planten

Onze enige echte bomen top 5

bomen in de tuin

Ons land staat er ergens ook wel een beetje om bekend, naast de dijken en het vele regenen. En dan hebben we het over bomen. Wij zijn natuurlijk best een groen land met veel verschillende soorten beplanting. En in onze natuur zie je ook heel erg veel bomen tevoorschijn komen.

 

Ons land heeft bomen in allerlei soorten en maten en ze vormen dan ook zeker een belangrijk stuk van onze natuur. En het leuke is dat we echt veel verschillende soorten bomen hebben. Van hoog tot laag en van kaal tot vol met blad en eigenlijk ook nog eens alles er tussen in. Dit maakt het tot een zeer belangrijk onderdeel van onze natuur.

 

Bomen hebben veel voordelen, zo zorgen ze natuurlijk voor extra veel zuurstof in de lucht en daarnaast bieden ze vaak ook nog eens bescherming en beschutting. Dat maakt ze niet alleen heel erg mooi om te zien maar ook nog eens erg nuttig! Op deze manier zijn ze dus ook met recht onmisbaar te noemen en dat kun je op veel vlakken merken.

 

In deze blog laten wij jullie onze zogenaamde bomen top 5 zien, wat zijn nu de leukste en mooiste bomen in ons land en welke functie hebben ze. Daarnaast vertellen we je ook waar je deze bomen kunt vinden en of het ook een goed idee is om deze bomen in je eigen achtertuin een plekje te geven. Lees je met ons mee?

 

Het voordeel van bomen

 

We schreven het net al even maar buiten dat bomen er dus heel erg mooi uitzien brengen ze dus ook nog eens veel voordelen met zich mee. ten eerste zorgen ze dus op veel plekken voor beschutting. Zo geven ze schaduw als de zon erg fel schijnt en filteren ze heel subtiel het licht. Maar daarnaast zorgen ze ook voor beschutting regen regen en harde wind. Ze zijn dus zeker heel nuttig.

 

Maar dat is niet alleen een groot voordeel van bomen in ons land. Het grootste voordeel is dat ze ook nog eens voor heel veel zuurstof in de lucht zorgen waardoor we extra vrij kunnen ademen en we kunnen profiteren van hele gezonde lucht, dit vormt tevens meteen een fijne tegenhanger van alle uitstoot waar we vandaag de dag in onze lucht mee te maken hebben. Daarnaast bieden ze ook nog eens een fijne plek voor heel veel dieren in de natuur. Denk dan aan vogels en allerlei insecten die graag een fijn plekje zoeken in onze bomen.

 

Allerlei soorten en maten

 

En we schreven het net al even, maar bomen zijn er dus werkelijk waar in allerlei soorten en maten en dat is natuurlijk ontzettend fijn! Zo zijn er bomen met veel blad of juist weinig blad en ook al deze bladeren verschillen weer heel erg veel van elkaar. Daarnaast zijn er ook hele hoge bomen of juist lage bomen en bomen die breder zijn dan andere smalle bomen. En zo ziet werkelijk waar iedere boom er weer anders uit en draagt ook iedere boom een berg aan geschiedenis met zich mee.

 

Veel mensen vinden het ook enorm leuk om daar meer over te leren of om over na te denken. Soms zie je namelijk een boom staan die echt al honderden jaren oud is en die mensen die honderden jaren geleden leefden dus ook al hebben zien staan. Heel bijzonder is dat natuurlijk en zo is iedere boom een stukje geschiedenis van ons land en dat maakt ze nog meer bijzonder dan ze eigenlijk al zijn natuurlijk.

 

Onze eigen favorieten

 

Uiteraard zitten er tussen al deze soorten bomen ook een paar bomen die er toch echt wel een beetje uitschieten en die dus tot onze favorieten  behoren. De reden dat we deze bomen hebben gekozen heeft eigenlijk verschillende oorzaken. Soms hebben we een boom gekozen vanwege zijn prachtige uiterlijk en soms vanwege de bijzondere geschiedenis van de boom en weer een andere boom kozen wij vanwege het feit dat hij een heerlijke oogst oplevert. En zo brengt iedere boom wel iets bijzonders met zich mee.

 

Het leuke aan dit favorieten lijstje is dat het ook allemaal hele verschillende bomen van elkaar zijn. je kunt ze werkelijk waar niet met elkaar vergelijken en iedere boom is dan ook totaal anders dan de ander! Op die manier hebben wij nu dus een leuke top 5 samengesteld met 5 hele verschillende bomen met wel ieder hun eigen verhaal!

 

De appelboom

 

We beginnen eigenlijk meteen met onze nummer een en dat is toch echt wel de appelboom in ons geval! Een prachtige boom om te zien die ook nog eens zorgt voor een heerlijke oogst van verse appeltjes en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

 

Het leuke aan de appelboom is dat het een vrij makkelijke boom is om te onderhouden en om te planten, hij kan namelijk op veel verschillende plekken staan en kan op veel manieren tot zijn recht komen. Hij heeft verder enkel wat zon nodig en wat vocht om goed te kunnen groeien en bloeien.

 

Daarnaast heeft de appelboom ook nog eens een schitterende bloesem wat het echt tot een feestje maakt om naar deze prachtige boom te kijken! De bloesem is echt een lust voor het oog en veel mensen roemen de boom erom!

 

Maar laten we vooral niet vergeten waar het eigenlijk allemaal om gaat en dat is de prachtige oogst met verse appels die de boom je kan geven! Het is werkelijk waar een feestje om de meest heerlijke appels te kunnen plukken aan het einde van de zomer en om deze vervolgens weer te verwerken in de meest heerlijke gerechten!

 

De appelboom is dus een echte favoriet waar we heel veel plezier van kunnen hebben en dus ook een echte aanwinst voor je eigen achtertuin!

voordelen bomen

voordelen bomen

De vijgenboom

 

Dan blijven we nog heel even hangen bij de bomen die een oogst leveren en dan komen we uit bij de vijgenboom dit is ten eerste een prachtige boom om te zien. De vijgenboom staat dan ook naast zijn heerlijke verse vijgen vooral bekend om zijn prachtige bladeren. Deze zijn dan ook werkelijk prachtig om te zien. Het is dan ook zeker een feestje om de prachtige bladeren van de vijgenboom te zien en om hiervan te genieten. Ook de vijgenboom zelf is een mooie boom om te zien met mooie sierlijke takken en de vijgenboom is dan ook werkelijk een mooie sierlijke boom die echt iets speciaals toevoegt aan je tuin.

 

Daarnaast levert de vijgenboom natuurlijk ook nog eens heerlijke vijgen op en dat is natuurlijk helemaal een feest! Deze vijgen smaken dan ook heerlijk vers en zorgen ervoor dat je altijd wat lekkers bij de hand hebt! Verwerk de vijgen bijvoorbeeld tot een heerlijke jam of compote of rooster ze met wat warme honing eroverheen. Zo heb je meteen een heerlijke snack te pakken boordevol gezonde voedingsstoffen!

 

De vijgenboom zien we tegenwoordig ook steeds vaker terug in Nederlandse achtertuinen. Mensen leren de boom steeds meer kennen en vooral ook waarderen en wij snappen wel dat hij steeds vaker een plekje vindt in een Nederlandse achtertuin!

 

De leiboom

 

Ook dit is weer een hele mooie boom die we heel erg veel terug zien in de Nederlandse achtertuinen en ook dit keer weer met recht! De leibomen zien er niet alleen heel erg mooi uit maar hebben ook nog eens een erg fijne functie. Zo zorgen ze er ten eerste voor dat insecten geweerd worden van je woning. Zo zijn ze ook vroeger al ingezet rond boerderijen en huizen. Maar daarnaast houden ze dus ook regen en wind tegen en beschermen ze dus onze woningen!

 

De leiboom is dan ook zeker een boom van het vernoemen waard en we zijn dan ook heel erg blij dat we deze boom nog steeds zoveel zien in ons land. Daarnaast is de leiboom ook nog eens een erg mooie boom om te zien. Doordat hij mooi in de breedte groeit ziet het er meteen ook heel sfeervol uit als er leibomen voor een woning staan. Dit wil je dan ook zeker niet missen en wij raden iedereen dan ook aan om ook een leiboom in zijn of haar achtertuin te plaatsen!

De dennenboom

 

En dan komen we uit bij een andere klassieker. Namelijk de dennenboom. Ook dit is weer een boom die niet uit onze Nederlandse tuinen weg te denken is. De dennenboom zorgt voor heel veel sfeer en gezelligheid en zeker als je een gezellige kerstsfeer neer wil zetten is de dennenboom niet weg te denken.

 

Daarnaast zien we de dennenboom niet alleen buiten in de tuin verschijnen maar dus ook terug komen binnenshuis. Daar wordt hij natuurlijk in de decembermaand als kerstboom gebruikt en ook dan bewijst hij zeer zeker zijn waarde! Een dennenboom is dus een onwijs leuke aanwinst voor je tuin en een hele fijne Nederlandse boom!

 

Onze favoriete bomen

 

En dat waren ze dan onze favoriete bomen. Al deze bomen hebben zo hun eigen eigenschappen en verhaal en zien er allemaal weer anders uit. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal een bijzonder soort zijn en ook echt van Hollandse bodem. Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere bomen maar die laten wij wellicht in een andere blog nog eens voorbij komen!