Inspiratie

Hoeveel tijd ben jij aan je moestuin kwijt

pexels roman odintsov 6342170

Als je een moestuin hebt dan gaat hier natuurlijk flink wat werk in zitten. Je bent nu eenmaal aardig wat tijd kwijt als jij je moestuin zo gezond mogelijk wil houden en wil zorgen voor een fijne oogst. Als je al een moestuin hebt dan weet je dus op zich best wel waar je op moet rekenen maar wat nu als het hebben van een moestuin helemaal nieuw voor je is? Waar moet je dan allemaal aan denken en rekening mee houden? En hoe kun je dan inschatten hoeveel tijd je aan een moestuin kwijt bent?

In deze blog gaan wij eens goed kijken naar wat er nu eigenlijk allemaal komt kijken bij het onderhouden van een moestuin. Welke werkzaamheden komen er allemaal om de hoek kijken en hoe kun je inschatten hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen. Welke werkzaamheden komen maar af en toe voor en welke werkzaamheden komen op regelmatige basis terug? Al deze factoren spelen een rol als het gaat om de tijd die je kwijt bent aan je moestuin.

Aan het einde van deze blog kun jij voor jezelf een goede inschatting maken hoeveel tijd er nu eigenlijk nodig is om een moestuin te onderhouden. Waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat je moestuin in goede staat blijft? Wij gaan het je allemaal vertellen lees je met ons mee?

De keuze voor een moestuin

Voor veel mensen is de keuze om met een moestuin te gaan starten een hele makkelijke keuze waar ze zeker niet al te lang over na hoeven denken. Ze vinden het dan ook vooral onwijs prettig om met een moestuin bezig te zijn en om hier uiteindelijk een fijne oogst uit te halen. Dit geeft dan ook veel plezier en voldoening.

De keuze voor een moestuin is dan ook voor veel mensen snel gemaakt. Wel horen we vaak dat mensen zich achteraf toch wel een beetje verkeken hebben op de hoeveelheid werk die er eigenlijk bij een moestuin komt kijken. Zo zijn ze er vaak veel meer tijd aan kwijt dan ze van te voren hadden bedacht en als je verwachtingen anders lagen kan dat natuurlijk ook best flink tegenvallen en dat is natuurlijk niet zo fijn.

Meer dan genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je jouw moestuin tijd vooraf goed in kunt schatten zodat je ook een realistisch beeld hebt over hoeveel tijd je aan een moestuin kwijt bent en welke werkzaamheden er eigenlijk allemaal bij komen kijken. Alleen zo kun jij dus een weloverwogen keuze maken en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk.

De werkzaamheden voor een moestuin

Het is dus wel duidelijk dat er best wel wat werk gaat zitten in het onderhouden van een moestuin hier komen dan ook aardig wat werkzaamheden bij kijken. Maar welke werkzaamheden zijn dit dan eigenlijk precies? Ten eerste is het natuurlijk zo dat je gaat zaaien in een moestuin, hier moet je al tijd voor uittrekken. Sommige zaden gaan namelijk zo de grond in maar andere laat je eerst in huis ontkiemen. Dit is best een tijdrovend proces waar je dan ook zeker wel wat tijd aan kwijt bent. Wel levert het echt wat op want het is natuurlijk heel erg leuk om daarna te zien dat je moestuin er zo fijn bij komt te liggen.

Maar ook kun je de keuze maken om al echt stekjes in de grond te plaatsen. Dit is natuurlijk heel erg fijn en leuk maar ook hier is dus zeker weten wel wat tijd voor nodig. Uiteindelijk levert het ook wel wat op want door je moestuin dus op deze wijze vorm te geven zorg je wel voor een hele goede start. Maar het kost zeker ook wel even wat werk.

En eigenlijk vindt hiervoor ook nog een stap plaats want voordat je gaat zaaien maak je de moestuin ook gereed. Je harkt de aarde los, verwijdert eventueel vuil en zorgt dus dat alles er klaar voor is om gezaaid te worden. Ook hier gaat natuurlijk best wel even wat tijd in zitten maar ook dit levert uiteindelijk wel weer veel op onderaan de streep.

Als het zaaiproces achter de rug is dan moet je de gewassen natuurlijk wel gaan verzorgen. Zo hebben ze voldoende water nodig. Maar kan het soms ook nodig zijn om ze een handje te helpen door ze wat extra voeding te geven of bijvoorbeeld een steuntje in de rug door het plaatsen van stokjes en ze daaraan op te binden voor wat meer steun. Maar ook kan het zo zijn dat ze soms wat dode en dorre bladeren hebben die je tijdig moet verwijderen.

Daarnaast is het ook zaak dat je de bodem van de moestuin vrij houdt van vuil en voorziet van voldoende water en voeding. En dan hebben we ook de bescherming nog tegen allerlei invloeden van buitenaf. Soms zijn er namelijk kapers op de kust en heb je last van dieren die je oogst proberen te stelen het is dan wel nodig om hier iets tegen te doen en om dus voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen!

En dan heb je ook nog het oogsten zelf wat er dan uiteindelijk aankomt. Dit is natuurlijk wel waar je het allemaal voor doet maar alsnog kan het een flinke klus vormen waar je best wel even wat tijd mee bezig bent. Als je eenmaal hebt geoogst dan ben je er nog niet want ook dan liggen er nog wat werkzaamheden op je te wachten namelijk. Het is dan vooral heel belangrijk om de grond weer goed voor te bereiden op een nieuwe inzaaien maar eerst komt daar de winter nog aan. Je moestuin kan dan flink wat te voorduren krijgen en het is dan ook nodig om je moestuin hierop voor te bereiden. Ook hier gaat weer het nodige werk in zitten maar ook dit is het zeker allemaal waard!

Dagelijks een rondje

Nu is het natuurlijk heel lastig om exact te bepalen op de minuut hoeveel tijd je aan je moestuin kwijt bent. Dit heeft natuurlijk met een aantal verschillende factoren te maken die per moestuin weer anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de moestuin. Maar ook aan de vorm , de soort gewassen die je kiest en ga zo maar door. Dit alles speelt een grote rol bij de bepaling van de hoeveelheid tijd die je moestuin gaat vragen.

Wel is het zo dat je jezelf goed moet realiseren dat je dagelijks een rondje door je moestuin moet doen. Dit is dan ook zeker heel belangrijk. Juist door dagelijks even in je moestuin rond te kijken zorg je er dus voor dat je moestuin helemaal netjes blijft! Er kan in je moestuin dan ook heel snel iets veranderen en dit maakt het dan ook echt nodig om dagelijks een vinger aan de pols te houden zodat je zo goed mogelijk voor je moestuin zorgen kunt! Door dagelijks een rondje te maken valt het je bijvoorbeeld sneller op als je moestuin hinder heeft van eventuele kapers op de kust. Of als bepaalde gewassen het niet zo goed doen. Je kunt hier dan snel actie op ondernemen en erger voorkomen en dat is natuurlijk wel onwijs prettig!

Meer dan genoeg redenen dus om dat dagelijkse rondje te maken. Maar dus ook om jezelf te realiseren dat er dus op dagelijkse basis werk komt kijken bij je moestuin en je hier dus mee bezig moet zijn. Je kunt dus simpelweg niet maar even af en toe naar je moestuin omkijken tenminste niet als je graag een goed resultaat wil hebben!

Hoeveel tijd ben jij kwijt aan je moestuin

Het is dan ook best een lastige vraag, want hoeveel tijd ben jij nu eigenlijk precies kwijt aan je moestuin? Dit is iets wat best lastig te beantwoorden is zoals we eerder al aangaven doordat verschillende factoren hierbij een belangrijke rol spelen. Wel is het natuurlijk zo dat je jezelf goed moet realiseren dat je moestuin op dagelijkse basis aandacht vraagt en dat er dus ook iedere dag wel iets te doen is in je moestuin. Dit is nodig om op deze wijze te zorgen dat je gewassen het goed blijven doen en dat je dus uiteindelijk ook fijn kunt oogsten. Een goede oogst is toch wel echt een beetje het doel van een moestuin en hier moet je dan ook zeker weten rekening mee houden!

Op dagelijkse basis ben je dus tijd aan je moestuin kwijt. Bepaalde klussen komen iedere dag terug en dat is natuurlijk maar goed ook. Naast de dagelijkse bezigheden in je moestuin heb je natuurlijk ook de periode van zaaien en oogsten. In deze periodes ben je een stuk meer tijd kwijt aan je moestuin maar dat is natuurlijk ook logisch. Juist het zaaien en oogsten is van groot belang en levert ook vaak de beste resultaten op! Het is dan ook heel belangrijk om hier goed mee bezig te zijn en om zo dus ook goed voor je moestuin te zorgen!

Onthoud goed dat enkel met de beste zorg je moestuin een goede kans van slagen heeft en je er ook echt een hele fijne oogst uit kunt halen. Hier komen zeker aardig wat werkzaamheden bij kijken maar die zorgen wel voor een goed resultaat!