Inspiratie

De voordelen van een boom in de tuin

boom voordelen

Het is natuurlijk een schitterend gezicht, een prachtige groene tuin met als hoogtepunt een mooie boom in de tuin! Natuur in volle glorie en volgens veel mensen ook precies het idee waar een tuin voor bedoeld is! Het ziet er dan ook allemaal prachtig uit en een boom voegt ook echt wat toe aan je tuin. Daarnaast heeft een boom ook altijd wel een bepaalde aantrekkingskracht op mensen, met name door zijn rijke geschiedenis. Het idee dat een boom al zoveel jaren ergens staat en steeds door verschillende generaties is gezien maakt het vaak heel erg bijzonder.

Er zijn uiteraard ontelbaar veel verschillende bomen, veel te veel ook om allemaal op te noemen in deze blog dus daar gaan we ook maar helemaal niet aan beginnen. Wel willen we het graag hebben over de voordelen van een boom in de tuin. Want wat maakt het nu zo handig en leuk om een boom in je eigen achtertuin te hebben. Wat heb je er eigenlijk allemaal aan en waarom willen heel veel mensen dit zo graag!

We kijken naar alle voordelen die een boom in de tuin je biedt, van het geven van schaduw tot het bieden van een huisje aan vogels, het komt in deze blog allemaal voorbij. Lees dus gerust met ons mee en zie wat voor voordelen het ook voor jou kan hebben om een boom in de tuin te hebben staan!

voordelen boom in de tuin

voordelen boom in de tuin

Een heerlijk schaduwrijk plekje

Het kan in ons land flink warm worden, zeker nu ons klimaat ook aan het veranderen is lopen de temperaturen op en kan het soms heerlijk zijn om ook wat schaduw en verkoeling te kunnen vinden! En dat is dus precies wat een boom je kan bieden in je tuin!

Op een dag dat de zon fel schijnt en de temperaturen enorm oplopen kan het erg warm worden in je tuin, zo warm zelfs dat een plekje in de zon helemaal niet zo fijn meer is. Het is dan juist fijn om wat verkoeling op te zoeken en gelukkig kan dat ook heel goed. En dit kan dus zeker heel goed als je een boom in de tuin hebt staan! Een boom zorgt namelijk voor een stukje schaduw, door de takken en bladeren krijgt de zon minder kans en kun je dus een heerlijk plekje in de schaduw opzoeken. Daarnaast is het zo dat als er een klein zuchtje wind in de tuin staat de bladeren van de boom wat gaan wapperen en daardoor ook voor wat verkoeling zorgen. Op deze manier heb je eigenlijk een natuurlijke ventilator! Heel erg handig dus en het zorgt ervoor dat je echt heerlijk kunt zitten onder de boom ook bij warmere temperaturen!

Een handig hulpje in de tuin

We zien het steeds vaker, een leuke slinger met lichtjes in de tuin of een mooie vlaggenlijn, lampionnen, lampjes noem maar op. Alles om het in de tuin zo gezellig mogelijk te maken! En dat is natuurlijk een enorm leuk gezicht! Wel is het zo dat het vaak handig is als je bijvoorbeeld de lichtjes ergens aan vast kunt maken. En hoe handig is het dan om een boom in de tuin te hebben staan! Hier kun je dus prima je lichtjes of je vlaggetjes aan vast maken en het ziet er ook nog eens heel erg gezellig uit!

Maar niet alleen voor lichtjes en een slinger is een boom een heel er handig hulpje in de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ophangen van een hangmat in de tuin! Ook hier kun je een boom natuurlijk heel goed voor gebruiken! En extra handig is dat de boom je ook meteen een beetje tegen de zon beschermt! Ideaal dus en een betere plek voor jouw hangmat kun je eigenlijk niet bedenken!

En dan is het natuurlijk ook gewoon nog erg handig om bijvoorbeeld een vogelhuisje aan de boom te bevestigen of om er een lampion aan te hangen, op deze manier kun je de boom dus voor heel veel doeleinden gebruiken en is het naast heel mooi ook nog eens heel erg handig om een boom in de tuin te hebben staan!

Een echte boomhut in de tuin

Hoe leuk is het om als kind een echte boomhut in de tuin te hebben staan! Een plek waar je heerlijk kunt spelen en ravotten en waar je jezelf met vriendjes en vriendinnetjes kunt uitleven! Voor veel kinderen blijft het bij een droom maar soms wordt een droom werkelijkheid!

Als je namelijk een mooie en grote boom in je tuin hebt staan dan kun je hier natuurlijk prima een boomhut in bouwen, en hoe leuk is het om daarna je kinderen in de hut te zien spelen! Het leuke van een boomhut is dat je hem ook nog eens helemaal naar wens kunt maken, en zelfs het werken aan de boomhut is voor kinderen al een hele beleving! Hoe leuk is het om samen met je vader of je moeder een heel plan te maken en vervolgens ook nog zelf aan de slag te gaan! Dat is natuurlijk enorm leuk! Veel kinderen kijken er dan ook enorm naar uit en vinden het heel erg speciaal om zelf een boomhut in de tuin te hebben.

Het kan een heerlijke plek zijn waar ze zich heerlijk kunnen terugtrekken en waar ze echt hun eigen huisje van kunnen maken. En dat is natuurlijk enorm speciaal en bijzonder! Wij vinden het dus ook echt een groot voordeel van een boom in de tuin, het realiseren van een boomhut voor de kinderen!

De perfecte plek voor vogels

Vogels houden heel erg veel van bomen, dit heeft een aantal verschillende redenen! Ten eerste vinden ze het heel erg fijn om hun nestje in de boom te bouwen. Als het tijd is om een nestje te maken vinden ze in een boom altijd wel een perfect plekje! Daarnaast is het ook een heerlijke schuilplek voor vogels en een plek waar ze even lekker op een tak kunnen zitten en beschutting vinden voor de bladeren van de boom. En daar houden vogels dus wel heel erg van, beschutting.

Een boom in de tuin heeft dus heel veel voordelen voor vogels en zal dan ook zeker vogels naar je tuin toe trekken! En dat is natuurlijk wel superleuk. Als je dus een vogel fan bent en graag veel vogels in je tuin wil hebben dan is een boom de oplossing! Wil je het feest nu helemaal compleet maken hang er dan wat vet bolletjes in met voeding voor de vogels, op deze manier weet je dus zeker dat ze de weg naar jouw boom kunnen vinden en nooit meer weg willen! En hoe leuk is het om s’ochtends op te staan met het heerlijke gefluit van de vogels in je tuin, dit geeft je meteen een heerlijk en relaxt gevoel, alsof je op vakantie bent!

Daarnaast is het ook ontzettend leuk om al de vogeltjes te zien komen en gaan in je tuin! Dit kan een mooi schouwspel vormen waar je uren naar kunt kijken! Wij weten dus wel dat we dit heel erg leuk zouden vinden en dat we er ook super vrolijk van zouden worden! Laat de vogeltjes maar komen!

Goed voor de natuur

Een boom in de tuin heeft een positief effect op mensen en de natuur. Ten eerste zorgt een boom in de tuin voor extra zuurstof, dit komt zowel de mens als de natuur rondom de boom ten goede. Daarnaast zijn er veel plantjes die een plekje rondom een boom opzoeken, deze plekjes zijn beschut en ze kunnen hier dus prima groeien! Ook voor insecten is een boom een prima toevluchtsoord. Als je een stukje boomschors op zou tillen zal het je verbazen hoeveel verschillende insecten hier rondlopen en op de boom leven!

Een boom heeft dus een zeer positief effect op de flora en fauna in je tuin en dat is natuurlijk wel heel erg fijn! Een goede reden dus om een boom in je tuin te hebben staan!

Wij zouden het wel weten!

Alles bij elkaar zouden wij er zo voor tekenen om een boom in de tuin te hebben staan! Zeker gezien het feit dat het zoveel voordelen heeft! Een boom in de tuin is een super leuk gezicht en brengt daarnaast dus ook nog eens enorm veel voordelen met zich mee! Wat wil je nog meer! Met een boom in de tuin ben je verzekerd van een heerlijke schaduwrijke plek in je tuin! En hoe fijn is dat!

Deze plek kun je voor allerlei doeleinden gebruiken, je kunt lekker in de schaduw zitten met een drankje maar het is ook een fijne plek voor kinderen om lekker in de schaduw te spelen.

En daarnaast is een boom ook nog eens een heel erg handig hulpje voor allerlei verschillende doeleinden in je tuin! Niet zo gek dus dat een boom een grote toegevoegde waarde aan je tuin is! Wij zouden in ieder geval nooit meer zonder willen en dragen daarbij ook nog eens graag ons steentje bij aan de natuur en het behoudt ervan! Een boom in de achtertuin is dus zeker een reuze goed idee!