Inspiratie

Wat betekenen kleuren voor de sfeer in jouw tuin

pexels bayram yalçın 16662401

Een tuin zonder kleur is natuurlijk niet voor te stellen. Het is dan ook wel duidelijk dat kleur enorm van belang is voor je tuin en dit komt door verschillende redenen. Het is dan ook een feit dat kleur heel veel voor je tuin betekenen kan en dan met name voor de sfeer en het gevoel wat je ervaart als je de tuin in stapt.

Maar er zijn meer factoren die een rol spelen als we het hebben over de juiste kleuren voor in jouw tuin. Zo kunnen kleuren ook zorgen voor een bepaalde sfeer maar je tuin ook juist groter of kleiner doen lijken of juist meer licht of donker. Alles bij elkaar zijn er dus heel veel goede redenen om je te verdiepen in het gebruik van kleuren voor in je tuin en vooral ook in wat verschillende kleuren voor je tuin kunnen beteken. Zo zie je dan ook dat kleuren een krachtige methode zijn om je tuin volledig naar wens te realiseren.

Het is dan ook de hoogste tijd om zelf eens te kijken wat kleuren allemaal voor jouw tuin kunnen doen en welke kleuren dan ook een plekje in jouw eigen achtertuin verdienen. Zo realiseer jij zelf ook een tuin waar jij jezelf helemaal prettig kan voelen en vol uit kan genieten van alle kleurenpracht om je heen. Een rustgevende tuin of juist een tuin met veel verschillende facetten, het kan allemaal als je maar de juiste kleuren gebruikt. Lees je met ons mee?

De kracht van kleuren

Heel veel mensen zijn al goed bekend met de kracht van kleuren en met wat kleuren allemaal voor ons kunnen doen. Het is dan ook heel bijzonder dat kleuren zo krachtig zijn in het oproepen van een bepaald gevoel bij ons mensen. Dit maakt het dan ook de moeite waard om hier iets mee te doen en om dus ook zelf te kijken hoe jij kleuren aan je eigen omgeving toe kan passen.

Kleuren hebben vooral de neiging om een bepaald gevoel bij ons mensen op te roepen. Sommige kleuren roepen een heel positief gevoel op en andere juist niet. De ene kleur geeft een heel krachtig signaal en de andere kleur komt juist rustig en betrouwbaar over. Het is dan ook niet voor niets dat in de zakenwereld veel gebruik wordt gemaakt van kleuren en de boodschap die ze meebrengen. Je snapt vast wel dat dit een waardevol gegeven kan zijn.

De kracht van kleuren is dan ook zeker weten niet te missen en dat zorgt er dan ook voor dat we op verschillende manieren kleuren aan ons leven toe kunnen voegen. We doen dit persoonlijk door kleding in bepaalde kleuren te dragen maar we doen dit ook in onze omgeving. Bijvoorbeeld de kleuren op onze muren, de kleuren van de accessoires en meubelen die we kiezen en tot slot dus ook de kleuren die we in onze tuinen toepassen. Dit alles gebruiken we dus om het plaatje compleet te maken en om er dus voor te zorgen dat we kunnen genieten van de kracht van kleur.

Welke sfeer wil je weergeven

Als we gaan kijken naar het gebruik van kleuren in onze tuinen dan is het vooral van belang om te kijken naar welke sfeer we eigenlijk graag in onze tuinen naar voren willen laten komen. Dit kunnen we dan ook op een aantal verschillende manieren doen.

Ten eerste moeten we dus gaan kijken naar welke sfeer we graag terug zien in onze tuin. En dan kijk je dus ook vooral naar het gevoel dat je in je tuin zou willen ervaren. Hierbij is het dus ook belangrijk om het doel van je tuin helder te hebben. Waar gebruik jij je tuin vaak voor? En wat komt er dus het beste van pas?

Kijk bijvoorbeeld naar of je vooral graag tot rust wil komen in je tuin of dat het bijvoorbeeld een plek is waar een groot deel van je persoonlijke contacten zich afspelen. Dit alles bij elkaar zorgt er dan ook voor dat je een kleur kiest die hierbij moet passen en die hier dus het juiste gevoel bij op moet roepen.

Zo kun je er bijvoorbeeld aan denken om te kiezen voor het toevoegen van deze kleur in de vorm van accessoires. Maar ook kun je dit in de basis van de tuin terug laten komen al is het dan vaak wel prominenter aanwezig. En wat dacht je ervan om te kijken hoe je dit terug kan laten komen in de beplanting van je tuin. Ook dit is zeker weten een hele fijne optie.

Bedenk dus vooraf goed welke sfeer jij terug wil zien komen bij jou in de tuin en ga hier dan ook vervolgens mee aan de slag zodat je er een fijn geheel van kan maken. Je ontdekt dan ook al snel wat kleur allemaal voor je tuin kan doen!

Je tuin optisch groter of kleiner laten lijken

Naast de sfeer zijn er nog een aantal heel handige eigenschappen die kleuren met zich meebrengen en die je dus ook prima in je tuin toe kunt passen en waar jij je voordeel mee kunt doen. Zo zie je bijvoorbeeld dat je tuin groter of kleiner kan ogen door het gebruik van bepaalde kleuren. Dat is natuurlijk wel een hele handige wetenschap om toe te passen in je tuin en om je voordeel mee te doen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je tuin optisch groter te doen lijken. Dit doe je door op heel slimme strategische plekken in je tuin voor hele lichte kleuren te kiezen die het licht ook naar elkaar weerkaatsen. Moet jij eens opletten hoe jouw tuin meteen een heel stuk groter lijkt te ogen.

Maar het omgekeerde is dus ook zeker weten het geval. Je kunt je tuin dus ook een stuk kleiner laten lijken als je het op de juiste wijze aanpakt en de juiste kleuren hiervoor gebruikt. Nu is dit natuurlijk iets wat de meeste mensen vaak niet willen maar ook hier zijn  zeker uitzonderingen op. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een hele grote tuin hebt en dat je hier het liefste een gezellig hoekje in wil realiseren. Dit kun je dan ook heel handig doen door ervoor te zorgen dat je hier de juiste kleuren voor gebruikt die het geheel wat knusser en gezelliger maken en ook wat kleiner doen lijken. Ook hier komen dus kleuren weer goed bij van pas en vormen ze een handige tool.

Meer licht in je tuin

Wij mensen houden vaak enorm van licht. We hebben de ruimtes om ons heen dan ook het liefste zo licht mogelijk en dat is natuurlijk niet zonder reden en eigenlijk ook heel erg logisch. Op die manier zie je namelijk dat je ook meer rust en licht in je hoofd ervaart en dat is iets waar we allemaal vaak naar op zoek zijn. Groot gelijk dus dat we ook hiervoor graag kleuren inzetten om ons heen.

Ook dit kun je in je tuin weer heel handig aanpakken door de juiste kleuren een plekje in je tuin te geven. Denk bijvoorbeeld aan wit en heel licht geel of andere hele lichte tinten. Deze maken je tuin dan ook meteen een stuk lichter en rustiger en dus de ideale plek om te ontspannen en eens even helemaal tot rust te komen.

Meer licht in je tuin is dan ook zeker weten iets om te wensen en iets waar je blij van kunt worden. Gebruik hier dan ook de juiste kleuren voor en zorg op deze wijze voor een verrassend resultaat. Bijzonder hoe kleuren op deze manier werken en hoe jij je tuin zo dus zelfs optisch lichter kan doen lijken. Licht wordt overigens gemakkelijk weerkaatst door lichte kleuren waardoor je dus een adembenemend effect krijgt in de tuin.

Welke sfeer zet jij graag neer

Tot slot geven we je nog wat voorbeelden van sferen die je dus handig en snel in je tuin  neer kan zetten. Ten eerste is het zo dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor een heel energieke sfeer, hiervoor gebruik je dus veel felle en aanwezige kleuren, denk dan ook aan rood, geel en paars. Maar ook kan het juist zo zijn dat jij graag rust en ontspanning in je tuin terug vindt. Hier heb je dan ook weer hele andere kleuren voor nodig. Zoek het dan bijvoorbeeld in groen of blauw. Dit zijn kleuren die heel handig en snel voor een heel fijne sfeer in je tuin zorgen.

En wat dacht je van een hele natuurlijke sfeer waarbij je dus ook de kleuren uit de natuur weer naar voren laat komen. Denk dan bijvoorbeeld aan groen en bruin. Ook dit kan een hele fijne sfeer voor in je tuin zijn waar je ook zeker weten veel rust mee kan vinden. En ook hierbij kan kleur dus weer heel erg goed de boventoon voeren.

Een sfeer neerzetten doormiddel van kleur is dus enorm belangrijk en mag dan ook zeker weten niet vergeten worden in je tuin. Doe dan ook je voordeel met de tips uit deze blog en voeg wat kleur toe aan je eigen tuin om de sfeer van je dromen te realiseren.