Inspiratie

5 manieren om je tuin duurzaam en milieuvriendelijk in te richten

pexels akil mazumder 1072824

Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in de tuinwereld. Als je je tuin milieuvriendelijk wilt inrichten, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Hieronder vind je vijf ideeën om je tuin duurzaam en milieuvriendelijk te maken. Maar waarom vinden we dit allemaal zo belangrijk vandaag de dag? Dit heeft een aantal redenen en die willen we in deze blog dan ook graag belichten. Op deze manier helpen we je dan ook om zelf ook te zorgen voor een duurzame en milieuvriendelijke inrichting van je tuin.

De laatste tijd zien we allemaal steeds meer in dat we zuinig moeten zijn op ons milieu en we besteden hier ook steeds meer zorg en aandacht aan. En dat is maar goed ook want dit is een heel erg belangrijk punt. Gelukkig kun je hier dan ook op veel verschillende manieren je bijdrage aan leveren en is het soms even zoeken welke manier het beste bij je past. Door hier dus wel goed naar te kijken maak jij het jezelf een stuk makkelijker en wordt de kans dan ook een stuk groter dat jij ervoor kunt zorgen dat jouw tuin ook duurzaam en milieuvriendelijk is ingericht.

Lees dan ook snel met ons mee en ontdek in deze blog hoe ook jij met vijf simpele keuzes kunt werken aan het thema milieu en duurzaamheid in je tuin en hoe je hier dus je steentje aan bij kan dragen. Lees je met ons mee?

Kies voor inheemse planten

Bijna iedere tuin heeft natuurlijk wel aardig wat groen staan. Nu is het wel zo eerlijk om te zeggen dat de ene persoon groene vingers heeft en de ander juist helemaal niet en dat de hoeveelheid groen dan ook zeker weten per tuin verschilt. Maar over het algemeen heeft iedere tuin toch zeker wel een bepaalde mate van beplanting. Vaak zien we echter dat deze beplanting overal vrij hetzelfde is. Er zijn vaak een aantal soorten planten die we opvallend vaak terug zien en die we dus in veel tuinen voorbij zien komen.

Als we gaan kijken naar de beplanting in je tuin en het thema duurzaamheid en goed zorgen voor het milieu dan is er wel een soort beplanting dat direct naar voren komt en wat hier dus ook een hele belangrijke bijdrage aan levert. We hebben het dan over de inheemse planten. Maar waarom is dat eigenlijk zo en waarom is juist de keuze voor deze soorten planten dan zo een goede keuze als je duurzaam bezig wil zijn met je tuin? Wij vertellen het je graag!

Maar eerst gaan we je eens wat meer vertellen over inheemse planten zodat we je hier een beter beeld van kunnen geven. Ten eerste zijn inheemse planten een stuk beter aangepast aan de lokale omgeving dan andere soorten planten en daardoor hebben ze veel minder nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan minder water maar ook aan minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zien we ook vaak dat ze veel dieren aantrekken en dan met name insecten, denk bijvoorbeeld aan vlinders of bijen en allerlei andere soorten. Ook dit heeft zeker weten een hele fijne invloed op je tuin en levert dus ook een grote bijdrage aan de biodiversiteit in je tuin. En dit heeft weer heel veel belangrijke voordelen voor het milieu en de duurzaamheid.

Vandaar dat wij je zouden willen aanmoedigen dat als je met deze thema’s bezig bent om dan te kiezen voor inheemse beplanting in je tuin aangezien je hier dus onwijs veel fijne voordelen van kunt ervaren en je doet er daarnaast het milieu een groot plezier mee.

 

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

We weten allemaal dat chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk verre van milieuvriendelijk zijn. Maar toch kan het wel soms nodig zijn om aan een vorm van bestrijding te doen. Helaas denken veel mensen dan dat chemische middelen de enige optie zijn maar niets is gelukkig minder waar. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel meer bestrijdingsmanieren die je prima kunt gebruiken in je tuin zonder dat je dus naar de chemische middelen hoeft te grijpen. Denk dan bijvoorbeeld aan bepaalde planten of kruiden die insecten op een afstand houden. Vaak weren ze door hun geur dus heel handig en snel insecten af en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Maar ook een insectenhotel kan zeker weten wonderen doen en is daarnaast ook nog eens een heel fijne toevoeging aan je tuin. Het is dus zeer zeker waar dat je soms moet bestrijden in je tuin maar het is absoluut niet waar dat je dit enkel en alleen met chemische middelen kunt doen. We hopen je op deze wijze dan ook juist aan te moedigen om het op een natuurlijk manier aan te pakken en we kunnen je daarbij meteen vertellen dat dit vaak een heel fijn effect heeft!

Meer dan genoeg reden dus om de chemische middelen buiten de deur te houden en om dus de keuze te maken voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen die wederom het thema duurzaamheid en het milieu omarmen!

Maak gebruik van regenwater

In je tuin heb je altijd wel water nodig. Zeker als je ook beplanting in je tuin hebt staan. Je ziet dan ook vaak dat deze planten water nodig hebben en vaak gebruiken we hier drinkwater voor. Je kunt jezelf vast wel voorstellen dat als er iets niet vriendelijk voor het milieu is dat dit het dan is. Het kostbare drinkwater gebruiken we dus om onze tuinen te bewateren en dat is natuurlijk ongelofelijk zonde.

Het kan gelukkig veel beter en vooral ook veel duurzamer. Je kunt dus ook prima het regenwater van buiten opsparen en dit vervolgens over de planten in je tuin gieten. Op deze manier laat je het regenwater alsnog goed van pas komen en voorkom je het gebruik van drinkwater voor het bewateren van je beplanting. Dit heeft natuurlijk heel veel fijne voordelen en is veel beter voor het milieu. Het is dan ook zeker weten erg fijn om je beplanting op deze manier toch goed te kunnen verzorgen zonder dat je hier water voor nodig hebt verder.

Het enige wat je hoeft te doen is een regenton in je tuin plaatsen zodat je hiermee het regenwater op kunt vangen en zodat je hier vervolgens je tuin mee kunt bewateren. Dit is dus een hele handige oplossing die vooral heel erg goed is voor het milieu.

Gebruik duurzame materialen

De inrichting van je tuin is voor veel mensen een proces waar ze enorm naar uitkijken. Het is dan ook erg leuk om hiermee bezig te zijn en om je tuin op die manier de uitstraling en sfeer te geven die je zelf ook prettig vindt. Wel kan het soms best nog even zoeken zijn en is het soms lastig om keuzes te maken.

Als jij je tuin leuk in wil richten en daarnaast ook nog een beetje aan het milieu wil denken dan kan het dus erg fijn zijn om ervoor te zorgen dat je ook verstandige keuzes hierin maakt. Denk dan bijvoorbeeld aan de keuze voor bepaalde materialen. Het is dan vooral verstandig om voor duurzame materialen te kiezen en gelukkig kan dit dan ook op heel veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled plastic of aan hout met het FSC- keurmerk. Op deze manier denk je dus ook zeker weten aan het milieu en ben je ook zeer duurzaam bezig en laat dat nu precies zijn waar we ons in deze blog op richtgen. Ga dus zeer zorgvuldig om met de materiaal keuze voor in je tuin en kies items die bijdragen aan je doelen!

Maak gebruik van zonne-energie

En als laatste hebben we nog een hele fijne en handige tip voor je klaarstaan waar je dan ook zeker weten heel veel aan kan hebben. Maak gebruik van zonne-energie om je tuinverlichting, vijverpomp of andere elektrische apparaten in de tuin te laten werken. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld op je energierekening. Dit is dan ook zeker weten een onwijs handige manieren om te zorgen voor duurzaamheid in je tuin en je profiteert er zelf ook nog eens op meerdere vlakken van. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om op deze wijze toch elektrische apparaten in je tuin te laten werken zonder dat je hier dan ook de hoofdprijs voor betaald en daarnaast lever je dus een positieve bijdrage aan het milieu.

Veel mensen denken dat elektriciteit in een tuin dus helemaal niet bij deze thema’s past en ergens is dit dus ook wel zo maar als je het op deze wijze aanpakt wordt het dus ineens een heel ander verhaal en blijkt er dus zeker wel heel veel mogelijk te zijn. Wij zouden je dan ook zeker weten aanraden om het op deze wijze aan te pakken zodat je hier optimaal van kan profiteren!

Duurzaamheid en een milieuvriendelijke tuin

Door deze ideeën toe te passen in je tuin, kun je bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere levensstijl. Daarnaast ziet een groene en duurzame tuin er ook nog eens prachtig uit. Uiteraard is het verstandig om sowieso ergens te beginnen. Veel mensen denken meteen in hele grote stappen en weten dan niet goed waar te starten. Wij kunnen je vertellen dat het vooral belangrijk is dat je een keuze maakt en dat je ergens gaat beginnen. Uiteindelijk werk je dan ook op deze manier naar meer duurzaamheid toe en naar een milieuvriendelijke tuin.

De meeste stappen in deze tuin zijn prima te realiseren en kosten ook niet zoveel. Hierdoor zijn ze laagdrempelig en dus al snel toe te passen in je eigen tuin. Het is dan ook zeker weten een goed idee om hiermee aan de slag te gaan en om hier vooral heel erg van te genieten en om dus te weten dat je werkt aan het thema duurzaamheid!