Inspiratie

Wat te doen met die saaie muur in je tuin

muur planten

Het is een vaak voorkomend probleem, je hebt een hele gezellig tuin, vol met leuke hoekjes en groen. Maar er is een minpunt, en dit is dan ook werkelijk een doorn in je oog, namelijk een blinde muur. Deze muur is vaak een muur van een woning, tuinhuis of wellicht een omheining van je tuin en je kunt dan ook niet zonder, maar dat neemt niet weg dat je het erg vervelend vindt in je tuin en dat je er niet blij mee bent.

Het is dan ook vaak een heel saai en kil gezicht, die stenen muur in je tuin. Hem weghalen lukt helaas niet maar je kunt natuurlijk wel kijken naar mogelijkheden om die saaie en kille muur iets minder saai te maken! En gelukkig zijn daar heel veel leuke opties voor te vinden! De een heel voor de hand liggend en de ander juist bijzonder en origineel. Zeker is dat er van die saaie blinde muur heel wat leuks valt te maken en dat je er alle kanten mee op kunt!

Waarschijnlijk is dat ook de beste manier om ernaar te kijken, zie de muur als een grote mogelijkheid om helemaal zelf te bepalen hoe je dat stukje van je tuin vormgeeft en dit is natuurlijk ook wel weer heel erg leuk! Je kunt vervolgens werken met vaste of juist met losse elementen en er op die manier voor zorgen dat jouw blinde muur juist een heel erg mooi, persoonlijk en zeker ook gezellig stukje tuin wordt! In deze blog geven wij jou graag tips hoe je dit het beste aan kunt pakken! Welke mogelijkheden zijn er en hoe zorg je er nu voor dat die blinde muur in jouw tuin echt onderdeel van de tuin gaat worden en juist een ware blikvanger zal zijn! Lees met ons mee en wij vertellen je precies hoe je dit het beste aan kunt pakken!

Met verf kun je alle kanten op

De eerste optie is om met verf aan de slag te gaan en de muur op deze manier van een andere kleur of patroon te voorzien! Met verf zijn de mogelijkheden eindeloos en je kunt er dan ook volledig je eigen draai aangeven en dit is natuurlijk wel heel erg leuk! Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur een mooie kleur te geven! Kies hierbij voor een tint die je erg aanspreekt en zorg op deze manier voor een gezellige muur die ook direct warmte uitstraalt!

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden dan enkel een effen muur, zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan een print op de muur. Zie je het al voor je, de achtergrond van de muur schilder je in een effen kleur lichtgroen, vervolgens schilder je met verschillende tinten groen hier allemaal bladeren op. Wat zal dat een ontzettend leuk gezicht vormen en wat is het leuk. Maar je kunt ook nog een stapje verder gaan en je muur voorzien van een mooie panterprint, hoe leuk en bijzonder is dat. Iedere keer als je naar de muur kijkt heb je het gevoel alsof je in de jungle loopt! Enorm bijzonder en ook nog eens heel erg leuk!

Maar met verf kan je nog veel meer, denk bijvoorbeeld ook aan een mooie muurschildering! Dit kun je zelf doen maar je kan het uiteraard ook laten doen! Er zijn schilders die werkelijk de meest mooie muurschilderingen kunnen maken! En hoe leuk is het om bijvoorbeeld een prachtig landschap op de muur te laten schilderen of een mooi doorkijkje waardoor het lijkt of er nog een heel stuk tuin achter de muur verborgen ligt! Ontzettend leuk en sfeervol, en het geeft je tuin ook echt een extra dimensie en maakt hem heel persoonlijk! Het leuke is dat niemand dezelfde schildering zal hebben, je hebt dus echt een unieke muur in je tuin staan!

Kortom met verf zijn de mogelijkheden dus echt eindeloos, kies de kleuren die jouw aanspreken en zorg ervoor dat je de muur helemaal naar wens maakt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat die blinde en vooral saaie muur veranderd in een waar kunstwerk wat heel je tuin ophaalt!

Plantjes aan de muur

Meestal hebben we het idee dat je een bloempot enkel op de grond kunt zetten of op tafel maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn de hangende bloempotten steeds meer in trek en ook zien we steeds vaker de zogenaamde horizontale tuin verschijnen! En laat dit nu bij uitstek een ideale gelegenheid zijn om je blinde muur wat meer charme te geven! Een horizontale tuin geef je vorm door allerlei verschillende potjes aan de muur te bevestigen en hier plantjes in te planten. Je kunt dit in verschillende lagen boven elkaar doen en op deze manier kun je dus een hele tuin realiseren met flink wat ruimte voor verschillende plantjes en stukjes groen!

Uiteraard is dit nu een hele leuke oplossing om op deze manier die saaie muur wat meer charme en kleur te geven maar een horizontale tuin is ook bij uitstek geschikt als je wat minder ruimte in je tuin hebt op de grond en je toch graag veel groen in je tuin wil hebben! Door dan in de hoogte te werken maak je optimaal gebruik van alle mogelijkheden en zorg je voor een heel leuk en vooral ook origineel geheel!

Ook kun je eraan denken om plantenbakken aan de muur te bevestigen. Je kent vast wel de plantenbakken die je aan de reling van je balkon kunt bevestigen. Als je namelijk een balk of stang aan de muur bevestigd kun je hier dus ook dezelfde plantenbakken aan hangen. Het is een heel leuk gezicht al deze plantenbakken vol met planten aan de muur! Het frist de muur helemaal op en zorgt meteen voor een veel groter gevoel van je tuin!

Een mooi buiten schilderij

Je kent ze vast wel de grote canvas doeken aan de muur met een mooie afbeelding erop. Bijvoorbeeld de afdruk van een mooie foto, een landschap, een tekst of iets anders moois. Meestal hangen ze binnen maar tegenwoordig worden ze ook van een speciaal materiaal gemaakt wat je dus heel goed buiten kunt hangen! En hoe leuk en handig is het om hier je muur in de tuin mee op te leuken! Het doek kun je vaak vrij gemakkelijk bevestigen en daardoor is het ook nog eens een hele snelle manier om die saaie muur een beetje op te vrolijken! Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk dat je de afbeelding helemaal zelf kunt kiezen en ook persoonlijk kunt ontwerpen! Op deze manier is dus werkelijk echt alles mogelijk en kun je een doek uitkiezen wat helemaal naar je wensen is ontworpen.

En het is daarnaast natuurlijk ook heel erg leuk om een hele persoonlijke foto op het doek af te drukken en deze vervolgens aan de muur te hangen! Op deze manier zorg je er helemaal voor dat het een heel persoonlijk geheel wordt en dat het ook nog eens heel bijzonder oogt! Denk bijvoorbeeld aan een leuke vakantiefoto van het gezin, of van een mooi plekje in de natuur waar jullie mooie herinneringen aan hebben, het kan heel erg leuk zijn om hier een foto van aan de muur te hebben hangen! Iedere keer als je dan een blik op de muur werpt waan je jezelf weer even op vakantie in je eigen achtertuin!

Een kinderparadijs

De volgende opties zijn vooral heel erg leuk als je kinderen hebt! Kinderen hebben natuurlijk ruimte in de tuin nodig om lekker te kunnen spelen en ravotten en zich uit te kunnen leven! Dit kunnen ze prima doen als er voldoende ruimte in de tuin voor is. Maar ook de blinde muur kan dus prima zorgen voor een gezellige speelplek! Dit kan namelijk op verschillende manieren en wij vertellen je heel graag hoe!

Ten eerste is het heel leuk om met zwarte verf een autobaan op de muur te verven, let er wel op dat je dit op de hoogte doet waar kinderen bij kunnen. Zij kunnen dan met autootjes over de baan rijden en dit is natuurlijk heel erg leuk! Wat een plezier zullen ze hebben met hun eigen autobaan in de tuin! En het handige is dat als je het zat bent je er zo weer een ander kleurtje overheen kunt verven!

Een andere leuke optie is om met verf allemaal cirkels op de muur te verven en deze cirkels vervolgens een cijfer te geven. De cijfers in de cirkels staan namelijk voor punten. Vervolgens kun je met een bal proberen om de cirkels te raken en dan bepalen de cijfers de hoeveelheid punten die je hiermee behaald! Geloof ons je kinderen zijn hier uren mee zoet en dit zorgt er ook meteen voor dat jij ook even lekker in de tuin kunt zitten!

planten aan de muur

planten aan de muur

De mogelijkheden zijn eindeloos

Maar ook als je geen kinderen hebt of geen zin hebt om de muur te verven dan zijn er nog ontzettend veel mogelijkheden om de muur helemaal naar je zin te maken! Zo kun je nog denken om hem met hout te betimmeren, ten eerste staat dit heel sfeervol en ten tweede kun je er dan ook heel gemakkelijk allerlei dingen aan bevestigen die voor veel sfeer zorgen. En wat dacht je bijvoorbeeld van het plaatsen van beplanting tegen de muur. Op deze manier zorg je er ook voor dat je tuin heel groen oogt en dat de lelijke stenen muur bedekt is!

Laat vooral ook je creativiteit de vrije loop en zoek naar mogelijkheden die bij je passen! Op deze manier zorg je ervoor dat de muur helemaal naar je wens zal zijn en je tuin echt helemaal af zal maken!