Tips

Terras laten reinigen of kan je dat prima zelf?

terras laten reinigen

Breng jij graag veel tijd in jouw tuin door? Dan is de kans groot dat je je vaak op of rondom jouw terras bevindt. Op jouw terras staat immers jouw tuintafel, terwijl je mogelijk ook nog een loungeset op jouw terras geplaatst hebt. Heb je wellicht zelfs meerdere terrassen in jouw tuin? Dan mag je helemaal jouw handjes dichtknijpen.

Doordat de zomers in Nederland steeds warmer/aangenamer zijn, zijn er ook meer mogelijkheden om van jouw tuin te genieten. Je kunt immers vaker en langer op jouw loungeset relaxen, je kunt vaker in de tuin eten en je kunt vaker in jouw tuin een borrel doen.

Vind jij het ook super om veel tijd in jouw tuin door te brengen? Dan ben je ongetwijfeld zuinig op jouw tuin en vind je het ook prettig dat jouw tuin er netjes bij ligt. Gedurende het jaar hebben echter verschillende externe factoren een flinke invloed op de conditie van jouw tuin. Jouw tuin kan gedurende een jaar bijvoorbeeld behoorlijk vies worden; allerlei (natte) bladeren in je tuin, mos op de straatstenen en allerlei modder/zand op en rondom jouw terras.

Wat kan je hier nou aan doen? Wij kunnen je in ieder geval één tip geven: zorg voor een jaarlijkse schoonmaakbeurt van jouw terras. Voor de uitstraling van jouw terras én voor het gebruiksgemak is het wenselijk dat jouw terras er super strak bij ligt. Dat doe je door het terras met enige regelmaat te reinigen.

Maar, hoe kan je nou het beste een terras reinigen? Kan je dit zelf doen? Of kan je het beste jouw terras laten reinigen? Beide varianten zijn mogelijk en hebben zo hun voor en tegens. In dit artikel laten we jou graag kennis maken met deze twee mogelijkheden.

kosten terras reinigen

kosten terras reinigen

Terras laten reinigen

Heb je geen tijd of zin om je handen uit de mouwen te steken? Of heb je niet de juiste benodigdheden in huis om zelf jouw terras te gaan reinigen? In dat geval kan je er ook voor kiezen om een specialist in te huren. Verschillende bedrijven in Nederland hebben zich gespecialiseerd in het schoonmaken/reinigen van een terras.

Dergelijke bedrijven hebben daar de juiste kennis en apparatuur voor in huis. Dit brengt één belangrijk nadeel met zich mee: zij kunnen jouw terras ontzettend snel reinigen. Ondanks dat deze reiniging ontzettend snel verloopt, wordt het terras wél perfect schoongemaakt. Na de reinigingsbeurt is het eigenlijk net alsof je een compleet nieuwe terras hebt.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat je hier een bepaald bedrag voor moet investeren. Een dergelijk bedrijf doet het immers niet gratis en moet denken aan haar bestaansrecht. Je moet dus al snel een flink bedrag voor het laten reinigen van jouw terras betalen. Heb je dat ervoor over of niet?

Daarbij moet je ook rekening houden met de dag waarop jouw terras gereinigd gaat worden. Dergelijke bedrijven werken in het weekend, maar werken uiteraard het meeste gewoon doordeweeks. Mocht je een dergelijk bedrijf inhuren, is het wel wenselijk dat je die dag thuis bent. Je moet bijvoorbeeld de schutting open doen en je wilt wellicht een oogje in het zeil houden. Dit betekent dat je mogelijk een vrije dag op moet nemen voor het laten reinigen van jouw terras.

Aan de ene kant is het interessant om jouw terras te laten reinigen, maar aan de andere kant ook weer niet. Zet daarom alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en maak vervolgens de juiste keuze voor jezelf.

Zelf jouw terras reinigen

Wil je graag veel kosten besparen? Lijkt het jou ook wel leuk om zelf jouw terras te reinigen? Dan is het zeker aan te raden om de handen uit de mouwen te steken. Door zelf hier een paar uur voor vrij te maken, kan je een fors bedrag investeren. Dat bedrag kan je vervolgens weer besteden aan de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe parasol of tuinbank.

Als je zelf jouw terras gaat reinigen, moet je wel de juiste producten in huis halen. Zo is het wenselijk dat je het juiste onderhoudsmiddel koopt en dat je ook een hogedrukreiniger in huis hebt. Dankzij een hogedrukreiniger kan je alle stenen op jouw terras moeiteloos schoon schrobben. Voor de aanschaf van een hogedrukreiniger moet je echter wel diep in de buidel tasten. Kies daarom bij voorkeur voor een hoogwaardige hogedrukreiniger waar je vervolgens jarenlang gebruik van kunt maken.

Verder is het zaak dat je jouw kleding afstemt op het schoonmaken van het terras. Tijdens het schoonmaken worden bijvoorbeeld jouw broek en schoenen super vies. Houd daar rekening mee en trek bij voorkeur oude kleding aan. Trek voor de zekerheid ook handschoenen aan en verlies de veiligheid nooit uit het oog. Je zou denken dat er niks mis kan gaan bij het schoonmaken van een terras, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje.

Tot slot is het aan te raden om hier wel de nodige tijd voor uit te trekken. Als je de stenen van jouw terras schoongemaakt hebt, wil je mogelijk ook nog de naastliggende deur schoonmaken. Naast deze deur zie je ook nog wat onkruid staan, dus dat haal je ook direct even weg. Ondertussen zie je dat jouw tuintafel vrij vies is en dat je die tuintafel dus ook nog even af wilt gaan spuiten.

Zonder dat je het wellicht doorhebt, ben je al snel enkele uren kwijt aan het reinigen van een terras. Heb je in jouw tuin meerdere terrassen liggen? Dan ben je al helemaal een halve dag tot een hele dag kwijt aan het reinigen van de terrassen.

Gelukkig zie je wel het zichtbare resultaat direct. Jouw terras knapt er echt van op, waardoor je in de toekomst weer met veel plezier gebruik van jouw terras kunt blijven maken. Haal dus direct de juiste onderhoudsmiddelen in huis, schaf een juiste hogedrukreiniger aan, plan een paar uurtjes vrij en ga direct aan de slag. Het reinigen van een terras is leuk om te doen én levert direct een voldaan gevoel op!