Inspiratie

Kies jij voor vaste planten of eenjarige planten in de tuin

pexels jovydas pinkevicius 2845269

Een tuin vol planten is de droom van iedere natuurliefhebber. En toegegeven het ziet er natuurlijk ook altijd wel heel erg sfeervol en gezellig uit een tuin vol pracht en vooral heel erg veel kleur! Als we dan gaan kijken naar de verschillende soorten planten die er allemaal zijn dan hebben we gelukkig heel erg veel keuze om de planten te kiezen die het beste bij onze wensen passen.

Zo is er vooral heel erg veel keuze in het uiterlijk van de planten maar ook kun je kiezen tussen vaste planten en eenjarige planten en dan hebben we het dus veel meer over de eigenschappen van de planten. Al deze eigenschappen zorgen er bij elkaar voor dat je dus een keuze maakt voor planten die het beste bij jou tuin passen.

De keuze voor vaste of eenjarige planten is dan ook een belangrijke keuze waarbij voor beide kanten voor en nadelen gelden. In deze blog gaan we je dan ook meer vertellen over vaste planten en eenjarige planten, we vertellen je de verschillen tussen deze twee en de voordelen zodat jij uiteindelijk ook zelf een goede keuze kan maken. Lees je gezellig met ons mee?

Wat verstaan we onder vaste planten

We beginnen even bij de vaste planten om het makkelijk te houden. Vaste planten zijn in tegenstelling tot eenjarige planten, planten die langere tijd meegaan. Ze kunnen dus gerust jaren blijven staan in goede staat en je vult er dus ook zeker weten heel goed je tuin mee.

Vaste planten hebben om die reden vaak wel wat meer verzorging nodig maar dat is natuurlijk helemaal niet zo er als ze daarvoor in de plaats ook nog eens een stuk langer meegaan! Het is dan ook erg belangrijk om te kijken naar vaste planten voor in je tuin en waar je deze een plekje kunt geven!

Het leuke aan vaste planten is ook nog eens dat er heel erg veel verschillende soorten zijn. Dat is natuurlijk ook super fijn omdat je op deze wijze dus heel goed de planten kan kiezen die het beste bij je tuin passen en die het plaatje voor jou dan ook helemaal compleet maken.

Vaste planten zijn dan ook zeker weten een hele fijne toevoeging voor je tuin waar je enorm veel voordeel van kunt hebben.

Wat verstaan we onder eenjarige planten

Naast vaste planten heb je dan natuurlijk ook de eenjarige planten nog. En dit is zoals de naam al doet vermoeden weer een heel ander verhaal. Een jarige planten zijn namelijk planten die dus een seizoen meegaan en daarna helaas weer vervangen moeten worden.

Eenjarige planten zijn er net als vaste planten ook in heel veel verschillende soorten en dat maakt dan ook dat je ook op dit gebied gelukkig heel erg veel keuze hebt en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. wel is het zo dat eenjarige planten vaak in een bepaalde periode gekocht moeten worden anders vis je vaak achter het net en gaat de kwaliteit alweer wat achteruit. Dit is dus zeker wel iets om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar eenjarige planten.

Welke keuze maak jij

Voor je eigen tuin is het dus van belang om een keuze te maken. Waar kies jij voor? Ga je voor eenjarige planten of kies je liever voor vaste planten. Dit is een keuze die natuurlijk  best wel wat voor en nadelen met zich meebrengt en die je daarom ook zorgvuldig moet maken. Het is hierbij dan ook vooral belangrijk om goed te kijken aan welke punten jij het meeste waarde hecht. Wat heeft jou tuin nodig en wat past dan ook het beste bij jou tuin.

Maar kijk ook naar de andere factoren die een rol spelen en dus naar de eigenschappen van de planten. Want sommige hebben een stuk meer zorg en onderhoud dan andere nodig en ook hier moet je rekening mee houden.

Al deze punten kun je dus het beste bij elkaar optellen en zo onderaan de streep je keuze maken voor de planten die het beste bij jou in de tuin een plekje kunnen gaan vinden.

Vaste planten zijn een stuk duurder dan eenjarige planten

Om te beginnen gaan we kijken naar vaste planten en de prijs hiervan. Het is voor veel mensen geen geheim dat vaste planten best vrij prijzig kunnen zijn. Dit schrikt sommige mensen dan ook af maar dat is eigenlijk heel erg zonde. Vaste planten zijn dan wellicht wel een stuk duurder in de aanschaf dan eenjarige planten maar je krijgt er natuurlijk ook veel meer voor terug. Vaste planten gaan veel langer mee dan eenjarige planten.

Als je op zou tellen wat je kwijt bent aan ieder jaar weer eenjarige planten aanschaffen dan weegt dit natuurlijk niet op tegen eenmalig vaste planten aanschaffen. Vandaar dat het dan ook zeker belangrijk is om te kijken wat het beste voor jou werkt. Want over het algemeen is het natuurlijk de prijs meer dan waard om voor vaste planten te gaan.

Veel mensen houden van afwisseling

Naast dat vaste planten dus duurder zijn kan er soms ook een andere factor een rol spelen waardoor mensen toch uitkomen bij eenjarige planten en dat is het feit dat veel mensen wel van wat afwisseling houden. Ze vinden het dan ook fijn om voor eenjarige planten te kiezen zodat ze deze na een tijdje weer kunnen vervangen en vervolgens voor eenjarige planten kunnen kiezen. Ook dit is natuurlijk een goed idee en zorgt er dan ook voor dat je op die wijze  steeds een verschillend beeld in je tuin kunt realiseren.

Het is dan ook heel erg leuk om op deze wijze af te wisselen met de beplanting in je tuin. Wel is het natuurlijk zo dat je hier tijd en aandacht voor nodig hebt en dat het wel kosten met zich meebrengt om steeds nieuwe planten aan te schaffen die maar een seizoen mee gaan. Maar als je echt geniet van de afwisseling dan is het zeker wel een goed idee om af te wisselen met de beplanting.

Welke verzorging hebben ze nodig

Als we dan kijken naar de vaste en de eenjarige planten dan zien we vooral ook dat ze beide een verschillende manier van verzorging nodig hebben. Zo is het zo dat vaste planten vaak meer intensieve zorg nodig hebben dan eenjarige planten. En dat is natuurlijk helemaal niet zo vreemd want vaste planten gaan dan ook veel langer mee.

Zorg er dan ook zeker voor dat je vaste planten de juiste verzorging geeft want het is natuurlijk zonde als ze het onderaan de streep niet redden zeker omdat ze ook vaak wel meer gekost hebben. Zorg er dan ook voor dat je ze voldoende water geeft en dat je alert bent op eventuele ziektes of plagen. Mocht je deze toch tegenkomen dan helpt het natuurlijk enorm om hier gelijk op in te springen en deze te verhelpen voordat er teveel schade ontstaat aan je beplanting.

Om meer redenen is het dus enorm belangrijk om hier goed mee aan de slag te gaan en om je beplanting dus op deze manier zo gezond mogelijk te houden in je tuin. Ook is het verstandig om regelmatig te snoeien en het eventuele onkruid rondom de planten ook op tijd te verwijderen. Als je dit niet doet kan dit namelijk voor flink wat problemen zorgen die je liever wil voorkomen. Zorg er dan ook voor dat je goed voor je beplanting zorgt en heb er op deze wijze ook zo lang mogelijk profijt van!

Vaste planten of eenjarige planten in de tuin

Onderaan de streep kun je dus twee keuzes maken. Je kan kiezen voor vaste planten eenjarige planten en het is ook maar net waar jou voorkeur naar uit gaat. Beide soorten beplanting hebben zo hun voor en nadelen en het is dan ook heel persoonlijk wat het beste bij jou en jouw tuin past. Dit heeft onder andere te maken met de wensen die je hebt en de zorg die je aan de beplanting kunt geven. Maar ook de kosten spelen voor veel mensen een rol aangezien vaste planten een stuk duurder zijn dan eenjarige beplanting.

Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden en om te kijken welke soorten beplanting het beste bij jou en je tuin passen. Onderaan de streep is het dus verstandig om alle verschillende factoren een rol te laten spelen en om dan zo uiteindelijk een goede keuze te maken. Hier kun je dan ook veel plezier van hebben en het is dan ook fijn om hier goed naar te kijken!

Vaste planten of eenjarige planten het heeft dus beide zo zijn voor en nadelen en met beide kun je dan ook heel goed uit de voeten. Kijk dan ook goed naar je tuin en naar wat je tuin nodig heeft en doe hier je voordeel mee! Onderaan de streep levert het je dan ook heel veel op!