planten

Fruit uit de moestuin in Hollandse aarde

fruit uit je tuin

Het is tegenwoordig een hele hype het hebben van je eigen moestuin. Steeds meer mensen zien er de voordelen van in en gaan zelf aan de slag om een moestuin te realiseren. Dit is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk want er kleven heel veel voordelen aan het beginnen van je eigen moestuin!

 

Ten eerste is het natuurlijk heel erg gezond om je eigen groenten en fruit te kweken en deze vervolgens zelf te consumeren. Het is heel erg puur en er komen ook geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Dit zorgt ervoor dat je echt alle gezonde aspecten van de voeding binnen krijgt en geen andere rotzooi. Alleen al om die reden is het dus een heel erg goed idee om je eigen groenten en fruit te verbouwen, maar daarnaast is het ook nog eens heel erg lekker. Doordat er dus geen andere middelen aan te pas komen heeft het groente en fruit daadwerkelijke en andere smaak dan de groente en fruitsoorten die je in de supermarkt koopt en dit proef je dus ook echt!

 

Maar vergeet ook niet het hele proces op zich, het is namelijk ook nog eens ontzettend leuk en ook gezond om lekker met je moestuin bezig te zijn! Zo ben je lekker buiten  bezig met het zonnetje op je bol in de frisse buitenlucht en ben je daarnaast ook nog eens in beweging. Dit is natuurlijk enorm gezond voor je!

 

Wij zien dus heel veel voordelen aan het beginnen van een moestuin. Wel zien we vaak dat er heel veel verschillende soorten groenten gekweekt worden maar dat men niet zo snel aan fruit denkt. Dit is echt ontzettend zonde want er zijn dus ook heel erg veel verschillende fruitsoorten die het prima doen in onze Nederlandse aarde! In deze blog laten wij jou graag zien welke fruitsoorten echt niet enkel in een warm land gekweekt hoeven worden maar die je dus prima hier in Nederland kunt kweken! Lees je met ons mee?

 

Niet alleen in het buitenland

 

Als het gaat om het kweken van fruit dan bestaat er eigenlijk een misverstand. Heel veel mensen denken namelijk helaas vaak dat dit alleen goed lukt in een land met een warm klimaat waar de zon altijd schijnt. Maar niets is minder waar. Uiteraard zijn er inderdaad zeker wel fruit en groenten soorten die je vooral goed kunt kweken in het buitenland, denk dan bijvoorbeeld aan de sinaasappel of ananas. Maar er zijn ook absoluut heel veel fruitsoorten die je prima in ons eigen land kunt kweken! Zij hebben wel wat zon nodig maar dat krijgen ze ook prima hier in ons land!

 

Je hoeft dus echt niet alleen maar fruit uit het buitenland te kopen je kan dus ook prima fruit telen hier in ons eigen land in de Hollandse aarde! Uiteraard komt er wel wat bij kijken en is het handig om precies te weten hoe je te werk moet gaan. Sommige fruitsoorten hebben namelijk wat meer zon of beschutting nodig dan anderen en soms is het zo dat fruitsoorten wat extra voeding in de bodem nodig hebben. Maar als je hier allemaal goed op let kun je er zeker voor zorgen dat je de heerlijkste fruit soorten gewoon zelf hier kunt kweken!

 

Heerlijke zoete aardbeien

 

Een fruit soort die je dus prima hier in ons eigen land kunt kweken zijn aardbeien! En dit wordt dan ook heel erg vele gedaan! Niet zo verwonderlijk aangezien je er heel makkelijk voor kunt zorgen dat je lekkere aardbeien kweekt die heel zoet van smaak zijn!

 

De aardbeien plant is zoals we al aangeven vrij makkelijk te kweken, hij heeft wel wat zon nodig maar dat hebben we in ons land voldoende. Verder is het alleen belangrijk dat de plant ook wat beschutting heeft want op harde regen en wind is hij helaas wat minder dol!

 

Zorg er vervolgens ook voor dat je aardbeien plantjes wel beschermd zijn tegen de invloeden van buitenaf! Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld een net over de plantjes heen spant want ook vogels pikken graan een aardbei mee en dat is natuurlijk zonde van je oogst! Je zal zien dat je verder heel gemakkelijk aardbeien kunt kweken en dat ze ook echt nog eens heerlijk zoet smaken! En dat gewoon zomaar in je eigen tuin! Ontzettend leuk en vooral heel lekker!

 

Heerlijke zoete kersen

 

Maar niet alleen aardbeien kun je prima hier zelf kweken ook met kersen kun je goed uit de voeten. We houden er allemaal enorm van die heerlijke grote en vooral zoete kersen! Een echte verwennerij, ze zijn niet het hele seizoen door verkrijgbaar maar als ze er zijn dan genieten we er allemaal optimaal van en dat is ook niet zo verwonderlijk!

 

Maar wist je dat je dus ook kersen prima hier in onze Hollandse aarde kunt kweken! Dit doen we dan ook graag en dat is niet zo verwonderlijk want kersen zijn een ware traktatie. Eigenlijk geld voor kersen hetzelfde als voor de aardbeien het is vooral heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kersen genoeg zon kunnen vangen maar dat ze ook beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld van pikkende vogels die er heel erg graag met jouw zoete oogst vandoor gaan. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen vandaar ook dat het aan te raden is om ervoor te zorgen dat de vogels geen kans krijgen. Dit kun je heel makkelijk doen door een net over je kersen heen te spannen.

 

En als je dan vervolgens kunt oogsten dan is dit een waar feestje, de heerlijke zoete kersen smaken werkelijk verrukkelijk en zijn om van te smullen! Daarnaast kun je er ook nog eens heerlijke kersenjam van maken zodat je nog langer van deze heerlijke zoete vruchten kunt genieten!

 

Een boom vol vruchten

 

We hebben nu vooral twee soorten fruit laten zien die je  heel makkelijk kunt kweken. Maar we hebben nog een aantal andere vruchtenbomen waar je ook heel goed mee uit de voeten kunt in je eigen moestuin! Denk bijvoorbeeld aan de vijgenboom, of de appel of perenboom. Dit zijn super fijne fruitsoorten om hier in onze eigen bodem te kweken! Daarnaast krijgen de bomen ook nog eens een hele mooie bloesem wat zorgt voor een heel erg mooi gezicht in je tuin!

 

Alle drie de soorten bomen kun je heel makkelijk hier in ons land planten. Onze weersomstandigheden zijn goed voor deze bomen en zorgen ervoor dat we optimaal kunnen genieten van de vruchten die eraan groeien! Op deze manier heb je altijd wat lekkers bij de hand en heb je een mooie oogst aan het einde van het seizoen! Wel is het zaak om goed voor deze fruitbomen te zorgen. Houdt ze bijvoorbeeld goed in de gaten en controleer of ze geen last krijgen van boomluis of andere kwaaltjes, als je dit namelijk tijdig signaleert kun je het tij vaak nog keren. Maar let daarnaast ook goed op dorre takken en bladeren, het is namelijk verstandig om deze op tijd weg te halen zodat ze geen onnodige voeding bij de rest van de boom wegnemen en dus de groei van de vruchten in de weg staan. Dit wil je liever niet en vandaar dat het dan ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat de  bomen in optimale conditie blijven.

 

Aan het einde van het seizoen is het dan vaak zover en kun je eindelijk gaan oogsten, dit is vaak een heel leuk moment omdat je eindelijk het resultaat van je werk kunt zien! Het is ontzettend leuk om dan te zien hoe vol de bomen vaak met fruit zitten en hoe lang je hiervan vervolgens kunt genieten. Je kunt ervoor kiezen om de vruchten puur te eten maar je kunt ze ook verwerken tot jam of verwerken in een taart. Kortom je kunt er dus alle kanten mee op!

moestuin fruit

moestuin fruit

Fruit uit de moestuin

 

Het is dus zeker niet nodig om je bij je eigen moestuin alleen tot groenten te beperken. Er zijn zoals je ziet meer dan voldoende fruit soorten waarmee je ook prima uit de voeten kunt in ons eigen land! Deze soorten groeien dan ook prima in ons klimaat en je kan dan ook over het algemeen rekenen op een goede oogst!

 

Daarnaast is het natuurlijk enorm fijn om naast verschillende soorten groenten ook verschillende soorten fruit uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Dit zorgt ervoor dat je nog meer pure producten tot je kunt nemen zonder allerlei bestrijdingsmiddelen, op deze manier kun je optimaal genieten van het heerlijke fruit uit je eigen tuin! Het smaakt heerlijk puur en zoet en het is echt een feestje om dit fruit te eten! Daarnaast kun je er ook nog eens allerlei lekkere gerechten mee maken en hoe leuk is het dan om te weten dat het fruit gewoon uit je eigen moestuin komt! Vooral een variatie aan fruitsoorten in je moestuin is erg fijn en leuk omdat je op deze manier ook veel verschillende soorten fruit zal eten en dat is natuurlijk heel erg gezond!