Inspiratie

In enkele simpele stappen een tuin met minder onderhoud

pexels frank meriño 3612089

Als je echt groene vingers hebt of veel vrije tijd dan is het natuurlijk helemaal niet erg als je tuin het nodige onderhoud vraagt. Maar als dit niet het geval is dan kan het weleens een heel ander verhaal zijn en kan het onderhoud van je tuin je aardig op je nek zitten. Het kan dan zelfs zo zijn dat het best lastig is om er voldoende tijd voor vrij te maken en dan is het wellicht soms zelfs nodig om ervoor te zorgen dat je tuin minder onderhoud nodig heeft.

Gelukkig zijn er ook een aantal fijne manieren waarop je dit kunt doen en waarmee je er dus voor kunt zorgen dat je tuin minder onderhoud nodig heeft en jij dus tijd over hebt voor andere dingen! Maar dan is het dus zaak om je tuin onderhoudsvrij te maken of in ieder geval voor een deel. Maar als je nu een tuin hebt die veel onderhoud vraagt kan dat soms nog  best even schakelen zijn.

Want hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan? Hoe zorg je ervoor dat een tuin die eerst veel onderhoud vraagt nu ineens een deel onderhoudsvrij wordt? Daar zijn een aantal verschillende manieren en mogelijkheden voor en wij zetten ze graag voor jullie op een rijtje!

Een tuin met veel onderhoud Als je een tuin hebt die veel onderhoud vraagt dan kan dat soms best lastig zijn. Je moet dan veel tijd en aandacht aan je tuin besteden en dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Het kan dan ook zo zijn dat je soms helaas moet beslissen om te kiezen voor een tuin die wat minder onderhoud vraagt en het roer moet dus om.

Maar wat maakt een tuin eigenlijk tot een tuin met veel onderhoud? Ten eerste zien we dat bij een tuin die veel onderhoud vraagt er vooral heel veel beplanting in de tuin staat. En het is natuurlijk logisch dat deze beplanting het nodige onderhoud nodig heeft. Daar kun je dus ten eerste aan zien dat een tuin vaak veel onderhoud nodig heeft. Maar er zijn meer elementen in een tuin die hierbij een rol spelen en die ervoor kunnen zorgen dat een tuin meer onderhoud nodig heeft.

Ten eerste is het namelijk zo dat een tuin die veel onderhoud nodig heeft vaak ook veel hout bevat, daarnaast is het vaak een tuin met kleinere tegels in plaats van grote gevoegde tegels waardoor er dus ook vaak onkruid aanwezig is dat verwijderd moet worden.

Al deze factoren bij elkaar zorgen er dus voor dat een tuin veel onderhoud vraagt en dat je hier dus actief mee bezig moet zijn en dat vindt lang niet iedereen prettig. Naast dat niet iedereen dit fijn vindt zien we ook vaak dat mensen er simpelweg de tijd niet voor hebben en dat is natuurlijk onwijs zonde. Hoogste tijd dus om hier iets aan te veranderen.

Veranderingen aanbrengen in je tuin

Als je dus een tuin hebt die veel onderhoud vraagt kan het om verschillende redenen zo zijn dat je ervoor gaat kiezen om dit aan te pakken en je tuin wat meer onderhoudsvrij te gaan maken. Hier kun je verschillende kanten mee op en er zijn dan ook verschillende manieren om dit te realiseren.

Wel is het natuurlijk duidelijk dat je hiervoor veranderingen moet gaan aanbrengen in je tuin en het is dan ook verstandig om dit stap voor stap te gaan doen. Ten eerste is het zo dat je goed moet kijken naar je huidige tuin en de indeling hiervan. Het is zeker niet zo dat alles weg moet of dat je alles aan moet pakken maar je moet hier wel goede keuzes in maken zodat het eindresultaat uiteindelijk goed bij je mogelijkheden en wensen zal gaan passen.

Als je dus kiest om veranderingen aan te gaan brengen is het dus goed om dit met een plan te doen. Hierbij kun je het beste eerst eens in kaart brengen voor jezelf op welke punten je tuin nu echt enorm veel werk vraagt en op welke punten je eventueel wat in zou willen leveren. Daarnaast zijn er natuurlijk ook altijd nog wel wat slimme tips te bedenken die ervoor zorgen dat je en minder onderhoud over hebt en ook nog voldoende beplanting overhoud of kleine tegels maar hier moet je even slim naar kijken. Het begint in ieder geval allemaal met het in kaart brengen van je huidige tuin en het maken van een goed plan.

Minder beplanting in  je tuin

Meestal is de eerste verandering die aangebracht wordt bij de wens voor een tuin met minder onderhoud, minder beplanting in de tuin. Dat is dan ook vaak het eerste punt waar we mee aan de slag gaan. Maar het is ook vaak zo dat juist die beplanting heel veel mensen zo fijn vinden. Het is dan soms ook best even zoeken hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

In ieder geval is het een goed idee om eerst eens te kijken naar de huidige beplanting in je tuin en om dan te bepalen welke beplanting je eventueel wel zou kunnen missen. Daarnaast zijn er gelukkig ook nog wat handige tips te bekennen. Het is zeker waar dat beplanting in je tuin veel onderhoud kost. Maar wist je dat dit voornamelijk gaat over beplanting in borders en los in de tuin. Het kan dan ook een hele slimme en handige oplossing zijn om meer beplanting in potten te plaatsen. Deze kun je namelijk heel gemakkelijk verzorgen en zo heb je er dan ook meteen een stuk minder onderhoud aan.

Op deze wijze hoef je dus helemaal niet zoveel in te leveren op de beplanting in je tuin en kun je er toch voor zorgen dat je minder onderhoud hebt, een gouden zet dus!

Al dat onkruid uit de tuin weren

Een tuinklus die wellicht wel het meeste tijd en werk kost is het verwijderen van onkruid uit de tuin. Hier gaat ongelofelijk veel werk in zitten en het kan dan ook een flinke klus zijn. Ook is dit een klus die iedere keer weer terug komt waardoor je er dus veel tijd aan moet besteden. Dit is natuurlijk helemaal niet zo handig.

Gelukkig zijn er wel hele veel handige manieren om dat onkruid wat meer uit je tuin te weren en om er dus voor te zorgen dat je meer tijd over hebt voor andere dingen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om je tegels te voegen. Op deze wijze komt het onkruid er niet meer doorheen en dat scheelt je dus ook een heleboel werk. Een andere slimme zet kan zijn om in je borders worteldoek aan te brengen. Ook hier kan het onkruid dus niet doorheen groeien waardoor je er dus ook meteen een stuk minder last van hebt. En zo zoek je dus heel handig naar slimme oplossingen om het onkruid de baas te blijven!

En tot slot zijn er natuurlijk ook nog allerlei middelen verkrijgbaar die het onkruid de baas blijven en ook hier kun je dus prima gebruik van maken en er op deze wijze voor zorgen dat onkruid weg blijft uit je tuin. Wel moet je dan goed kijken welke middelen je hiervoor het liefste gebruiken wil aangezien lang niet alle middelen milieu en dier vriendelijk zijn.

Materialen in de tuin die onderhoud vragen

Een andere tip is om eens goed te kijken naar welke materialen er allemaal in je tuin gebruikt zijn die veel onderhoud vragen. Vaak zie je dat er in de tuin bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt is van hout, dit is een materiaal wat wel het nodige onderhoud vraagt. En als je juist een tuin met minder onderhoud wil hebben kan het soms best wel eens lonen om eens goed te kijken naar het hout in je tuin en te bedenken of het eventueel minder kan.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook middelen te verkrijgen waarmee je het hout kunt bewerken en waarmee je er dus voor zorgt dat het hout minder snel zal rotten of minder snel onderhoud nodig zal hebben. Op deze wijze kun je toch hout in de tuin hebben zonder dat je er al teveel onderhoud aan hebt en dat kan zeker weten heel handig en slim zijn!

Wel is het zo dat hout vaak voor veel mensen favoriet is in de tuin. Het is natuurlijk een materiaal met een hele fijne en warme uitstraling en dat is iets dat veel mensen zoeken in de tuin! Genoeg reden dus om hier eens  goed naar te kijken en vervolgens zo handig mogelijk mee om te gaan.

Ene tuin met minder onderhoud

Als je daadwerkelijk een tuin wil realiseren met een stuk minder onderhoud dan is het ten eerste zaak om eens goed naar je huidige tuin te kijken. Welke elementen in je tuin vragen op dit moment veel onderhoud en zou je dus aan moeten pakken. En vooral ook de vraag aan welke elementen in je tuin hecht je veel waarde en wil je ook niet kwijt? Dit zijn allemaal zaken om je eens goed in te verdiepen zodat je daarna de keuze kunt maken wat er wel en niet in je tuin moet blijven. Zo zorg je ervoor dat alles klopt en dat je uiteindelijk een tuin hebt waar je weinig onderhoud aan hebt maar waar je enorm van genieten kunt.

Mocht je dus de wens hebben voor een tuin met minder onderhoud maak dan slimme keuzes en gebruik de tips uit deze blog, op deze wijze kun jij prima een prachtige tuin hebben zonder dat je er al teveel omkijken naar hebt!