten een rol. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken bij de aanleg van je groene paradijs welke soort bestrating je kiest en waar deze komt te liggen dit maakt dan ook zeker weten een groot verschil.

Kies bijvoorbeeld voor materialen die passen bij de stijl van je tuin. En die bijvoorbeeld ook duurzaam zijn en verschillende weersomstandigheden kunnen doorstaan. Op deze manier zie je dan ook dat je een prachtig geheel kunt realiseren. Overweeg ook eens om paden, terrassen en zitgedeeltes mooi te bestraten om het plaatje compleet te maken.

Vergeet dus zeker weten de bestrating niet bij de inrichting van je tuin om er een mooi geheel van te maken waar je met veel plezier van genieten kan!

Kies voor een focuspunt in de tuin

Iedere tuin doet het heel erg goed met een duidelijk focuspunt. Een punt wat de tuin dus opvallend maakt en waar de aandacht naar gericht is. Denk bijvoorbeeld aan een fontein of een standbeeld of wat dacht je van een pergola. Al deze punten kunnen dus prima dienen als focuspunt en als hart van je tuinontwerp.

Het trekt dan ook de aandacht en dus de focus van de bezoeker en zorgt op deze wijze ook voor een mooie samenhang in de tuin en dat is natuurlijk precies je uiteindelijke doel.

Voeg voldoende duurzame elementen toe

Duurzaamheid is vandaag de dag een enorm belangrijk thema en dat is natuurlijk maar goed ook want het is erg belangrijk dat we ons allemaal wat meer bewust hiervan zijn. Zo kun je ook duurzaam aan de slag gaan in je eigen tuin door duurzame elementen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van inheemse planten, het opvangen van regenwater om her te gebruiken maar ook het composteren van tuinafval zodat dit weer nuttig gebruikt kan worden.

Dit draagt dan ook allemaal bij aan een duurzame tuin waar je optimaal van genieten kan en dan ook zeker weten je voordeel mee kan doen. Ook kies je op deze wijze voor een gezonder milieu en dat is natuurlijk wel enorm belangrijk.

Let ook op het onderhoud

Iedere tuin moet onderhouden worden dat is nu eenmaal een feit toch kun je met de inrichting van je tuin veel doen op het vlak van hoe een tuin onderhouden kan en moet worden. Bepaalde keuzes zorgen namelijk voor meer onderhoud en andere keuzes voor minder. Hier kun je dus zelf veel in bepalen en een afweging in maken. Kijk dan ook goed op welke manier jij aan het onderhoud van je tuin wil werken en bij hoeveel onderhoud jij jezelf comfortabel voelt. Op deze manier kun je er dan ook goed voor zorgen dat je precies de hoeveelheid onderhoud kiest waar jij mee uit de voeten kan.

Kies de juiste verlichting

En onderaan de streep zijn er zo nog veel meer keuzes te maken bijvoorbeeld voor de juiste verlichting in een tuin. Verlichting voegt dan ook niet enkel en alleen maar sfeer toe aan je tuin maar is ook nog eens erg functioneel. Om verschillende redenen is het dus heel verstandig om te zorgen voor de juiste verlichting in je tuin zodat je hier je voordeel mee kan doen!

Het perfecte groene paradijs

In deze blog hebben wij je enkele tips gegeven om je eigen perfecte groene paradijs te realiseren. Iets wat je dus zeker weten niet zomaar even doet maar wat tijd en planning nodig heeft. Maar met een goed plan kun je dan ook zeker weten een heel eind komen en het is dan ook belangrijk om voor een goed plan te zorgen om hier je voordeel mee te doen.

Op verschillende manieren kun je op deze wijze dan ook een echt groen paradijs realiseren waar je blij van kan worden. Kies voor verschillende soorten groen in de tuin die allemaal hun plek krijgen en waar je dus een mooi geheel van kan maken zo maak je het plaatje compleet en kun je optimaal van jouw groene paradijs gaan genieten. Laat alle elementen samen komen zodat je een schitterend visueel resultaat krijgt waar genieten met een grote hoofdletter bovenaan kan staan!