Tuinmeubelen

Tuinieren op een balkon: tips voor een groene buitenruimte op hoogte.

pexels gotta be worth it 919278

Een balkon kan een prachtige buitenruimte zijn, vooral als je er wat groen aan toevoegt. Toch kan het lastig zijn om planten te laten groeien op een balkon, vooral als je niet veel ruimte hebt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch een groene en kleurrijke buitenruimte te creëren op hoogte.  Wel is het zo dat je hier net even wat andere methodes voor moet gebruiken als dat je moet doen in een tuin. Voor sommige mensen is dit dan ook letterlijk en figuurlijk nieuw terrein, het is dan ook zeker handig om hier eens goed naar te kijken en om er vervolgens voor te zorgen dat je jouw balkon omtovert in een groene oase.

Let bijvoorbeeld op welke planten je kiest, niet alle planten kunnen in potten of bakken overleven, sommige hebben simpelweg meer ruimte nodig. Maar kijk ook naar hoe je zo slim mogelijk met de toch wat beperkte ruimte om kan gaan. Als je dit vervolgens allemaal goed aanpakt krijg je ook zeker weten een heel fijn resultaat waar je prima mee uit de voeten kan.

Lees dan ook snel met ons mee en gebruik deze handige tips als je zelf ook een balkon hehbt waar je graag wat meer groen aan zou willen toevoegen. Zo kom je er dus al snel achter dat er veel meer mogelijk is dan je wellicht zou denken!

Welke planten kies je

Ten eerste ga je natuurlijk op zoek naar beplanting voor op je balkon. Heel handig en slim maar hiermee kom je ook al meteen voor een aantal keuzes en uitdagingen te staan. Het is namelijk zo dat je goed moet kijken welke planten ervoor zorgen dat jouw balkon groen oogt maar planten die dus ook nog eens kunnen groeien en bloeien op een balkon. En daar komt dan ook de uitdaging om de hoek kijken. Want dit is helemaal niet zo makkelijk als je zou denken. Het vraagt dan ook om even flink wat zoekwerk. Maar het is gelukkig niet onmogelijk!

Ten eerste moet je goed kijken naar de omstandigheden bij jou op het balkon. Is er voldoende zonlicht en is er beschutting? Maar ook is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt. Vervolgens ga je op zoek naar planten die onder deze omstandigheden kunnen leven. En die dus niet zoveel zon nodig hebben of die eventueel ook niet zo groot worden. Zo kun je uiteindelijk een goede keuze maken en toch zorgen voor flink wat groen op je balkon.

Een aantal voorbeelden van hele geschikte planten voor op een balkon zijn vetplanten, klimplanten en kruidenplantjes. Deze doen het namelijk altijd heel erg goed en vormen dan ook een prima keuze.

De verticale tuin bespaart je ruimte

We kennen allemaal het begrip verticale tuin wel. Een begrip dat steeds meer terrein wint en steeds meer mensen zien hier dan ook de voordelen van in. En niet zonder reden. Een verticale tuin is dan ook zeker weten een heel goed idee en kan je tuin echt een hele fijne sfeer geven.

Er zijn dan ook verschillende manieren om een verticale tuin vorm te geven en dat zorgt voor onwijs veel mogelijkheden. Ten eerste kun je op deze wijze heel erg veel ruimte besparen. En je krijgt er dus ook daadwerkelijk bruikbare ruimte bij. Denk je eigenlijk eens in hoe zonde het wel niet is dat we zoveel bruikbare ruimte laten liggen. We werken vaak enkel maar op de bodem van een tuin of een balkon en de zijkanten laten we volledig onbenut. Terwijl je op die manier de beschikbare ruimte bijna kan verdubbelen. Onwijs zonde dus en de hoogste tijd om hier eens iets aan te doen!

Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren waarmee jij een verticale tuin kunt realiseren en waarmee je dus prima in de hoogte kunt werken en zo dus veel meer uit de ruimte haalt.

En wist je dat het er ook nog eens heel erg speels en sfeervol uit ziet om te kiezen voor een verticale tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hangpotjes met planten erin. Dit ziet er ook meteen heel gezellig uit. En als fijn voordeel is het tuinieren in een verticale tuin ook nog eens een stuk makkelijker om dat je niet zo hoeft te bukken. Dat is dan natuurlijk weer mooi meegenomen.

 

Hangende plantenbakken

Hangende plantenbakken zijn een geweldige manier om planten op te hangen en tegelijkertijd ruimte te besparen. Je kunt ervoor kiezen om één grote plantenbak op te hangen of meerdere kleinere bakken te groeperen voor een gevarieerde look. Denk bijvoorbeeld aan hangende aardbeien, varens of hanggeraniums. En naast dat dit dus heel erg handig is bespaar je er ook nog eens flink wat ruimte mee. Dat maakt de hangende plantenbak dan ook weer prima geschikt voor op het balkon.

Let er overigens wel op waar op het balkon je deze plantenbak hangt. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk profijt hebben van het zonnetje of juist wat beschutting het ligt er maar net aan wat je planten nodig hebben. Stem de plek dus af op de behoeften van je planten zodat je zeker weet dat je er veel plezier van kunt hebben.

Wel is het ook slim om er rekening mee te houden dat je ze niet te hoog hangt. Je wil er immers nog wel goed bij kunnen om de planten te verzorgen ook hier moet je dus even goed rekening houden. Maar geen paniek als je dit allemaal goed aanpakt kun je er zeker weten je voordeel mee doen!

De keuze maken voor multifunctionele meubelen

Op een balkon heb je natuurlijk een stuk minder ruimte dan in de meeste tuinen. Daar waren we het natuurlijk al over uit. Ook waren we het er al over eens dat dit dus om een andere aanpak vraagt en dat je hier dus wel even rekening mee moet houden.

Niet alleen met de keuze voor beplanting maar dus ook met de keuze voor de meubelen in je tuin. Het kan dan ook een heel goed idee zijn om op zoek te gaan naar multifunctionele meubelen waar je veel kanten mee uit kan. Op deze manier heeft een meubel meerdere functies en dat is natuurlijk wel zo handig als je slim met de ruimte om moet gaan omdat de ruimte beperkt is.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een tafel met een ingebouwde plantenbak, zo heb je meteen twee in een. Maar ook een bank met wat extra opbergruimte kan heel erg handig zijn. Kortom er zijn meer dan voldoende manieren te vinden waarop een meubel meerdere functies kan hebben en je kan hier dan ook prima je voordeel mee doen als je het een beetje slim aanpakt.

Op deze manier ga je dus heel handig met de ruimte om en dat zorgt er voor dat je onderaan de streep veel meer kwijt kan op je balkon dan je wellicht zou denken!

Maak de keuze voor goede verlichting

Als we het gaan hebben over de sfeer op je balkon dan is verlichting een belangrijke speler in dit verhaal. Verlichting zorgt dan ook voor een heel groot deel voor de sfeer en levert hier dan ook een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast is verlichting ook nog eens heel erg functioneel. Zo kun je bepaalde delen van je balkon verlichten maar ook zorgen voor een plek om lekker te lezen. Op deze manier laat je de verlichting dus heel slim voor je werken.

Maar daarnaast is vooral ook de sfeer en de stijl van de verlichting van belang. Je wil namelijk graag verlichting in je tuin hebben waar je ook echt wat aan hebt en die er dus extra sfeervol uit ziet. Op deze manier profiteer je er op alle mogelijke manieren van.

Ook moet je goed opletten waar op je balkon je verlichting bevestigen kan. Dit kan soms namelijk nog wel eens een uitdaging vormen. Het is dan ook belangrijk om hier goed naar te kijken zodat je zeker weet dat je profijt van je verlichting op je balkon kan hebben en dat het extra sfeer naar je balkon toe kan brengen.

Een kruidentuintje op je balkon

Waarschijnlijk zijn er onder onze lezers heel erg veel fans van een moestuin en dat is ook heel begrijpelijk, het is dan ook zeker weten heel fijn om een eigen moestuin te hebben en om op deze manier een plek te hebben waar je heerlijk je eigen soorten groente en fruit kan verbouwen en waar je lekker aan de slag kunt gaan. Helaas is de realiteit dat dit lang niet altijd mogelijk is overal en zeker niet op een balkon. Dat is voor heel veel mensen natuurlijk heel erg jammer maar gelukkig is er ook een prima alternatief en daar worden we dan wel weer heel erg blij van!

Zo kan het heel erg leuk zijn om een kruidentuintje op je balkon te starten met heerlijke verse kruiden waar je optimaal van genieten kan. Op die manier zien we dan ook dat deze kruiden prima gebruikt kunnen worden in de keuken maar ook nog eens een erg sfeervolle aanvulling op je balkon vormen. En vergeet niet dat ze er ook nog eens erg gezellig uit zien. Ook dat is dan ook een groot en fijn voordeel!

Een kruidentuintje is dus zeker weten een hele goede en fijne keuze voor op je balkon waar je veel aan kan hebben. Wij snappen dan ook zeker dat veel mensen hier voor kiezen, het is een prima alternatief voor de bekende moestuin maar vooral een prima manier om toch wat groen op je balkon te plaatsen en lekker bezig te kunnen zijn met het tuinieren. Want ook de kruidenplantjes moeten natuurlijk verzorgd worden en ook dit moet je natuurlijk goed aanpakken zodat je weet dat ze het goed blijven doen en ze de juiste zorg krijgen.

Tuinieren op een balkon kan prima

De conclusie die we kunnen trekken is dat tuinieren op een balkon dus meer dan prima kan maar dat je dit dus wel op de juiste wijze aan moet pakken. Door de keuze te maken voor planten die prima op een balkon kunnen groeien en dus niet teveel ruimte nodig hebben.