Inspiratie

Wat staat er allemaal op je veranda

veranda

Wat is het toch ook altijd een mooi en vooral ook gezellig gezicht, een veranda tegen de woning aan of tegen een schuur of tuinhuis waar je heerlijk kunt zitten! Een fijne en beschutte plek waar je toch een open uitzicht op je tuin hebt! Het voelt altijd meteen als een gezellige en knusse plek puur door de bouw ervan en de vorm! Je bent natuurlijk beschut door een dak en je zit aan een gebouw vast, hierdoor is het erg makkelijk om een gezellige sfeer te realiseren!

Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat steeds meer mensen tegenwoordig kiezen voor een veranda aan huis. Een fijn verlengstuk van de woonkamer waar je toch al heerlijk buiten bent en kunt genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft! En ondanks al dat genieten ben je ook tijdens een regenbui goed beschermd en kun je gewoon buiten blijven zitten, hoe fijn is dat!

Nu is het natuurlijk zo dat er heel veel verschillende stijlen bestaan als het gaat om het inrichten van een woning of een tuin. Van landelijk tot modern en alles ertussenin. Ook bij de inrichting van een veranda komt dit aan de orde. Want ook hierbij zijn veel keuzes te maken. Kies je namelijk voor een landelijke sfeer of ga je voor een moderne veranda. De stijl die je uiteindelijk kiest zal ook voor een groot deel de inrichting van je veranda bepalen. Maar niet alleen de stijl zorgt hiervoor. Ook het doel van de veranda is een belangrijke factor als het gaat om de inrichting ervan. Maar hier gaan we straks even wat verder op in!

In deze blog gaan we kijken naar verschillende manieren om je veranda in te richten. Wat zet je er allemaal neer en voor welke stijl kies je? En misschien nog wel het meest belangrijk, welke functie geef je aan je overkapping? Dat en meer komt in deze blog aan bod en na het lezen ervan zit ook jij boordevol ideeën voor het realiseren van een mooie overkapping!

 

Welke factoren spelen een rol bij indeling van je veranda

Als je jouw veranda gaat inrichten dan kijk je naar een aantal factoren en alles bij elkaar kom je dan tot het besluit om te kiezen voor een bepaalde inrichting. Ten eerste is het heel belangrijk om te kijken naar de functie van de veranda. Ga je jouw veranda namelijk gebruiken om heerlijk met vrienden en familie uitgebreid te tafelen of kies je er juist voor om er een lounge plek van te maken! Dit zijn twee hele verschillende invullingen en kunnen dus ook beide voor een verschillende inrichting zorgen. Het is dus goed om hier eerst naar te kijken zodat je goed weet waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van jouw veranda.

Daarnaast kijk je ook naar de grootte van de veranda, wat past er allemaal in? Hoeveel oppervlakte heb je en hoe kom je dan uit met al je wensen? Soms heb je verschillende wensen voor je overkapping en komen ze niet allemaal tot hun recht. Dan kan het soms nodig zijn om keuzes te maken. Dit is iets waar je goed over na moet denken zodat je zeker weet dat je er geen spijt van zal krijgen!

Maar buiten de grootte en je wensen speelt natuurlijk ook de stijl een rol. Je past over het algemeen de inrichting graag aan op de stijl van het ontwerp van de veranda en de stijl van de woning en tuin. Dus ook hier moet je allemaal rekening mee houden als je gaat kiezen welke inrichting jouw veranda straks zal krijgen!

En als laatste is natuurlijk ook het budget wat je beschikbaar hebt voor de inrichting van je veranda, ook dit bepaald voor een deel de keuzes die je kunt maken. Je moet er namelijk voor zorgen dat de inrichting van je keuze natuurlijk wel binnen je budget past.

veranda inrichten

veranda inrichten

De basis van de inrichting van je veranda

Als je gaat beginnen met het inrichten van je veranda dan begin je bij de basis, onder de basis verstaan we namelijk de wanden en de vloer. Als eerst zorg je er dus voor dat deze helemaal in orde zijn. Je kiest een kleur en beslist bijvoorbeeld of je voor behang of verf wil gaan. Ook bedenk je waar eventuele verlichting moet komen zodat je hier alvast rekening mee kunt houden met de indeling van de rest van de veranda.

Na de wanden besteed je eerst aandacht aan de vloer. Hoe komt deze eruit te zien en dan vooral te beginnen met het materiaal. Het meest voorkomend op de vloer bij een veranda is natuurlijk hout, dit zorgt voor een heel sfeervol en natuurlijk gezicht. Al zien we ook steeds vaker tegels voorbijkomen en dan vooral op een speciale manier gelegd. Denk bijvoorbeeld aan mozaïektegels, of tegels in een patroon gelegd. Dit zorgt voor een heel speels en ook wel bijzonder geheel! Dit is dan ook meteen een goede manier om je eigen smaak en stijl vorm te geven en uit te beelden!

En met de wanden en de vloer is de basis voor het grootste gedeelte gelegd. Wel hebben we natuurlijk ook nog het plafond maar we zien eigenlijk maar zelden dat mensen hier ook iets bijzonders mee doen. Meestal wordt gewoon het hout intact gelaten en krijgt het hooguit een laagje beits. Uiteraard is het wel mogelijk om een plafond aan te brengen en dit bijvoorbeeld te laten stucen het is alleen de vraag of je dit ziet zitten en of het past bij de stijl van je veranda die je voor ogen hebt. Vaak gaat men toch voor een natuurlijke stijl en dan is het hout juist heel leuk. Maar bij een meer modernere sfeer kan stucwerk natuurlijk enorm mooi staan! Dit maakt het dan vaak helemaal af!

 

De meubelen voor je veranda

Nadat de basis gelegd is kan het inrichten beginnen! Voor veel mensen is dit vaak het leukste deel! Eindelijk kun je jezelf eindeloos verliezen in het uitzoeken van meubelen en het aankleden van de veranda. Maar we beginnen met de meubelen! Als je begint met het uitzoeken van de meubelen voor je veranda dan is het eerst handig om te kijken naar de functie van de veranda. Als je bijvoorbeeld vooral graag wil gaan dineren met vrienden en familie op de veranda dan is het aan te raden om te zoeken naar een heerlijke grote eettafel met comfortabele stoelen zodat iedereen gezellig aan kan schuiven! En wie weet heb je dan ook nog wat ruimte om er een gezellig zitje naast te plaatsen!

Maar je kan ook een hele andere functie voor je veranda bedacht hebben. Namelijk heerlijk relaxen e loungen! Uiteraard passen hier dan weer hele andere meubelen bij! Als je echt graag zou willen loungen in je veranda dan is het juist weer heel fijn om er een heerlijke grote loungebank te plaatsen waar je heerlijk op kunt relaxen! Plaats er een paar leuke bijzettafeltjes bij en je hebt een heerlijk plekje waar je kunt genieten van het uitzicht op je tuin en waar je toch ook in de avond of tijdens een regenbui heerlijk beschut zit of ligt.

En denk ook eens aan een paar ligbedden, een hangstoel of een hangmat. Het kan allemaal op de veranda het is maar net waar je zelf het meeste behoefte aan hebt! Stel je hebt een paar kleine kinderen thuis wonen dan zou het bijvoorbeeld ook nog heel leuk kunnen zijn om een mooi speelhoekje op de veranda te maken zodat de kinderen hier naar hartenlust kunnen spelen! Kortom de mogelijkheden zijn echt eindeloos!

 

Tijd voor de aankleding

En als de basis dan gelegd is en de meubelen zijn geplaatst dan is het tijd voor de aankleding van de veranda. Voor heel veel mensen is dit dan ook het leukste deel! Ze kunnen helemaal los gaan met het uitzoeken van accessoires en leuke items die het plaatje helemaal compleet maken!

Bij de aankleding van je veranda kun je bijvoorbeeld denken aan een mooi kleed op de vloer, of prachtige schilderijen aan de muur. Maar ook mooie hanglampen of wandlampen kunnen een prachtige aanvulling zijn! Leg gezellige kussentjes op de loungebank die helemaal naar je eigen smaak zijn en die wat meer kleur in de ruimte aanbrengen! Het fijne hieraan is dat je ze ook gemakkelijk kunt wisselen als je weer toe bent aan een ander kleurtje!

En naast de kussentjes en lampen kun je natuurlijk ook werken met kaarsen, vazen en mooie boeketten met bloemen. Dit alles zal voor een prachtige sfeer in jullie veranda zorgen en maakt het tot een plek waar je heerlijk kunt genieten en tot rust kunt komen!

 

De ideale veranda

Als je dan uiteindelijk klaar bent en de veranda helemaal hebt ingericht dan pas kun je vaak zien hoe mooi alle elementen bij elkaar komen! Het is vaak ontzettend fijn om dan uiteindelijk het eindresultaat te zien en met eigen ogen te kunnen aanschouwen hoe mooi alles dan bij elkaar komt en past! Alles zal een geheel gaan vormen en je hebt resultaat na al je harde werken!

De inrichting is nu helemaal naar wens en je hebt nu een prachtige plek vanwaar je de hele tuin goed kunt overzien! Je kunt nu heerlijk buiten zijn en genieten van de prachtige natuur terwijl je toch ook goed beschut bent tegen regen en felle zon! Ideaal dus en dit zorgt er dan ook meteen voor dat je vaak heel wat meer uurtjes buiten verblijft dan normaal in de tuin!