Ook wij besloten mee te doen met de hype van een eigen moestuin onderhouden in je achtertuin. We zien dit steeds vaker gebeuren, mensen offeren graag een stukje van hun tuin op om hier vervolgens een geweldige moestuin te creëren, hoe fijn is het om dicht bij huis je eigen gewassen te verbouwen en deze vervolgens als avondmaaltijd op tafel te zetten!
Niet alleen is het werken in een moestuin een enorm fijne en ook ontspannen bezigheid, het is ook nog eens erg gezond om groenten en fruit vers van het land te consumeren. Deze groenten en fruit zijn namelijk enorm puur en vers en bevatten geen gif of andere bestrijdingsmiddelen, dit is dus enorm fijn natuurlijk, en ontzettend gezond!
Dus ook wij besloten ons eraan te wagen en maakten een stukje van onze achtertuin gereed om er vervolgens gewassen op te kunnen verbouwen. We begonnen met het verzamelen van allerlei informatie zodat we goed wisten waar we aan begonnen en goed beslagen ten ijs zouden komen. We zochten op hoe we het proces van gewassen verbouwen van a tot z moesten aanpakken en maakten eerst het stuk land gereed. Toen dit gebeurd was kwam de volgende stap aan de orde. Dit was namelijk het ontkiemen van de zaadjes van de gewassen die we gekozen hadden. Ook hier verdiepten we ons eerst grondig in en uiteindelijk konden we dan aan de slag! We legden de zaadjes tussen natte watjes in bakjes met folie eroverheen en wachten geduldig af tot er wat zou gebeuren! En nu is het dan tijd voor deel 2 van een kijkje in onze moestuin en vertellen we je graag hoe het ontkiemen is verlopen en de stappen die daarop volgden! Lees je weer met ons mee?
Het ontkiemen was een succes
Zoals we net al vertelden hadden we dus een hele rij met boterkuipjes met natte watjes en zaadjes ertussen in onze vensterbank staan. Over de boterkuipjes spanden we wat folie zodat de temperatuur in de kuipjes goed op zou lopen en het een ideale temperatuur zou zijn om zaadjes in te laten ontkiemen! Toen alles klaar stond was het tijd om af te wachten. Dit was uiteraard niet onze sterkste kant, we konden de stekjes soms wel letterlijk het bakje uit kijken.
Heel lang gebeurde er dan ook vrij weinig tot niks, al konden we wel goed zien dat de temperatuur opliep in de bakjes en dat er condensvorming kwam. En dit was precies de bedoeling. Juist dit vochtige klimaat was perfect voor het ontkiemen van zaadjes. We waren gelijk heel hoopvol gestemd, en terecht zou later blijken!
Toen na bijna 10 dagen zagen we heel voorzichtig het eerste stipje groen door het watje heen schijnen. Voorzichtig maakten we dit bakje open en keken even tussen de watjes, en ja hoor dat zag er goed uit! Er begon zich al een kiem aan het zaadje te vormen, we waren dus goed op weg! Het zaadje werd snel weer netjes toegedekt en nu was het een kwestie van afwachten!
Dat afwachten duurde gelukkig niet heel lang want al na een paar dagen zagen we duidelijk dat er kiemen vanuit alle zaadjes kwamen. We gaven ze nog even de tijd om wat groter te groeien en toen was het zover, we konden de bakjes openmaken. We legden de watjes open en konden duidelijk hele goed ontkiemde zaadjes zien! Heel fijn want hier konden we natuurlijk wel wat mee!
Nu was het namelijk zaak om de ontkiemde zaadjes in kleine potjes met aarde te planten zodat ze verder konden ontkiemen en stekjes konden gaan vormen. En hoe dit allemaal in zijn werk ging vertellen wij jullie natuurlijk ook graag uitgebreid!
Van ontkiemen tot een potje aarde
Wat een geluk hadden wij dat alle zaadjes goed ontkiemd waren! Hierdoor hadden we een flinke hoeveelheid om een mooie oogst mee te realiseren later! Nu was het dus wel tijd om de ontkiemde zaadjes in potjes met aarde te poten zodat ze hierin verder konden groeien. We kochten kleine potjes die we vervolgens vulde met speciale stekgrond gemengd met tuinaarde. Vervolgens maakten we kleine kuiltjes en legden we hier de ontkiemde zaadjes in. Nu was het nog enkel zaak om de ontkiemde zaadjes ook weer goed toe de dekken met aarde en toen was het klusje klaar. Wel gaven we ze vervolgens nog een klein beetje water en zetten we ze weer op een lekkere warme plek. Dus wederom stond onze vensterbank vol alleen ditmaal met potjes met ontkiemde zaadjes erin.
Nu was het afwachten tot we sprietjes groen boven de aarde uit zouden dien komen. Iedere dag keken we even en we hielden de potjes goed in de gaten. Na een dag of 10 kwamen er vervolgens heel voorzichtig de eerste groene sprietjes boven de aarde uit! Eerst waren het vooral kleine stipjes groen die we zagen maar na verloop van tijd kwamen er ook echt kleine sprietjes boven de aarde uitgroeien! Wat een leuk gezicht en wat waren we vooral ook blij dat ook deze stap van het proces weer zo goed lukte!
Om hier zonder enkele ervaring aan te beginnen vonden we soms best wel even spannend en hoe leuk is het dan om ook echt resultaat te zien en te zien dat je plan werkt en de moestuin echt tot leven begint te komen! Het is nu een kwestie van de stekjes groter en sterkte laten groeien en dan zijn we klaar voor de volgende stap! Namelijk het planten van de stekjes in de grond buiten! Hier kijken we ook enorm naar uit, eindelijk lekker buiten aan de slag! Hier was het ons uiteindelijk allemaal om te doen natuurlijk!
Van binnen naar buiten
Wij moeten nog even wachten tot onze stekjes wat sterker zijn maar uiteindelijk zal het dan ook voor onze stekjes tijd zijn om lekker naar buiten te gaan! Uiteindelijk is het de bedoeling dat we ze in de aarde buiten planten en dat ze daar dan verder uit kunnen groeien tot gewassen die we dan uiteindelijk ook kunnen gaan oogsten! We kunnen werkelijk waar niet wachten tot het zover is en onze eerste gewassen uit eigen tuin op tafel staan!
Maar voor nu is het dus eerst wachten tot de stekjes groot genoeg zijn en tot dat de vorst uit de grond is, dit is namelijk ook enorm belangrijk! Als dit allemaal zover is dan is het tijd om de stekjes in de grond buiten te gaan planten. Ook hier hebben we ons goed op ingelezen zodat we straks precies weten hoe we dit aan kunnen pakken. Ten eerste is het dan belangrijk dat we de grond buiten goed los maken zodat deze luchtig wordt zoals ze dat noemen. Daardoor is de grond goed geschikt om vocht op te nemen en de stekjes te voeden. Heel belangrijk dus om deze stap niet te vergeten!
Maar zover is het nog niet. Onze stekjes blijven eerst nog even lekker binnen om wat groter en sterker te groeien en we hopen ze binnen 2 weken in de grond buiten te kunnen gaan planten. Dan is ook de vorst uit de grond en komt het mooie weer eraan met steeds meer zonuren, iets wat de stekjes enorm ten goede zal komen! Wij kunnen in ieder geval niet wachten!
Het plezier van een moestuin
Sinds we bezig zijn met de eerste stappen van het realiseren van onze moestuin beleven we er al enorm veel plezier aan! We snappen heel goed waarom het moes tuinieren voor heel veel mensen een hobby is. Het is namelijk enorm fijn en ontspannend om mee bezig te zijn en zeker straks bij de volgende stappen ben je ook veel buiten in de weer! Iets waar wij wel enorm naar uitkijken! Het leuke aan het onderhouden van een moestuin is dat je vervolgens kunt genieten van je eigen gewassen, dit is natuurlijk onwijs gezond. Maar het mooie is dat ook de weg daar naartoe al veel gezondheidsvoordelen oplevert! Zo is het alleen al erg gezond om zoveel buiten bezig te zijn en de heerlijke frisse buitenlucht op te snuiven! Maar ook is het erg fijn om met iets bezig te zijn waar je veel plezier aan beleeft, dit werkt namelijk stress verlagend en zeker met al onze drukke banen en bezigheden tegenwoordig kan dit natuurlijk erg prettig zijn! Wij snappen dus helemaal dat deze hobby in ons land aan terrein wint en juichen dit ook enorm toe!
Zelf gaan we nu uitkijken naar de volgende stappen en nemen we jullie ook nog steeds graag mee in het hele proces en de stappen die nog komen gaan! Uiteindelijk hebben jullie dan van A tot Z ons hele moestuin avontuur kunnen volgen vanaf het prille begin totdat we hopelijk aan tafel de gewassen uit onze eigen moestuin kunnen nuttigen, want dat is natuurlijk uiteindelijk ons doel! Een mooie oogst aan het einde van de zomer waar we lang van kunnen genieten! Lees dus vooral met ons mee en leer alle ins en outs van het onderhouden van een moestuin en het verbouwen van gewassen! Uiteindelijk kun je dan ook heel makkelijk zelf aan de slag en je eigen moestuin onderhouden!