Tuinmeubelen

De beste tips voor een minimalistische tuin

pexels maksim goncharenok 4412926

Het is een ware trend geworden de minimalistische stijl, een trend met ongelofelijk veel aanhangers. Steeds meer mensen lijken het onwijs prettig te vinden om alles zo minimalistisch mogelijk aan te pakken en om alle ruimtes dus ook minimalistisch in te richten. En eigenlijk ook helemaal niet zo verwonderlijk dat deze stijl zoveel aanhangers heeft.

De minimalistische stijl geeft dan ook ongelofelijk veel rust. En juist in alle drukte van vandaag de dag kan dat natuurlijk onwijs prettig zijn. Het is dan ook volledig te begrijpen dat steeds meer mensen kiezen voor het minimaliseren en dus zoveel mogelijk spullen ruimen en enkel overhouden wat ze daadwerkelijk nodig hebben en gebruiken. Een hele slimme zet dus.

Nu denken we bij minimaliseren vaak enkel aan binnenshuis, we kunnen ons voorstellen dat we hier enorm aan het ruimen gaan en enkel laten staan wat we echt nodig hebben en zo een rustige omgeving voor onszelf realiseren. Maar wist je dat je minimaliseren ook prima in de tuin kunt doen. Ook voor onze tuinen is de minimalistische stijl tegenwoordig dus een ware trend waar we enorm van kunnen genieten!

Om je een beetje op weg te helpen als jij de wens hebt om je eigen tuin minimalistisch in te richten hebben we in deze blog enkele fijne tips voor je klaarstaan. We laten je in deze blog dan ook graag zien hoe je door te minimaliseren een hele prettige tuin kunt realiseren waar je met veel plezier tijd doorbrengt. Lees je met ons mee?

De trend van het minimalisme

Het minimalisme is een trend die de laatste jaren steeds meer aan terrein wint. En eigenlijk houdt deze trend vooral in dat je enkel de spullen hebt die hoognodig zijn en die je ook echt gebruikt en dat je al het andere ruimt. Best even een flinke omslag natuurlijk die ook wel aardig wat voeten in de aarde kan hebben. Het kan namelijk een flinke klus zijn om opeens veel spullen te ruimen en uit te zoeken en om zo enkel over te houden wat je echt nodig hebt.

Toch zijn er heel erg veel mensen die dit op deze wijze aanpakken en die er zo dus voor zorgen dat ze enkel de spullen hebben staan waar ze echt niet zonder kunnen en ergens is dat natuurlijk ook wel heel erg begrijpelijk. Dit geeft namelijk een bepaalde rust. Je wordt dan ook niet afgeleid door allerlei spullen waar je toch niks mee doet en daarnaast oogt alles ook veel rustiger waardoor je als vanzelf ook meer rust zal ervaren. Een enorm prettige ervaring waar je dan ook veel aan kan hebben! Het is dan ook helemaal begrijpelijk dat deze trend zo onwijs populair is je kunt er dan ook onwijs veel voordelen van ervaren.

De minimalistische stijl in je tuin

Nu denken we bij minimalisme vaak vooral aan ruimtes binnenshuis. We kunnen onszelf goed voorstellen hoe we deze ruimtes opruimen en dus zo minimalistisch mogelijk houden. Maar wist je dat je ook in je tuin de minimalistische stijl prima toe kunt passen. Wel gaat dat net even anders in zijn werk. Hoe dat dan precies werkt laten we je hier graag zien.

Ten eerste zien we vaak dat een tuin best wel heel vol staat. Zo bestaat een tuin ook uit verschillende elementen en eigenlijk zorgt dat er op zichzelf vaak al voor dat een tuin heel vol en druk oogt. Maar toch kun je er zeker wat aan doen om dit te veranderen en om je tuin een stuk minimalistisch in te richten. In een tuin zien we bijvoorbeeld vaak tegels, een tuinhuis, schuur, schutting, beplanting, bloempotten, bloembakken, tuinmeubelen, kinderspeelgoed en ga zo maar door. Dat zijn onwijs veel verschillende dingen die bij elkaar best voor een rommelig beeld zorgen en waarbij je jezelf natuurlijk ook af moet vragen of je al deze items echt nodig hebt in je tuin of dat je er wellicht ook  best wel een paar weg kunt laten. Dat is natuurlijk belangrijk om even goed naar te kijken voor jezelf.

Als je graag een minimalistische tuin wil realiseren dan is het dus zaak om goed te kijken naar al deze verschillende elementen in je tuin en om er vervolgens voor te zorgen dat je keuzes gaat maken zodat je tuin minder rommelig oogt.

Het grote voordeel van een minimalistische tuin

Maar laten we eerst eens gaan kijken waarom iedereen nu eigenlijk zo graag een minimalistische tuin wil hebben. Dat is natuurlijk wel een fijne vraag om te beantwoorden zodat we ook weten waarom dit juist in een tuin zo prettig kan zijn.

De tuin is vaak voor heel veel mensen de plek waar ze even helemaal tot rust kunnen komen. Ze kunnen hier even bijkomen van alles en ontspanning vinden. Nu weten we natuurlijk allemaal dat het vinden van ontspanning net even een stukje lastiger gaat als je rust om je heen hebt, en ruimte. Maar als jouw tuin helemaal vol staat kun je jezelf vast wel voorstellen dat het enorm lastig is om die ontspanning te vinden en dan is er dus werk aan de winkel.

De hoogste tijd dus om eens te gaan kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch rust en ontspanning kunt ervaren en dat je tuin dus een minimalistische stijl heeft. Maar naast dat de rust en ontspanning een groot voordeel is van een minimalistische tuin levert het ook veel minder werkzaamheden op. Een minimalistische tuin heeft natuurlijk een stuk minder onderhoud nodig dan een tuin die vrij vol staat en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig.

Zo ben je dus veel minder tijd kwijt aan het opruimen en onderhouden van je tuin en houdt je dus zoveel meer tijd over voor leuke dingen en dat is natuurlijk wel echt een feestje!

En zo kun je dus wel zien dat er zeker wel wat fijne voordelen zitten aan het hebben van een minimalistische tuin en dat veel mensen deze voordelen ook echt wel als heel erg prettig ervaren. Meer dan genoeg reden dus om te kijken hoe je zelf een minimalistische stijl in je tuin kunt realiseren!

De grote opruimbeurt

Als jij graag een minimalistische sfeer in je tuin wil realiseren dan begint dit met een grote opruimbeurt. Bij een minimalistische sfeer pak je dit ook echt groots aan en doe je echt alles weg wat je niet meer nodig hebt of gebruikt. Op deze manier ontstaat er letterlijk en figuurlijk ruimte en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Haal hierbij dan ook echt werkelijk waar alles weg wat geen functie heeft in je tuin en wat je dus eigenlijk prima kunt missen. Wij mensen zijn echt verzamelaars en daardoor verzamelen we steeds meer spullen om ons heen. Dat is natuurlijk onwijs zonde want veel van deze spullen gebruiken we dus helemaal niet eens maar nemen wel enorm veel ruimte in zowel op de plek zelf als in ons hoofd en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat een grote opruimbeurt echt onwijs fijn kan werken en dus ook letterlijk en figuurlijk ruimte kan bieden.

Na de opruimbeurt is het dan ook vooral zaak om het opgeruimd te houden en om toch niet weer opnieuw allerlei spullen in je tuin te verzamelen die je helemaal niet nodig hebt. Houdt het dus netjes en aan kant.

Gebruik niet te veel verschillende kleuren

Als je graag een minimalistische sfeer in je tuin wil realiseren dan kan het een enorme aanrader zijn om niet teveel dezelfde kleuren te gebruiken. Hierdoor blijft het beeld in je tuin heel rustig en dus minimalistisch. We zijn vaak gewend om allerlei kleuren aan onze tuinen toe te voegen en om allerlei kleuren door elkaar te gebruiken. Hierdoor ontstaat er soms een bonte verzameling aan kleuren, dit kan zeker weten heel sfeervol en gezellig zijn maar past helaas niet zo goed bij de minimalistische sfeer. Als je hier dus meer naar op zoek bent kan het een heel goed idee zijn om de bonte verzameling aan kleuren achterwege te laten en om je dus te richten op een kleur.

Bij voorkeur raden we dan ook aan om lichte kleuren te gebruiken omdat dit zorgt voor nog meer sfeer en gezelligheid in je tuin maar bovenal nog meer rust en eenheid en dat past perfect bij de minimalistische sfeer.

Ook met kleur kun je dus zeker heel veel doen als het gaat over het toevoegen van een bepaalde sfeer of stijl in een ruimte.

Beperk het gebruik van accessoires

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het niet passend is bij een minimalistische tuin om veel accessoires te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor veel onrust in de tuin en dat is nu net niet de bedoeling. Wel kan het heel fijn zijn om enkele goed gekozen basis accessoires een plekje in je tuin te geven. Wel is het hierbij belangrijk dat je er goed op let dat deze accessoires samen een eenheid vormen.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld accessoires in dezelfde stijl of kleur te kiezen, of gemaakt van hetzelfde materiaal. Op deze wijze kun je genieten van verschillende simpele accessoires in je tuin die ook echt wat toevoegen zonder dat het te druk zal worden! En dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

Er zijn ook mensen die zeggen dat je bij een minimalistische tuin beter helemaal geen accessoires kan gebruiken maar wij laten dat graag een beetje in het midden en zijn van mening dat het geen kwaad kan om enkele goed gekozen accessoires toe te voegen.

De beste tips voor een minimalistische tuin

Dit waren ze dan, de beste tips voor een minimalistische tuin op een rijtje. Daarnaast hebben we ook wat meer uitgelegd over de voordelen van een minimalistische tuin want die zijn zeker weten wel te vinden. Gelukkig kun je dus heel erg veel doen om een minimalistische tuin vorm te geven en in te richten en dat is dan ook zeker weten een heel goed idee!

Let op het kleurgebruik, de invulling van je tuin en de aankleding ervan. Alles bij elkaar vormt het een totaal plaatje wat je graag zo rustig mogelijk wil houden om een minimalistisch effect te bereiken!