Tuinmeubelen

Tijd om uit je moestuin te oogsten

pexels roman odintsov 6342170

Het hebben van een moestuin is enorm populair en lijkt enkel maar meer populariteit te winnen. Het zelfstandig verbouwen van groenten en fruit vinden we met zijn allen steeds aantrekkelijker worden. We houden ons meer bezig met onze gezondheid en verdiepen onszelf ook steeds meer in waar ons voedsel vandaan komt en hoe we dus zo puur en gezond mogelijk kunnen eten. Dit kan dus met name door zelf vers voedsel in je eigen moestuin te verbouwen.

Als je een eigen moestuin hebt dan weet je hoe belangrijk de seizoenen zijn en dat je moestuin dus ook met de seizoenen mee verander. Ieder seizoen heeft je moestuin weer andere zorg en onderhoud nodig en zo ga je iedere keer weer een andere fase in. Van het moment dat de eerste zaden de grond in gaan tot het moment waarop je eindelijk kan oogsten. Hier tussenin zit een heel traject waar je dus ook de nodige zorg en tijd aan kwijt bent maar wel met een heel fijn resultaat.

Nu de zomer op zijn einde loopt is toch wel het moment daar dat veel gewassen uit de moestuin geoogst kunnen worden. Sommige gewassen waren er al wat eerder klaar voor maar over het algemeen is dit toch wel echt het moment! De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat oogsten nu eigenlijk precies aan? Zijn  er nog punten waar je op  moet letten? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat je een goede oogst hebt als eindresultaat? Dat gaan wij je in deze blog laten zien! Lees je met ons mee?

Je moestuin door de seizoenen heen

Als je een moestuin hebt dan werk je als het ware met de seizoenen mee. Ieder seizoen heeft je moestuin weer wat anders nodig en je moestuin ontwikkeld zich door alle seizoenen heen. Simpel gezegd kun je het als volgende uitleggen, in de lente begin je met het planten van zaadjes, in de zomer groeien deze uit tot je latere oogst, aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je dan oogsten en de winter staat voor het herstellen van de moestuin en het klaarstomen van de volgende ronde die er in de komende lente weer aan zit te komen. Dit is eigenlijk in een notendop gezegd hoe je moestuin door de seizoenen heen werkt. Zoals je ziet zit dat dus heel prettig en handig in elkaar en kun je op deze wijze dus ook optimaal genieten van al het werk in je moestuin.

Voor veel mensen is het werken in de moestuin dan ook een grote reden om aan een moestuin te beginnen. Het werken in een moestuin brengt namelijk rust en ontspanning en daarnaast ook veel plezier en voldoening. Niet zo vreemd dus dat veel mensen erg graag een eigen moestuin hebben. En als je dan ook nog bedenkt dat het je een heerlijke oogst oplevert dan is het natuurlijk snel bedacht allemaal!

De voordelen van een moestuin

Een moestuin heeft dan ook veel fijne voordelen die het enorm aantrekkelijk maken om je eigen moestuin te beginnen. Ten eerste is het natuurlijk een groot voordeel dat je heel erg puur en gezond kunt eten. Er komen geen bestrijdingsmiddelen kijken bij deze soorten groente en fruit dus je eet helemaal puur en onbewerkt. dit vindt je lichaam natuurlijk heel erg fijn en komt je gezondheid dan ook zeker weten ten goede.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je lekker actief bezig kunt zijn in de buitenlucht, je kunt heerlijk genieten van het werken in je moestuin en ook nog eens met fijn resultaat. Dus naast dat je lekker actief bent geeft het je ook nog eens heel erg veel voldoening. En dan hebben we het nog niet eens over de ontspanning en rust die het werken in je moestuin je vaak brengt, ook dit is natuurlijk ongelofelijk fijn.

En het scheelt ook nog eens in je portemonnee. De kosten voor je boodschappen lopen de laatste tijd natuurlijk alleen maar op en het is een stuk goedkoper om zelf je eigen groente en fruit te verbouwen. Het is dan ook erg fijn om op deze wijze zelfvoorzienend te zijn en zo dus ook voor je eigen voedsel te zorgen. Puur, gezond en vers en met veel liefde gegroeid.

Tijd om te oogsten

En dan is het dus aan het einde van de zomer zover. Het hele jaar door heb je veel inspanning geleverd om ervoor te zorgen dat je gewassen optimaal konden groeien en nu is het dan eindelijk tijd om te oogsten. Een moment waar je natuurlijk al een tijd naar hebt uitgekeken en het is dan heel fijn dat het nu eindelijk zover is.

Wel is het zo dat je dit op een bepaalde manier moet doen en dat je volgens een plan te werk moet gaan. Op deze wijze zorg je goed voor je oogst en je moestuin en behaal je dus ook het beste resultaat. Ten eerste is het natuurlijk enorm belangrijk dat je goed gaat kijken welke gewassen er nu echt klaar zijn om geoogst te worden. Ieder gewas heeft natuurlijk zo zijn eigen moment en aan bepaalde kenmerken kun je dan ook zien of een gewas er klaar voor is. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken en op te letten zodat je zeker weet dat het juiste moment om te oogsten is aangebroken.

Als je verzekerd bent dat je kan gaan oogsten dan zoek je de plek uit waar je gaat beginnen. Nu is het zaak om voorzichtig te werk te gaan en te oogsten zonder de bodem te beschadigen. Je wil natuurlijk komend voorjaar wel weer nieuwe zaden zaaien!

Het juiste tijdstip is dus enorm van belang en de eerste stap in het proces van het oogsten van je gewassen.

De juiste materialen

Als je gaat oogsten dan is het natuurlijk wel zo fijn als je hier de juiste materialen voor gebruikt. Door dit te doen zorg je er namelijk voor dat jij je gewassen niet beschadigd en dat je dus voor een mooie oogst kunt zorgen. Gebruik een goede snoeischaar, hark, handschoenen en eventuele andere materialen die bij het oogsten nodig zijn.

Als je bijvoorbeeld een botte schaar of een bot mesje gebruikt dan merk je dat natuurlijk meteen. De snede is dan minder scherp en kan zelfs zorgen voor problemen bij je planten. Zorg dus dat je met goed materiaal werkt zodat je op een fijne en goede manier kunt oogsten.

Ook is het erg belangrijk om voldoende spullen bij je te hebben om de geoogste gewassen in te bewaren, je hebt er hard voor gewerkt en je wil er natuurlijk wel echt van kunnen genieten. Vandaar dat het belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de gewassen voorzichtig vervoerd kunnen worden zodat ze heel blijven. Zorg dus voor voldoende manden en bakjes waar je de gewassen netjes in kunt leggen zonder dat je ze allemaal bij elkaar hoeft te proppen. Op deze manier kun je ze ook goed vervoeren en heb je er dus veel profijt van!

Je oogst op de juiste wijze bewaren

Als je eenmaal hebt geoogst dan is het vooral ook belangrijk om je oogst op de juiste wijze te bewaren, zorg er dan ook voor dat je de oogst eventueel koel kunt houden mocht dit nodig zijn en dat je er anders voor kunt zorgen dat je de oogst op een koele en donkere plek kunt bewaren. Ook op deze manier zorg je er dus weer voor dat de oogst zo lang mogelijk goed en vers blijft en dat jij er dus zoveel mogelijk plezier van kunt hebben.

Je oogst op de juiste wijze bewaren is dus zeker weten van groot belang omdat je er op deze manier voor zorgt dat je oogst ook langer goed blijft, je wil natuurlijk zo lang mogelijk lekker vers en gezond kunnen eten en daar is het bewaren van je oogst dus een groot onderdeel van.

Oogsten op de juiste manier

Zoals je dus wel kunt lezen is het onwijs belangrijk om het oogsten van je moestuin op de juiste wijze aan te  pakken. Je wil het liefst natuurlijk zo lang mogelijk van je moestuin en de verse gewassen die deze voortbrengt genieten en dat kan toch echt alleen maar als je goed voor je gewassen zorgt!

Het is dan ook heel belangrijk om ook het oogsten op de juiste wijze aan te pakken. Gebruik schone materialen en ook scherpe materialen, zorg voor het juiste materiaal en je bent al een heel eind. Daarnaast is het vooral ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste moment kiest om te oogsten. Niks is zo schadelijk voor je gewassen als dat ze te vroeg of te laat geoogst worden. Vaak is er dan al schade ontstaan en kun je soms zelfs je oogst weggooien! Iets wat je natuurlijk veel liever niet wil!

Zorg dan ook dat je oogst op de juiste wijze en geniet van een heerlijke verse oogst zo uit je eigen moestuin, verser en gezonder kan het bijna niet!