Inspiratie, Tips

Ben jij klaar voor de Lente schoonmaak

schoonmaak tuin

De lente komt  er weer aan dus zijn we allemaal weer bezig om van alles uit de kast te halen om zowel ons huis als onze tuin weer helemaal netjes, schoon en aan kant te krijgen. Je zou dus wel kunnen zeggen dat we de lente in onze bol krijgen en dat de grote lente schoonmaak er weer aan zit te komen. Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de vogeltjes weer gaan fluiten komt dit bij veel mensen naar voren en krijgen ze vooral weer heel erg veel zin om aan de slag te gaan! En dat is natuurlijk ook wel heel logisch want het is nu eenmaal heel erg fijn om lekker in je tuin bezig te zijn en om alles weer fris en schoon te maken, klaar voor een nieuw seizoen.

In ons huis weten we dan ook vaak prima hoe we dit aan moeten pakken, we pakken er een emmer, wat doekjes een spons en wat sop bij en we gaan aan de slag. Van boven tot beneden gaan we het hele huis door en zorgen we ervoor dat we alles netjes en aan kant maken! Een klus die best even wat tijd kan kosten maar waar je wel veel profijt van hebt natuurlijk!

Na een aantal uren flink en stevig aan de slag te zijn gegaan kun je daarna profiteren van een heerlijk schoon huis waar je lekker rustig van het voorjaarszonnetje kunt gaan genieten. Maar vergeet vooral ook je tuin niet. Hier moet na de winter toch ook echt wel het een en ander gebeuren. Al is dat vaak een stuk minder duidelijk dan het schoonmaakwerk wat er binnen op je ligt te wachten. Maar hoe zit dat dan met de tuin? Welke klussen moeten er daar vaak allemaal gebeuren en hoe pak je dat dan het beste aan? In deze blog hebben wij dat voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet hoe je ook in de lente aan de slag kunt gaan in je tuin! Lees je met ons mee?

Er hangt weer lente in de lucht

Als de lente zijn intrede in ons land maakt dan hebben we vaak vooral allemaal erg veel zin om lekker naar buiten te gaan. Het lente zonnetje is nu eenmaal ook heerlijk dus we snappen natuurlijk helemaal dat heel veel mensen hier heel blij van worden! Het lente zonnetje is vooral ook zo fijn omdat het na de winter vaak weer het eerste moment is waarop je lekker naar buiten kan gaan en dat willen we natuurlijk vieren.

Daarom proberen we werkelijk waar ieder zonnestraaltje mee te pakken en hier heerlijk van te genieten! Op die manier profiteren we optimaal en zo lang en veel mogelijk van de heerlijke lente die voor ons ligt. En daarna komt de zomer er ook nog eens aan, we gaan dus twee heerlijke seizoenen tegemoet die hopelijk vol plezier en gezelligheid en vooral veel zon zitten!

Maar als de lente in de lucht hangt is het niet enkel maar lekker uitrusten en genieten in het zonnetje wat we gaan doen. Nee we gaan dan ook hard aan de slag! We moeten namelijk beginnen aan de grote voorjaarsschoonmaak en dat heeft vaak nog best wel wat voeten in de aarde!

In deze blog gaan wij je dan ook precies vertellen welke stappen je allemaal moet nemen om je tuin lente klaar te maken en dus te onderwerpen aan de grote lente schoonmaak. Daarna zit jij letterlijk en figuurlijk op roosjes. Lees je met ons mee?

Bij het begin beginnen

Als je begint aan de grote lente schoonmaak in je tuin is het net als bij veel andere klussen zo dat het aan te raden is om bij het begin te beginnen. Maar wat is in dit geval dan het begin? Dat hebben wij even voor je uitgezocht. Als we gaan kijken naar de lente schoonmaak in onze tuin dan beginnen we dus eerst met het zorgen dat we goed aan de slag kunnen gaan.

Als je na de lange herfst en winter je tuin weer in loopt kan dit soms best wel even schrikken zijn. Alles is vies, zit onder de dorre bladeren en modder en soms voert groene aanslag de boventoon. Hier ben je natuurlijk niet zo blij mee en het kan dan ook zo zijn dat de moed je meteen in de schoenen zakt als je dit ziet. Toch is het zaak om jezelf niet te laten ontmoedigen maar om goed aan de slag te gaan en om ervoor te zorgen dat je stap voor stap je tuin helemaal klaar maakt voor de grote schoonmaak en de aankomende lente.

Als eerste ga je dus goed de tuin door en verzamel je alles wat stuk is of weg kan. Op deze manier maak je dus al een grote slag doordat je alles wat er niet hoort verwijderd uit de tuin. Je zal zien dat je tuin hier al meteen een heel stuk door opknapt! Als je dit gedaan hebt komt er ook meteen letterlijk meer ruimte vrij en dat is heel erg prettig. Daarna kun je dan ook aan de gang gaan met de volgende stappen.

Het groen in je tuin heeft zorg nodig

Als je dus de eerste slag gemaakt hebt dan is het tijd om met de volgende stap aan de slag te gaan. Namelijk met het groen in je tuin. Dit heeft vaak ook flink wat te leiden gehad onder de lange winter en daardoor kan het zomaar zo zijn dat je hier ook even flink aan de slag moet gaan. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je het groen wat niet meer levend is of wat kapot is verwijderd en in de groen container gooit. Ook hierdoor ontstaat er meteen weer meer ruimte in je tuin en dat is echt wel heel erg prettig! Verwijder ook vooral dorre blaadjes en takken zodat je hier geen last meer van hebt en deze niet meer in het zicht liggen ook dat zorgt er namelijk voor dat er meteen weer wat ruimte in je tuin komt. Op deze manier maak je dus meteen weer een hele grote slag en kun je dus straks heerlijk genieten van een verzorgde tuin met mooi groen erin!

tuin schoonmaken

tuin schoonmaken

Aan de schoonmaak

En dan is het toch echt tijd om de schoonmaak middelen uit de kast te pakken net als binnenhuis gaan we nu ook echt aan de schoonmaak beginnen. Dat doen we op de volgende manier. Ten eerste is het slim om te weten dat je in je tuin beter geen gebruik kunt maken van al te heftige schoonmaakmiddelen. Het is dan ook aan te raden om vooral wat milde middelen te gebruiken die dan ook geen kwaad kunnen voor de natuur in je tuin. Veel andere schoonmaakmiddelen kunnen namelijk vrij agressief zijn en dat wil je in je tuin dan ook liever voorkomen. Het is dus heel slim om milde en het liefst ook natuurlijke middelen te gebruiken in je tuin!

Vaak kun je deze middelen ook bij tuincentra kopen, en anders is natuur azijn altijd een hele slimme en goede optie! Je hoeft enkel maar een scheutje door het water te doen en klaar ben je natuurlijk!

Vervolgens kun je dan aan de schoonmaak gaan. Het slimste is om dan eerst met je tuin meubelen te beginnen. Geef ze een lekker sopje en zorg ervoor dat ze helemaal schoon zijn. Er kan vaak flink wat modder en troep aan blijven plakken en dat wil je allemaal weg hebben. Dit kan namelijk het materiaal van je meubelen aantasten als je het te lang laat zitten en dat is natuurlijk onwijs zonde. Haal het dus zo snel mogelijk weg en zorg er op die manier voor dat je goed voor je meubelen zorgt.

Maar niet alleen je meubelen in de tuin kunnen wel een sopje gebruiken, ook bijvoorbeeld je schutting of je tuinhuis zijn vaak wel aan een schoonmaak beurt toe. Het is dan ook zeker aan te raden om deze ook mee te nemen en op die manier ervoor te zorgen dat alles weer wat beter eruit komt te zien!

En vergeet ook vooral de buitenkant van je woning niet. Neem bijvoorbeeld ramen, raamkozijn en deuren mee met je grote schoonmaakbeurt. Op die manier zorg je ervoor dat ook deze helemaal netjes en schoon zijn en daar heb je dan veel voordeel van natuurlijk!

En tot slot heb je vaak ook wel bloempotten of bloembakken in je tuin staan. Vergeet deze vooral ook niet bij de grote schoonmaak net als eventuele tuinverlichting. Door deze zaken ook mee te nemen maak je vaak net het verschil en zorg je ervoor dat alles er prima in orde uit komt te zien!

De grote schoonmaak

Als het dus lente is blijft de grote schoonmaak zeker niet enkel maar beperkt tot je woning. Ook je achtertuin moet je hierbij meenemen. Als je dit op tijd doet kun je daarna heerlijk achterover leunen en genieten van een hele fijne lente en zomer zonder jezelf druk te maken over allerlei klussen die nog gedaan moeten worden. Daarnaast is het gewoon heel erg fijn om echt met een frisse start aan de lente te beginnen!