Tips

De voor en nadelen van het gebruik van grind in de tuin

Grind in de tuin

Er zijn weinig onderdelen van de tuin waar mensen zo verdeeld over denken. De ene is er dol op en de ander durft zelfs te zeggen dat hij er een hekel aan heeft. We hebben het dan over grind in de tuin. Kleine steentjes of wellicht iets groter die gebruikt worden op een oprit, of als pad door de tuin of soms langs de randen van een tuin.

Het grind is er in allerlei verschillende soorten en maten en ook kleuren en wordt al ontzettend lange gebruikt in onze tuinen. Maar toch zijn  de meningen over grind ontzettend verdeeld. Wij vroegen ons af hoe dat komt? Waarom is de een er zo dol op en heeft de ander er echt een hekel aan?

Welke eigenschappen heeft grind eigenlijk allemaal en wat kun je er allemaal mee doen in een tuin? Maar ook willen we je graag laten zien hoe de prijs verhoudingen van het grind zijn en op welke wijze je het kunt gebruiken en welke keuzes je eigenlijk allemaal hebt.

Kortom in deze blog nemen wij je graag mee in de wereld van het grind en vertellen wij je graag hoe dit goedje tot stand is gekomen, en wie weet kies jij na het lezen van deze blog ook wel voor een mooie grindpad in je tuin!

 

Grind in de tuin

Veel mensen hebben het in hun tuin liggen, een mooie laag grind. Je ziet deze op verschillende plekken in de tuin terug komen. Zo zie je bijvoorbeeld dat er grind gebruikt wordt om een tuinpad in de tuin te maken. Maar we zien ook dat er grind word gebruikt om bijvoorbeeld een oprijlaan te vullen of als vulling voor delen van een tuin.

Kortom grind komt dus veel terug in onze achtertuinen en vooral op heel veel verschillende manieren. Dat is dan ook misschien wel meteen het meest kenmerkende voor grind, je kunt er namelijk allerlei kanten mee op en je kunt het overal in je tuin toepassen. Dit maakt het dus heel erg fijn om grind te gebruiken en zorgt ervoor dat je daar fijne resultaten mee kunt boeken!

Daarnaast heeft grind ook nog eens hele fijne eigenschappen waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt om grind in je tuin te gebruiken. Wij laten je graag zien welke eigenschappen dat allemaal zijn!

 

De positieve eigenschappen van grind

Grind heeft vele positieve eigenschappen, dit maakt het gebruik van grind in de tuin ook zo aantrekkelijk voor heel veel mensen. Ten eerste is grind relatief goedkoop, zeker als je het bijvoorbeeld vergelijkt met tegels. Als je bijvoorbeeld een pad in je tuin wil aanleggen dan ben je aanzienlijk heel veel goedkoper uit met grind dan dat je met tegels zou zijn.

Om die reden kiezen mensen dan ook sneller voor grind en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk. We zien daarom bijvoorbeeld ook vaak dat mensen grind als een tijdelijk keuze zien. Ze gebruiken het tijdelijk zodat ze dan in ieder geval iets in de tuin hebben liggen en als ze het dan weer wat ruimer hebben dan kiezen ze ervoor om het grind te vervangen door bijvoorbeeld tegels op het moment dat hun budget dit wel toelaat.

Maar naast dat het een goedkoop product is heeft het grind nog meer voordelen, zo is het ook in allerlei verschillende kleuren te krijgen. Dit is enorm fijn want zo kun je dus altijd een kleur vinden die je aanspreekt en die goed bij de rest van je tuin past! Zo heb je grind in effen kleuren maar ook grind in gemengde kleuren en ook dit kan een heel fijn gezicht vormen! Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat maar er is dus altijd wel iets te vinden dat bij je past.

Maar niet alleen zijn er verschillende kleuren grind te vinden, je kunt ook verschillende soorten en maten kiezen. Zo zijn er grind steentjes heel fijn maar ook wat grover en kun je ook voor veel verschillende soorten steen kiezen. Dit maakt grind heel veelzijdig en is ook meteen een van de redenen dat we grind zoveel terug zien komen in onze tuinen!

En daarnaast kun je grind ook nog eens makkelijk zelf een plekje geven in je tuin. Als het bijvoorbeeld gaat om tegelen dan heb je hier vaak toch iemand voor nodig die dit ook kan en hier expertise in heeft. Het tegelen kijkt namelijk vrij nauw en dit moet wel goed gebeuren. Als je dus mooie tegels wil leggen kost dit je vaak ook weer extra geld. Bij grind is dit niet aan de orde, het enige wat je hoef te doen is het grind storten en het daarna glad harken en klaar ben je!

voordelen grind tuin

voordelen grind tuin

De nadelen van grind

Ieder voordeel heeft natuurlijk ook zo zijn nadeel zoals we allemaal weten en dat is dus zeker ook bij het gebruik van grind het geval. Zo is het bijvoorbeeld voor veel mensen een nadeel dat al die kleine grind steentjes soms overal mee naartoe gaan. Ze kunnen onder je schoenen blijven plakken en zo neem je vaak al snel ongemerkt een paar steentjes mee naar binnen. Het zelfde geld voor als je in de tuin bezig bent of als de kinderen lekkere spelen, het grind komt al snel ook op andere plekken in de tuin terecht en dat wil je eigenlijk liever voorkomen. Helaas kun je hier helemaal niets aan doen want in tegenstelling tot tegels ligt grind helaas niet vast.

Dit kan dus een groot nadeel zijn van het gebruik van grind in de tuin! Daarnaast is het ook zo dat grind dus kan verspreiden en dat je dan kale plekken in grindpad of op je oprit kan krijgen. Je moet hierdoor dan vaak het grind weer bijvullen of weer opnieuw verspreiden en veel mensen vinden dit veel werk en hebben hier niet zoveel zin in. Bij tegels heb je dit probleem inderdaad niet want die liggen vast en komen niet snel meer van hun plek gelukkig.

Een ander nadeel kan zijn dat je over grind niet goed kunt fietsen of kunt rijden met iets met wieltjes. Als jij bijvoorbeeld een kleine kindje in de kinderwagen hebt dan kun je er wel vanuit gaan dat je met die wagen niet zo makkelijk het grind pad in je tuin af kunt. En dat is natuurlijk ontzettend onhandig want dat zou je liever wel doen. Daarnaast kunnen kleine kinderen ook niet met hun step of fietsje over het grind rijden en met kleine kinderen kan het gebruik van grind in je tuin dus een stuk minder praktisch zijn.

Dit zijn enkele nadelen en uiteraard is het altijd heel persoonlijk of jij dit zelf ook als nadeel ervaart. Er zijn mensen die daar zelf heel anders tegenaan kijken en dus helemaal geen last van hebben maar er zijn ook mensen waarvoor deze nadelen heel zwaar wegen en die daardoor ook niet snel voor grind in hun eigen achtertuin zouden kiezen en dat is natuurlijk helemaal prima zo maakt iedereen zijn eigen keuzes.

 

wel of geen grind in de tuin

Voor veel mensen is grind dus echt een  grote uitkomst. Zij vinden het ontzettend prettig om voor een klein prijsje toch bepaalde delen van de tuin gevuld te hebben met grind. Daarnaast vinden ze het er vaak ook  nog eens netjes uitzien en zijn ze blij dat ze zoveel keuzes hebben op het gebied van welke soort grind ze gebruiken, maar niet alleen het soort, ook de kleur en de vorm kunnen ze vaak zelf bepalen en dat is natuurlijk erg fijn.

Daarnaast heb je ook geen vak mensen nodig om het grind te leggen maar kun je dit lekker helemaal zelf waardoor je nog meer kosten kunt besparen en uiteindelijk voor een heel klein prijsje met een mooi verzorgde tuin kunt zitten!

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen, zo vinden veel mensen het niet fijn dat ze niet makkelijk over het grind kunnen rijden, zeker met kleine kinderen kan dit echt enorm onhandig zijn, en dan hebben we nog niet eens het gehad over hoe naar het is als ze met hun knietjes in het grind vallen. Wij snappen dus zeker wel dat je met kleine kinderen in de tuin niet zo snel voor grind zal kiezen. Daarnaast is het ook een nadeel dat tuinmeubelen vrij wiebelig staan in het grind. Tegels zijn natuurlijk enorm recht en stabiel bij grind is dit niet het geval en daardoor kunnen tuinmeubelen die in het grind worden gezet vaak best een beetje wiebelig staan en dat is natuurlijk niet zo fijn.

Maar zoals je dus kunt zien zijn er voor en nadelen en is het maar net waar jij waarde aan hecht en op welke manier jij jouw tuin ook het liefste wil gebruiken. Grind heeft dus zeker een aantal fijne kwaliteiten en eigenschappen en kan dus ook absoluut een heel fijn product in je tuin zijn! Maar uiteindelijk ligt het er wel aan of grind bij je past!