Tips

Kan een parasol tegen regen?

Parasol kopen

In ons land hebben we vaker en vaker met extreem weer te maken. Dit merk je bijvoorbeeld in de zomer; in de afgelopen zomers hebben we regelmatig met een hittegolf te maken gehad. Pakweg 10 jaar geleden was dat eigenlijk heel zeldzaam, maar tegenwoordig lijkt het elke zomer opnieuw het geval te zijn.

Daarnaast wordt het weer in ons land in de winterperiode ook steeds extremer. Zo hebben we vaker en vaker met flinke hoosbuien te maken, hebben we vaker en vaker met flinke windstoten te maken en krijgen we ook regelmatig met onweer te maken. Juist door dit extreme weer is het nog belangrijker dat je jouw tuin op de juiste manier in gaat richten. Waarom? Omdat dit extreme weer ook de nodige mogelijkheden met zich mee brengt.

Zo is het een absoluut voordeel dat je zomers meer en meer tijd in jouw tuin door kunt gaan brengen. De temperaturen liggen immers een stuk hoger, waardoor je heerlijk languit op bijvoorbeeld jouw loungeset kunt relaxen. Daarbij is het uiteraard wel van belang om op een veilige manier te zonnen, dus is de aanschaf van een parasol ook aan te raden.

Op warme zomerdagen kan het weer echter ook ineens omslaan. In plaats van het zonnetje krijgen we opeens met een flinke regenbui te maken. Nadat deze regenbui overgetrokken is, komt het zonnetje weer terug. Ook dit is een voorbeeld van de klimaatverandering waar we in de afgelopen jaren absoluut mee te maken hebben.

Door het huidige klimaat is een parasol in een tuin eigenlijk onmisbaar. Je kunt niet meer zonder een parasol, aangezien de zonnestralen op de warme dagen echt onwijs fel zijn. Maar, wat doe je nou tijdens een regenbui met jouw parasol? Kan een parasol tegen regen? Of kun je de parasol tijdens een regenbui het beste naar binnen halen? Wij geven antwoord op deze vraag!

parasol tegen regen

parasol tegen regen

Een parasol is niet van suiker

Toen wij vroegen niet in de regen naar school wilden fietsen, zei onze moeder tegen ons ‘je bent toch niet van suiker’. Met deze uitspraak wordt bedoeld dat je van een regenbui niet opeens smelt. Wij, als mens zijnde, kunnen dus prima tegen een regenbui. Geldt dat ook voor een parasol?

We kunnen stellen dat ook een parasol niet van suiker is, maar dat je wel goed met de regen rekening moet houden. Als het lichtjes regent, kan het geen enkel kwaad om de parasol in jouw tuin uitgeklapt te hebben staan. Is het hard aan het regenen? Dan is het wel aan te raden om de parasol in te klappen en naar binnen te halen.

Waarom? Omdat een parasol niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een paraplu. Een paraplus is perfect bestand tegen de harde vallen van de regendruppels, maar dat is bij een parasol niet altijd het geval. Bovendien is de vorm van de parasol ook nog gevaarlijk. Bij sommige parasols loopt het doek min of meer in een bocht, waardoor er allerlei regen op de parasol kan blijven staan. Als dit té veel regen wordt, is het goed mogelijk dat de parasol begint te scheuren. Je bent dan behoorlijk ver van huis, aangezien je in dat geval een volledig nieuwe parasol moet kopen.

Het advies is dan ook om een parasol voor een flinke regenbui in te klappen. Je kunt dan bijvoorbeeld de beschermhoes om de parasol heen doen of je zet de parasol even in jouw schuur neer. Regent het heel lichtjes? Dan kan het eigenlijk geen kwaad om de parasol buiten te laten staan. Wel is het heel belangrijk om een natte parasol nooit in te klappen. Je moet eerst het doek goed laten drogen of goed droog wrijven, zodat schimmel zich niet aan het parasoldoek kan gaan hechten. Als dat wel het geval is, kun je na verloop van tijd de parasol eigenlijk weggooien.

Al met al kunnen we twee conclusies trekken:

  • Een parasol is bestand tegen wat regendruppels, maar is zeker niet bestand tegen veel of harde regen.
  • Een parasol moet na een lichte regenbui goed droog gemaakt worden. Klap je de parasol nat in? Dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben, waaronder de vorming van schimmel op het parasoldoek.

Hoe kun je jouw parasol beschermen?

Ben je gedurende de dag lekker tijd in jouw tuin aan het doorbrengen? Dan heb je de paraplu ongetwijfeld uitgeklapt staan; dat is zeker aan te raden als het behoorlijk warm is. Het is echter goed mogelijk dat aan het einde van de middag of aan het begin van de avond het weer opeens omslaat. In dat geval worden de zonnestralen ingewisseld voor een flinke regenbui.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het in een dergelijk geval aan te raden om jouw parasol naar binnen te halen. Je kunt in dat geval het beste de parasol inklappen en vervolgens in bijvoorbeeld jouw schuur of tuinhuisje neer zetten.

Is dat de enige manier om jouw parasol te beschermen? Nee! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de beschermhoes over jouw parasol heen te schuiven. Met deze parasolhoes kun je jouw parasol perfect tegen regen en vuil beschermen. Indien je geen ruimte hebt om jouw parasol binnen ergens neer te zetten, is een dergelijke beschermhoes een prima alternatief. Als je voor een hoogwaardige parasolhoes kiest, is deze hoes bovendien waterdicht. Je weet daarmee dus ook te voorkomen dat jouw parasol alsnog nat gaat worden.

Het is hoe dan ook aan te raden om jouw parasol tegen de regen te gaan beschermen. Als je niks doet, wordt de parasol drijf en drijfnat. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Neem dus het zekere voor het onzekere en bescherm je parasol goed tegen komende regenbuien. Komt een regenbui relatief onverwachts? Dan kun je beter niet de natte parasol inklappen, zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen.

Kortom: een parasol kan in bepaalde mate tegen regen. Een parasol is zeker niet van suiker, maar een parasol is ook zeker niet zoals een paraplu. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat je parasol bij voorkeur nooit in contact met een flinke regenbui komen!