Inspiratie

Waarom buiten zijn zo goed voor je is

gezond buiten zijn

Al sinds mensenheugenis komen we veel buiten en brengen we veel tijd door in de natuur. Of dit nu is om te werken of om onze vrije tijd te besteden het feit is dat we heel wat uurtjes buiten doorbrengen. Als we heel ver terug gaan in de tijd dan was dit al het geval en brachten we veel tijd buiten door, op jacht naar ons voedsel. Later kregen we huizen en kwamen we geleidelijk aan steeds wat meer binnen te zitten. Een ontwikkeling die eigenlijk helemaal niet zo gunstig is.

De laatste jaren komt hier eigenlijk weer een kanteling in. Steeds meer realiseren we ons dat we veel te veel tijd binnen door brengen achter een schermpje van de tv of computer en steeds meer komt er weer de behoefte naar voren om lekker buiten te zijn en de frisse lucht in te ademen! Een mooie ontwikkeling dus dat we steeds meer tijd buiten door gaan brengen!

Ook voor onze kinderen is dit enorm gezond, helaas is het de realiteit dat ook zij steeds meer tijd binnen door brengen met alle gevolgen van dien. Vroeger was dit echter wel anders, kinderen brachten veel tijd buiten door en waren eigenlijk altijd op straat aan het buiten spelen. Allerlei spelletjes kwamen dan ook voorbij van tikkertje tot voetbal en alles er tussen in. Kinderen maakten buiten echt plezier met elkaar en naast dat dit dus heel gezellig was zorgde het ook nog eens voor een goede gezondheid! Kinderen kregen namelijk frisse lucht in hun longen, ontvingen vitamine D van de zon en kwamen daarnaast ook nog eens lekker in beweging! Allemaal voordelen dus!

Maar waarom is het nu eigenlijk zo dat buiten zijn zo ontzettend goed voor ons is? Welke voordelen heeft het allemaal voor ons om lekker buiten te zijn? In deze blog vertellen we het je graag allemaal zodat ook jij weer precies weet waarom het zo een goed idee is om lekker naar buiten te gaan!

 

Goed voor je gezondheid

Ten eerste is buiten zijn ontzettend goed voor je gezondheid! Dit heeft dan ook een aantal redenen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je hele lichaam enorm profiteert van de heerlijke frisse buitenlucht! Als je lekker buiten bent kun je heerlijk de lucht van buiten in ademen. Deze lucht zit vol met zuurstof en dit merk je dan ook! Je hele lichaam heeft hier enorm veel profijt van, je longen vullen zich met lucht vol zuurstof en dit heeft een positief effect op eigenlijk je hele lichaam!

Maar naast dat je veel zuurstof binnenkrijgt schijnt er vaak ook nog eens een lekker zonnetje. Hierdoor maken we extra vitamine D aan en laten we dat nu net hard nodig hebben voor allerlei processen in ons lichaam. Dus ook op dit gebied is het heel erg prettig dat we lekker veel buiten zijn!

Maar naast de vitamine D en de zuurstof is het ook erg goed voor ons gemoed om lekker buiten te zijn, dus niet alleen onze lichamelijke gezondheid profiteert hiervan maar ook onze geestelijke. We voelen ons vaak een stuk vrolijker als we lekker buiten zijn en we zien de toekomst weer zonnig in. Daarnaast helpt het ons vaak ook om een stukje rust te vinden en te ontspannen en je raad het natuurlijk al, dit heeft weer een heel positief effect op onze gezondheid! Zo werkt dus alles met elkaar samen en zorgt het ervoor dat je een goede gezondheid kunt behouden.

En vergeet ook vooral de beweging niet. Als je lekker buiten komt ben je vaak heerlijk in beweging en laat dat nu net heel erg goed voor je zijn! Doordat je in beweging bent is je hele lichaam actief en ook dit draagt bij aan allerlei processen in je lijf je beweegt jezelf dus in principe gezond.

We kunnen dus wel stellen dat het buiten zijn ontzettend veel voordelen heeft voor je gezondheid! Het is dan ook niet verwonderlijk dat we steeds meer beseffen hoe belangrijk het dus ook is om veel tijd in de buitenlucht door te brengen!

 

Lekker in beweging

Tegenwoordig hebben we steeds vaker een zittend beroep, waar we vroeger juist een groot gedeelte van onze dag lopend en in beweging door brachten is dit tegenwoordig wel anders. Tegenwoordig brengen we juist het grootste deel van de dag zittend of liggend door als we niet oppassen en dat is natuurlijk een hele slechte ontwikkeling!

Het is dan ook niet zo vreemd dat we er steeds meer belang aan hechten om dit te veranderen! We zijn ons er dan ook steeds meer van bewust hoe belangrijk beweging eigenlijk is en doen dit dan ook het liefste buiten! En dat is dan natuurlijk meteen mooi meegenomen want zoals we net al konden lezen heeft het buiten zijn op zich natuurlijk al heel veel fijne gezondheidsvoordelen voor ons!

Het lekker in beweging zjin is dus ontzettend prettig. En het fijne is dat je op allerlei verschillende manieren buiten in beweging kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een heerlijke wandeling, of een lekker stuk fietsen, maar bijvoorbeeld ook huishoudelijke klusjes zoals de ramen zemen of de tuin vegen zorgen ervoor dat je en lekker in de buiten lucht bent en dat je daarnaast ook nog eens lekker in beweging komt.

Maar vergeet ook vooral het buiten sporten niet! Ook dit is voor heel veel mensen heel erg fijn. Er zijn dan ook heel veel leuke sporten die je lekker buiten kunt beoefenen. En ook dit is natuurlijk heel erg prettig! Je kunt lekker in de buitenlucht zijn en daarnaast ben je ook nog eens in beweging. Dit is natuurlijk dubbel zo gezond voor je lichaam!

ultieme ontspanning

ultieme ontspanning

Ultieme ontspanning

Nu onze levens steeds drukker zijn merken we ook dat we steeds meer behoefte hebben aan ontspanning. Dit is natuurlijk ook wel hard nodig als tegenhanger van alle drukte die we vaak ervaren. En ontspanning is dus erg belangrijk maar soms vrij moeilijk te vinden. Gelukkig kunnen we deze ontspanning dus wel vinden door lekker veel tijd buiten in de natuur door te brengen. het is dan ook niet alleen goed voor je lichaam maar zeker ook voor je geest.

zo kun je dus zeker wel stellen dat je buiten onwijs veel ontspanning kunt vinden. Door het zijn in de natuur kom je helemaal tot rust en ook dit komt uiteindelijk je gezondheid weer ten goede. Vandaar dat we ook zeker wel kunnen stellen dat buiten zijn erg goed voor ons is!