Tips

3 tips om meer vogels in de tuin te krijgen

meer vogels in de tuin

Jaarlijks vindt de Nederlandse telling van vogels weer plaats. Op deze dag wordt gevraagd om door te geven welke vogels in jouw tuin zitten. Dankzij deze telling kunnen we een indruk krijgen van de hoeveelheid vogels die in ons land aanwezig zijn. Bovendien weten we dankzij deze telling welke vogels zoal in ons land voorkomen. Voor veel instanties is deze jaarlijkse vogeltelling dan ook een belangrijke dag. Wil jij niet alleen op deze dag vogels in de tuin hebben? Dan hebben wij mogelijk enkele leuke tips voor jou. Met onderstaande tips is het namelijk mogelijk om meer vogels in de tuin te krijgen.

meer vogels

meer vogels

Tip 1: leg een grasveldje en begroeiing aan

Vogels houden absoluut niet van harde ondergronden. Het is dan ook aan te raden om een grasveld aan te leggen in combinatie met bijvoorbeeld een grindpad of een pad van boomschors. Laat de tegels zoveel mogelijk links liggen, aangezien vogels daar simpelweg niet van houden. Uiteraard is het wel verstandig om tegels op je terras aan te leggen. Op tegels staan immers de tuintafel en bijbehorende tuinstoelen stevig en stabiel. Je kunt dan op een heerlijke warme avond plaats nemen op één van je stoelen en naar het leven in jouw tuin kijken. De kans is groot dat je de vogels daarbij op of rondom het grasveld en de begroeiing vindt. Dat geniet tenslotte de voorkeur van de meeste vogels.

Tip 2: zorg voor water in de tuin

Vogels zoeken meerdere plekken uit om even rustig wat te kunnen gaan drinken. Je kunt dit in jouw eigen tuin voor elkaar krijgen door een waterschaal te plaatsen. Daarbij is het uiteraard wel van belang dat je dit water bijvult en, indien nodig, ook ververst. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om een (ondiepe) vijver te graven. Dat heeft echter de nodige voeten in aarde, waardoor je hier goed over na moet denken. Met alleen een waterschaal kan je ook al het benodigde water voor de vogels creëren.

Tip 3: trek voedsel naar je tuin aan

Het is niet altijd nodig om een tuinhuisje met daarin voedsel te plaatsen voor de vogels. Nee, je kunt ook op een natuurlijke manier het voedsel naar je tuin toe trekken. Dat kan je onder andere doen door bomen te planten waar fruit, zoals bessen, aan groeien. Daarnaast is het aan te raden om veel insecten naar jouw tuin te trekken. Deze insecten zorgen voor de bloei in de tuin en dragen zodoende bij aan zaden en pluis. Dat komt weer prima van pas voor het bouwen van een nest.

Met de 3 bovenstaande tips moet je in staat zijn om vogels in jouw tuin te krijgen. Pak je tuinstoel erbij, schenk een lekker glas drinken in en geniet van al het leven in en rondom jouw tuin. Je verbaast je ongetwijfeld over het aantal verschillende soorten vogels. We zijn in Nederland namelijk écht gezegend met veel prachtige vogels.