Tips

Een kijkje in onze moestuin deel 3

moestuin beginnen

Zoals we in de voorgaande delen al aangaven raakten ook wij aangestoken door het moestuin virus. Het idee van het zelf verbouwen van onze groentes sprak ook ons heel erg aan! We hoorden daarnaast zoveel enthousiaste verhalen van de mensen om ons heen dat we niet achter konden blijven en het in ieder geval een keertje wilden gaan proberen!

Dus daar gingen we dan, we begonnen met zoeken van heel veel informatie. We komen graag goed beslagen ten ijs en zochten dus eerst heel het internet af naar de juiste informatie en lazen veel boeken om zo goed mogelijk te weten waar we aan begonnen en hoe we te werk moesten gaan! Daarna maakten we eerst een plan. We keken hierbij goed naar welke groenten wij als gezin vaak aten zodat we zo goed mogelijk een keuze hierin zouden kunnen maken. We vonden het zonde als we veel groenten zouden gaan kweken die we uiteindelijk niet op zouden eten en die wellicht in de prullenbak zou belanden, dat mist natuurlijk zijn doel. Vandaar dat we eerst eens goed keken welke gewassen we gingen kiezen! Toen we uiteindelijk gekozen hadden was het tijd om een plan op papier te zetten, hoe gingen we het aan pakken, stap voor stap schreven we alles uit en we maakten hierbij een heel tijdspad. Op deze manier konden we goed zien wanneer we aan de slag moesten gaan.

Daarna was het tijd om te beginnen. We begonnen met het aanschaffen van alle benodigdheden en toen deze eenmaal in huis waren was het tijd om te beginnen met het ontkiemen van de zaadjes, ook hier hadden we ons goed over ingelezen en we gingen dan ook vol goede moed aan de slag! En dit werkte want na de ontkiemperiode hadden we een hele berg met kleine ontkiemde stekjes en konden we hier prima mee aan de slag! De opbrengst was dus prima en wat waren we trots hierop!

Toen hadden we dus allemaal stekjes staan en hebben we deze in kleine potjes overgezet. Deze potjes plaatsten we op warme plekjes in de vensterbank waar ze veel zon konden vangen en op deze manier hadden ze prima de kans om goed verder te groeien. En dat deden ze dus ook! De stekjes groeide uit tot sterke kleine plantjes en dat is het punt waarop we nu beland zijn! We hebben potjes vol met kleine stekjes en het is tijd dat ze buiten de aarde in gaan! We laten je graag zien hoe dit proces verliep!

Van binnen naar buiten

En toen was het dus zover, de stekjes waren goed verder gegroeid en nu dus eindelijk groot genoeg en vooral ook sterk genoeg om naar buiten te gaan! Wat een mooi moment, hier hadden we nu zo naar uitgekeken en nu was het eindelijk zover! Daar gingen ze dan!

We begonnen met het gereedmaken van de aarde in onze moestuin. We hadden de grond al goed losgemaakt en voegden nu wat voeding toe aan de bodem. We willen namelijk dat de plantjes een optimale kans krijgen om groot te groeien! Toen de voeding was toegevoegd was het tijd om de grond nog een keer te mengen en ook meteen losser te maken. Dit is namelijk erg belangrijk want op deze manier komt er lucht bij de bodem en dit zorgt er weer voor dat de bodem makkelijker voeding opneemt en meer zuurstof en vocht naar de plantjes brengt en dit is natuurlijk precies de bedoeling!

Nu de grond goed losgemaakt is gaan we weer een stapje verder, nu is het namelijk tijd om ervoor te zorgen dat de stekjes zo hun plekje kunnen vinden. Hiervoor zorgen we er dus voor dat de grond allemaal gaatjes krijgt waar de stekjes straks in kunnen. We bekijken goed welke gewassen waar komen omdat sommige wat meer ruimte nodig hebben dan andere. Daarom hebben we ze per rij ingedeeld en kunnen we dus ook per rij de afstand tot andere plantjes bepalen, dit is natuurlijk super handig en zorgt ervoor dat we op deze manier alle plantjes de ruimte geven die ze nodig hebben.

Daarnaast zorgen we er ook voor dat we weten welke plantjes we waar planten want we hebben er allemaal bordjes bij geplaatst! Zo kunnen we ook zelf goed zien welk gewas er groeit en of het een beetje volgens plan verloopt!

Tot nu toe ziet alles er dus goed uit en hebben we alle voorbereidingen gedaan, nu is het enkel nog zaak om de plantjes ook daadwerkelijk in de grond te gaan planten!

De plantjes gaan de grond in

En dan is het toch eindelijk zover, de grond is helemaal klaar en de eerste plantjes kunnen dus op hun plekje! We hebben al allemaal gaatjes gemaakt en bordjes per rij geplaatst met welke plant daar gaat komen. We zijn er dus echt helemaal klaar voor en hoeven nu enkel en alleen nog daadwerkelijk de plantjes in de grond te planten!

Voorzichtig halen we de stekjes uit hun bakjes en plaatsen we ze in de gaten, daarna dekken we ze toe met wat aarde en dan staan ze gewoon! Wat is dit een ongelofelijk leuk gezicht en wat is het ook fijn om hiermee bezig te zijn! Het idee dat we begonnen met een paar losse zaadjes tussen natte watjes en dat we nu al deze kleine plantjes in de grond hebben staan maakt ons enorm trots! We geven de aarde nog wat water zodat alle plantjes goed voorzien zijn en dan is het tijd om ze met rust te laten! Ze staan prima op hun plekje zo en nu mogen ze zelf rustig groeien! Maar wat zijn ze we trots en blij dat deze stap is gezet!

Het wachten kan beginnen

Nu begint misschien wel het lastigste stuk, in ieder geval voor ons. Nu moeten we namelijk gaan afwachten. De plantjes staan in de grond en nu is het zaak dat ze groter gaan groeien maar dat zullen ze toch echt helemaal zelf moeten gaan doen! Gelukkig zijn de stekjes sterk en staan ze ook mooie en stevig, hier hadden we alleen maar op durven hopen! Gelukkig is de vorst nu ook uit de grond en staat niets het groter groeien van de stekjes nog in de weg! We gaan dus afwachten!

Nu is wachten niet onze sterkste kant maar ook dit hoort bij het hele moestuin proces! We kunnen dan ook letterlijk niet wachten tot de eerste plantjes straks groter groeien en er ook echt gewassen aan beginnen te groeien! Hoe leuk zal het zijn om hiermee bezig te zijn en de plantjes goed te verzorgen en om natuurlijk uiteindelijk te kunnen oogsten! Want daar kijken we nog het meeste naar uit! Het moment dat we de plantjes straks kunnen oogsten en we eindelijk kunnen genieten van de opbrengst! Wat kijken we daar toch enorm naar uit, maar eerst nog even afwachten en groter groeien!

moestuin

moestuin

Wat staat ons nog te doen

De komende tijd staat voor ons dus vooral in het teken van afwachten. Wachten totdat we de eerste gewassen zien verschijnen en deze groot genoeg gaan groeien zodat we ze kunnen plukken. Maar eerst moeten we nog afwachten tot de plantjes zelf groter groeien! Uiteindelijk kunnen we niet wachten en hopen we dus dat we snel de gewassen kunnen gaan oogsten en heerlijk kunnen gaan genieten!

In de tussentijd is het vooral zaak dat we zo goed mogelijk voor de plantjes zorgen, we geven ze voldoende water en zorgen ervoor dat de bodem vol met voeding blijft zitten. Daarnaast halen we ook onkruid weg zodat dit geen kans krijgt om eventueel voeding bij de plantjes weg te halen want dit zou natuurlijk enorm zonde zijn!

Ook dode blaadjes en takjes verwijderen we zodat we er op deze manier ook alles aan doen dat de plant optimaal kan groeien en dat vooral alle energie naar de gewassen kan gaan! Want dat is natuurlijk het meest belangrijk, op die manier zorgen we ervoor dat de gewassen zo goed mogelijk kunnen groeien!

Voor nu is het afwachten

Maar voor het zover is en we eindelijk kunnen oogsten en heerlijk gaan genieten van onze groenten uit eigen tuin is het dus eerst nog een kwestie van wachten! Maar wat kijken we er enorm naar uit! En hoe leuk is het tot nu toe al voor ons geweest om met de moestuin bezig te zijn! We halen er al zoveel voordelen uit! Ten eerste was het heel erg leuk om ermee bezig te zijn! We hebben doordat we ons vooraf zo goed hebben ingelezen ook nog eens ontzettend veel geleerd! We hebben nu een enorme schat aan kennis over het werken in een moestuin en dat is voor ons enorm waardevol!

Daarnaast hebben we ook nog eens heel veel plezier gehad met het ontkiemen van de zaadjes en het overplanten van de stekjes. Het was heerlijk om in de tuin bezig te zijn, onze handen in de aarde en het zonnetje op onze bol! Wat hebben we hier optimaal van genoten, het buitenleven bevalt ons dan ook heel erg goed!

Daarnaast is het vooral ook enorm leuk om te zien hoe we steeds een stapje verder komen in dit hele proces, we zijn op een bepaald punt begonnen en nu komen we steeds verder en is het tijdstip van oogsten nabij! En hier worden we natuurlijk enorm blij van! Volgende week staat deel 4 weer voor je klaar!