Inspiratie

Wat zijn de voordelen van een houten terras?

houten terras kopen

Wil je graag een gezellig zitje in jouw tuin gaan creëren? Dan is het allereerst aan te raden om voor de juiste tuinmeubelen te kiezen. Met onder meer een prachtige tuinset en/of een prachtige loungeset kun je een terras al deels naar je wens maken.

Vervolgens kun je het terras ook nog aan gaan kleden met allerlei accessoires. Zo zijn onder meer leuke bloempotten, leuke planten en een leuke vuurtafel absolute aanraders voor op een terras. Voordat je het terras volledig naar wens in kunt richten, moet je wel een terras gaan creëren.

Je kunt daarbij kiezen voor een ‘standaard’ stenen terras. In dat geval laat je het terras bestraten, waarna je de tuinmeubelen op het terras neer kunt zetten. Je kunt het terras vervolgens naar wens aan gaan kleden, waarbij je ook nog jouw eigen stijl kunt creëren.

Het is echter ook mogelijk om voor een houten terras te kiezen. In dit artikel richten wij graag onze pijlen op een houten terras. Waarom wij dat doen? Omdat een houten terras in onze ogen enkele zwaarwegende voordelen met zich mee brengt. Zo is in onze ogen een houten terras een stuk fraaier dan een stenen terras. In dit artikel richten we ons niet alleen op de voordelen van een houten terras, maar óók op de volgende vraag: Hoe kun je een houten terras aanleggen? Ben je benieuwd geworden? Neem dit artikel dan zeker even op je gemakje door!

voordelen houten terras

voordelen houten terras

De voordelen van een houten terras

Kies jij in jouw tuin voor een landelijke uitstraling? Of geniet toch een moderne en strakke uitstraling jouw voorkeur? Ongeacht waar jouw voorkeur naar uit gaat, kun je kiezen voor een houten terras. Een houten terras brengt – vanwege het materiaal en de kleur – een landelijke sfeer met zich mee. Aan de andere kant ziet een houten terras er ook vrij strak uit, waardoor een dergelijk terras ook prima thuishoort in een moderne tuin. Je kunt met een houten terras dus ook alle kanten op.

Bovendien is de uitstraling van een houten terras geweldig te noemen. Je creëert met een houten terras al snel een gezellige sfeer, waarbij met name de kleur van het terras in positieve zin opvalt. Bovendien kun je een houten terras ook op verschillende manieren leuk aankleden; je kunt veel variëren met kleurgebruik. In onze ogen is dat bij een houten terras beter mogelijk dan bij een stenen terras.

Nog even terugkomend op de kleur van het houten terras: je kunt deze kleur na verloop van tijd ook weer aanpassen. Ja, je kunt de houten planken immers elke gewenste kleur geven. Hierdoor kun je ook variëren met de uitstraling van jouw terras, waardoor je elke zomer weer optimaal van jouw tuin weet te genieten. Is het aanpassen van de kleur ook mogelijk bij een stenen terras? Ja, het is mogelijk, maar het is geen gemakkelijke klus. Het aanpassen van de stijl van een houten terras is echter wél een makkelijke klus.

Tot slot willen we ook nog het volgende benoemen: een houten terras is in veel gevallen voordeliger dan een stenen terras. Ga bijvoorbeeld in een bouwmarkt maar eens de prijzen van hout en steen met elkaar vergelijken. Je ziet dan al snel dat je voor houten planken vaak een stuk minder geld hoeft te betalen.

Heeft een houten terras ook nog nadelen?

Het mag duidelijk zijn; een houten terras heeft veel voordelen. Juist vanwege deze voordelen kiezen meer en meer huishoudens voor een houten terras. Het is echter ook goed om je te verdiepen in de nadelen van een houten terras. In onze ogen is het namelijk ook een feit dat een houten terras twee nadelen met zich mee brengt.

Het eerste nadeel heeft betrekking op het onderhoud. Als je écht lang van een houten terras wilt genieten, moet je de houten planken met enige regelmaat onderhouden. Zo is het aan te raden om de planken netjes te lakken of netjes in de beits te zetten. Door dit te doen, voorkom je dat de planken helemaal groen uit gaan slaan door de mos en de alg. Je weet hierdoor dus de fraaie uitstraling te behouden, terwijl je ook nog de levensduur van de houten planken weet te verlengen. Je moet hier echter wel enige tijd voor vrijmaken.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de gladheid. Als je voor een houten terras hebt gekozen, is het tijdens en na een regenbui verstandig om voorzichtig te gaan. Hout wordt immers erg glad door vochtigheid; ook als het bijvoorbeeld gevroren heeft, moet je onwijs voorzichtig over jouw houten terras heenlopen.

Wegen deze nadelen op tegen de voordelen van een houten terras? Nee, in onze ogen zeker niet. Het zijn echter wel nadelen waar je goed rekening mee moet houden. Ben je echter overtuigd van de voordelen van een houten terras? Wil je het houten terras graag zelf gaan leggen? Dan heb je daar twee mogelijkheden voor.

Hoe kun je een houten terras aanleggen?

Als je een houten terras in jouw tuin wenst te hebben, heb je daar twee mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om hier een vakman voor in te huren. Onder meer een hovenier is in staat om voor jou een prachtig houten tuinterras te creëren. Geniet dit jouw voorkeur? Dan moet je wel rekening houden met een flinke investering; je moet zowel het materiaal als de vakman betalen.

Houd je wel van een uitdaging? En vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kun je er ook voor kiezen om het houten terras volledig zelfstandig aan te gaan leggen. Als je voorkeur daarnaar uit gaat, is het wel zaak om de juiste voorbereidingen te treffen.

Zo moet je het juiste hout aan gaan kopen, moet je het oppervlakte zeer egaal maken en moet je het oppervlakte ook gaan drillen. Daarvoor kun je een drilapparaat huren, maar let wel altijd goed op jouw veiligheid. Als je zelf een houten terras aan wilt gaan leggen, heb je dus de nodige tijd, voorbereiding en gereedschappen nodig. Desalniettemin is het zeker mogelijk om zelf een houten terras aan te leggen; succes!