Tuinmeubelen

De slimste oplossingen voor een milieuvriendelijke tuin

pexels teona swift 6913673

Het is tegenwoordig een hip onderwerp waar we veel mee bezig zijn. We hebben het dan over milieu en vooral het zo goed mogelijk zorgen voor een gezond milieu. Lange tijd zijn mensen hier bijna niet mee bezig geweest met alle gevolgen van dien maar de laatste tijd zien we dat de interesse voor dit onderwerp weer toeneemt en dat steeds meer mensen zich hier dan ook bewust voor zijn.

Vandaar dat veel mensen de wens ook hebben om zo milieuvriendelijk te leven en dit zie je op allerlei verschillende vlakken van het dagelijks leven terug. Ook onze woningen en tuinen komen hierbij aan bod. We bedenken verschillende manieren om deze zo milieuvriendelijk in te richten zodat ze een positieve bijdrage kunnen leveren. Toch is dit niet altijd iets wat je heel erg gemakkelijk kunt doen.

Want hoe werkt dat nu eigenlijk precies dat milieu vriendelijk inrichten van je tuin? En welke stappen moet je hier eigenlijk allemaal voor zetten en nog belangrijker waar moet je allemaal rekening mee houden? In deze blog laten wij je dat graag zien en helpen wij je dan ook graag op weg. We laten je wat slimme oplossingen zien voor een milieuvriendelijke tuin zodat jij ook jouw eigen tuin zo milieuvriendelijk kan maken. Lees je met ons mee?

Waarom een milieuvriendelijke tuin zo belangrijk is

Om te beginnen laten we je eerst graag zien waarom een milieuvriendelijke tuin eigenlijk zo belangrijk is. We vertellen je dan ook graag het belang hiervan en op welke wijze je tuin dus bij kan dragen aan een gezond milieu en dus een gezonde leefomgeving want daar komt het natuurlijk allemaal op neer!

Het is vooral zo belangrijk omdat je door je tuin zo milieuvriendelijk in te richten er dus voor kan zorgen dat je tuin een plek wordt die bij kan dragen aan een beter milieu. Juist met je tuin leef je natuurlijk dicht bij de natuur en juist hier kun je dan ook handig en snel deze stappen zetten en toevoegen.

Om te beginnen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk groen in je tuin hebt. De natuur speelt namelijk een belangrijke rol voor ons milieu. Dit verklaard dan ook meteen waarom je tuin bij uitstek de plek is om aan het milieu te werken!

Waar moet je beginnen’

Als we denken aan het milieuvriendelijk maken van onze tuin dan krijgen we vaak meteen een paar hele grote stappen voor onze kiezen en willen we het rigoreus en groots aanpakken. En juist dit vormt een probleem. Vaak is dit uiteindelijk lastig te realiseren en zien we zelfs dat mensen al snel de handdoek weer in de ring gooien. Terwijl als je kleinere stappen zet dit een veel beter effect kan hebben. Juist door het met kleine stappen aan te pakken kun je er namelijk heel goed en makkelijk voor zorgen dat je deze stappen ook daadwerkelijk vol kan houden en dat is natuurlijk het beste resultaat.

Als we dus gaan kijken waar je het beste mee kunt beginnen om je tuin zo milieuvriendelijk te maken dan komt er eigenlijk meteen naaboven dat het vooral aan te raden is om dit dus in kleine stappen te doen. Maar met welke stap moet je dan beginnen vraag jij jezelf waarschijnlijk af? Hier hebben we eigenlijk een heel handig antwoord voor. Het is namelijk niet zo dat er een bepaalde stap is waar je per definitie mee beginnen moet. Het is vooral belangrijk dat je goed kijkt naar welke stap het beste bij jou en je tuin past en dat je vervolgens dus met die stap start. Op die manier weet je dan ook zeker dat je een stap kiest die ook daadwerkelijk voor succes gaat zorgen.

Kijk dus goed welke stap het beste te realiseren is bij jou in de tuin en begin dan ook met deze stap. Op die manier zie je daarna dan ook dat dit een stap is die je vol kunt houden en waar je onwijs veel plezier aan kunt beleven!

Begin je eigen composthoop

Als we gaan kijken naar een onderdeel van een tuin dat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van een tuin dan is het dus zeker ook een composthoop. Doormiddel van een composthoop gaat je groen afval niet verloren maar gebruik je het dus weer om de bodem in je tuin van voeding te voorzien zodat de beplanting in je tuin hiervan kan profiteren. Vandaar dat een composthoop dus zeker weten heel milieuvriendelijk is en dus ook een hele goede keuze voor een milieuvriendelijke tuin.

Je eigen composthoop beginnen is dus een hele slimme en handige stap op weg naar een milieuvriendelijke tuin. Daarnaast is het natuurlijk ook een stap die best vrij makkelijk te realiseren is en ook dat is natuurlijk een groot voordeel.

Het is dan ook voor veel mensen vaak een eerste handige stap om mee te beginnen omdat dit ervoor zorgt dat je een slimme en handige eerste stap zet richting een milieuvriendelijke tuin.

Zorg voor een insectenhotel in je tuin

Als je lekker in de tuin zit dan zie je natuurlijk aardig wat insecten voorbij komen. Dit is natuurlijk erg fijn maar vaak zien we dat mensen er veel aan doen om insecten weg te jagen. Maar dit is dus juist helemaal niet handig. Zeker als je goed voor het milieu wil zorgen is het erg belangrijk om er ook aan te denken dat de insecten je tuin blijven bezoeken.

Insecten zorgen dan ook voor een goede balans voor de natuur in je tuin en zijn dan ook op heel veel vlakken heel erg nuttig. Het is dan ook zeker weten handig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk insecten jouw tuin weten te vinden.

Een insectenhotel kan hier zeker weten een hele fijn bijdrage aan leveren. Het is dan ook erg verstandig om een insectenhotel in je tuin te plaatsen als je de wens hebt voor een milieuvriendelijke tuin. Een insectenhotel is er in heel veel verschillende soorten en maten en het is dan ook altijd wel een handige manier om een insectenhotel te vinden dat helemaal bij de wensen van jouw tuin past!

Zorg voor voldoende beplanting in de tuin

Een andere manier om een bijdrage te leveren aan een milieuvriendelijke tuin is door voldoende beplanting in je tuin te plaatsen. Op deze manier voeg je dus lekker veel natuur toe aan je tuin en dat is natuurlijk heel erg goed voor het milieu. Een tuin met veel beplanting zorgt dan ook voor meer zuurstof in de lucht en zorgt er daarnaast voor dat insecten en kleine dieren ook een fijne plek vinden en voedsel vinden.

Kortom beplanting is dus echt onmisbaar in een milieuvriendelijke tuin. En als we dan kijken naar alle verschillende soorten beplanting die er wel niet zijn dan gaat hier natuurlijk ook weer een wereld voor je open. Er is dan ook heel erg veel keuze en dat is natuurlijk echt wel heel fijn! Hierdoor heb je meer dan voldoende mogelijkheid om de juiste beplanting voor bij jou in de tuin te kiezen.

Het gaat dus niet alleen om het soort beplanting maar zeker weten ook om de hoeveelheid maak hier dan ook een hele bewuste keuze in en doe hier je voordeel mee! Op deze manier zorg jij dus voor een heerlijke tuin vol groen die ook nog eens een bijdrage  levert aan het milieu. Wat wil je nog meer zou je denken.

Zorg ervoor dat je water bespaart

Een grote factor met een zeer nadelig effect voor het milieu is ons water verbruik. We verbruiken met elkaar aardig wat water en dit heeft dan ook zeker weten geen gunstig effect op ons milieu. Zeker onze tuinen vragen vaak veel water en hier gaat dan ook veel water naartoe. Meestal gebruiken we hier dus schoon drinkwater voor en je kunt jezelf vast wel voorstellen dat dit dus eigenlijk heel erg zonde is.

Gelukkig zijn er dus ook in je tuin hele handige manieren om water te besparen. In deze blog laten we je dan ook graag zien hoe je dat kunt doen. Wat denk je er bijvoorbeeld van om een waterton in je tuin te plaatsen. Op deze manier kun je dus heel makkelijk en snel water besparen en dat is natuurlijk wel onwijs prettig. Door een waterton te plaatsen in je tuin vang je regenwater op en je raad het natuurlijk al dit regenwater kun je dus prima gebruiken om je tuin water te geven.

Op die manier gebruik je dus de regen heel erg goed om je tuin weer water te geven en dat zorgt er dus voor dat je geen gebruik van schoon kraanwater hoeft te maken. Dit is dus een hele milieuvriendelijke oplossing en hier kun je dan ook zeker weten profijt van hebben!

De slimste oplossingen voor een milieuvriendelijke tuin

We kunnen dus sowieso wel stellen dat het zeer zeker een groot voordeel is om voor een milieuvriendelijke tuin te kiezen. Dit biedt dan ook absoluut heel veel fijne voordelen en is daarom dan ook een erg goed idee. Wel is het zo dat je goed moet kijken op welke wijze jij jouw tuin zo milieuvriendelijk kunt maken. Door dit op een manier te doen die bij jou en je tuin past ga je voor het beste resultaat.

Daarnaast denken mensen helaas vaak dat ze het meteen heel groots aan moeten pakken en dat de hele tuin op de schop moet en dat je vervolgens op alle vlakken voor milieuvriendelijke oplossingen kiest. Maar niets is dus minder waar. Juist door kleine aanpassingen te maken zorg je voor een veel meer duurzame oplossing waar je vervolgens ook veel langer profijt van kan hebben en laat dat nu precies de bedoeling zijn. Meer dan genoeg reden dus om er zorg voor te dragen dat je voor oplossingen kiest die bij jou en je tuin passen en die je dus ook makkelijk kunt realiseren.

Uiteindelijk is dit enorm prettig en geeft je dit ook vaak een heel fijn gevoel over je tuin. Of je nu kiest voor een composthoop of een regenton het draagt er allemaal aan bij dat je uiteindelijk een zeer prettige en vooral milieuvriendelijke tuin kunt realiseren en dus ook jou steentje bijdraagt!