Inspiratie

Welke beplanting past het beste bij jouw tuin?

pexels jovydas pinkevicius 2845269

Het kiezen van de juiste beplanting voor jouw tuin kan een uitdagende taak zijn, vooral als je geen groene vingers hebt. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de grondsoort, blootstelling aan zonlicht, klimaat en de gewenste stijl van jouw tuin. Je wil natuurlijk wel graag dat het hele plaatje klopt en dat de beplanting jouw tuin dan ook helemaal compleet maakt. Om dat te bereiken is het dan ook vooral erg belangrijk om goed op een aantal factoren te letten die je hierbij gaan helpen. Op deze manier kun jij heel handig de juiste beplanting voor je tuin kiezen waar je ook echt veel aan kan hebben!

Wat die factoren precies zijn dat leggen we je in deze blog dan ook graag uit. Op die manier kun jij ook precies kijken welke factoren er een rol spelen en hoe jij die factoren in je eigen tuin kunt bekijken. Uiteindelijk kun je zo dus een goed plan maken en de juiste beplanting voor bij jou in de tuin kiezen en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait!

Door de juiste beplanting voor je tuin te kiezen kies je dus ook voor succes. Op die manier weet je dan ook zeker dat het allemaal goed gaat werken en dat de beplanting het goed zal gaan doen. Het resultaat is dan een prachtige tuin vol mooie beplanting en een schitterend geheel. Lees je met ons mee?

Controleer vooraf de grondsoort

Als we gaan kijken naar factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste beplanting voor bij jou in de tuin dan is het kiezen van de juiste grondsoort zeker weten een hele belangrijke. Het is dan ook belangrijk om hier eerst eens goed naar te kijken zodat je weet met welke grondsoort je te maken hebt. Vervolgens kun je dan dus een plan maken en kijken welke soorten beplating hier goed kunnen groeien.

Sommige planten groeien namelijk beter in zandgrond terwijl weer andere juist veel beter gedijen in kleigrond. En zo heeft iedere soort beplanting zo zijn eigen voorkeuren. Het is natuurlijk belangrijk om hier goed naar te kijken zodat je de juiste keuze kunt maken.

Test dan ook eerst goed de grond zodat je weet met welke grond soort je te maken hebt en je vervolgens dus hier de beplanting op af kunt stemmen. Zo weet je dus zeker dat het allemaal goed al gaan werken en dat de beplanting die je graag wenst voor je tuin ook uit de voeten kan met de grondsoort in je tuin. Ook kan het nog wel slim zijn om eens te kijken hoe je de kwaliteit kan verbeteren. Soms is de kwaliteit namelijk wat minder maar hier kun je dus heel goed wat aan doen. Het enige wat je dan moet doen is eventueel wat voeding aan de bodem toevoegen en zorgen voor voldoende zuurstof en water in de bodem. Daarna kan je vaak weer langere tijd goed vooruit!

Kijk goed hoe het zit met het zonlicht bij jou in de tuin

Een andere belangrijke factor is het zonlicht in de tuin. Planten en bloemen hebben natuurlijk zonlicht nodig en het is dan ook zeker weten belangrijk dat ze dit voldoende krijgen. Toch is het wel handig om goed te kijken hoe je hier het beste voor kan zorgen. Want hoe zorg je er nu voor dat je beplanting voldoende zonlicht krijgt en dat je hier dus je voordeel mee kan doen?

Ten eerste is het dan ook slim om te kijken hoe het gesteld is met het zonlicht bij jou in de tuin. Op welke plek in de tuin is het meeste zon te vinden en kun je daar ook beplanting kwijt. En zijn er eventueel ook nog plekken in de tuin te vinden waar wat minder zonlicht komt? Ook hier kun je goed naar kijken zodat je ook weet of er wat beschutte plekken te vinden zijn.

Sommige planten houden juist weer meer van schaduw en beschutting. Als je dit dus duidelijk hebt dan kun je ook weer heel handig kijken welke beplanting hier dan ook het beste zou passen. Op die manier kun  je dan ook het plaatje compleet maken en kijken welke soort beplanting er uiteindelijk het beste bij jouw tuin gaat passen.

Welk klimaat heb jij

En dan is natuurlijk ook het klimaat nog een belangrijke speler in het geheel. Want welk klimaat heerst er waar jij woont? Is het een klimaat met veel zon en droogte, of juist een nat klimaat. Of een klimaat met koude temperaturen en veel vorst. Ook dit speelt natuurlijk allemaal een belangrijke rol en is dan ook een factor die zeker weten niet vergeten mag worden.

Sommige planten kunnen namelijk niet zo goed tegen vorst, terwijl andere planten juist weer liever koelere temperaturen hebben. De ene bloem heeft veel zon nodig en de andere staat weer liever in de beschutting. En zo zijn er dus heel wat keuzes te maken en punten om op te letten waarmee je dus kunt kijken hoe je er het beste voor zorgen kunt dat jij een fijn klimaat kunt bieden aan de beplanting die je voor je tuin kiest.

Kijk dan ook goed welk klimaat de beplanting van jouw keuze nodig heeft zodat je hier ook een goede keuze in kunt maken. Uiteindelijk kun je zo onderaan de streep dan heel handig de beplanting kiezen die het beste bij je past en daar ook je voordeel mee doen.

Kijk goed naar de stijl van de tuin

En dan hebben we natuurlijk ook de stijl van de tuin nog. Ook dit speelt zeker weten een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste beplanting. Je hebt in je tuin vaak een bepaalde stijl die je graag door je hele tuin heen wil doorvoeren. Dit is dan ook erg belangrijk omdat je er zo dus voor zorgt dat het hele plaatje gaat kloppen. Door de stijl goed door te voeren zie je dan ook al snel dat je tuin een kloppend geheel vormt en dat geeft weer veel rust en een mooi beeld.

Het is dan ook logisch dat deze factor ook een belangrijke rol speelt bij de keuze voor beplanting bij jou in de tuin. Door de stijl goed af te stemmen van je beplanting op de rest van de tuin ontstaat er dan ook een prachtig geheel en weet je dus ook zeker dat alles bij elkaar past.

Zo kun je kiezen voor een stijl met veel groen of juist een landelijke stijl met lavendel en olijfbomen. En zo heeft iedere stijl wel een aantal soorten bloemen en planten die er prima bij passen en die je dus heel goed een plekje in je tuin kunt geven als je de keuze voor deze stijl hebt gemaakt.

Kijk dus goed naar welke stijl jij graag in jouw tuin wil weergeven zodat je het plaatje helemaal compleet kan maken en er ook echt je voordeel mee kan doen!

Hoeveel onderhoud heeft de beplanting van je keuze nodig

Als je gaat kiezen welke beplanting je graag een plekje in je tuin wil geven dan komt het onderhoud hier natuurlijk ook bij kijken. De ene planten soort heeft dan ook meer onderhoud nodig dan de andere en ook hier moet je dus wel even goed over nadenken. Want hoeveel tijd heb jij om je tuin te onderhouden en kun je dan ook in het onderhoud voorzien van deze planten.

Dit is een vraag waarvan het antwoord ook zeker weten meespeelt bij de keuze voor de beplanting bij jou in de tuin. Kijk dan ook goed hoeveel onderhoud en wat voor soort onderhoud de planten soorten nodig hebben die jij op het oog hebt en beslis dan vervolgens of het ook daadwerkelijk de plantensoort is die jij kan onderhouden en verzorgen.

Let hierbij dan ook vooral op de hoeveelheid tijd die jij aan het onderhoud wil besteden en aan de hoeveelheid tijd die de planten vragen die je op het oog hebt.

Kijk goed naar de bloeitijd van de planten

Verder is het ook erg belangrijk om goed op de bloeitijd van de planten en bloemen te letten. Het liefste wil je natuurlijk het hele jaar door genieten van bloeiende bloemen en planten en dus altijd een sfeervol beeld in je tuin hebben.

Het is dan ook verstandig om te kiezen voor bloemen en planten die op verschillende momenten in het jaar in bloei staan zodat je dus altijd kunt genieten van bloeiende bloemen en planten in je tuin. Je kunt hier dan ook een heel handig plan voor maken zodat  je planten dus altijd wel een kleurtje geven aan je tuin

 Maak een mooie mix van planten en bloemen

Onderaan de streep kan het ook nog een erg goede tip vormen om een mooie mix in je tuin  te maken van verschillende soorten planten en bloemen. Juist als je verschillende soorten door elkaar gebruikt krijg je een heel mooi beeld in de tuin. Daarnaast oogt het ook meteen heel speels en dat zorgt dan ook voor flink wat sfeer en gezelligheid in je tuin.

Speel vooral ook met vormen en hoogtes en kleuren voor het beste resultaat. Ook hierbij kun je dus weer heel erg goed kijken welke soorten er dus het beste bij jou in de tuin passen. Zijn dat vooral hoge planten of juist een mix van hoogtes door elkaar.

En ook qua kleuren kun je alles prima afpassen op de stijl van je tuin en er zo dus een heel sfeervol geheel van maken.

Welke beplanting past het beste bij jouw tuin

Als je de juiste beplanting voor je tuin gaat zoeken dan kom je er al snel achter dat het niet alleen maar om je persoonlijke smaak gaat maar dat er veel meer bij komt kijken. Je wil namelijk niet alleen dat de beplanting er mooi uit ziet maar ook nog eens dat het goed werkt en dat de beplanting dus echt wat toevoegt aan je tuin. Daarnaast moet de beplanting ook geschikt zijn voor de grond in jouw tuin. Kortom best wel wat factoren om even goed op te letten.

Maar als dit allemaal klopt dan kun je ook echt onwijs genieten van de beplanting bij jou in de tuin en voegt het daarnaast ook nog eens heel erg veel toe!