Tuinmeubelen

Ligstoelen voor buiten

Ligstoelen voor buiten

Ben jij een zonaanbidder en lig je bij de eerste de beste zonnige zomerdag al te bakken in de tuin? Dan is een comfortabele ligstoel of ligbed geen overbodige luxe. Je kunt natuurlijk altijd op een handdoek op het gazon gaan liggen (als je dat al hebt in je tuin), maar natuurlijk lig je veel lekkerder op je eigen, aangename ligstoel en is een bijzettafel voor jouw drankje of boek dan ook comfortabel binnen handbereik.
Een ligstoel biedt, in tegenstelling tot een ligbed, de optie om rechtop te zitten. Bij de meeste modellen zijn de rugleuning en voetsteun samen te verstellen, zodat je in de meest comfortabele positie van de zon kunt genieten. Behalve eenpersoons zijn er ook tweepersoons ligstoelen verkrijgbaar. Ligstoelen zijn verstelbaar in meerdere standen. De rugleuning is verstelbaar van zit- naar ligpositie en ligstoelen zijn verkrijgbaar in diverse materialen en designs. Afhankelijk van jouw budget en voorkeur heb je de keuze uit houten, metalen, kunststof of zelfs betonnen ligstoelen. Elk materiaal heeft zijn voor en nadelen, maar vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welk materiaal jij kiest.

Ligstoelen voor buiten kopen

Ligstoelen voor buiten kopen

Kunststof ligstoelen

Het meest verkochte type ligstoel is de kunststof ligstoel, of polypropyleen stoel. Dit materiaal is stevig, onderhoudsvrij en lichtgewicht. Hiermee zijn deze ligstoelen eenvoudig te verplaatsen, als je bijvoorbeeld liever even op een andere plek in de tuin of aan het zwembad wilt gaat liggen. Daarom worden dit soort ligstoelen ook het meeste voor recreatieve doeleinden gebruikt, en zul je ze vaak in hotels bij zwembaden aantreffen of als strandstoelen. Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en designs, aangezien het materiaal eenvoudig is te vormen in de fabriek, waarmee vele ontwerpen mogelijk zijn. Daarnaast zijn ze makkelijk stapelbaar, waarmee ze weinig ruimte in beslag nemen wanneer u ze niet nodig heeft en wilt opbergen. Kunststof ligstoelen voor buiten zijn redelijk bestand tegen weersomstandigheden en worden tegenwoordig vaak van UV-bestendig materiaal gemaakt, maar ze kunnen na verloop van tijd soms gaan verweren (verkleuren). Er zijn speciale afdekhoezen verkrijgbaar, waarmee je je ligstoelen voor buiten of ander kunststof meubilair tegen neerslag of overmatig zonlicht kunt beschermen, als je ze niet gebruikt. Bij stevige wind kun je ze het beste naar binnen halen

Metalen ligstoelen

Aluminium is eveneens een licht materiaal en wordt daarom ook veelvuldig toegepast in de stoelframes van ligstoelen voor buiten. In combinatie met vaak synthetische materialen voor de zittingen, is dit een zeer degelijk materiaal . Textileen is een synthetisch materiaal gebruikt voor zittingen, dat zich vormt naar je lichaam, en luchtig aanvoelt dankzij de hiervoor gemaakte gaatjes. Het materiaal is zeer sterk en weerbestendig.
Daarnaast zijn er ligstoelen voor buiten met een gepoedercoat stalen frame, die stevig en weerbestendig zijn. Dankzij het inklapbare ontwerp kunnen vrijwel alle metalen ligstoelen gemakkelijk opgeborgen worden als ze niet worden gebruikt. Deze zijn ook lichtgewicht, zodat ze gemakkelijk verplaatst en meegenomen kunnen worden.

Houten ligstoelen

Acacia is een houtsoort gebruikt voor ligstoelen, die goede mechanische eigenschappen biedt, zoals duurzaamheid (weerstand tegen insecten en schimmels) en resistentie tegen wisselende droge en natte weersomstandigheden.
Eucalyptushout wordt vaak gedroogd nadat de boom is omgekapt, en wordt behandeld met olie om voor extra bescherming te zorgen. De stoel wordt samengesteld met pen- en gatverbindingen en gegalvaniseerd ijzer. Op hout wordt vaak een FSC keurmerk afgedrukt. FSC hout wordt geproduceerd op een milieuvriendelijke manier en met duurzaam bosbeheer. Door te letten op dit keurmerk weet je zeker dat je duurzaam hout aanschaft.
Ligstoelen van eucalyptus dien je tijdens de winter op te bergen. Plaats deze dan op een droge en vochtvrije plek. Tuinmeubelen van eucalyptus moeten niet in direct contact komen met hevige hitte, dus let erop dat je ze niet te lang in de hete zon laat staan indien je ze niet gebruikt. Indien je een hoes over de ligstoelen wilt doen, gebruik dan geen PVC, maar een polyester hoes.
Let ook op dat je geen natte materialen, bijvoorbeeld een natte handdoek of spons, te lang op het materiaal laat liggen, aangezien dit het hout kan aantasten.Dit materiaal dien je een of twee keer per jaar opnieuw te behandelen met olie voor het behoud van je stoelen.

Bamboe ligstoelen

Bamboe is een ander natuurlijk materiaal dat gebruikt wordt voor ligstoelen buiten. Met bamboe, vaak in combinatie met een canvas zitting, worden duurzame stoelen gemaakt. Een stoel geheel van bamboe kan voor sommige mensen wat hard aanvoelen als je er direct op ligt, dus kan een bijpassend kussen het comfort ervan verhogen. Bamboe ligstoelen kunnen het hele jaar door buiten worden gebruikt. Ligstoelen van bamboe hebben een lange levensduur en zijn lichtgewicht. Het materiaal vergt weinig onderhoud.

Functionaliteit

Ligstoelen kunnen, in tegenstelling tot ligbedden, zowel in zitstand als in ligstand worden geplaatst. Hiermee is een ligstoel functioneler in het gebruik, aangezien je er ook gewoon op kunt zitten om bijvoorbeeld wat werk te doen of een goed boek te lezen. Alhoewel ligbedden en ligstoelen elkaar steeds dichter naderen, is het belangrijk van tevoren te bepalen waar je jouw tuinmeubel het meeste voor wilt gebruiken, zodat je weet wat de mogelijkheden ervan zijn. Bij zowel een ligbed als ligstoel dien je er op te letten dat je niet te lang in de zon blijft zitten of liggen en dat je je altijd goed beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon door je goed en regelmatig in te smeren met zonnebrand.

Comfort

Comfort is doorgaans de bepalende factor bij de keuze van ligstoelen voor buiten. Aangezien er vele materialen en maatvoeringen zijn voor ligstoelen, kan het voor jou een heel persoonlijke keuze zijn welke ligstoel voor jou het beste en meest comfortabel zit en ligt. Bij tuinmeubel outlets kun je vaak meerdere varianten bij elkaar zien en uittesten, zodat je zelf kunt ervaren hoe stoelen van een bepaald materiaal zitten. Een ligstoel kan er online nog zo mooi uitzien, maar als deze in werkelijkheid niet erg comfortabel zit, kun je beter kiezen voor een wat minder mooie stoel die wel lekker zit. Bij de betere tuinmeubelzaken en outlets kun je het personeel altijd vragen of je even mag plaatsnemen in verschillende ligstoelen om zelf te ervaren of deze bij jou wensen aansluit. Elk materiaal voelt anders aan, met name als je er in badkleding op zit of ligt en als de zon er langdurig op schijnt, dus laat je goed voorlichten over de verschillende materialen en hun comfort, voordat jij je keuze qua ligstoel bepaald. Ligstoelen zijn niet alleen in een eenpersoons, maar ook in tweepersoons uitvoering leverbaar. Hier kun je samen met jouw partner ontspannen op zitten, zodat je samen van de zon en de frisse lucht van het buitenleven kunt genieten.