Onderhoud Tuinmeubelen, Tips

Waarom een kussentas voor tuinmeubelen handig is!

kussentas voor tuinmeubelen

Als je tuinmeubilair in je tuin gebruikt zul je meestal ook gebruik maken van stoelkussens. Natuurlijk verschilt de ene tuinstoel van de andere qua comfort, maar een stoelkussen voegt daar altijd weer wat comfort aan toe. De meeste fabrikanten bieden bijpassende kussens bij hun diverse tuinstoelen.

Ook voor tuinstoelen waar deze niet standaard bij worden geleverd kun je passende kussens vinden. Bij een kuipstoel zal bijvoorbeeld vaak geen kussen worden meegeleverd, maar kun je zelf kussens uitkiezen om je zitcomfort op deze stoel te vergroten.

Met name bij standenstoelen of verstelbare stoelen en ligstoelen worden kussens gebruikt. Aan gezien we in Nederland leven in een gematigd klimaat kan er nog al eens een onverwachte bui vallen, zelfs op mooie zonnige dagen. Alhoewel deze kussens steeds meer van weerbestendige materialen worden gemaakt, is het beter om deze op te bergen als je ze niet gebruikt. Hiervoor kun je een kussentas voor tuinmeubelen gebruiken.

tuinmeubelen kussentas

tuinmeubelen kussentas

Materialen en afmetingen

Met een kussentas voor tuinmeubelen kun je eenvoudig en snel de stoelkussens van je tuinstoelen opbergen, zodat deze droog en schoon blijven. Hiermee zorg je ervoor dat je kussens langer meegaan. Kussentassen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, maar ze worden meestal van polyethyleen (PE weefsel) gemaakt. Sommige fabrikanten bieden hun Beschermhoezen en kussentassen aan in diverse kwaliteitsniveaus, waarbij de betere soorten kussentassen gemaakt zijn van polyester, een synthetisch materiaal dat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kleding, en een materiaal dat vlekkenbestendig is. Deze luxere soorten kussentassen bieden een betere waterbestendigheid, doordat de naden beter gedicht zijn. Soms wordt er een PVC laag over het polyester aangebracht, waardoor ze beter bestand zijn tegen UV-straling en verkleuring wordt voorkomen.

Qua afmetingen kun je een kussentas voor tuinmeubelen verkrijgen in kleine vierkant formaat voor een of twee kussens en grote rechthoekige formaten, waarbij de grootste formaten ruimte bieden aan wel zes stoelkussens. Hierdoor zijn deze kussentassen natuurlijk wel vrij groot en log, dus voor de draagbaarheid is het handiger om dit geval een aantal kleinere tassen te gebruiken in plaats van een grote kussentas. Vaak wordt er wel een handige grote draaggreep aan de kussentassen bevestigd, waarmee je deze gemakkelijk over je schouder kunt dragen. Hiermee kun je de grotere kussentassen eenvoudiger verplaatsen.

Loungekussens

Als je een loungeset in je tuin hebt staan, dan zul je op de bank ook een aantal aangename loungekussens hebben liggen. Een loungeset is een zeer comfortabele tuinset, die meestal bestaat uit een hoekbank met een loungetafel. Een loungeset is voornamelijk extra comfortabel vanwege de vele kussens in de leuning en zitting, en vaak ook de extra sierkussens die op de loungebank worden geplaatst ter decoratie.

Men zegt wel eens dat april doet wat die wil en het begin van de lente een grillige tijd kan zijn. Het weer in Nederland kan in de lente echter snel omslaan en wat wellicht begon als een heerlijke zonnige ochtend kan in de loop van de dag plotseling onverwachts veranderen in een regenachtige middag. Als je ’s ochtends nog lekker even buiten koffie hebt zitten drinken op jouw loungeset en vervolgens de deur uit bent gegaan voor een boodschap, maar je loungekussens nog buiten hebt laten liggen, dan is het daarom ook goed mogelijk dat je door de regen wordt verrast en je kussens daardoor flink nat kunnen worden.

De meeste loungekussens kunnen wel een buitje verdragen, maar zijn niet goed bestand tegen langdurig aanhoudende regen, waarbij vocht in de kussens zal binnendringen. Sommige fabrikanten geven aan dat hun loungesets waterbestendig zijn en beweren daarbij dat de kussens van de loungeset ook gewoon in de regen kunnen blijven liggen en waterdicht zijn. Het is echter nooit te garanderen dat deze kussens 100% waterdicht zijn. Ritssluitingen en naden van kussens laten altijd wel wat water door als ze langdurig aan vocht worden blootgesteld, dus voor de levensduur van je loungekussens is het sterk aan te raden deze altijd in een kussentas voor tuinmeubilair op te bergen en ook binnen neer te leggen als je ze niet gebruikt. Leg ze niet langdurig onder een Beschermhoes van je loungeset, ook als ze dan tevens in een kussentas zitten. Temperatuurschommelingen zijn niet te vermijden, dus er zal na verloop van tijd altijd wat condens ontstaan, waardoor de kussens ook onder de Beschermhoes in de tas alsnog vochtig kunnen worden en door het vocht kunnen worden aangetast.

All weather kussens

Tegenwoordig zijn er ook all weather kussens te verkrijgen. All weather kussens zijn niet waterdicht, maar in tegendeel juist waterdoorlatend. Door hun speciale gaasvormige hoes en vochtdoorlatende vulling dringt water hier heel snel doorheen en loopt het er aan de onderkant van het kussen gewoon weer uit. Dit zorgt ervoor dat deze kussens zeer snel weer droog zijn na een regenbui, waardoor je ze eigenlijk meteen weer kunt gebruiken. Bij all weather kussens is een kussentas daarom niet noodzakelijk en kun je de kussens wel gewoon buiten laten liggen.

Waterdichtheid van kussentassen

Fabrikanten prijzen hun eigen kussentassen vaak aan als waterbestendig of waterdicht. Aangezien een kussentas voor tuinmeubilair beschikt over naden en ritssluitingen zal deze nooit geheel waterdicht zijn, maar zal er altijd water door de naden heen kunnen komen. Het is dan ook aan te raden de kussentas voor tuinmeubilair met daarin de stoelkussens nooit buiten te laten staan, maar altijd binnen op te bergen, zodat de kussens niet vochtig kunnen worden door een regenbui. Hiermee wordt vochtschade aan je stoelkussens voorkomen.

Beschermhoes voor je tuinset

Alhoewel het beschermen van de kussens van een tuinset het belangrijkste is, dien je uiteraard ook de tuinset of loungeset zelf te beschermen tegen de weersinvloeden door deze af te dekken tegen overmatige regen en zonlicht, zodat het materiaal zo lang mogelijk meegaat. Tuinsets gemaakt van wicker zijn zeer weerbestendig, maar ook wicker kan na langdurige blootstelling aan UV-straling broos worden en gaan scheuren en verkleuren. Om dit te voorkomen is het daarom aan te raden een tuinset in de winter binnen op te bergen of buiten onder een goede Beschermhoes te plaatsen, die ervoor zorgt dat het meubilair droog en schoon blijft.

Voor zowel standaard tuinsets als loungesets zijn er vele soorten en maten Beschermhoezen of afdekhoezen verkrijgbaar, waarmee je jouw tuinset goed kunt afdekken en kunt beschermen tegen regen en UV-straling van de zon. Ook als jouw tuinset is gemaakt van een duurzaam en weerbestendig materiaal zoals wicker of hardhout, dan zal een Beschermhoes je tuinset extra bescherming bieden als deze het gehele jaar door buiten staat. Het materiaal is dan immers blootgesteld aan regen, wind, hagel, sneeuw en vorst en grote temperatuurschommelingen, waardoor zelfs het meest robuuste materiaal nadelig kan worden beïnvloed.