Inspiratie

Alles over schommelbanken

Schommelbanken zie je vaak in films voorbij komen. Ze staan dan bijvoorbeeld vaak op een veranda of in een tuin. Een schommelbank is een veelzijdig en comfortabel meubel die je in de tuin op verschillende plekken kunt gebruiken. Je kunt lekker ontspannen schommelen of samen genieten van een romantische avond in de tuin. Schommelbanken zijn te koop in verschillende uitvoeringen en gemaakt van verschillende materialen. Je kunt ook zelf een schommelbank maken. Hiervoor kun je op verschillende websites bouwtekeningen of instructiefilmpjes vinden.

schommelbanken kopen

schommelbanken kopen

Keuze voor een houtsoort

Schommelbanken zijn vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Ook wanneer je een schommelbank zelf maakt kun je kiezen uit verschillende soorten hout. De trend op dit moment is om tuinmeubelen te kopen of te maken van steigerhout of van hout dat afkomstig is van pallets. Deze houtsoorten zijn ruw en vaak onbewerkt waardoor zij zorgen voor een robuuste uitstraling. Wil je gaan voor degelijk materiaal dat lang meegaat, dan kun je kiezen voor een schommelbank gemaakt van hardhout. Dit is zeer robuust materiaal dat lange tijd meegaat en niet snel verweerd raakt. Andere houtsoorten zoals teakhout of mahonie hout zijn ook geschikt voor een schommelbank.

Behandelen van het hout

Het is voor steigerhout en hout afkomstig van pallets wel aan te raden om het hout zo te behandelen dat er geen splinters of scherpe delen aan de schommelbank uitsteken. Je wilt jezelf of anderen immers niet bezeren wanneer je aan het genieten bent op de schommelbank. Maak je gebruik van andere houtsoorten dan is het wel aan te raden om voor het onderhoud van de bank het hout te behandelen met onderhoudsolie. Doe dit minimaal éénmaal per jaar voor de beste kwaliteit.

Overkapt en comfortabel

De meeste Schommelbanken hebben een overkapping. Deze is in de veel gevallen overspannen met een doek. De functie hiervan is dat je in de schaduw kunt zitten tijdens een warme zonnige dag of dat je eventueel droog blijft wanneer er een buitje over trekt. Als je langere tijd op een schommelbank zit dan is het wel zo prettig dat deze ook in de juiste vorm gemaakt is. Met comfortabele kussens kun je het jezelf zeer prettig maken op een schommelbank. Zorg er wel voor dat tijdens periodes met slecht weer het doek voor de overkapping en de kussens naar binnen worden gehaald. Doe je dit niet dan is de kans op schimmel of andere beschadigingen zeer groot en kun je de kussens uiteindelijk weggooien.