Inspiratie, Tips

De beste tips bij het maken van een tuinontwerp

tuinontwerp

Wil jij eindelijk jouw tuin eens van een make-over gaan voorzien? En wil je het hef graag in eigen handen gaan nemen? Dan is het de hoogste tijd om een tuinontwerp te gaan maken. In een tuinontwerp teken je volledig uit hoe jouw tuin er uit komt te zien én welke elementen onderdeel van jouw tuin uit gaan maken.

Is het lastig om een dergelijk tuinontwerp te maken? Ja, dat is alles behalve makkelijk. Je hebt namelijk met veel factoren en beperkingen rekening te houden. Daarbij moet je ook nog rekening met jouw voorkeuren – en mogelijk de voorkeuren van jouw partner – houden. Al met al is het een klus waar je al snel de nodige tijd aan kwijt bent.

Wil je het maken van een tuinontwerp graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen. Dit zijn – in onze ogen – de beste tips bij het maken van een tuinontwerp. Aan de hand van deze tips maak je een perfect tuinontwerp, terwijl je dit ook nog op een relatief makkelijke manier doet. Wat wens je nog meer?

Tip 1: maak gebruik van 3d software

Bij het inrichten van een tuin zou je goed moeten kunnen visualiseren. Als je dat onder de knie hebt, kun je namelijk de door jou gemaakte keuzes min of meer in het echt zien. De ervaring leert echter dat veel mensen dit heel lastig vinden. Logisch ook, aangezien je hier eigenlijk een aangeboren talent voor moet hebben.

Gelukkig kan een computer ook hele slimme dingen! Dankzij speciale 3d software kun je namelijk jouw tuin volledig naar wens ontwerpen. Terwijl je het ontwerp aan het maken bent, zie je echt in driedimensionaal beeld hoe jouw tuin er uit komt te zien. Je kunt hierdoor gemakkelijk aanpassingen verrichten en uiteindelijk het beste ontwerp maken.

Moet je voor dergelijke software betalen? Dat ligt eraan. Voor de beste 3d softwaresystemen moet je inderdaad betalen, maar je kunt ook voor gratis systemen kiezen. De gratis systemen zijn vaak qua functies iets beperkter, maar bieden alsnog voldoende mogelijkheden en plezier. Met dergelijke 3d software kun je in ieder geval veel kanten op!

Tip 2: schakel de hulp van een specialist in

Lukt het maken van een tuinontwerp niet? Vind je het zelfs met de 3d software lastig om een dergelijk ontwerp te maken? Dan is het mogelijk verstandiger om een specialist in te schakelen. Je kunt hierbij denken aan een hovenier, terwijl je ook van de diensten van een tuinarchitect gebruik kunt maken.

Een specialist is in staat om een prachtig ontwerp te maken. Een ontwerp waarbij de specialist ook direct rekening houdt met jouw voorkeuren en dergelijke. Eigenlijk zou je dit ontwerp – als ‘ie jou bevalt – één op één keer kunnen kopiëren naar jouw uiteindelijke tuin. Dankzij een specialist hoef je in ieder geval zelf niet meer tijd te besteden aan het maken van een tuinontwerp!

Tip 3: denk goed na over de manier waarop je tijd in de tuin door wilt brengen

Bij het maken van een tuinontwerp moet je over veel zaken nadenken. Eén van die zaken is de manier waarop je tijd in jouw tuin door wilt brengen. Wil je dit bijvoorbeeld op een actieve manier doen? Of wil jij vooral op een relaxte manier veel tijd in jouw tuin doorbrengen? Indien je voor de actieve manier kiest, kun je het beste voor veel begroeiing kiezen. Door onkruid te wieden en gras te maaien, blijf je immers lekker in beweging.

Heb je het liefste dat je veel tijd op een relaxte manier door kunt brengen? Dan kun je het beste voor comfortabele tuinmeubelen kiezen. Je kunt hierbij denken aan een loungeset. Op een loungeset kun je languit liggen, terwijl je ook op jouw gemakje op de loungeset kunt zitten. Met een loungeset kun je in ieder geval veel kanten op!

loungeset

loungeset

Tip 4: onderschat het belang van accessoires niet

Bij het inrichten van een tuin denk je vaak direct aan de meubelen. Dat is op zich logisch, aangezien de meubelen ook bepalend zijn in elke tuin. Toch is het ook belangrijk om jouw pijlen op accessoires te richten. Wij zijn van mening dat je de kracht van accessoires absoluut niet mag onderschatten.

Waarom niet? Omdat accessoires in een tuin eigenlijk een dubbele functie hebben. Enerzijds brengen veel accessoires een specifieke functie met zich mee. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een bijzettafeltje. Dankzij een bijzettafeltje kun je vanaf jouw loungeset bijvoorbeeld jouw koude glas drinken neerzetten. Erg handig en praktisch.

Daarnaast hebben accessoires ook invloed op de uitstraling van een tuin. Zet bijvoorbeeld maar eens een fraaie plantenbak met daarin een klein palmboompje in jouw tuin. Je merkt dan echt direct op dat jouw tuin een geheel andere uitstraling krijgt. Met dank aan slechts één plantenbak en één boompje. Moet je nagaan hoe dit zou zijn als je meerdere van dergelijke plantenbakken in jouw tuin neer gaat zetten.

Met andere woorden: het advies is om in jouw tuin voor de nodige accessoires te kiezen. Wil je hier graag enige inspiratie voor op doen? Dan raden wij je aan om ons aanbod van accessoires eens te bekijken. In ons aanbod vind je allerlei soorten accessoires, waardoor je voor jezelf een prima vergelijking kunt maken. Met dank aan deze accessoires ga je in ieder geval nog meer van jouw tuin genieten!

Tip 5: kies de juiste tegels voor in jouw tuin uit

Heb je enig idee welk element in geen enkele tuin kan ontbreken? Juist; tuintegels. Deze tegels zijn niet alleen erg praktisch, maar zijn ook bepalend voor de uitstraling van de tuin. Moet je bijvoorbeeld maar eens lichtgekleurde- en donkergekleurde tegels naast elkaar in de tuin leggen. Je ziet dan direct dat beide soorten tegels een hele andere uitstraling met zich mee brengen.

Daarnaast hebben de tegels dus ook een belangrijke functie. De tegels vormen jouw terras. De tegels vormen het looppad naar de achterdeur toe. En de tegels vormen het looppad naar het tuinhuisje en/of de schuur toe. Met andere woorden: je kunt niet om tuintegels heen in jouw tuin.

Bij het maken van een tuinontwerp moet je goed over de tuintegels nadenken. Je kunt bijvoorbeeld uit meerdere afmetingen kiezen, maar ook uit meerdere vormen, kleuren en soorten tegels. Door een uitgebreide vergelijking te maken, kun je voor in jouw tuin de juiste tuintegels uit gaan kiezen. Houd daarbij uiteraard rekening met jouw smaakvoorkeuren. De juiste tuintegels zijn wat betreft uitstraling écht van meerwaarde voor jouw tuin.

Tip 6: zorg altijd voor de nodige begroeiing in jouw tuin

Eigenlijk zou je voor de grap eens een helikoptervlucht over jouw woonwijk moeten maken. Tijdens deze helikoptervlucht zie je direct dat veel huishoudens voor veel tegels in de tuin kiezen. Dat is eigenlijk een trend van de afgelopen jaren, maar is zeker geen prettige trend. Doordat zoveel tuinen vol met tegels liggen, kan het regenwater niet altijd meer goed wegstromen. Dat kan echt verstrekkende gevolgen hebben.

Mede daarom is het advies om altijd voor de nodige begroeiing in jouw tuin te zorgen. Dit is niet alleen goed voor de afvoer van het regenwater, maar ook voor het ecologische systeem. Als jij voor de nodige begroeiing kiest, doe je alle insecten een plezier. Daarmee doe je het gehele ecologische systeem een plezier, aangezien insecten in dit systeem een belangrijke vol vervullen.

Bijkomend voordeel; de begroeiing zorgt voor een prachtige uitstraling. Eigenlijk zorg je met begroeiing voor meer sfeer, voor meer kleuren en voor meer gezelligheid. Dat is zéker het geval als je voor meerdere soorten begroeiingen kiest. Zo kun je bijvoorbeeld voor prachtige planten en struiken kiezen in combinatie met een gazon. Je kunt er ook nog voor kiezen om allerlei kleurrijke bloemetjes in jouw tuin neer te zetten. Ongeacht waar je precies voor kiest, is het advies om áltijd te kiezen voor veel begroeiing in een tuin.

Tip 7: durf te investeren in goede tuinmeubelen

Ben je bij het maken van een tuinontwerp met het terras bezig? Dan is het goed voor te stellen dat je al direct over de tuinmeubelen nadenkt. In onze ogen is de aanschaf van deze tuinmeubelen bepalend voor jouw gehele tuin. Als de meubelen in jouw tuin naar wens zijn, geniet je namelijk véél meer van jouw tuin.

Wij willen je dan ook graag aanraden om te investeren in goede tuinmeubelen. Als je bijvoorbeeld ons aanbod checkt, zie je allerlei soorten meubelen naar voren komen. Het is aan jou om te bepalen welke meubelen aan jouw wensen voldoen. Uiteraard heb je op dit gebied meer dan voldoende keuze! Zo kun je alleen al uit honderden soorten loungesets kiezen.

Als je een tuinontwerp maakt, doe je dit uiteraard met de focus op de lange termijn. Je wilt niet alleen nu van jouw tuin genieten, maar ook de komende jaren. Om dat voor elkaar te krijgen, is het advies om te investeren in goede tuinmeubelen. Juist door nét iets meer geld uit te geven, kun je van een lange levensduur genieten. In combinatie met veel comfort!

Tip 8: durf out of the box te denken

Bij het maken van een tuinontwerp heb je met niks of niemand te maken. Nee, je hebt alleen met jezelf en met jouw eventuele partner te maken. Dit betekent dat je écht in staat bent om out of the box te denken. Wil jij in jouw tuin bijvoorbeeld een vijver en een moestuin hebben? Er is niemand die jou tegenhoudt. Wil jij in jouw tuin een volledige bloemenzee van paarse, rode en blauwe bloemen hebben? Ook dan is er niemand die jou tegen kan houden.

Wij willen je echt aanraden om out of the box te denken. Juist door op die manier te denken, kun je voor een unieke inrichting kiezen. Een unieke inrichting die jou op termijn veel plezier gaat bieden. Een tuin die volledig naar jouw wens is, valt namelijk altijd bij je in de smaak. Zéker als je voor unieke elementen in de tuin gezorgd hebt.

Tip 9: breng kleur in de tuin aan

Het leven is niet op alle momenten even leuk. Als je naar een kleurrijke tuin kijkt, word je gelukkig altijd weer vrolijk. Wij willen je daarom graag aanraden om echt de nodige kleur in jouw tuin aan te brengen. Juist door veel kleur in jouw tuin te creëren, geniet je van gezelligheid en van sfeer.

Hoe je kleur aan kunt brengen? Dat doe je onder meer met kleurrijke bloemetjes. Daarnaast kun je ook met kleurrijke meubelen en accessoires aan de slag gaan. Felgekleurde tuinkussens zijn hier een typerend voorbeeld van.

Overigens raden wij een grasmat ook altijd aan. Een grasmat brengt immers al de nodige kleur met zich mee. Daarnaast is een grasmat ook goed voor de natuur, is een grasmat lekker zacht en beleef je veel plezier aan de grasmat. Als je tuinieren leuk vindt, is een grasmat al helemaal ideaal. Je kunt immers uren besteden aan het onderhouden van het gazon in jouw tuin!

Tip 10: besteed veel tijd aan de tuinafscheiding

Bij het maken van een tuinontwerp moet je belangrijke knopen doorhakken. Dit geldt óók voor de tuinafscheiding die je in jouw tuin neer gaat zetten. Kies je hierbij voor een houten schutting? Kies je voor een beton-houten schutting? Kies je voor een natuurlijke tuinafscheiding? Of wil je juist een schutting van vlechtwerk in jouw tuin neerzetten? Zoals je kunt lezen, heb je legio mogelijkheden.

Wat ons betreft is dit een heel belangrijk punt. De tuinafscheiding zorgt namelijk niet alleen voor de gewenste privacy, maar is ook bepalend voor de uitstraling van jouw tuin. Een tuin met een natuurlijke tuinafscheiding oogt bijvoorbeeld heel anders dan een tuin met een houten schutting.

Eigenlijk hebben wij op dit gebied geen andere tip. Hetgeen waar je voor gaat kiezen, moet in ieder geval naar jouw wens zijn. Elke keer als je de tuin in gaat kijken, zie je immers de tuinafscheiding opdoemen. Neem daarom goed jouw tijd voor het maken van deze keuze. Sowieso is het verstandig om de tijd uit te trekken voor het maken van jouw tuinontwerp. Veel succes!