planten

Regen in je tuin

tuinmeubelen en regen

Ondanks dat de zomer nu aangebroken is komen er ook zo nu en dan wel flink wat regenbuien voorbij. Zeker bij het klimaat wat we in ons land kennen is dat niet ongebruikelijk en kan het soms dus ook flink tekeer gaan!

Nu is het zo dat een flinke regenbui natuurlijk soms flink lastig kan zijn maar ook wel eens flink wat voordelen kan hebben. Met name voor de natuur in ons land! Een flinke regenbui kan dan ook zeker hard nodig zijn en ervoor zorgen dat de planten weer beter kunnen groeien of bloeien.

Ook de boeren in ons land zijn vaak flink blij met een grote regenbui zodat de gewassen weer wat water krijgen en dus veel beter kunnen groeien en dit levert uiteindelijk natuurlijk ook een veel betere oogst op!

Maar naast dat de boeren op het land er heel blij mee zijn kan regen ook flink zijn voor je eigen achtertuin. Maar let op regen kan er ook best wel wat overlast veroorzaken zeker als het in grote mate regent. Vandaar dat het erg belangrijk is om goed te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat een regenbui zo min mogelijk kwaad kan in je tuin. Hoe je dat precies kunt doen lees je dan ook in deze blog. Lees je met ons mee?

Meer dan voldoende regen in ons land

Er zijn veel landen die grote droogte kennen maar in ons land is dat niet het geval. In ons land hebben we dan ook een klimaat waarbij er met grote regelmaat flink wat regen uit de lucht kan vallen. En dat zorgt natuurlijk ervoor dat we ook best een groen land hebben.

Alle regen zorgt er namelijk voor dat het groen goed kan groeien en bloeien en dat zie je in onze natuur dan ook zeker weten terug. Dit geldt ook voor onze eigen achtertuinen. Ook daar profiteren we vaak vol uit van de regen die in ons land uit de lucht komt vallen!

Het is dan ook wel heel erg fijn dat er in ons land meer dan voldoende regen naar beneden komt zodat we hier zo fijn van kunnen profiteren! In landen waar dit veel minder aan de orde is zie je vaak veel dorre vlaktes waar niks groeit of bloeit en dat is natuurlijk een stuk minder fijn!

Te weinig regen

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk precies met die regen in onze tuin? Welke hoeveelheden zijn prettig? En hoe zit het bijvoorbeeld met te weinig of teveel regen? Wij gaan het allemaal voor je op een rijtje zetten!

Want het kan natuurlijk ook zo zijn dat er te weinig regen uit de lucht komt vallen en dat heeft zeker ook invloed op je tuin en dan met name op de natuur in je tuin! Als er namelijk te weinig regen valt dan krijgen de planten en bloemen niet voldoende water en hier kunnen ze dus ook niet voldoende door groeien, het is zelfs zo dat het kan gebeuren dat planten of bloemen het niet overleven zonder voldoende water in je tuin. En dat is natuurlijk heel erg zonde.

Meer dan genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je bloemen en planten voldoende water kunnen vangen en goed kunnen groeien en bloeien.

Te veel regen

Nu we hebben kunnen lezen dat te weinig regen helemaal niet fijn voor je tuin is gaan we natuurlijk ook even kijken naar teveel regen. Want ook dat kan natuurlijk voorkomen in je tuin en ook dat heeft zo de nodige gevolgen. Want te veel regen is ook helemaal niet prettig en kan dus net zo goed voor problemen in je tuin zorgen.

Wel is het belangrijk om daarbij te zeggen dat te veel regen enkel voor veel problemen zorgt als het niet weg kan lopen.  Doordat er dan teveel regen blijft staan kunnen wortels van beplanting bijvoorbeeld enorm gaan rotten en dat zorgt er dan weer voor dat planten en bloemen er niet meer goed voeding uit kunnen halen. Hierdoor gaan ze soms zelfs dood of sterven delen ervan af. Dat is natuurlijk onwijs zonde en vandaar dat een goed drainage systeem in je tuin dus ook van groot belang is.

Als er in je tuin namelijk een goed drainage systeem is dan kan het water goed weglopen en op die manier dus niet voor problemen zorgen, dit is natuurlijk onwijs prettig en zorgt ervoor dat het water goed weg kan lopen uit de tuin. En dat is natuurlijk heel bevorderlijk voor de beplanting in je tuin.

Zowel te weinig als te veel regen heeft dus gevolgen voor de tuinen in ons land en beide zijn dus nadelig voor de beplanting in je tuin. Vandaar dat het ook enorm belangrijk is om ervoor te zorgen dat er voldoende water is waar de beplanting van kan profiteren maar dat een teveel aan water weg kan lopen!

Het voordeel van regenwater

Wist je overigens dat regen water wel heel erg belangrijk is voor je tuin? Juist van regen water kunnen je planten enorm goed gaan groeien! Regen water bevat dan ook zoveel meer belangrijke stoffen voor je planten dan enkel kraanwater doet.

Het is dan ook niet voor  niets dat heel veel mensen regenwater opvangen in een regenton met alle gevolgen van dien. Het water wordt dus opgevangen in een regen ton en vervolgens wordt dit water weer gebruikt om de beplanting in je tuin van water te voorzien. En juist dit regenwater heeft zo onwijs veel voordelen voor de beplanting in je tuin en vandaar dat het ook heel goed is om juist dit water te gebruiken!

Regen water heeft dus zeer zeker vele voordelen voor de beplanting in je tuin en vandaar dat het op deze wijze ook nog eens erg mooi is dat het regenwater dus voor een goed doel gebruikt wordt!

Let goed op de bestrating in je tuin

Drainage in je tuin is niet enkel maar enorm belangrijk voor de beplanting in je tuin maar het is ook van belang voor bijvoorbeeld de bestrating. Als je ook hier zorgt voor voldoende drainage dan blijft het water niet staan. Als er namelijk teveel water bij je bestrating blijft staan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de bestrating in je tuin.

De bestrating kan dan een beetje los komen en tegels kunnen los komen te liggen. Dit is natuurlijk helemaal niet handig. Het is dan ook enorm belangrijk dat juist ook bij je bestrating het water goed weg kan lopen zodat de bestrating in je tuin mooi intact kan blijven!

De tegels in je tuin zijn in cement of in zand gelegd. Als ze gevoegd zijn dan is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Deze tegels liggen enorm vast en het water kan hier geen kwaad bij. Maar als ze in het zand liggen dan is het natuurlijk een ander verhaal en kan het regen water wel degelijk kwaad.

Let dus goed op de bestrating in je tuin en op welke manier deze is vormgegeven enkel op deze manier kun je namelijk eventuele overlast van het water tijdig in de smiezen hebben en ook in de kiem smoren!

tuin meubelen

tuin meubelen

Je tuin meubelen beschermen tegen de regen

Naast dat je dus goed op moet letten hoe de beplanting in je tuin reageert op de regen is het ook zeker weten een hele slimme tip om je tuin meubelen goed te beschermen tegen de regen! Ook deze kunnen er namelijk soms flink wat hinder van ondervinden en vandaar dat het enorm belangrijk is om goed te kijken hoe dat nu precies zit met de tuin meubelen in jou tuin en of ze wel of niet bestand zijn tegen de regen.

Op deze manier kun je dus goed kijken of de meubelen zo zonder bescherming buiten kunnen blijven staan of dat daar soms iets in nodig is. Soms kan het namelijk een heel goed idee zijn om te zorgen voor een beschermhoes voor je tuin meubelen zodat ze voldoende beschermt zijn tegen de regen.

Vaak kun je bij het punt waar jij jouw tuin meubelen vandaan hebt ook heel handig een speciale beschermhoes voor je tuin meubelen aanschaffen die precies de juiste maat heeft voor de meubelen die jij in je tuin hebt staan.

Ook de kussens hebben natuurlijk vooral veel bescherming nodig tegen de regen. Het is dan ook verstandig om ze altijd op tijd binnen te halen of om te zorgen voor een speciale box waar de tuin kussens in bewaard kunnen worden zodat ze niet nat kunnen worden en dus van goede kwaliteit blijven!

Regen in je tuin

Regen in je tuin is dus aan de ene kant hard nodig en onmisbaar en aan de andere kant is het ook weer zo dat regen in de tuin voor veel ongemak kan zorgen. Vandaar dat je er op de juiste manier mee om moet gaan en ervoor moet zorgen dat de regen in het voordeel van je tuin kan gaan werken en dat je er dus niet teveel last van zal gaan hebben. En gelukkig kan dat ook heel handig op verschillende manieren.

Door voor een goede drainage in je tuin te zorgen kom je namelijk al een heel eind en zorg je er dan ook voor dat de regen goed weg kan lopen! Dit is natuurlijk enorm handig en fijn en daardoor heb je er ook zo min mogelijk last van en blijft het water niet staan.

Ook is het natuurlijk heel handig om regenwater in je tuin te gebruiken om je planten en bloemen extra ruimte te geven om te bloeien en groeien. Juist het regenwater brengt fijne stoffen met zich mee die dit proces motiveren!