Inspiratie

Is jouw tuin al klaar voor de winter

tuin klaar voor de winter

De winter komt er al weer bijna aan. Ook al zijn we nu na de zomer eerst in de herfst beland ook de winter laat niet lang meer op zich wachten. De temperaturen dalen nu al en daarnaast zien we ook steeds meer regen en wind verschijnen. Nog even en we krijgen straks ook weer te maken met sneeuw, ijs en ijzige kou. Uiteraard heeft dit ook wel weer zo zijn charme maar voor het groen in je tuin kan dit ook veel overlast betekenen.

 

Nederland is een land met seizoenen en ieder seizoen in ons land brengt zo zijn eigen weertype met zich mee. dat is ook helemaal niet erg want dat is ergens juist ook wel weer de charme van ons land maar het zorgt er wel ook voor dat we ieder seizoen dus weer ander werk in onze tuin te doen hebben om er ook voor te zorgen dat het groen in onze tuin zo lang mogelijk mooi blijft!

 

Zo verschilt het tuin werk in de zomer weer enorm van dat in de herfst en vraagt het onderhoud van je tuin in de  winter ook weer hele andere taken dan in de lente. Maar wat bij ieder seizoen terug komt is het feit dat het heel erg belangrijk is om je tuin helemaal klaar te maken voor het komende seizoen! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om er in de zomer voor te zorgen dat alle beplanting goed bestand en beschermt is als dit wenselijk is tegen de hitte en de felle zon die eraan kan komen. En in de winter is het juist weer belangrijk dat we de beplanting voorbereiden op de kou! Zo zorg je er dus altijd voor dat de beplanting in je tuin helemaal klaar is en dat alles er heel goed uit komt te zien!

 

Dit zorgt er ook voor dat de beplanting zo lang mogelijk netjes blijft en dat je er dus langere tijd plezier van zal hebben! Het is dus zeker ook in de winter belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw tuin helemaal winter klaar is zodat jouw beplanting niet zal beschadigen door de kou en zo lang mogelijk gezond zal blijven! In deze blog gaan we je dan ook precies laten zien hoe je dat het beste kunt doen! Wij laten je dus graag zien hoe je jouw beplanting winter klaar kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben!

 

De winter komt eraan

 

Ook al zitten we nu nog in de herfst de winter zal over niet al te lange tijd weer volgen! De temperaturen gaan weer enorm zakken en er komt dan ook weer een totaal ander weertype aan. Veel mensen kijken erg uit naar de winter, het is dan ook het seizoen waarin we veel gezelligheid kennen! Zo is het zo dat in de winter veel feestdagen plaatsvinden die zorgen voor erg veel gezelligheid! Denk bijvoorbeeld aan de kerst en aan oud en nieuw! Dit zijn allemaal hele gezellige dagen die vaak voor veel gezelligheid zorgen. Het winterse weer maakt dan vaak het plaatje helemaal af! Juist als er dan sneeuw ligt ziet alles er nog gezelliger uit buiten!

 

Maar niet alleen brengt de winter dus veel gezelligheid de winter zorgt er ook voor dat we goed moeten letten op de beplanting in onze tuin en alle andere items die in onze tuin staan. Het winterse weer kan anders namelijk voor flink wat schade en ellende zorgen en dat voorkomen we dan ook graag, vandaar dat het heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alles in je tuin helemaal winter klaar maakt. Zo kan het winterse weer geen schade aanrichten en blijft alles helemaal netjes!

 

In deze blog leggen we je dan ook graag uit waar je allemaal op moet letten. Hoe bescherm je namelijk je beplanting maar ook hoe zorg je ervoor dat je tuin meubelen netjes blijven en dat alles goed opgeborgen blijft en tot slot laten we je ook nog een paar handige tips zien waar je misschien zelf helemaal niet aan gedacht zou hebben maar welke wel erg belangrijk zijn!

 

Water kan bevriezen

 

Iedereen weet dat water kan bevriezen als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Maar wist je dus ook dat dit heel makkelijk met het water in de leidingen van je buiten kraan kan gebeuren! Vandaar dat het dan ook erg belangrijk is om dit water af te sluiten in de winter. Het is natuurlijk toch niet aannemelijk dat je in de winter de plantjes lekker buiten water gaat geven dus vandaar dat het slim is om de water toevoer volledig af te sluiten zodat je op die manier ook kunt voorkomen dat het gaat bevriezen.

 

Als je leidingen namelijk bevroren raken ben je een stuk verder van huis. Het kan namelijk zeer prijzig zijn om deze weer te laten werken en dat terwijl je dit ongemak heel makkelijk kunt voorkomen! Wij zouden je dan ook zeker aanraden om de water leidingen in je tuin tijdelijk af te sluiten.

 

Houdt overigens ook rekening met oppervlaktes in je tuin waar water op staat. Ook deze kunnen namelijk snel bevriezen en daardoor erg glad worden. Het kan handig zijn om hier rekening mee te houden zodat er geen ongelukken gebeuren dit zou natuurlijk wel erg zonde zijn!

 

Je beplanting in de winter

 

Naast het water wat kan bevriezen heb je ook nog de beplanting in je tuin. Ook hier moet je goed voor zorgen als het kouder wordt en zeker als het eventueel gaat vriezen. Er zijn namelijk planten, bomen, bloemen of struiken die hier helemaal niet tegen kunnen en die je dus ook echt tegen de vrieskou moet beschermen. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je precies weet welke planten er wel en niet tegen de kou kunnen zodat je ze hier op voor kunt bereiden door ze bijvoorbeeld binnen te zetten of op een beschutte plek. Bij bomen kan het soms ook zelfs nodig zijn om ze in te pakken met een speciaal soort folie waardoor de vries kou geen kans krijgt. Je lokale tuincentrum medewerker kan je hier als het goed is alles over vertellen!

 

Ook is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de beplanting in je tuin in goede conditie verkeerd. Werk alles dus even goed bij voordat de winter start. Haal eventuele dode blaadjes weg en zorg ervoor dat deze geen kans krijgen om te blijven liggen. Maar zorg er ook voor dat ze allemaal nog goed en stevig in de aarde geplant staan en dat ze niet teveel in de open ruimte staan waardoor eventuele storm vat op ze kan krijgen. Als het enigszins mogelijk is dan is het altijd handig om planten in potten naar een hoek van de tuin te verhuizen zodat ze hier veilig staan! Op deze manier vinden ze wat beschutting en hebben ze minder snel last van de storm!

tuin winterklaar

tuin winterklaar

Je tuin klaar maken voor de winter

 

We raden je dus zeker aan om je tuin goed klaar te maken voor de winter. Net als de zomer kan de winter een vrij heftig seizoen zijn met echt lage temperaturen en veel sneeuw en ijs. In de zomer kun je juist hele erge hitte en droogte verwachten. Dit zijn allemaal factoren die een flinke invloed op de beplanting in je tuin kunnen hebben en dat wil je natuurlijk voor zijn. je beplanting kan hier  namelijk echt schade van ondervinden en dat is niet zo prettig.

 

Gelukkig zijn er ook heel veel manieren om de beplanting in je tuin te beschermen zodat deze juist langer mee gaat en er prachtig uit blijft zijn! zo kun je ervoor zorgen dat de beplanting beschutting kan vinden en dat je planten die echt niet tegen de kou kunnen en waarbij het natuurlijk wel mogelijk is naar binnen verhuisd. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je natuurlijk niet enkel met planten in de tuin te maken hebt maar ook met de andere items in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan je tuinmeubelen ook deze kun je maar beter beschermen tegen het winterse weer door ze bijvoorbeeld binnen een plekje te geven als dit mogelijk is. Als dit niet kan dan zijn er natuurlijk ook een aantal andere opties. Zo kun je werken met beschermende hoezen en op deze manier je meubelen beschermen tegen de elementen van het weer. Maar ook kun je de meubelen op een redelijk beschut plekje in de tuin zetten. Dit kan namelijk ook al heel erg veel schelen!

En laten we dan ook vooral de buiten kraan niet vergeten mocht je deze hebben in de tuin. Ook hierbij is het aan te raden om deze goed af te sluiten zodat je geen last zal krijgen van bevriezing op deze manier zorg je er namelijk voor dat de waterleiding niet bevroren kan raken en blijft er na de winter weer gewoon water uit je kraan komen. Als je leiding namelijk bevriest hebt je ook een grote kans dat deze barst met alle gevolgen van dien en de reparatie kosten hiervan lopen enorm in de papieren. Dus het is een stuk slimmer en voordeliger om je buiten kraan af te sluiten in de winter. En laten we eerlijk wezen de kans dat je hem dan  nodig hebt is toch heel erg klein!