planten

Is jouw tuin al Lente klaar?

planten kopen

Het is zover de Lente heeft zijn intrede in ons land gedaan. De zon schijnt weer steeds vaker en om ons heen wordt alles steeds groener. Bomen geven bloesem, planten staan vol knop en groen blad en hier en daar schiet uiteraard ook weer het eerst onkruid uit de grond!

En hier zit je natuurlijk vaak niet op te wachten. Nu de Lente is begonnen is het dus ook zaak om je tuin eens goed onder handen te nemen zodat je helemaal klaar bent voor het komende seizoen. Snoeien, bijwerken, maaien, harken en natuurlijk onkruid verwijderen. Maar welke werkzaamheden liggen er nu precies op je te wachten? En hoe pak je dat allemaal aan? Wij helpen je graag op weg en geven je de beste tips om ervoor te zorgen dat je tuin helemaal klaar is voor de komende Lente.

 

Alles groeit en bloeit

De lente is het seizoen waarin alles weer tot bloei komt. Na de lange herfst en winter is de natuur nu weer bezig om helemaal tot leven te komen. Overal om je heen kleuren de blaadjes weer groen, beginnen de bloemen weer te bloeien en komt er allerlei nieuw groen boven de grond uit. Een super mooi en leuk gezicht waar je enorm van kunt genieten! Maar het brengt natuurlijk ook wel wat werk met zich mee. Vandaar dat het in de Lente ook het perfecte moment is om je tuin weer helemaal tip top in orde te maken!

Verwijder dode planten die de winter niet hebben overleefd en plant nieuw groen in de tuin als je dat zou willen. Bestaande planten en bomen kunnen gesnoeid en bijgewerkt worden en ook je gazon kun je weer mooi maaien nu het ineens weer heel hard groeit! Maar niet alleen in je border groeit alles hard ook tussen je tegels komt ineens heel veel onkruid naar boven, het is ook zaak om dit goed bij te houden voordat het straks niet meer te overzien is. Onkruid groeit namelijk enorm snel en vermenigvuldigt zich ook heel hard, het is dus aan te raden om het direct te verwijderen zodat het geen kans krijgt heel je tuin over te nemen! Straks laten we je verschillende manieren zien om het onkruid te lijf te gaan!

nieuwe tuinmeubelen

nieuwe tuinmeubelen

De beste manieren om onkruid te verwijderen

Zoals we net al even aangaven is het in de Lente ook bij uitstek het tijdstip waarop het onkruid weer boven de grond uitkomt. Een enorm vervelend en ontsierend gezicht voor veel mensen en vaak willen ze dit dan ook zo snel mogelijk weer uit de tuin verwijderen. Maar hoe doe je dat nu precies, en hoe zorg je er ook vooral voor dat het onkruid voor langere tijd weg blijft! Wij geven je de beste tips!

Er zijn inderdaad verschillende manieren om het onkruid in je tuin te bestrijden, welke manier je kiest hangt heel erg aan je persoonlijke voorkeur en ook aan het soort tuin en de oppervlakte van je tuin. Sommige manieren kosten namelijk een stuk meer werk dan andere en je kunt je voorstellen bij een hele grote tuin dat je dan voor een wat snellere manier kiest.

Zo kun je ten eerste het onkruid met de hand verwijderen, dit is dus best wel een hele klus. Je kunt dit doen met een speciaal stekertje of mesje waarmee je het onkruid tussen je tegels verwijderd, dit stekertje kun je ook gebruiken voor het onkruid tussen je planten. Het is belangrijk dat je er goed voor zorgt dat je het onkruid direct bij de wortel verwijderd. Als je namelijk de wortel laat zitten dan zal het onkruid van daaruit weer heel snel terug kunnen groeien en dan kun je aan de gang blijven. Het aller beste is natuurlijk als je het onkruid met wortel en al kunt verwijderen, dan weet je zeker dat de kans heel klein is dat het terug zal groeien.

Naast het verwijderen van onkruid met een mesje kun je het onkruid ook met een echte onkruidbrander te lijf gaan. Dit is op zich ook een vrij makkelijke en snelle manier en ook hierbij zorg je ervoor dat het onkruid niet zo snel terug zal groeien. Met deze onkruidbrander kun je het onkruid helemaal wegbranden zodat het daarna met een bezem zo weg te vegen is. Nadeel van de onkruidbrander is wel dat je dus de wortel van het onkruid vaak niet bereikt en dat de kans groot is dat het onkruid weer terug zal groeien. Een voordeel is juist weer dat het heel makkelijk en ook vrij snel werkt, je hoeft niet te bukken en brand zo heel gemakkelijk het onkruid weg.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het onkruid te verwijderen met een speciaal middel dat hiervoor geschikt is. Hier zijn heel veel opties in en er zijn verschillende producten op de markt waarmee je het onkruid te lijf kunt gaan. De meeste van deze middelen zijn vrij milieuvriendelijk er zitten dan ook tegenwoordig eisen aan het gebruik van de middelen en er worden enkel nog middelen verkocht die goedgekeurd zijn en die niet schadelijk zijn voor het milieu. Je kunt een speciale pomp aanschaffen waar je het middel in kunt doen aangelengd met wat water en op die manier kun je zo je hele terras natspuiten en zal het onkruid helemaal verdrogen, daarna kun je het ook weer heel gemakkelijk wegvegen en heb je weer een onkruid vrij terras!

De manier die je kiest voor het verwijderen van je onkruid is heel persoonlijk. Het ligt er maar net aan welke manier jij fijn vindt en natuurlijk aan de oppervlakte van je tuin. Het spuiten met onkruid verwijderaar en het werken met de onkruidbrander zijn relatief snelle manieren terwijl het verwijderen van onkruid met een stekertje of mesje heel arbeidsintensief is.

 

Het snoeien van de bomen

Ook is het begin van de Lente het perfecte moment om je bomen of struiken te snoeien. Juist nu de zon nog niet zo fel aan de hemel staat kun je dit nog zonder problemen doen! Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden! Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het soort boom of struik waar het om gaat en om je goed te laten informeren over het beste moment van snoeien. Soms kan het namelijk ook zo zijn dat het najaar juist heel geschikt is voor jouw boom of struik. Maar als jouw boom of struik wel goed in het voorjaar gesnoeid kan worden dan is dat het juiste moment om dit aan het begin van het voorjaar te doen!

Ook is het heel belangrijk dat er geen vorst meer in de grond zit en dat de temperaturen dus echt boven het vriespunt liggen en hier ook blijven. Anders is het beter om toch nog even te wachten. En als laatste mag het juist ook weer niet te warm zijn en kun je het beste snoeien aan het begin of het einde van de dag zodat de zon de plekken waarop je een tak afknipt niet kan verbranden, deze plekken zijn namelijk tijdelijk even heel kwetsbaar dus het is fijn om hier voorzichtig mee om te gaan!

Snoei de boom of struik goed bij het begin van de tak af en kijk ook goed wat je doet zodat je niet per ongeluk nieuwe scheuten verwijderd, dit zou natuurlijk erg zonde zijn! Als je boom of struik goed gesnoeid is bevorderd dit de groei en zal het ervoor zorgen dat je boom of struik groot en sterk groeit.

 

Alles weer netjes schoon

Naast het snoeien van de bomen of struiken in je tuin en het verwijderen van al het onkruid, zijn er waarschijnlijk nog een paar andere klusjes die op je wachten! Zo zal je zien dat veel bloemen en planten soms dorre of dode stukjes bevatten, het is zaak om deze te verwijderen zodat de geen onnodige energie van je plant weghalen. Dit zou namelijk zonde zijn want je plant heeft deze energie hard nodig voor de gezonde bloemen en bladeren. Loop dus regelmatig even alles na en verwijder de eventuele dode bloemen of bladeren om je plant zo gezond mogelijk te houden.

Naast alle bloemen , planten, bomen en struiken is het ook belangrijk om alles goed schoon te maken in je tuin. Vaak is er veel aanslag ontstaan of groeit er zelfs mos, dit kun je het beste al aan het begin van het seizoen verwijderen zodat het nog niet zo hardnekkig vast zit. Dit kun je vaak het beste doen met een speciaal product hiervoor waarmee je de tegels van je terras in kunt spuiten om zo de aanslag te laten verdwijnen. Ook kan het soms helpen om met heet water te werken en daarna flink goed te schrobben maar dit is helaas lang niet altijd voldoende.

 

Van het zonnetje genieten

En dan is het zover, alles is helemaal klaar voor de lente, je terras is mooi schoon, alle planten, bomen, bloemen en struiken zijn gesnoeid of mooi bijgewerkt en nu is het dan toch echt tijd om heerlijk lekker te gaan genieten! De lente is de belofte van de zomer en al het mooie weer wat er komen gaat, en je geniet dubbel zo hard als je tuin op tijd lente klaar is!