Inspiratie

Hoe zorg je voor je moestuin in de winter

moestuin

Ons land telt steeds meer liefhebbers van de moestuin. Het is dan ook een ware trend om zelf een moestuin te hebben en hier lekker in aan de slag te gaan. En wij moeten eerlijk bekennen dat wij deze trend zeker wel begrijpen. Het is dan ook erg leuk en fijn om zelf je eigen voedsel te verbouwen en je kunt hier dan ook veel plezier aan beleven. Daarnaast is het ook nog eens een stuk gezonder om zelf je voedsel te laten groeien. Je kunt dit namelijk doen zonder bestrijdingsmiddelen en allerlei houdbaarheidsmiddelen en je kunt op deze manier het voedsel zo puur mogelijk houden. Dat komt dan weer niet alleen je gezondheid ten goede maar ook nog eens de smaak.

 

En wat dacht je van je portemonnee, ook daarvoor is het een stuk aantrekkelijker als je gebruik maakt van voedsel dat je in je eigen moestuin verbouwd. Zeker nu de boodschappen steeds duurder worden en de kosten de pan uit rijzen kan het enorm lonen om zelf je eigen groenten en fruit te telen zodat je hier niet de hoofdprijs voor betaald. Wij zien dus zeker meer dan genoeg redenen om zelf met een moestuin aan de slag te gaan en hier heerlijk van te genieten en te profiteren op allerlei manieren!

 

In de zomer is het natuurlijk heerlijk om lekker in je moestuin bezig te zijn. alles groeit en bloeit en aan het einde van de zomer staat er als het goed is een mooie oogst op je te wachten! Maar daarna komen de herfst en winter eraan en dat is natuurlijk wel even een ander verhaal. Want hoe zorg je er nu ook in deze seizoenen voor dat je moestuin er netjes en goed verzorgd bij ligt en dat hij in de lente weer klaar is voor een nieuw seizoen. Vandaar dat we je in deze blog laten zien hoe je ook in de winter voor je moestuin kunt zorgen en hoe je er dus ook voor zorgt dat je moestuin zo goed mogelijk de winter door komt! Lees je met ons mee?

 

Veel plezier van je moestuin

 

Van een moestuin kun je enorm veel plezier ervaren. Wij kunnen dan ook zeker wel begrijpen dat veel mensen ervoor kiezen om zelf ook een moestuin te starten. Ze doen dit op een aantal verschillende manieren. Soms door een moestuin in de achtertuin te starten maar soms ook door een stukje stads of dorpstuin te huren op een gemeente complex om hier dus hun groenten en fruit te verbouwen. En tot slot zien we dus ook weleens dat mensen een moestuin bak aanschaffen en hier in het klein een moestuin starten. Het heeft er natuurlijk ook allemaal mee te maken hoeveel ruimte je in je tuin tot je beschikking hebt en hoeveel plek je dus ook hebt voor een moestuin. Als je wat minder ruimte hebt kan een moestuinbak ook zeker een goede keuze zijn!

 

Een moestuin is dus zeker weten een heel goed idee en je kunt er dan ook veel plezier aan beleven. Of je nu veel of weinig ruimte tot je beschikking hebt er is dus altijd wel een manier om op grote of kleine schaal groenten en fruit in je tuin te verbouwen!

 

Je moestuin door de seizoenen heen

 

Door de seizoenen heen kan je moestuin enorm veranderen. Niet alleen ziet je moestuin er in ieder seizoen anders uit, ook heeft je moestuin in ieder seizoen andere zorg nodig. Dit komt doordat je bijvoorbeeld in het ene seizoen gaat zaaien en in het andere oogsten. En doordat de weersomstandigheden natuurlijk ook per seizoen enorm verschillen. Deze weeromstandigheden hebben namelijk enorm veel invloed op je moestuin. Zo kunnen bijvoorbeeld harde storm en regen best wat schade aanrichten, maar zeker ook sneeuw en ijzige kou. Maar ook de felle zon is lang niet altijd goed voor je moestuin. Vandaar dat het goed is om ervoor te zorgen dat je moestuin in ieder seizoen bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden en dat je moestuin ook in ieder seizoen de juiste zorg krijgt!

 

Je moestuin klaar maken voor de winter

 

Een van die seizoenen waarin je toch zeker wel wat extra aandacht aan je moestuin moet geven is de winter. Want juist in de winter kan het zo zijn dat je moestuin flink wat te voorduren krijgt, nu is het winterweer natuurlijk ook niet bepaald zacht te noemen en kan het onder andere flink koud worden in de winter maar kan er ook aardig wat winterse neerslag vallen. En juist ook die neerslag kan soms best wel eens wat aanrichten in je tuin waar je niet op zit te wachten.

 

Vandaar dat de juiste bescherming heel belangrijk is. Kijk daarom goed wat er nog staat in jouw moestuin voordat de winter zijn intrede doet. Zijn er eventueel nog stekjes die boven de grond uitschieten en die bescherming nodig hebben? Ook kun je er voor kiezen om je moestuin volledig te overkappen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Maar ter plekke wat beschermend folie aanbrengen is bijvoorbeeld ook een optie.

 

Wel is het voor iedere plant weer verschillend wat deze nodig heeft vandaar dat het ook aan te raden is om hier goed naar te kijken en om er op die manier voor te zorgen dat je iedere plant de juiste zorg geeft.

 

Mocht je gebruik maken van een moestuinbak dan kun je er ook nog eens voor kiezen om deze tijdelijk binnen te zetten. Wellicht dat je in je tuinhuis misschien wat plek hebt. Het kan dan een hele goede en slimme optie zijn om je moestuin hier te laten overwinteren bestand tegen alle elementen van het weer! Op deze manier bescherm je jouw moestuin optimaal en zorg je ervoor dat je na de winter weer verder kunt gaan waar je gebleven was!

 

Je moestuin na de winter

 

Ook na de winter is het belangrijk dat je verder kunt gaan met je moestuin. Het is dan ook van belang dat jij je moestuin goed de winter in laat gaan. Daardoor heb je ook na de winter weer veel profijt van je moestuin. Het enige wat je dan namelijk hoeft te doen is alles een beetje aan kant maken en eventueel het een en ander bijwerken en dan kun je alweer verder gaan met het zaaien van eventuele nieuwe gewassen!

 

Wel kan het zo zijn dat de grond in je moestuin na de winter wat extra aandacht nodig heeft. Het kan dan ook zeker geen kwaad om deze te verrijken met een bodem verrijken. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de bodem alles bevat wat de nieuwe gewassen nodig hebben en hierdoor zal dat alles alleen maar ten goede komen! Het is dus een prima plan om in de winter goed voor je moestuin te zorgen zodat je hier in de lente weer de vruchten van kunt plukken en dan ook letterlijk en figuurlijk natuurlijk!

 

Je moestuin in de winter

 

In de winter ligt je moestuin er dus wel even wat anders bij dan in de lente en de zomer en dat is natuurlijk ook logisch. Ten eerste groeit er in de winter niks in  je moestuin. De temperaturen laten dit niet toe en als het goed is heb je de oogst ook al binnen! Vaak is het zo dat in de Lente de eerste zaden de grond in gaan of stekjes en dat je aan het einde van de zomer kunt oogsten. Uiteraard ligt het wel aan het soort groente of fruit welke periode het meest geschikt is dit kan namelijk wel per maand verschillen.

 

Uiteindelijk is het dan ook zeker een slim idee om jezelf hieraan te houden om ervoor te zorgen dat de kans zo groot mogelijk is dat jouw moestuin een goede oogst opbrengt. Ook zijn er speciale zaaikalenders te koop waarop je precies kunt zien wanneer je het beste kunt zaaien en oogsten.

 

In de winter is er dus weinig te beleven in je  moestuin maar is het des te belangrijker om wel goed voor je moestuin te zorgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de grond goed beschermd is en ook eventuele stekjes die er nog staan. Wees behoed op regen, wind en winterse neerslag en probeer je moestuin hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Maar denk ook aan het gereedschap wat je voor je moestuin gebruikt. Zorg ervoor dat je dit allemaal opbergt zodat het niet open en bloot ligt en kan beschadigen op deze manier zorg je er namelijk ook voor dat je het volgende lente weer kunt gebruiken.

 

Als je goed zorg draagt voor je moestuin zal dit zeker bijdragen in het opleveren van een goede oogst en dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet! Uiteindelijk wil je natuurlijk graag een fijne oogst hebben zodat je zo gezond en puur mogelijk kunt eten en ook nog eens de kosten voor je boodschappen laag kunt houden. Op deze manier heeft een moestuin dus allerlei voordelen en des te meer reden om er goed voor te zorgen. Ook in de winter