Tips

Hoe maak je je tuin winterklaar?

tuin winterklaar maken

In Nederland hebben we – helaas – geen tropisch klimaat. Als dat wél het geval zou zijn, zouden we 12 maanden lang gebruik van onze tuin kunnen maken. In ons klimaat is die periode echter beperkt tot enkele maanden. Eigenlijk alleen in sommige delen van het voorjaar, de zomer en in sommige delen van het najaar kunnen we naar hartenlust van onze tuin lukken.

Op het moment dat de herfstperiode aanbreekt, is het tijd om de tuin winterklaar te gaan maken. De tuin krijgt in deze natte en koude winters te maken met verschillende externe factoren; deze factoren kunnen van grote invloed zijn op de conditie en de staat van de tuin. Mocht je graag langdurig van jouw tuin én van jouw tuinmeubelen willen genieten, is het zaak om je tuin winterklaar te maken.

Hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken? Daar vind je in dit artikel alle informatie over. We beperken ons hierbij niet alleen tot het winterklaar maken van de tuinmeubelen, maar ook tot bijvoorbeeld het winterklaar maken van de begroeiing in jouw tuin. Wil je graag jouw tuin goed op de winter voorbereiden? Lees dit artikel op je gemakje door, haal de juiste middelen in huis en ga direct aan de slag met het winterklaar maken van jouw prachtige tuin!

tuin winterklaar krijgen

tuin winterklaar krijgen

Berg de tuinmeubelen op

Heb je een prachtige loungeset, een prachtige tuintafel of een geweldige tuinbank? In dat geval is het onwijs belangrijk om deze tuinmeubelen op de juiste manier te beschermen tegen de koude en natte winters. Je hebt daar grofweg twee mogelijkheden voor:

  • Je gaat de verschillende tuinmeubelen op een droge en overdekte plek opbergen. Je kunt hierbij denken aan een schuur, een loods of een tuinhuisje.
  • Je bindt een beschermhoes om de meubelen heen.

In onze ogen kan je het beste voor de tweede keuze kiezen. In dat geval hoef je namelijk niet met de meubelen te gaan sjouwen. Het enige wat je moet doen, is een juiste beschermhoes aan te schaffen. Deze beschermhoes kan je vervolgens om jouw tuinmeubelen heen doen, waardoor deze goed beschermd zijn tegen onder meer de gure wind, de regen en de kou.

Gazon winterklaar maken

Het advies is ook om je gazon winterklaar te maken. In de winter groeit het gras eigenlijk niet meer, dus het advies is om in de herfst het gras nog één keer te maken. Knip bovendien alle randjes nog even bij en verwijder bladen van de grasmat. Voor de conditie van het gazon is het wenselijk dat er helemaal niks op het gazon ligt; verwijder dus ook het gemaaide gras van het gazon.

Planten snoeien

Verder kan je in de herfst ook nog bepaalde planten, struiken en heggen gaan snoeien. Of dat écht noodzakelijk is, is afhankelijk van het soort planten. Sommige planten mogen namelijk absoluut niet in de herfst gesnoeid worden, terwijl het bij andere planten juist wel wenselijk is. Lees je dus goed in en snoei de planten in de herfst die daar tegen bestand zijn.

Is het in de herfst al aan het vriezen? Ga de planten, heggen en struiken dan absoluut níet snoeien. Je moet eigenlijk nooit iets gaan snoeien als er sprake van een lage temperatuur is.

Vijver

Heb je een vijver in de tuin? Dan heb je twee keuzes: je kunt de vijver open laten, maar je kunt de vijver ook afdekken met een net. Ons advies is om de vijver af te dekken met een net, aangezien je daarmee voorkomt dat er allemaal bladeren in de vijver vallen.

Wanneer moet je jouw tuin winterklaar maken?

Het advies is om de tuin in de maand oktober winterklaar te maken. Is het in die periode al aan het vriezen? Dan kan je beter even wachten totdat er bijvoorbeeld in november weer een iets warmere week aan komt. Is het eind september al behoorlijk koud? Dan kan je er ook voor kiezen om al in de 3e of 4e week van september aan de slag te gaan met het winterklaar maken van jouw tuin.

Trek in ieder geval de tijd uit voor het winterklaar maken van de tuin. Daar heb je op de lange termijn alleen maar profijt van!