Tips

Een mooi tuinfeest, de beste tips

tuin feest

De zomer komt er weer aan en dan krijgen we allemaal weer heel veel zin om lekker buiten te zijn! Maar ook vieren we graag een feestje en dan natuurlijk ook het liefste buiten! De zomer is het seizoen waarin we allemaal wat meer ontspannen zijn, we zijn vaak een tijdje vrij van ons werk, de kinderen hebben vakantie. En alles kan net even in een lagere versnelling uitgevoerd worden.

Daarnaast is het vooral ook heel fijn en leuk om een gezellig feestje te vieren en zeker als dat lekker buiten kan. De sfeer van een tuinfeest is dan ook met niets anders te vergelijken, de gezellige lichtjes buiten en de langzaam ondergaande zon zorgen voor een sfeer die je nergens anders mee kunt vergelijken en waar je alleen maar heel erg van kunt genieten.

Niet zo vreemd dus ook dat heel veel mensen er voor kiezen om in de zomer een gezellig tuinfeest te geven en al hun vrienden en familie gezellig uit te nodigen, want wat is er nu leuker dan met elkaar te genieten van het samen zijn en de gezellige sfeer!

Maar hoe pak je dat nu precies aan de organisatie van een tuinfeest? En zijn er nog leuke tips waar je goed mee uit de voeten kunt? Wij zetten ze in deze blog graag allemaal voor je op een rijtje, zodat je precies weet waar je allemaal op moet letten als je het ultieme tuinfeest gaat organiseren!

 

Zin in een feestje

Als het zomer is dan hebben we spontaan allemaal zin in een feestje! Ontzettend leuk natuurlijk want een feestje is altijd heel gezellig. En wat is er nu leuker dan dat feestje ook nog eens lekker buiten in de tuin te geven! Veel mensen denken dan ook geen twee keer na en nodigen al hun vrienden en familie uit voor een gezellig tuinfeest.

Het is overigens niet zo vreemd dat we in de zomer wat meer zin hebben in een feestje. Het zonnetje schijnt vaak lekker en we hebben allemaal wat meer vrije tijd. We doen vaak even een stapje terug op allerlei vlakken en nemen ook vaak een kleine pauze van ons werk. Daarnaast is het ook vaak zo dat de kinderen vakantie hebben en dat we met zijn allen massaal naar een vakantie adres vertrekken. Niet zo vreemd dus dat we het dan een goed idee vinden om eerst nog gezellig een tuin feestje te vieren. We hebben daar ook niet eens een duidelijke aanleiding voor nodig maar besluiten vaak het leven te vieren!

 

Een datum plannen

Als je besluit om een gezellig tuin feestje te geven dan begin je vaak met het plannen van een datum. Op zichzelf is dit natuurlijk best makkelijk het enige waar je alleen rekening mee moet houden is dat je nooit zeker bent van mooi weer in ons land.

Je kunt dus prima een datum plannen maar als het weer die dag wat minders is dan kun je daar helaas weinig aan doen. Wel zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om ook met wat minder weer goed uit de voeten te komen maar daar vertellen we later wat meer over. Een andere handige tip is om bijvoorbeeld voor de zekerheid een reserve datum te plannen en dat je jouw gasten informeert dat je bij slecht weer uitwijkt naar de overige datum.

Op deze manier ben je er zeker van dat je altijd zorg kunt dragen voor een gezellig tuin feest in een fijne sfeer en vooral met een droog pak!

 

Een thema feestje

Een tuin feestje in de zomer is natuurlijk ontzettend leuk en wat is er nu nog leuker dan er ook nog eens een thema aan hangen! Je kunt heel simpel een leuk thema aan je feestje hangen en de aankleding en sfeer hier volledig op aanpassen. Ook kun je jouw gasten vragen om ze volgens dit thema te kleden en zo weet je zeker dat je een leuk feestje zal hebben waar iedereen nog lang met veel plezier op terug zal kijken!

Denk bijvoorbeeld aan een tropisch thema, of een jungle thema, maar ook een bloemen thema of een fruit thema zijn leuke thema’s voor een tuin feestje in de zomer.

Uiteraard kun je ook zonder thema aan je feestje te hangen een ontzettend leuk tuin feest organiseren. Het is enkel een leuke extra toevoeging, maar zeker geen vereiste.

 

 

Eerste hulp bij regen

Nu zijn we in ons land een hoop gewend en weten we ook ondertussen dat je in ons land nooit helemaal zeker van het weer kunt zijn. Ook al is er lekker zonnig en droog weer voorspeld toch kan er zomaar in eens een buitje vallen en dat is natuurlijk niet zo fijn als jouw feestje net in volle gang is!

Het is dus helemaal geen verkeerd idee om je hier alvast op voor te bereiden en om ervoor te zorgen dat je ook bescherming kunt bieden als er een flinke bui valt. Uiteraard zullen je gasten dit enorm waarderen! Dit kun je op de volgende manieren doen, zo kun je ervoor zorgen dat er partytenten in je tuin staan, zo is er altijd een plekje om te schuilen mocht er toch een regenbui vallen!

En naast een partytent kun je natuurlijk ook heel goed gebruik maken van een overkapping in je tuin. Nu heeft natuurlijk niet iedereen deze standaard in de tuin staan maar mocht je er wel eentje hebben dan kan het een goed idee zijn om deze zo in te richten dat hij ook onderdeel van het feest kan zijn! Versier hem gezellig met leuke kampjes en hang er slingers op, zet er vervolgens een paar statafels neer en klaar ben je!

Op deze manier hoeft een regenbui dus helemaal geen probleem te zijn en kan jouw feestje ook gewoon doorgaan als er wat druppels vallen! En dat is natuurlijk wel zo prettig!

 

Niet te warm

Maar naast regen kan een ander probleem de temperatuur zijn. En dan hebben we het in dit geval over hoge temperaturen. De laatste jaren schommelt het klimaat wereldwijd enorm. Het kan van heel koud ineens naar heel warm gaan, vele malen warmer dan we gewend zijn en hier kunnen we dan ook flink wat last van hebben!

En als het op jouw tuinfeest die avond ineens erg heet is en de temperaturen zijn gelijk aan die van een hittegolf dan is het wel zo fijn als je gasten ook wat verkoeling kunnen vinden, vaak koelt het ook in de nacht namelijk niet af op deze hete dagen. Je kunt dan bijvoorbeeld voor voldoende ventilatoren buiten zorgen zodat het er aangenaam blijft. Of je kunt natuurlijk ook wat kleine zwembadjes neerzetten zodat je gasten hier wat verkoeling in kunnen vinden.

En tot slot is het natuurlijk ook nog een heel goed idee om gewoon veel lekkere koude drankjes te serveren met veel ijsblokjes erin zodat al je gasten het hoofd koel kunnen houden!

 

Als het gaat afkoelen

Maar niet alleen kan het flink warm worden de temperatuur kan net zo goed flink dalen in de avond en dan kan het zo zijn dat het  zelfs nog best fris op je tuin feest gaat worden. En dit wil je natuurlijk ook liever voorkomen, want je wil niet dat je gasten het koud gaan krijgen.

Mocht de temperatuur nu toch enorm dalen dan zijn er altijd nog wat maatregelen die je kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van heaters in de tuin, deze zullen je gasten wat extra warmte geven die ze op een koude avond wel kunnen gebruiken. Maar denk ook aan plaids die je her en der verspreidt zodat je gasten deze zelf kunnen pakken als ze het koud krijgen. En tot slot hebben we natuurlijk ook altijd nog een ouderwets kampvuur dit zorgt altijd al snel voor wat extra warmte en dat is natuurlijk wel heel erg welkom! En daarnaast is een kampvuur of een vuurkorf natuurlijk ook nog eens heel erg gezellig en sfeervol, dus eigenlijk sla je dan twee vliegen in een klap!

tuinfeest

tuinfeest

Zuinig op je tuin

Een handige tip bij het geven van een tuin feest is om wel ook een beetje zuinig op je tuin te zijn! Gasten stappen al snel je planten en bloemen kapot ongemerkt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig kun je dit op een hele makkelijke manier doen! Zorg er namelijk voor dat de gasten niet bij je borders in de buurt kunnen komen door deze delen als het ware af te kaderen. Zet er bijvoorbeeld een plant voor of een tafel, op deze manier stappen ze er niet snel naast en blijft jouw tuin ook nog een beetje netjes!

 

Lekker genieten

Het meest belangrijke bij een tuin feest is natuurlijk dat je er lekker van moet genieten! Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je dit dan ook zeker doen. Zorg ervoor dat je alle voorbereidingen goed voor elkaar hebt en dat je een fijne planning hebt!

Zorg er daarnaast ook voor dat je op alle verschillende weerstypen bent voorbereidt en dan staat niets een geweldig tuinfeest meer in de weg!