Inspiratie

Kies jij voor een vijver in de tuin

pexels hasan albari 1254275

Een vijver in de tuin, veel mensen kiezen hiervoor en vinden het dan ook een ware toevoeging aan hun tuin. Toch zijn er ook mensen die deze liefde niet delen en een vijver in de tuin maar niets vinden. Voor beide kanten valt iets te zeggen en er zitten dan ook zeker weten voor en nadelen aan het hebben van een vijver in de tuin.

In deze blog vertellen wij je graag wat meer over het hebben van een vijver in je eigen achtertuin. Wat zijn nu eigenlijk precies de voor en nadelen en wat komt er allemaal kijken bij het hebben van een vijver in de tuin. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal rekening mee houden? Welke onderhoudswerkzaamheden komen er om de hoek kijken en welke kosten? Kortom al deze vragen en meer gaan wij in deze blog voor jou beantwoorden. Zo weet jij dus ook precies wat er allemaal wel niet komt kijken bij het hebben van een vijver in de tuin.

Op deze manier kun je zelf dan ook een goede keuze en afweging maken of een vijver in de tuin wel  iets voor jou en jouw tuin is. Want een vijver past natuurlijk ook niet zomaar in iedere tuin ook hierbij zijn er zeker een aantal aandachtspunten te bedenken die meer dan de moeite waard zijn om te overwegen. Alles bij elkaar genoeg om over te schrijven dus en wij nemen je dan ook mee in de wereld van de vijvers in je tuin! Lees je mee?

De wens voor een vijver in de tuin

De wens voor een vijver in de tuin is ten eerste natuurlijk heel begrijpelijk. Het ziet er vaak heel sfeervol en mooi uit en het is natuurlijk heel leuk om vissen in  de vijver te houden en hier naar te kunnen kijken. Vooral de echte visliefhebber vindt het dan ook vaak echt een feestje om vissen in zijn tuin te hebben en dat is het natuurlijk ook wel.

Als de wens voor de vijver bestaat dan gaat men vaak eerst kijken naar de mogelijkheden. Want niet iedere tuin is geschikt om een vijver in aan te leggen en dit is dan ook wel iets dat eerst even goed bekeken moet worden. Je tuin moet namelijk aan een aantal eisen voldoen wil hij de ruimte en mogelijkheid bieden om een vijver te realiseren.

Maar dat is natuurlijk van latere zorg het begint allemaal met de wens voor een vijver in de tuin. De wens om het water in je tuin te zien stromen met wellicht een kleine waterval of fontein erbij, of om allerlei waterplanten te houden of vissen. Welke reden je ook hebt een vijver in de tuin is sowieso een heel dynamisch gebeuren en brengt sfeer naar je tuin toe!

Is jouw tuin geschikt voor een vijver

Als de wens voor een vijver in de tuin bestaat dan is het vervolgens tijd om naar de volgende stap te gaan kijken. Want is jouw tuin ook daadwerkelijk geschikt voor een vijver? Dat is dan natuurlijk weer de volgende vraag. Om te kijken of een vijver goed te realiseren is in jouw tuin is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Ten eerste is het handig om eens goed te kijken of je de ruimte hebt in je tuin? Heb je dus voldoende ruimte om een vijver te realiseren en kun je er dus op die manier voor zorgen dat je een vijver ook goed kwijt kunt in je tuin.

Ten eerste is het natuurlijk wel zo dat vijvers er in veel verschillende soorten en maten zijn en dat de afmeting dus ook enorm kan verschillen. Je hebt dus wel de mogelijkheid om een maat te kiezen die helemaal bij je tuin past. Dit maakt de kans dan alweer een stuk groter dat je ook daadwerkelijk een vijver kunt vinden die goed in je tuin past.

Daarnaast moet je natuurlijk ook goed kijken naar de huidige indeling van je tuin. Biedt deze de mogelijkheid om ook een vijver in de tuin erbij te plaatsen of zal dat toch erg lastig gaan worden. Soms kan het namelijk zo zijn dat dit toch niet helemaal gaat lukken en dat het dus flink lastig is om een vijver in de tuin erbij te plaatsen. De indeling kan dan zo vormgegeven zijn dat er weinig mogelijkheden overblijven om er ook nog een vijver bij te zetten.

Ook heb je natuurlijk rondom de vijver wat ruimte nodig. Je moet er wel goed bij kunnen om de vijver te kunnen onderhouden. Het werkt dan ook niet als je wel plek hebt maar bijvoorbeeld niet voldoende plek om ook goed rondom de vijver te kunnen lopen. Als dit het geval is dan is het wellicht toch een beter idee om niet voor een vijver te kiezen.

En bedenk je ook maar even goed of je het bijvoorbeeld wel prettig vindt als je een vijver hebt die vlak bij je zit plek in de tuin ligt. Het kan dan namelijk zo zijn dat er soms best wel wat geur van een vijver afkomt. Daar zit je natuurlijk niet zo op te wachten als je net lekker aan een hapje of een drankje zit. Ook hier moet je dus even goed rekening mee houden en ook dit biedt dus voldoende mogelijkheden.

Kortom de ruimte die je in je tuin hebt  om een vijver te plaatsen is dus enorm van belang en ook het belangrijkste punt om goed naar te kijken.

Het onderhouden van een vijver in je tuin

Ten eerste moet je natuurlijk goed kijken of je wel voldoende plek in je tuin hebt om een vijver te plaatsen maar daarnaast is het ook nog eens van belang om goed uit te zoeken of jij een vijver in je tuin wel goed kunt onderhouden. Hier komt namelijk best wel het een en ander bij kijken. Uiteraard heeft alles in je tuin de nodige zorg en aandacht nodig maar bij een vijver in je tuin is dat ook zeker weten het geval.

Zo is het heel belangrijk om de vijver regelmatig goed schoon te maken, maar ook is het belangrijk om het water niveau in de gaten te houden. En als je vissen of waterplanten hebt dan hebben ook deze natuurlijk de nodige verzorging nodig. Daarnaast heeft ook de ruimte rondom de vijver best wat zorg en aandacht nodig en moet je ook hier wel wat aandacht aan geven. Deze ruimte moet bijvoorbeeld regelmatig schoon gemaakt worden. Maar ook staan hier vaak wat planten die wat zorg nodig hebben.

Alles bij elkaar kunnen we zeker wel stellen dat het netjes houden van een vijver de nodige zorg en aandacht nodig heeft en dat je hier dus ook zeker aandacht aan moet besteden. Alleen zo kun je er dus voor zorgen dat je vijver er helemaal netjes bij komt te liggen en dat alles in je vijver het ook heel goed zal gaan doen.

Het aanleggen van een vijver in de tuin

Soms heb je het geluk dat je huidige tuin al een vijver bevat, maar als dit nog niet het geval is en er toch de wens voor een vijver bestaat dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Dan is heeft het namelijk nog best wat voeten in de aarde om een vijver aan te leggen. Uiteraard is het eerst heel belangrijk om een geschikte plek in je tuin te zoeken waar de vijver vervolgens moet komen. We hebben het hierboven natuurlijk al even aangegeven hierbij moet je bijvoorbeeld goed rekening houden met de omgeving van de vijver, daarnaast is het ook aan te raden om goed te kijken naar de rest van de indeling van de tuin en de eventuele wensen die je hiervoor nog hebt.

Pas als dit allemaal helder is kun je vervolgens echt aan de slag gaan. Het aanleggen van een vijver in de tuin kun je in principe zelf doen maar het is wel enkel aan te raden hieraan te beginnen als je zeker weet hoe je dit moet aanpakken of als je hier al ervaring mee hebt. Als dit niet het geval is dan is het toch wel handiger om er een vakman bij te halen aangezien je dan ook nogal makkelijk iets verkeerd kunt doen of zelfs schade in de tuin kunt maken en dat voorkom je natuurlijk liever.

Ook dien je rekening te houden met de kosten die er komen kijken bij het aanleggen van een vijver in de tuin. deze zijn namelijk niet mis. Zo maak je bijvoorbeeld kosten om de vijver een plek te geven in de tuin en om deze plek geschikt te maken, maar ook vijverfolie, een bak, stenen en eventuele andere benodigdheden kunnen flink in de papieren lopen. Het is dan ook zeker aan te raden om eerst een budget vast te stellen en een kostenplaatje te maken voordat je aan de slag gaat. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Alles bij elkaar komt er best nog wat kijken bij het aanleggen van een vijver in de tuin en is het dan ook vooral belangrijk om hier allemaal rekening mee te houden en goed te kijken naar hoe je het precies wil realiseren en wat daar dan allemaal voor nodig is. Door alles op een rijtje te zetten krijg je vervolgens een goed plaatje en kun je aan de slag gaan!

Welke keuze maak jij

Kiezen voor een vijver in de tuin kan dus zeker weten een hele fijne en leuke keuze zijn die ook echt wat toevoegt aan je tuin. wel is het zo dat dit een keuze is waar je goed over na moet denken. Het is vooral belangrijk om goed te kijken wat een vijver voor jou zou betekenen en of je er daadwerkelijk veel plezier aan zou beleven. Als dit niet het geval is dan is het wellicht verstandiger om er ook niet aan te beginnen.

Er komen namelijk best wat werkzaamheden en kosten bij kijken en het zou natuurlijk zonde zijn als dit voor niets was of je niet voldoende profijt op zou leveren. Het is dan ook vooral belangrijk om goed te kijken of je daadwerkelijk een vijver zou willen, of je er de kosten voor over hebt, en of je de tijd hebt om de vijver ook te onderhouden. Dat zijn een aantal vragen die handig zijn om jezelf te stellen voordat je daadwerkelijk een keuze kunt maken!

Het is dan ook goed om je te realiseren dat een vijver in de tuin ook nog eens een keuze is die je vervolgens niet zo makkelijk meer ongedaan kunt maken. Als je eenmaal een vijver in de tuin hebt en je zou deze vervolgens weer willen verwijderen dan komen daar heel erg veel werkzaamheden bij kijken die allemaal ook flink wat tijd en werk kosten. En ook nog eens veel geld. Des te belangrijker is het dan ook om echt wel heel zeker van je keuze te zijn voor je de beslissing maakt om een vijver in je tuin te realiseren.

Een vijver in de tuin kan je dus heel erg veel opleveren maar vraagt ook een flinke investering het is maar net de vraag of jij deze investering de moeite waard vindt en of de vijver dus een plekje in je tuin kan krijgen!