Inspiratie

Heb jij al wat winters groen in de tuin staan

pexels felix mittermeier 2832040

In de decembermaand kan je tuin er soms maar kaal en saai uit komen te zien. De meeste planten , bloemen, bomen en struiken hebben geen bladeren of bloemen meer en het is dan ook maar een kale en kille bedoening. Daarnaast werkt vaak het weer ook nog eens niet mee en buiten oogt het meestal grijs en grauw. Ontzettend jammer natuurlijk want juist in de winter kun je net zoveel kleur en schoonheid ervaren in je tuin als in de zomer. De zomer is natuurlijk bij uitstek het seizoen waarbij er meer dan genoeg te beleven en zien valt in je tuin. De meest schitterende kleuren en allerlei planten en bloemen staan in bloei. Dit is dan ook optimaal genieten en zorgt voor een hele sfeervolle en gezellige tuin. Iets waar je dan ook zeker weten trots op kan zijn.

En dan komt de winter eraan. Een totaal ander seizoen. Een seizoen waarin het ineens flink tekeer kan gaan en waarbij we vooral zien dat het weer ook helemaal om kan slaan. Het kan kouder worden en zelfs gaan vriezen. Dit heeft uiteraard ook invloed op de natuur in je tuin. Vaak komt om die reden je tuin er maar kaal en grijs uit te zien en dat is natuurlijk heel erg jammer. Gelukkig kun je hier heel goed wat tegen doen en zijn er dus ook manieren om je tuin weer te laten stralen! Zelfs in de winter.

Je kunt namelijk prima voor winter planten kiezen en dat geeft dan ook zeker weten een heel fijn effect. Deze winter planten, of winter harde planten zoals ze ook wel genoemd worden kunnen dus wel tegen een stootje en blijven ook in de winter mooi groen en vol blad. Een onwijs mooi cadeautje natuurlijk en het zorgt voor een sfeervol geheel in je tuin. Maar welke planten zijn dat dan eigenlijk? Dat zetten wij graag even voor je op een rijtje. Lees je met ons mee?

De betekenis van de term winter harde planten

We lieten de term net al even vallen, winter harde planten. Een term die je vast weleens voorbij hebt horen komen en die we nu dus even wat beter voor je uit gaan leggen. Eigenlijk is het heel simpel, deze term houdt dan ook het volgende in. Als we het hebben over winter harde planten dan hebben we het over planten die de winter wel aan kunnen. Ze zijn dus gehard en leggen niet het loodje als het gaat vriezen of wat kouder gaat worden.

Dit is natuurlijk ongelofelijk prettig en zorgt er dan ook voor dat je in de winter dus ook planten in je tuin kan hebben die wel tegen een stootje kunnen en die er dus ook in de winter stralend uitzien. Zo heb je dus planten die ervoor zorgen dat je geen kale en kille tuin in de winter hebt maar een mooie tuin vol prachtig groen en zelfs hier en daar een bloem of rood besje. Mooier kan toch bijna niet.

Het is dan ook zeker weten de moeite waard om uit te zoeken welke winterharde planten dit allemaal zijn zodat ook jij ze een prachtig plekje in je tuin kunt geven en er zo veel plezier aan beleven kan!

Het voordeel van winter harde planten

Als je gaat voor winter harde planten in de tuin dan heb je hier natuurlijk heel veel voordeel van. Ten eerste is het zo dat je op deze manier altijd groen en kleur in je tuin hebt. Zowel in de winter als in de zomer. En dat is wel heel erg prettig. Want ook in de zomer zijn deze planten namelijk vol blad en mooi groen. Ze doen het dus zowel zomer als winter erg goed!

Bij zomer planten zien we natuurlijk meestal dat deze het wel in de zomer goed doen maar niet in de winter maar met winter harde planten is hier gelukkig geen sprake van. Deze doen het altijd erg goed en dat is ook wel erg prettig natuurlijk.

Winter harde planten hebben dan ook veel prettige voordelen wat het erg aantrekkelijk maakt om deze planten een plekje in je tuin te geven. Ook is het zo dat je bijvoorbeeld ziet dat winterharde planten altijd erg groen blijven. Ze vormen dan ook een stralend middelpunt van je tuin en zorgen zo voor de nodige kleur zeker in de winter.

Ze zijn daarnaast ook nog eens veel minder vatbaar voor ziektes en invloeden van buitenaf en dat maakt ze natuurlijk helemaal geweldig om in de tuin te hebben staan! Kortom winterharde planten zijn dan ook zeker weten een hele goede keuze en zorgen voor veel sfeer en gezelligheid in de tuin.

Verschillende soorten winter harde planten

Als we gaan kijken naar welke winter harde planten er allemaal zijn dan komt er al snel naar voren dat er heel veel verschillende soorten zijn. En al deze soorten hebben zo hun eigen eigenschappen. Dit maakt deze planten dan ook allemaal uniek en ook allemaal zeer geschikt om een plekje in je tuin te geven of om zelfs met elkaar te combineren. Zo ontstaat er dan ook vaak een heel sfeervol geheel in je tuin.

Er zijn bijvoorbeeld veel struiken die winterhard zijn. Deze hebben dan mooie groene bladeren en dit ziet er dan weer heel sfeervol uit in je tuin. Ook kunnen deze struiken soms besjes bevatten en dan is het plaatje natuurlijk helemaal compleet. Denk dan aan rode en blauwe besjes die er zeer sfeervol en gezellig uitzien.

Maar ook winterharde planten zijn er in veel variaties. Deze verschillen vaak vooral enorm in het soort blad dat ze hebben. Dit is soms een groot blad, soms een klein blad, en uitgevoerd in verschillende soorten groen. Alles bij elkaar ziet ook dit er heel sfeervol uit en ook dat zorgt dan voor sfeer en gezelligheid in de tuin.

Maar ook bloemen zijn soms winterhard. Denk dan aan tulpen of viooltjes en dan vooral de bloembollen. Deze zijn bestand tegen koude weersomstandigheden maar zien er daarnaast ook nog eens heel erg sfeervol en gezellig uit en dat is natuurlijk echt een cadeautje!

En laten we vooral de heggen niet vergeten. Vaak hebben mensen een heg als schutting om hun tuin heen staan en dan is er natuurlijk niks zo vervelend dan als deze heg in de winter helemaal kaal wordt en je ineens weer mega veel inkijk in je tuin hebt. Dit wil je natuurlijk veel liever voorkomen. Gelukkig kun je dit dan ook heel erg goed doen door bijvoorbeeld een winter harde heg te kiezen. Deze behoudt altijd wel zijn gekleurde groene bladeren en ziet er dus ook altijd mooi groen en vol uit zonder inkijk. Een super goed idee dus!

En zo zie je maar dat er heel erg veel verschillende soorten groene planten en struiken zijn die je dus prima een plekje in je tuin kunt geven omdat ze winter hard zijn en dus ook in de winter mooi stralen. Combineer ook gerust verschillende soorten met elkaar voor een verrassend resultaat!

De verzorging voor winters groen

Net als andere soorten planten hebben winter harde planten natuurlijk ook de nodige zorg nodig. Wel is het zo dat ze beduidend minder zorg nodig hebben dan andere soorten planten. Dit komt doordat ze dus winter hard zijn en wel tegen een stootje kunnen. Dit maakt het dan ook tot hele fijne planten om een plekje in je tuin te geven.

Eigenlijk heb je er dan ook heel erg weinig omkijken naar. Het enige wat je zou kunnen doen is ervoor zorgen dat ze voldoende voeding hebben en dit eventueel nog wat extra toevoegen zodat je zeker weet dat ze voldoende voeding hebben om van te profiteren. Hoe meer voeding ze hebben hoe beter ze het namelijk doen en dat is natuurlijk wel wat je graag wil. Kijk dus goed naar hoe je ze eventueel van extra voeding zou kunnen voorzien en hoe je er dus voor kan zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben.

Water geven hoeft meestal niet en kan soms zelfs bevriezingsschade opleveren. Laat dit dus liever achterwege. De planten komen vanzelf aan voldoende vocht doordat dit ook in de grond en de lucht zit in de winter. Vele malen meer dan in de zomer.

Winter harde planten in de tuin

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn maar het is toch zeker waar. Er zijn onwijs veel winterharde planten waar jij heel erg van genieten kan en die dan ook echt iets toevoegen aan je tuin. op deze manier is het dan ook net een cadeautje! Stel je eens voor al deze prachtige winterharde planten die dus ook in de winter mooi groen en vol blijven en waar je dus ook echt van genieten kan.

Op deze manier heb je dus ook in de winter een hele sfeervolle en kleurrijke tuin en dat ziet er toch net even wat frisser en gezelliger uit dan een grijze en grauwe achtertuin. Des te meer reden dus om wat kleur toe te voegen aan je tuin met winterharde planten. Dit maakt dan ook zeker weten veel verschil en zorgt voor sfeer en gezelligheid.