Inspiratie

De meest voorkomende huisdieren in ons land

kat als huisdier

Het is iets wat over heel de wereld gedaan wordt maar waar wij Nederlanders toch wel echt koploper in zijn. namelijk het houden van huisdieren in  huis. Het is echt iets wat in ons land al jarenlang gedaan wordt en enorm veel huishoudens in ons land hebben dan ook een huisdier in huis. Dit kan natuurlijk heel verschillend zijn van een hond tot een cavia en alles er tussen in! Deze huisdieren worden vaak liefdevol opgevangen en vormen ook echt onderdeel van het gezin.

Het is natuurlijk ontzettend leuk om huisdieren te houden en hier optimaal van te genieten. Op deze manier heb je meteen ook veel gezelligheid in huis en dat is dan ook direct voor veel mensen een reden om een huisdier in huis te nemen. Je zal met een huisdier nooit eenzaam zijn en je hebt altijd iemand om voor te zorgen hoe waardevol is dat.

Uiteraard is het niet enkel maar gezelligheid en leuk er komt vaak ook echt wel het een en ander kijken bij het houden van een huisdier. Zo is het ten eerste belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het huisdier goed verzorgd en het ene soort dier vraagt nu eenmaal meer verzorging dan het andere. Daarnaast kunnen er ook nog aardig wat kosten bij het houden van een huisdier komen kijken. Dit zijn wel allemaal zaken waar je vooraf goed over na moet denken voordat je aan huisdieren begint!

In deze blog gaan we je vooral laten zien welke soorten huisdieren er nu eigenlijk het meeste voorkomen in ons land en wat daar dan ook allemaal bij komt kijken. Lees je met ons mee

We beginnen met de hond

Daarnaast is een hond ook nog eens een erg sociaal dier dus je hebt er ook wel degelijk fijn gezelschap aan. Dit is ook zeker iets wat veel mensen over de streep trekt om aan een hond als huisdier te beginnen! Wel is het zo dat een hond ook best veel verzorging, tijd en aandacht nodig heeft. Zo moet je er dagelijks mee naar buiten als je hond zijn behoefte moet doen en vraagt een hond ook veel begeleiding en gezelschap. Je kunt een hond niet zomaar dagenlang alleen laten zitten.

Ook de dierenarts kosten en de kosten voor bijvoorbeeld het verzorgen van de vacht van je hond kunnen flink oplopen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat een hond flink wat werk vraagt maar je krijgt er ook flink veel gezelligheid en warmte voor terug! Dat maakt een hond dus wel echt tot een heel fijn en geliefd huisdier.

De kat is een goede nummer twee

Naast de hond is er nog een dier dat we opvallend vaak terug zien in de Nederlandse huishoudens we hebben het dan over de kat. Het grappige is dat de kat en hond zo enorm veel van elkaar verschillen. Waar een hond een echt gezelschapsdier is, wil een kat juist vaak liever op zichzelf zijn. dit is dus ook echt wel een groot en belangrijk verschil tussen deze twee!

Dit maakt de kat dan ook zeker een goede nummer twee! Ook een kat vraagt wel aardig wat verzorging al hoef je er dan niet iedere dag mee naar buiten. Wel is het zo dat ook de dierenarts kosten bij een kat aardig op kunnen lopen. Daarnaast heb je natuurlijk de kattenbak die je regelmatig moet verschonen en vraagt een kat ook wel wat aandacht qua verzorging van de nagels en vacht van het dier.

Bij een kat is het overigens niet standaard zo dat ze ook naar buiten gaan. Dit is per huishouden verschillend en ligt er maar net aan wat de baasjes van de kat prettig vinden. Veel mensen vinden het fijn als de katten ook lekker naar buiten kunnen maar andere mensen vinden dit juist gevaarlijk en houden hun huisdier liever binnen of enkel in de tuin aan een tuigje. Het ligt er maar net aan wat je zelf prettig vindt en waar je dus ook zelf voor kiest!

Een kat kan in ieder geval een heel erg fijn huisdier zijn waar je enorm veel plezier aan kunt beleven en dat is natuurlijk ook heel erg prettig!

Vogels in huis kan ook gewoon

En dan heb je natuurlijk ook nog allerlei vogel soorten ook deze worden maar wat graag als huisdier gehouden en zien we dan ook in veel verschillende soorten in Nederlandse huishoudens verschijnen. Denk dan bijvoorbeeld aan vogel soorten zoals de parkiet of papegaai. Uiteraard komen deze huisdier soorten minder vaak voor dan bijvoorbeeld de hond en de kat maar alsnog zien we ze zeker wel eens verschijnen!

Een vogel in huis kan namelijk voor heel veel gezelligheid zorgen. Ze kwetteren er lekker op los en dat is natuurlijk heel erg leuk en fijn! Op deze manier kun je dus heerlijk van het gezellige geklets van de vogels genieten en dat is natuurlijk pret ten top!

Qua verzorging valt het bij de vogels ook wel mee. uiteraard hebben ze wel zorg nodig maar het is niet zoveel als bij een hond of een kat. Daarnaast vallen ook de dierenarts kosten voor een vogel gelukkig best mee!

huisdieren

huisdieren

Een konijn in de tuin

Veel kinderen zijn vooral helemaal fan van dit volgende huisdier wat we in onze blog aan bod laten komen. Namelijk het konijn.  Een konijn is misschien niet het meest voor de hand liggende huisdier maar alsnog wel eentje die in ons land dus veel voorkomen. Vooral kinderen zijn hier enorm fan van en vinden het dus ook ontzettend leuk om een konijn als huisdier te hebben!

Een konijn kun je zowel binnen als buitenshuis houden en het is dan ook heel verschillend waar mensen voor kiezen. Soms zien we inderdaad dat mensen een konijntje echt binnen in huis een plekje geven en soms zien we ook dat mensen dit liever buiten doen. Wel is het dan zo dat je in de winter goed alert moet zijn dat het dan niet te koud voor je konijn zal zijn in de tuin want hier kunnen ze dan best wel last van hebben en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Gelukkig kun je dit prima ondervangen door bijvoorbeeld een kleed over het hok heen te leggen zodat de warmte binnen blijft of door het hok tijdelijk in je schuur of tuinhuis te zetten als je deze mogelijkheid hebt. Op deze manier blijft het dus wel lekker aangenaam in het hok en dat is dus wel zo prettig!

Verder heeft een konijn niet enorm veel zorg nodig, al is het natuurlijk wel zo dat je er goed voor moet zorgen net als bij ieder huisdier. Zorg ervoor dat het hok goed schoon en netjes blijft en geef het konijn voldoende te eten en drinken. Daarnaast moet je het konijn zelf ook regelmatig even kammen en borstelen en ervoor zorgen dat de vacht van je konijn in goede conditie blijft. Als je dit allemaal goed doet dan kun je zorgen voor een heel gezond konijn waar je ook lang van kunt genieten!

Het is prima mogelijk om met een konijn op schoot te kroelen en heel veel konijntjes vinden dit dan ook zelfs heel erg prettig! Je kunt je dus wel voorstellen hoe fijn en leuk dat is en hoeveel plezier je daaraan kunt beleven!

En dan hebben we de reptielen nog

En dan als laatste hebben we ook nog de reptielen. Uiteraard komen we dit niet zo heel veel tegen maar er zijn toch zeker wel mensen in ons land die reptielen als huisdier houden. Reptielen zijn er in heel erg veel soorten en maten en natuurlijk is lang niet iedere soort geschikt als huisdier. Zo heb je slangen maar ook een kameleon is een reptiel. Veel mensen zijn eigenlijk een beetje bang voor reptielen en dat is dan ook meteen de reden dat ze niet zo heel veel als huisdier gehouden worden.

Daarnaast is het wel ook zo dat je echt moet weten wat je doet want het kan soms best gevaarlijk zijn. je moet er dus wel voldoende verstand van hebben en precies weten hoe je het reptiel moet verzorgen anders kun je ook nog flink in de problemen komen!

Allerlei verschillende dieren

Zoals je dus wel kunt zien kun je in ons land veel verschillende huisdieren houden. Het is dan ook erg verschillend welk huisdier je kiest! Zo kun je natuurlijk voor een reptiel gaan maar veel vaker zien we natuurlijk dat er voor honden of katten wordt gekozen en dat is natuurlijk wel heel erg leuk en gezellig!

Deze dieren geven namelijk ook veel sfeer en gezelligheid en zorgen ervoor dat je altijd gezelschap in huis hebt. Daarnaast hebben ze uiteraard ook verzorging nodig maar als dieren liefhebber heb je dat er natuurlijk graag voor over!